Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kananmunien keittämisestä

Vierailija
22.04.2009 |

Tuli tossa mieleen munavoita tehdessäni, että minkälaisia munankeittotapoja teille on opetettu?



Äitimuori aikanaan opasti laittamaan munat jääkaapista hyvissä ajoin keitinveteen tasaamaan lämpöä etteivät sitten keitettäessä poksahda rikki. Köksänmaikka taas suositteli suolaa keitinveteen hajoamisen estämiseksi.



Toinen pulmahan on sitten se kuorien irtiotto. Äiti kannatti linjaa jossa munat sai keittämisen jälkeen hyvän aikaa seistä kuivumassa ennen kylmää kylpyä.



No, olen kokeillut varioida yksiä jos toisiakin tapoja ja aikan usein osa munista halkeaa keitettäessä ja aina ei kuoret siististi irtoa.



Onko teillä, arvon av väki, antaa kokemuksia ja vinkkejä onnistuneeseen munien kypsentämiseen keittämällä?



Ja lopuksi, kun näillä palstoilla on keskustelujen tapana rönsyillä, niin jos nyt ainakin abortti ja Mikkoset pidettäisiin poissa tästä ;)

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
22.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sitten laitan levylle, levyn päälle ja kun kiehuu, rupean laskemaan aikaa, suurin piirtein. Ei munat hajoo ikinä. Tiedä sitten tuleeko niistä muuten oikeaoppisia. Kyllä ne mulle kelpaa.

Vierailija
2/12 |
22.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

mä laitan ne heti kylmän vesihana alle, siten mielestäni kuoret irtoaa parhaiten. Mies usein nostaa ne kuivumaan, ei irtoa niin hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
22.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei mene rikki, mutta joskus on ongelmana saada kuoret irti. Joku väitti, että mitä tuoreempi muna sitä tiukempaan kuoret istuu.

4/12 |
22.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kananmunat keitetään oikein fiinisti näin:



1 l vettä

1 dl etikkaa

ripaus suolaa

4 kananmunaa



Keitä vesi esim. korkeareunaisessa paistinpannussa, lisää etikka ja suola. Säädä lämpö pienelle niin, että vesi poreilee vain vähän. Riko munat yksitellen esim. kahvikuppiin ja valuta hitaasti ja varovasti veteen. Hauduta 3-4 min. kunnes valkuainen hyytyy. Valkuainen kätkee sisälleen vielä löysän keltuaisen. Nosta munat vedestä reikäkauhalla.

Vierailija
5/12 |
22.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kun vesi kiehuu, nostan kattilan pois levyltä siksi aikaa, kun lasken varovasti lusikalla kananmunat tulikuumaan veteen. Kun kaikki munat on vedessä, nostan kattilan takaisin levylle kishumaan. Annan kiehua täysillä 10 min. sitten heti kylmää vettä päälle. Annan seisoa kylmässä vedessä noin 10 min vaihtaen kerran välissä haalenneen veden taas kylmäksi. Eipä juurikaan halkea munat ja kuoret irtoaa helposti.

Vierailija
6/12 |
22.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Laitan kananmunat kylmään veteen ja vähän suolaa sekaan ja kannen päälle. Kun vesi kiehuu, alan mitata aikaa, otan kannen pois ja väännän levyn pienemmälle. Kun munat ovat kiehuneet kaadan keitinveden pois ja laitan kattilan juoksevan kylmän vesihanan alle. Sitten annan seistä kylmässä vedessä kunnes ovat jäähtyneet. Kun kuorin, kiroilen. Minusta kananmunien kuoret ovat viime vuosina ohentuneet/ haurastuneet.

Suola ei ymmärtääkseni estä hajoamista, vaan munan sisällön leviämistä veteen. Vrt. uppomunat, jolloin veteen laitetaan etikkaa tai suolaa ja munista tulee kauniita, pehmeitä palleroita.

Kokeilin yhdessä vaiheessa vinkkiä, että keitinveteen laitetaan tulitikku, joka ajaa saman asian kuin suola. Silloin minusta kuorien irrottaminen oli vielä vaikeampaa. Lisäksi tikun rikki tuntui epämiellyttävältä ajatukselta.

Kananmunien ja uusien perunoiden keittäminen on perinne- ja taitolajeja ja ihmiset saa niistä isojakin väittelyitä aikaan. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
22.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

vaan uppomunia! Aivan ERI ruokalaji!!! :D

Luulin ensin, että niiden tekeminen on vaikeaa, mutta eipäs ollutkaat. Tavallinen kattila käy hyvin. Tärkeintä on, että vesi poreilee tosi rauhallisesti.

Tosi hyvää on esim salaattipeti + vähän paistettua lohta (voi olla kylmääkin, jämiä) + uppomuna.



Nimim. en muista enää mikä numero olin, maitsin uppomunta ja tulitikut

Vierailija
8/12 |
22.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nykyisten teflonkattiloiden aikaan ei todella tartte etikaa yms veteen. Keität veden kiehuvaksi, siirrät syrjään sen ajaksi että rikot munan sinne, ja laitat takaisin pienelle lämmölle. Hyviä munia tulee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
22.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kananmunat keitetään oikein fiinisti näin:

1 l vettä

1 dl etikkaa

ripaus suolaa

4 kananmunaa

Keitä vesi esim. korkeareunaisessa paistinpannussa, lisää etikka ja suola. Säädä lämpö pienelle niin, että vesi poreilee vain vähän. Riko munat yksitellen esim. kahvikuppiin ja valuta hitaasti ja varovasti veteen. Hauduta 3-4 min. kunnes valkuainen hyytyy. Valkuainen kätkee sisälleen vielä löysän keltuaisen. Nosta munat vedestä reikäkauhalla.

Borgå valmistaa uppomunia ei keitettyjä kananmunia

Vierailija
10/12 |
22.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tulihan noita vinkkejä ja samoin ohje uppomunientekoon. En ole koskaan edes ajatellut kun kuvittelin olevan vaikea taitolaji.



Tällä kertaa vain yksi munista halkesi mutta sisältö ei pursunnut keitinveteen. Kuoretkinirtosi melko kivasti kun pääsivät heti keiton jälkeen kylmään kylpyyn. Olivat myös munia jo hieman vanhemmasta päästä.



kiittäen, ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
22.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kananmunat kylmään veteen, hella täysille. Kun vesi alkaa kiehua, saa virran katkaista ja aloittaa ajanlaskun (voi myös vetää jo kokonaan sivuun levyltä - vesi on kiehuvaa ja muna kypsyy). Kymmenen minuutin päästä umpikypsät munat jääkylmään veteen, jonka voi mielellään vaihtaakin kerran, pari. Jos munia ei laita hetki kylmään veteen, ovat ne vielä pitkään tulikuumia ja jatkavat kypsymistään --> keltuainen tummuu.

Vierailija
12/12 |
22.04.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse pistän aina nuppineulalla reiän munan kärkeen.

Lasken munat äidiltä perityssä kananmunankeittotelineessä kiehuvaan veteen reikäpuoli ylöspäin.

Kun keittoaika on kulunut, nostan telineen kattilasta ja lasken tiskialtaaseen, johon olen laskenut jääkylmää vettä. Äiti väitti että tämä "säikähdys" saa kuoret irtoamaan paremmin.



Ja hyvin kuoret irtoavatkin eivätkä mene rikki telineessä keitettäessä, koska munat eivät joudu kattilassa liikkeeseen. Ja se pikkureikä kärjessä tasaa painetta eikä kuori siksikään halkea.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan kuusi kuusi