Mitä tarkoittaa kehon säästöliekki??
Typerä kysymys, tiedän....
Olen todella paljon ylipainoinen (168/103) ja pyrkinyt nyt kolmen viikon ajan elintapamuutoksella laihtumaan. Kappas kappas, painoa onkin tullut 2kg lisää!
Syön 1200 kaloria päivässä (noin, joskus vähemmän, mutta en ikinä yli 1500). Ruisleipää, salaattia, omppuja ja ihan tavallista kotiruokaa. Enimmäkseen keittoja.
Joka päivä poljen vähintään 30 minuuttia kuntopyörää, jolloin kuluu vähintään 250 kaloria.
Yritin vähän lukea netistä tuosta säästöliekistä, mutta osaisiko joku asiasta enemmän tietävä selittää tarkemmin? Voiko näin ylipainoisella ihmisellä edes mennä keho säästöliekille?
Alan oikeasti kohta olla epätoivoinen tuon painon kanssa :(... Tuntuu niin turhauttavalta, kun syö hyvin ja liikkuu joka ilta.
Suurkiitos kaikille, joilla olisi jotain vinkkiä!!
Kommentit (22)
En kuitenkaan laske sitä liikunnaksi, vaan ainoastaan tuon kuntopyöräilyn :).
Olen aikaisemmin harrastanut kuntosaliliikuntaa aina, kun minulla on ollut kuukausikortti tai 10 kerran kortti voimassa. Nyt en kuitenkaan ole pitkään aikaan sitäkääh harrastanut lähinnä raskauden ja vauvan saannin vuoksi....
ap
niin kolme viikkoa on lyhyt aika joten odottele rauhassa, varmasti alkaa tapahtumaan! ja se 30min päivä, pidennä vaikka 45min joka toinen päivä ja kunnon hikeä...:) ja hyötyliikuntaa päälle... varmasti alat laihtumaan, muistathan juoda paljon vettä... ???!!!
Ei mulla ainakaan nälkä ole, eikä makeanhimoa eikä mitään sellaista...
Vettä juon noin 10 isoa lasia päivässä!
ap
Ja liikuntaa lisää!! Olet tosiaan säästöliekillä sen suhteen!!! Lihakset töihin kunnolla niin alkaa tapahtumaan.. Ja älä tuijota puntaria.. Ota mittamauha käteen ja seuraa sillä!
Aamulla: Kaksi paahtoleipää, sipaisu margariinia (60%). Yksi jugurtti.
Välipala: Kaksi ruispalaa, sipaisu margariinia ja kurkkua. Yksi jugurtti. Kulhollinen salaattia (jäävuorisalaattia, porkkanaa, vihreää paprikaa, kirsikkatomaatteja ja hern-mais-papr-sekoitusta).
Päivällinen: Makaronilaatikkoa 2dl, salaattia (jäävuorisalaattia, porkkanaa, vihreää paprikaa, kirsikkatomaatteja ja hern-mais-papr-sekoitusta), sinappisalaatinkastiketta Kevyt-versiota. Kaksi ruispalaa, päällä sipaisu margariinia, salaattia ja kinkkua.
Iltapala: kaksi vesirinkeliä.
Plus 10 lasillista vettä ja noin kolme mukillista kahvia rasvattomalla maidolla ja makeutusaineella.
Päiväni alkoi tänään vasta klo 12 (mies antoi nukkua pitkään :)!!!!).
ap
onko jogurtit rasvattomia? Lisää proteiinia!
En ole mitenkään erityisen väsynyt, mitä nyt pari päivää olen kyllä ollut, kun lapset ovat olleet kipeänä ja tullut valvottua.... :)
ap
Olenkin huomenna juuri menossa labraan normi verikokeisiin diabeteksen ja kiprirauhasen osalta, koska kontrollikäynti on taas maanantaina....
ap
Ja mielummin aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala.
Ketoosi (tila)
Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ketoosi on aineenvaihdunnan tila, jossa muiden muassa rasvahapoista muodostettujen ketoaineiden pitoisuus veressä on koholla. Tämä on seurausta ravinnon alhaisesta hiilihydraattien määrästä, mikä voi johtua paastosta, ravinnon puutteesta tai vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisesta.
Elimistö varastoi syötyä hiilihydraattia glykogeeniksi maksaan ja lihaksiin, joista se on purettavissa energiantuotantoa varten. Lihaksissa olevaa glykogeenia ei voida mainittavasti palauttaa glukoosiksi verenkiertoon. Lihaskudoksessa olevat varastot tyhjenevät lihasten kulutuksen mukaan. Ilman lisätäydennystä maksan glykogeenivarastot tyhjenevät noin 12 - 24 tunnin kuluessa, minkä jälkeen elimistön on käytettävä korvaavia energianlähteitä pakollisiin glukoosin tarpeisiin. Ketoaineiden tuotanto myös useimmiten lisääntyy ja johtaa ketoosiin parin vuorokauden kuluessa. Ketoosi on elimistön luontainen keino selviytyä tilapäisen ravinnonpuutteen yli, eikä sitä ole syytä sekoittaa diabeetikolle mahdolliseen, vaaralliseen ketoasidoosiin. Lievää ketoainetuotantoa tapahtuu elimistössä usein ilman erityisruokavalioitakin.
Veren insuliinipitoisuuden laskiessa ja glukagonipitoisuuden noustessa elimistö siirtyy ravintoaineiden varastoinnista varastojen purkuun. Käynnistyy glukoneogeneesi, jossa elimistö alkaa muodostaa glukoosia vapaista aminohapoista sekä rasvojen glyserolista että laktaatista. Glukoneogeneesin rinnalla käynnistyy tarvittaessa ketogeneesi, joka vähentää glukoosin valmistustarvetta ja näin ollen säästää aminohappoja, mikä on erityisen tärkeää pitkittyneessä ravinnottomuudessa. Pääasiassa maksa (mutta vähäisessä määrin myös muut kudokset kuten munuaisen kuorikerros) alkaa muodostaa vapaista rasvahapoista ketoaineita, joita mm. aivot ja sydänlihas sekä muu lihaksisto kykenevät käyttämään energianlähteenä palauttaen ketoaineet (asetoasetaatti, beeta-hydroksybutyraatti) asetyyli-koentsyymi A:ksi, joka on suoraan käytettävissä oksidatiiviseen energiantuotantoon Krebsin syklin kautta mitokondrioissa aivan samalla tavalla kuin tapahtuu glukoosinpoltonkin aerobinen osuus.
Ketoaineiden tuotto ei paaston alkupäivinä ole voimakasta. Paaston jatkuessa, ts. yleensä 5.¿6. paastopäivästä lähtien, ketoottinen tila on voimakkaimmillaan. Ketoosin tunnistaa paastoajalle tyypillisestä, imelänhajuisesta hengityksestä. Ketoainetuotannossa syntyy vähäisiä määriä asetonia, joka vesiliukoisena poistuu mm. ihon ja munuaisten sekä haihtumalla keuhkojen kautta. Määrä on vähäinen. Ketoosin alkupäivinä ihminen saattaa kokea olonsa hyvin väsyneeksi ja nuutuneeksi, mutta noin viikon kuluttua ketoosin alusta hyvin pirteäksi ja energiseksi. Tämä johtuu siitä, että aivot käyttävät ketoaineita ravintolähteenään mieluummin kuin glukoosia. Aivojen koko glukoosintarvetta ei voi kuitenkaan korvata ketoaineilla, ja maksa tuottaakin sekä ravinnon että omien varastorasvojensa glyserolista sekä ravinnon aminohapoista glukoosia glukoneogeneesillä.
Maksan glukoneogeneesin tuotantokyky riittää kaikkiin elämälle välttämättömiin aina pakollisiin glukoosin tarpeisiin. Mm. punasolut tarvitsevat aina yksinomaan glukoosia energiantarpeisiinsa. Siitä ne käyttävät yksinomaan anaerobisen osuuden ja palauttavat jäljelle jääneen osan laktaattina edelleen muualla käytettäväksi. Aivot tarvitsevat aina täydellisen ketoaineadaptaationkin jälkeen yleensä vähintään 20-30 % energiantarpeestaan glukoosina. Niillä on yleensä aina valmius käyttää ketoaineita noin 30-40 % energiantarpeestaan. Tiedot vaihtelevat hivenen eri kirjallisuuslähteiden [1] mukaan. Kuuluisa ja kiistelty Atkinsin dieetti kuuluu ns. ketogeenisiin dieetteihin. Ketogeenisissa dieeteissä pyritään hormonitasoja stimuloimalla (vältetään hiilihydraatteja, jotka stimuloivat insuliinin eritystä ja nautitaan proteiineja, jotka stimuloivat glukagonin eritystä ja insuliinin eritystä) pääsemään ketoosiin. [2]. Myös monet hyvähiilihydraattiset dieetit, kuten Montignacin dieetti, Heikkilän dieetti sekä South Beach dieetti, alkavat ketogeenisellä osuudella, jonka jälkeen diettiin aletaan lisätä hyviä, eli hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja.
Ketoosiin pääsy on myös tavoitteena kehonrakennuksen rasvanpolttovaiheessa: tällöin jätetään hiilihydraatit pois ravinnosta ja syödään runsaasti proteiineja. Liian pitkään jatkettu ketoosi voi kuitenkin johtaa kataboliaan glukoneogeneesin käyttäessä lihasten proteiineja energialähteeksi. Tätä ehkäistään varmistamalla riittävä proteiinin saanti ravinnosta sekä hormonaaliseen säätöön että glukoosin lähteeksi.
Ellei sitä jo edellisissä tullut niin tarkoittaa sitä että kun vähennät syömisiä, keho huomaa että peijakas, ei enää tule evästä kuten ennen, ja alkaa kuluttaa vähemmän. Eli syömällä vähemmän kiusaat vain itseäsi, ellet liiku enemmän. Järkiperäistä syömistä, turha rasva ja makea pois, ja rutkasti liikuntaa.
Liikuntaan jää koukkuun kun sitä harrastaa viikon pari säännölleen. Keho alkaa jo kaipaamaan, sitte on lenkille helppo lähteä.
Tsemppiä sinulle tavoitteisiin.
Kokeile vaikka pilatesta alkeista lähtien. Sillä saa tiukan " syvävatsan" ja muutenkin vahvistaa keskikehon hallintaa ja lihaksia.
Missä proteiinit??? Maitotuotteita, lihaa, kalaa, kanaa LISÄÄ! Niillä on aineenvaihduntaa vilkastuttava vaikutus.
hiilarihumalassa olet noilla eväillä, jätä pois sokeri ja valkoiset viljatuotteet
lue karppaus info saat lisää tietoa
Sokeria en syö ja aika vähän valkoisia viljoja..
ap
Kanaa syödään meidän perheessä aika usein!! Kalakin pitäisi jälleen ottaa ruokavalioon enemmän mukaan.. Jotenkin unohtunut..
ap/heather
Olen ihan viime aikoina törmännyt useampaankin artikkeliin, jossa asia selitetty hyvin.
Kuten 17 jo vastasikin, niin kun vähennät syömisiä, niin kroppa menee hälytystilaan. Jos syöt liian vähän ja kärsit jatkuvasti nälästä, niin se ei edistä asiaasi. Sillä sitten kun syöt, niin kroppa ottaa kaiken varastoon, sillä se pelkää, että kohta se jää taas ruuatta. Ja sen sijaan, että laihtuisit, niin alatkin kerätä kahta kauheammin rasvaa.
Tähän perustuu myös idea siitä, että pitäisi syödä usein, mutta kevyesti, jotta kroppa tajuaa, että kyllä sitä ruokaa kohta taas saa lisää.
Syö niin, että tulet täyteen, mutta ei saa tulla ähkyä. Lopeta heti, kun tunnet olevasi täynnä.
Oma ratkaisuni on, että syön pussillisen kasviksia ennen ruokailua. Tai sitten sekoitan sitä ruokaa sen kasviskasan sekaan, niin ei tule syötyä liikaa.
Aamupalaksi ja/tai illalla puuroa. Leipää vain yhden kerran päivässä ja silloinkin mielummin kevyen leikkeleen kanssa, kuin juuston.
Leivän päälle en laita margariinia, sillä saan pehmeitä rasvoja ruuan kautta (öljyt).
Mehukeitto on kanssa loistava nälän tappaja vaikkapa iltaisin nautittavaksi, kun ei ole varsinaisesti nälkä, mutta jotain tekisi mieli.
ainoastaan kokojyvätuotteita ja valkoinen sokeri kokonaan pois sitä et kyllä tarvitse
karppauksesta hyödyt kun valitset oikeat sinulle sopivat ruoat jätät sen kahden viikon hiilarittoman väliin ja jatkat siitä kakkosvaiheesta itsellesi soveltaen
Yleensä syön välipalaksi ja iltapalaksi leipää, sillä mun on pakko saada hiilareita ton diabeteksen vuoksi... Muuten heittää verensokerit häränpyllyä.
Minäkin syön NYKYÄÄN kasviksia aina ruoan kanssa ja usein lounaaksi kulhollisen salaattia, sillä en yksinkertaisesti saa alas mitään lämmintä ruokaa päivällä. Mulle kaksi lämmintä ateriaa päivässä on liikaa, tulee ähky.
ap/heather
12h olet päivässä valveilla ja siitä liikut vain 30 minuuttia? Enemmän liikuntaa. Päivittäin 1-2h ihan kauppaan kävellen ja työmatkat kävellen. Aluksi tuntuu raskaalta mutta todella nopeasti siihen tottuu. Kaikki pienetkin matkat pyri kävelemään.
Oletko tähän asti liikkunut lainkaan? Meinaan tuo painon nousu voisi kertoa lihasten kasvusta. Sitä tapahtuu väistämättäkin.
Säästöliekki on mielestäni kun kroppa ei saa tarpeeksi polttoainetta. Ja kroppa laittaa stopin. Polttaa lihaksista.