Korvasienet voivat laukaista ALS-taudin
The Atlantic uutisoi poikkeuksellisesta ALS-taudin esiintymästä Ranskan Alpeilla. Kun sairastuminen toisensa jälkeen ilmaantui samassa kylässä, eikä mitään geneettistä syytä tapauksille tuntunut löytyvän, asiantuntijoiden epäilykset heräsivät.
Alppien ALS-ryppäässä Montchavinin kylässä löytyi lopulta 16 sairastunutta kymmenen kertaa enemmän, kuin normaalisti samankokoisessa pienen kylän populaatiossa pitäisi olla.
Asiantuntijat testasivat kylän juomaveden, maaperän myrkyt ja ilmansaasteet löytääkseen syyn yllättävälle sairastumisten kimpulle. Vuosia kului, eikä mitään huomionarvoista löytynyt.
Tutkijat teettivät kyläläisillä heidän elintapojaan ja ravitsemustaan kartoittavan kyselyn. Se paljasti ratkaisevan löydöksen.
ALS-potilaat olivat syöneet luonnonvaraista korvasientä, ja sairastumattomat eivät. Puolet tautiin sairastuneista kertoi saaneensa akuutin sienimyrkytyksen jossain kohtaa elämäänsä.
Korvasienissä on gyromitriinia: toksiinia, joka neurotieteilijä Peter Spencerin mukaan saattaa varastoitua ihmiskehoon ja voi ajan saatossa vaurioittaa ihmisen DNA:ta.
Vaikka korvasieni vaikuttaisi olleen ainakin yksi laukaisevista tekijöistä ALS-taudille Alpeilla, täyttä varmuutta kyläläisten sairastumisen syystä ei kuitenkaan ole.
Rypäs Suomessa
Eräässä tutkimuksessa on tarkasteltu korvasienen ja ALS-taudin mahdollista yhteyttä myös suomalaisissa.
Tutkimuksen mukaan Suomesta on löydetty Montchavinin kaltainen rypäs ALS-tautiin sairastuneita, joka ei selity geneettisillä syillä. ALS-tauti oli selvästi normaalia yleisempää noin 1920-luvulla syntyneillä 227 henkilön tautiryppäässä Kuopiossa, Mikkelissä, Pohjois-Karjalassa sekä Karjalassa.
Tutkimuksessa kerrotaan, että ALS-tauti oli jopa 225 prosenttia muuta väestöä yleisempää toisen maailmansodan jälkeisillä Karjalan evakoilla. Evakkojen muuttoliike suuntautui etenkin Itä-Suomeen, jossa sienten syömisen kulttuuri oli vahva, ja korvasieniäkin syötiin.
Tuohon aikaan ajateltiin, että kuivatut tai kerran keitetyt sienet sopisivat syötäväksi. Sienten keskimääräinen kulutus kasvoi sota-aikana elintarvikepulan takia, tutkimuksessa todetaan.
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/21dbbb19-5cbb-4f82-adc3-c3a8a…
Kommentit (123)
En minäkään, en kyllä ylipäänsä ymmärrä miksi pitää syödä myrkyllisiä sieniä. On niitä myrkyttömiäkin, täällä ei niin paha pula-aika ole.
Jos korvasienet ryöppää, eikö ne myrkyt poistu?
Meillä on kyllä syöty aina korvasieniä
mutta hyvin huolellisesti kahteen kertaa keitettyjä
rikä keitetä sisällä
Vierailija kirjoitti:
Jos korvasienet ryöppää, eikö ne myrkyt poistu?
Ei poistu, kun kaikki korvasienen myrkky ei ole vesiliukoista.
Vierailija kirjoitti:
En minäkään, en kyllä ylipäänsä ymmärrä miksi pitää syödä myrkyllisiä sieniä. On niitä myrkyttömiäkin, täällä ei niin paha pula-aika ole.
Kun niitä ei ole tähän asti pidetty myrkyllisinä ruoppaamisen jälkeen.
Mutta olispa hyvä juttu, jos tälle taudille edes joku syy löydettäisiin.
Vierailija kirjoitti:
Meillä on kyllä syöty aina korvasieniä
mutta hyvin huolellisesti kahteen kertaa keitettyjä
rikä keitetä sisällä
ALS:ää odotellessa :)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En minäkään, en kyllä ylipäänsä ymmärrä miksi pitää syödä myrkyllisiä sieniä. On niitä myrkyttömiäkin, täällä ei niin paha pula-aika ole.
Kun niitä ei ole tähän asti pidetty myrkyllisinä ruoppaamisen jälkeen.
Mutta olispa hyvä juttu, jos tälle taudille edes joku syy löydettäisiin.
Niin. Ei ole pidetty, mutta tutkimuksissa on todettu, että sieniin jää pieniä pitoisuuksia myrkkyä käsittelyn jälkeenkin.
Tuo tauti muuten usein iskee oikein liikunnallisiin ihmisiin, jostain kumman syystä? Vai ovatko urheilijat vaan enemmän uutisaiheita?
Varuuksi on kuitenkin hyvä että muuttavat korvasienen ruokasieneksi kelpaamattomaksi.
En laittaisi sieniä suuhun vaikka pakotettaisiin. Se haju jo oli aivan hirveä, kun lapsena jossain kaverilla tehtiin sienikastiketta.
N.55
Jutussa sanottiin että kerran keitetyt.
Suomessa on ohjeistus ja tapana nykyisin että 3 kertaa keitetään uudessa vedessä ja huuhtelu välillä
Ihan eri asia
Vierailija kirjoitti:
Jutussa sanottiin että kerran keitetyt.
Suomessa on ohjeistus ja tapana nykyisin että 3 kertaa keitetään uudessa vedessä ja huuhtelu välillä
Ihan eri asia
Vaikka keittäisit 3000 kertaa niin veteen liukenematon myrkky ei häviä mihinkään.
3 KERTAA KEITETTÄVÄ JA HUUHDELTAVA VÄLILLÄ
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jutussa sanottiin että kerran keitetyt.
Suomessa on ohjeistus ja tapana nykyisin että 3 kertaa keitetään uudessa vedessä ja huuhtelu välillä
Ihan eri asia
Vaikka keittäisit 3000 kertaa niin veteen liukenematon myrkky ei häviä mihinkään.
KYLLÄ SE LIUKENEE, MUUTEN OLISI TAPPANUT JO MONTA IHMISTÄ
Vierailija kirjoitti:
3 KERTAA KEITETTÄVÄ JA HUUHDELTAVA VÄLILLÄ
Ei auta, myrkky jää, uskokaa jo.
Tietääpä kun on tarpeeksi vanha.. voin alkaa polttaa sikareita, juoda viinaa ja syödä korvasieniä. Voi pitää sitten hauskaa kun ei ole enää kilometrejä jäljellä.
Ryöppäys = kiehauttaminen lyhyesti, ei riitä, vaan pitää keittää kiehuvassa vedessä vähintään viisi minuuttia ja sen jälkeen huuhdella hyvin. Sitten uusiksi sama ja meillä vielä huuhdellaan hyvin se keittoastia. Keittäminen tulee tehdä ulkoilmassa, koska keitoksesta tuleva käry saattaa sisältää juuri tuota myrkkyä.
Jos k-sientä käyttää vain muutaman kerran vuodessa, uskon ettei siitä myrkkyjä elimistöön saa.
vrt. omenan syöminen kuorineen.
Ex-kumppani tykkäsi laittaa keväällä korvasienistä ruokaa. Onneksi suhde päättyi neljän vuoden jälkeen, niin en ole pahasti altistunut.
Mielenkiintoista. En ole koskaan kuullut tästä yhteydestä.