Transrasvoista
Kootaanpas transrasvojen haitat tähän.
Kommentit (18)
Vapausrintama on vielä maan alla, mutta odotamme suurta hyökkäystä päivänä minä hyvänsä. New York kuittaa.
Mun 9kk ikäinen vauva on syönyt kaksi ranskalaista perunaa. Mihin mun tulee varautua? Miten meidän tytön nyt käy?
T. ap
Tässä tietoa:
Transrasvat eli transrasvahapot ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja, joissa hiiliatomien välillä on trans-kaksoissidos. Transrasvahapoissa kaksoissidokseen kiinnittyneiden hiiliatomien vetyatomit ovat eri puolilla. Tyydyttymättömistä rasvahapoista syntyy trans-isomeereja, kun niitä hydrataan epätäydellisesti. Trans-isomeereja syntyy myös märehtijän pötsissä bakteerien vaikutuksesta. Transrasvahapot lisäävät sydäntautien ja syöpien riskiä. Suomalaiset saavat ravinnosta päivittäin transrasvahappoja noin 1 g (0,5 % energiasta) ja amerikkalaiset 5,8 g (2,6 % energiasta). Suomessa myytävät kasviöljyt eivät sisällä elintarvikkeiden koostumustietopankin (Fineli) mukaan trans-rasvahappoja. Transrasvalähteitä ovat osittain kovetettua rasvaa sisältävät makeiset, leipomotuotteet, ranskalaiset perunat sekä liha- ja maitorasva. Suomessa teollisuus on vapaaehtoisesti vähentänyt transrasvojen määrää elintarvikkeissa välttääkseen pakolliset merkinnät. Kansanterveyslaitoksen (KTL:n) mukaan suomalaiset saavat keskimäärin transrasvaa lähes WHO:n suositusten mukaisesti. Tuotteen osittain kovetetun rasvan transrasvapitoisuudesta voi saada varmuuden vain, jos tuottaja kertoo sen tuoteselosteessa. Ruotsin elintarvikeviraston mukaan transrasvaa, kuten tyydyttynyttä rasvaakin, kannattaa syödä mahdollisimman vähän. Suomessa tyydyttyneen rasvan saanti ylittää runsaammin suositukset kuin transrasvan saanti.
Vaikutus
Transrasvat lisäävät sydäntautien riskiä. Ne nostavat tyydyttyneen rasvan tavoin LDL-kolesterolipitoisuutta, mutta lisäksi transrasvat vähentävät " hyvää" HDL-kolesterolia. Siksi transrasvat ovat haitallisempia kuin tyydyttynyt rasva. Transrasvat lisäksi edesauttavat LDL-kolesterolin hapettumista, mikä on ateroskleroosin syntyprosessin merkittävä alkuvaihe.
KVG vakseiinihappo, eladiinihappo, konjugoitu linolihappo.
Ihmiselle on vaarallista ainoastaan teolliset transsit ja ne ovatkin sitten huomattavasti kuviteltuja vaarallisempia.
terv. terveystieteen ammattilainen.
teollisten kanssa.
Kannatta lukea mitä copypeistaa.
Haittoja nimen omaan SV-taudit, rasva-aineenvaihdunnan häiriöt, solujen kykenemättömyys uudistumiseen jne.
Yleisin teollinen transrasva on elaidiinihappo, joka on yleisimmän Mufan eli oleiinihapon johdannainen. Sille ei kroppa keksi oikein mitään järkevää tekemistä, mutta tunkee paikkoihin joihin se ehkä muuten tunkisi oleiinihappoa. Lopputulos on mm solunseinämien permeabilitetin pieneneminen ja lisääntynyt triglypitoisuus veressä (kun noita ei oikein saa dumpattua mihinkään)
Maitotuotteissa oleva, niinikään 18-ketjuinen vakseenihappo taas on kuin onkin vain CLA' n hydrattu muoto (koska sen trans-sidon on CLA' n paikassa). Ja tämän rasvahapon sekä ihmisen että lehmän kroppa osaa muuttaa CLA' ksi. CLA taas on kahden tyydyttymättömän sidoksen ei-suora Pufa, vaikka toinen noista sidoksista transsi onkin
Vierailija:
teollisten kanssa.
Kannatta lukea mitä copypeistaa.Haittoja nimen omaan SV-taudit, rasva-aineenvaihdunnan häiriöt, solujen kykenemättömyys uudistumiseen jne.
Rakas Wikipedia
Xandris ei lue ja siäistä copypeistaamansa tietoa. Voisitko tehdä jotakin asialle? Kiitos etukäteen.
Voisitteko transrasvoja koskevassa osiossanne tehdä eron luonnon harmittomien ja teollisten haitallisten rasvojen välillä.
Ja mielellään niin, että muutkin kuin terveysalan korkeakoulutetut ymmärtävät tekstin.
Syön paljon maitosuklaata per päivä (noloa kyllä kokonaisen levyn, on minun addiktioni ja keino selvitä arjesta) ja täysimetän edelleen vauvaani. Aiheutanko lapselleni terveydellisesti jotakin haittaa? Pidän huolen hyvien rasvojen saannista, lorautan salaatin päälle oliivi- tai rypsiöljyä päivittäin.
Maitorasvaa ei ole mitään syytä välttää. Naisille se on erityisen hyödyllistää, tutkitusti suojaa rintasyövältä.
Googlettakaa!!!!
Googlettaa voi, totta. Ja kannattaa pitää mukana lähdekritiikki.
Tässä kuitenkin tiivistetysti virallinen totuus:
http: //www. sydanliitto. fi/kaikki_sydamesta/kolesteroli/fi_FI/vinkit/
heterorasvat ovat niin ennakkoluuloisia.