Teollisesti pakattu täysjyväleipä ultraprosessoitua, eli vältettävää?
"Vältä tällaisia ruokia
Ultraprosessoituihin elintarvikkeisiin kuuluvat muun muassa sipsit, sokeriset välipalat, teollisesti pakatut leivät ja leivonnaiset, makeiset, sokeroidut ja makeutetut limut ja energiajuomat, pikanuudelit, valmisateriat sekä suolatut ja savustetut lihatuotteet."
https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/57789e1d-226f-486f-8c05-9d103dc0a8…
Parempi tehdä kotona valkoista vehnäleipää? (Kotona vaikea saada leivästä kuohkeaa, ellei käytä vain valkoisia jauhoja).
Kommentit (41)
Kokojyvästä tehdyt elintarvikkeet sisältävät kaikki hometta. Se home syntyy jo pellolla tähkiin.
Mistä tietää onko tuote ultraprosessoitu? Katso listaa ainesosista. Onko paljon e-numeroita? Mystisen kuuloisia sanoja joita ei normikeittiössä ole? Vältä sellaisia. Esim voissa on vain voita kun taas margariinissa vaikka mitä.
Kotona leivottu leipäkin on prosessoitua. Jauhotkin on prosessoitua. Jos haluaa välttää kaikkea prosessoitua ruokaa niin pitää popsia kasviksia raakana tekemättä niille mitään, sillä pilkkominenkin on prosessointia.
Liittyisikö siihen leiväntekoprosessiin. Joskus 60-luvulla tuli Briteissä se chorleywood -prosessi leivontaan. Sillä saa leivät kohoamaan nopeasti ja lopputulos on sellaista, että sen voi puristaa golfpallon kokoiseksi. En tosin tiedä, käytetäänkö Suomessa sitä. En usko, että ruisleipä on leivottu niin, koska ruis leipoutuu niin erilailla.
Vierailija kirjoitti:
Liittyisikö siihen leiväntekoprosessiin. Joskus 60-luvulla tuli Briteissä se chorleywood -prosessi leivontaan. Sillä saa leivät kohoamaan nopeasti ja lopputulos on sellaista, että sen voi puristaa golfpallon kokoiseksi. En tosin tiedä, käytetäänkö Suomessa sitä. En usko, että ruisleipä on leivottu niin, koska ruis leipoutuu niin erilailla.
Hyvä ruisleipä tehdään taikinajuureen.
Emulgointiaineet on vissiin ainakin yksi iso ongelma. Jos niitä on leivässä, niin sitten on ultraprosessoitua. Tai esim. "muunnettu tärkkelys".
Vierailija kirjoitti:
Heh, luin juuri tuon artikkelin ja ajattelin aloittaa siitä keskustelun. Nimenomaan noista teollisesti pakatuista leivistä.
Ovatko teollisesti pakatut leivät jotakin erityistä amerikkalaista lajia? "Vaasan ruispalat ohut herkku" kuuluu jokaiseen päivääni. Elämkö veitsenterällä?
Otin selvää ja vastaan itselleni: teollisesti pakatulla leivällä tarkoitetaan leipää, joka kestää pitkiä kuljetuksia ja hyllyllä seisomista. Koostumukseltaan se on tasaista kuin vaahtomuovi, ja leivän veltosta, pullataikinamaisesta sisuksesta voi pyöritellä kiinteitä, kumimaisia palloja. Ruispaloista ja näkkäristä ei voi. Eikä meikäläisten ilmavista paperipussileivistä, jotka eivät kovin pitkään jaksa säilyä syömäkelpoisina.
Vierailija kirjoitti:
Mistä tietää onko tuote ultraprosessoitu? Katso listaa ainesosista. Onko paljon e-numeroita? Mystisen kuuloisia sanoja joita ei normikeittiössä ole? Vältä sellaisia. Esim voissa on vain voita kun taas margariinissa vaikka mitä.
Tiedätkö mikä on esim E300? Sitruunahappo. Taitaa melkein jokaisella olla keittiössään sitruunaa. Toisin sanoen ei ne E-koodit ole mitään myrkkyjä.
Mitä enemmän raaka-aineita, sen tod. näk. on ultraprosessoitua. Varsinkin kaikenlaisia sokereita ja rasvoja.
Tästähän oli juuri juttua. Prosessointi tai edes ultraprosessointi ei ole tae epäterveelliselle tuotteelle. Vaikka itse leipoisit täysjyväleivän, niin se on silti ultraprosessoitu tuote.
Teollisen leivän suurin ongelma on prosessoitu VEHNÄGLUTEENI. Se on siis taikinaan laitettu lisäaine, ei jauhoissa luontaisesti oleva gluteeni.
Heh, luin juuri tuon artikkelin ja ajattelin aloittaa siitä keskustelun. Nimenomaan noista teollisesti pakatuista leivistä.
Ovatko teollisesti pakatut leivät jotakin erityistä amerikkalaista lajia? "Vaasan ruispalat ohut herkku" kuuluu jokaiseen päivääni. Elämkö veitsenterällä?