Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Teollisesti pakattu täysjyväleipä ultraprosessoitua, eli vältettävää?

Vierailija
08.07.2024 |

"Vältä tällaisia ruokia

Ultraprosessoituihin elintarvikkeisiin kuuluvat muun muassa sipsit, sokeriset välipalat, teollisesti pakatut leivät ja leivonnaiset, makeiset, sokeroidut ja makeutetut limut ja energiajuomat, pikanuudelit, valmisateriat sekä suolatut ja savustetut lihatuotteet."

https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/57789e1d-226f-486f-8c05-9d103dc0a8…

Parempi tehdä kotona valkoista vehnäleipää? (Kotona vaikea saada leivästä kuohkeaa, ellei käytä vain valkoisia jauhoja).   

Kommentit (41)

Vierailija
1/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Heh, luin juuri tuon artikkelin ja ajattelin aloittaa siitä keskustelun. Nimenomaan noista teollisesti pakatuista leivistä.

Ovatko teollisesti pakatut leivät jotakin erityistä amerikkalaista lajia? "Vaasan ruispalat ohut herkku" kuuluu jokaiseen päivääni. Elämkö veitsenterällä?

Vierailija
2/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siis mitä nämä leivät ovat? Itse olen näkkäriaddikti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Täyttä huuhaata! Myrkyt on ihan muualla ja niihin jopa houkutellaan.

Vierailija
4/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokojyvästä tehdyt elintarvikkeet sisältävät kaikki hometta. Se home syntyy jo pellolla tähkiin. 

Vierailija
5/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Elämä tappaa.

Vierailija
6/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mistä tietää onko tuote ultraprosessoitu? Katso listaa ainesosista. Onko paljon e-numeroita? Mystisen kuuloisia sanoja joita ei normikeittiössä ole? Vältä sellaisia. Esim voissa on vain voita kun taas margariinissa vaikka mitä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kotona leivottu leipäkin on prosessoitua. Jauhotkin on prosessoitua. Jos haluaa välttää kaikkea prosessoitua ruokaa niin pitää popsia kasviksia raakana tekemättä niille mitään, sillä pilkkominenkin on prosessointia.

Vierailija
8/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tarkoittanee esim niitä kolmioleipiä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Älkää nyt sekoittako prosessoitua ja ULTRAprosessoitua...

Vierailija
10/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Liittyisikö siihen leiväntekoprosessiin. Joskus 60-luvulla tuli Briteissä se chorleywood -prosessi leivontaan. Sillä saa leivät kohoamaan nopeasti ja lopputulos on sellaista, että sen voi puristaa golfpallon kokoiseksi. En tosin tiedä, käytetäänkö Suomessa sitä. En usko, että ruisleipä on leivottu niin, koska ruis leipoutuu niin erilailla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Liittyisikö siihen leiväntekoprosessiin. Joskus 60-luvulla tuli Briteissä se chorleywood -prosessi leivontaan. Sillä saa leivät kohoamaan nopeasti ja lopputulos on sellaista, että sen voi puristaa golfpallon kokoiseksi. En tosin tiedä, käytetäänkö Suomessa sitä. En usko, että ruisleipä on leivottu niin, koska ruis leipoutuu niin erilailla. 

 

 

Hyvä ruisleipä tehdään taikinajuureen.

Vierailija
12/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Emulgointiaineet on vissiin ainakin yksi iso ongelma. Jos niitä on leivässä, niin sitten on ultraprosessoitua. Tai esim. "muunnettu tärkkelys". 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leipää kannattaa välttää, oli siitten pakattu millä lailla hyvänsä.

Vierailija
14/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Heh, luin juuri tuon artikkelin ja ajattelin aloittaa siitä keskustelun. Nimenomaan noista teollisesti pakatuista leivistä.

Ovatko teollisesti pakatut leivät jotakin erityistä amerikkalaista lajia? "Vaasan ruispalat ohut herkku" kuuluu jokaiseen päivääni. Elämkö veitsenterällä?

Otin selvää ja vastaan itselleni: teollisesti pakatulla leivällä tarkoitetaan leipää, joka kestää pitkiä kuljetuksia ja hyllyllä seisomista. Koostumukseltaan se on tasaista kuin vaahtomuovi, ja leivän veltosta, pullataikinamaisesta sisuksesta voi pyöritellä kiinteitä, kumimaisia palloja. Ruispaloista ja näkkäristä ei voi. Eikä meikäläisten ilmavista paperipussileivistä, jotka eivät kovin pitkään jaksa säilyä syömäkelpoisina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mistä tietää onko tuote ultraprosessoitu? Katso listaa ainesosista. Onko paljon e-numeroita? Mystisen kuuloisia sanoja joita ei normikeittiössä ole? Vältä sellaisia. Esim voissa on vain voita kun taas margariinissa vaikka mitä. 

Tiedätkö mikä on esim E300? Sitruunahappo. Taitaa melkein jokaisella olla keittiössään sitruunaa. Toisin sanoen ei ne E-koodit ole mitään myrkkyjä.

Vierailija
16/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitä enemmän raaka-aineita, sen tod. näk. on ultraprosessoitua. Varsinkin kaikenlaisia sokereita ja rasvoja.

Vierailija
17/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jaa-a. Mitäköhän sitä nykyään saa enää syödä.🤔

Vierailija
18/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaikkea voi syödä ja juoda kohtuudella.

Vierailija
19/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tästähän oli juuri juttua. Prosessointi tai edes ultraprosessointi ei ole tae epäterveelliselle tuotteelle. Vaikka itse leipoisit täysjyväleivän, niin se on silti ultraprosessoitu tuote.

Vierailija
20/41 |
08.07.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Teollisen leivän suurin ongelma on prosessoitu VEHNÄGLUTEENI. Se on siis taikinaan laitettu lisäaine, ei jauhoissa luontaisesti oleva gluteeni.