Uunin lämmittäminen
Kuinka monta tuntia viikossa teillä on keskimäärin uuni päällä.
Laitan paljon uunissa valmistettavia ruokia, kun muu perhe tykkää. Uuni saattaa lämmetä kaksikin kertaa päivässä. Tälle viikolle uuni on 200 asteessa n kuuden tunnin ajan, jos suunnitellut ateriat toteutuvat. Onko paljon? Sähkölaskua pitäisi nipistää, mutta en todellakaan halua mikään sairas pihi olla. Taloudellinen vain.
Kommentit (13)
Tein kaalilaatikkoa lounaaksi. Nyt tuli mieleen tehdä sämpylät, joten ne pitää paistaa. Taidan muuttaa ruokasuunnitemia loppuviikon osalta.
Vierailija kirjoitti:
Keskimäärin tunnin tai kaksi/vko. Nyt helteillä ei huvita lämmittää kämppää yhtään, joten ei tehdä uuniruokia.
Kuulostaa kyllä hullulta lämmittää uunia jopa monta kertaa päivässä, varsinkin jos on viikon ruuat jo tiedossa. Miksi et tee useita ruokia kerralla/peräkkäin valmiiksi?
Jos tekee aamupäivällä jonkun laatikkoruuan ja haluaa vielä illalla tehdä ranskiksia, niin valmiiksiko ne pitäis tehdä? Tai jos on suunnitellut ylihuomiselle vaikka uunilohta, niin senkin samalla?
Itsetehdyn ruoan nimeen vannotaan, mutta se tarkoittaa energian kulutusta myös. Jos leipoo kaiken itse, tekee kaksi kertaa viikossa uuniruoan niin uuni on päällä tunteja viikon aikana. Minä en ainakaan jaksa tehdä kaikkea kerralla, joten energiaa menee myös uunin lämpeämiseen usein.
No ihan hirveän kuluttavaa joku 6 tuntia viikossa uuni päällä! Suunnittelepa vähän paremmin sapuskasi, niin ei tarvi noin paljoa käyttää. Ja kiertoilmalla tietysti kaikki, niin pääsee pienemmillä asteilla, eikä tarvi esilämmittää.
Uunin lämmittäminen 200 asteeseen ja pitäminen päällä 2h maksaa meidän sähkön hinnalla n. 20c. Onneksi en ole ihan niin persaukinen, etteikö tuohon olisi varaa.
Uuni kuluttaa n.1.5-2 kwh tunnissa. Mikä sulla on sopimuksen hinta?
Tarkan talouden kokit käyttävät uunia hyvin säästeliäästi ja paistavat sitten kertalämmityksellä isomman erän ruokaa tai leipomuksia. Kalliin sähkön aikana voi tulla halvemmaksi ostaa kaupasta valmista tavaraa, kuin ruveta itse uunissa tekemään. Itse käytän kahden hengen taloudessamme airfryeriä, joka melko pitkälti korvaa uunin ja myös paistinpannun. Käytän hellaa enää lähinnä keittämiseen. Airfryereitä on myytävänä erikokoisia ja -hintaisia. Lisäksi säästyy käryltä, rasvaroiskeilta, jne. Yleensä kaikki pienlaitteet tulevat sähköhellaa halvemmiksi käytössä ja ovat turvallisempia. Lisäksi ne eivät kuumenna asuntoa, kuten uuni.
Samalla uuninlämmityksellä voi paistaa jotain leivonnaista, vaikka sämpylät ensin ja sitten laittaa ruuan kypsymään jo valmiiksi kuumaan uuniin. Jälkilämpökin kannattaa hyödyntää, eli ruoka kypsyy uunissa vielä jonkun aikaa sen jälkeen, kun se on sammutettu.
Talvella enemmän (1-2 h viikossa), kesällä ei juuri lainkaan.
Emme tee uunissa juurikaan ruokaa kesäaikaan. Joskus paistan karjalanpiirakoita tai pakastepitsan, siinä se.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Keskimäärin tunnin tai kaksi/vko. Nyt helteillä ei huvita lämmittää kämppää yhtään, joten ei tehdä uuniruokia.
Kuulostaa kyllä hullulta lämmittää uunia jopa monta kertaa päivässä, varsinkin jos on viikon ruuat jo tiedossa. Miksi et tee useita ruokia kerralla/peräkkäin valmiiksi?
"Jos tekee aamupäivällä jonkun laatikkoruuan ja haluaa vielä illalla tehdä ranskiksia, niin valmiiksiko ne pitäis tehdä? Tai jos on suunnitellut ylihuomiselle vaikka uunilohta, niin senkin samalla?"
No itse tekisin mieluummin kokkauspäivälle uunilohta ja laatikkoruuan paistaisin valmiiksi etukäteen. Aina tämä ei tietenkään onnistu, mutta jos mahdollista suunnitella, niin suunnittelisin tähän tyyliin. Ranskalaiset yms. nyt on poikkeus, jotka paistetaan ja syödään saman tien.
Keskimäärin tunnin tai kaksi/vko. Nyt helteillä ei huvita lämmittää kämppää yhtään, joten ei tehdä uuniruokia.
Kuulostaa kyllä hullulta lämmittää uunia jopa monta kertaa päivässä, varsinkin jos on viikon ruuat jo tiedossa. Miksi et tee useita ruokia kerralla/peräkkäin valmiiksi?