Miksi kasvisten syönnistä vatsa tulee kipeäksi ja turpoaa kuin pullataikina?
Eilenkin söin suositusten mukaisesti kasviksia, ja sen jälkeen vatsa turposi ja oli koko illan kipeä. Silloin kun en syö suositusten mukaisesti, ja syön "vain" puolet siitä tai en yhtään niin silloin ei tule mitään ongelmia.
Kommentit (53)
Sun suoliston mikrobikanta ei ole tottunut kasviksiin. Laita se kuntoon niin ongelma poistuu.
Vierailija kirjoitti:
Sun suoliston mikrobikanta ei ole tottunut kasviksiin. Laita se kuntoon niin ongelma poistuu.
Syön melkeinpä joka päivä kasviksia. Yleensä syön sitä vähemmän juuri noitten vaivojen takia. Viikossa saattaa jäädä yksi päivä, jolloin en syö kasviksia, mutta suurimaksi osaksi mä syön niitä edes jonkin verran.
Ap.
Eri suolistobakteerit pilkkoo lihaa kuin kasviksia. Samanlaista ruokaa pitkään syömällä suolistossa lisääntyy sitä ruokaa pilkkovat bakteerit. Kun sitten yhtäkkiä syökin erilaista ruokaa, ei siihen sopia bakteereita löydy ja vatsa tulee kipeäksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sun suoliston mikrobikanta ei ole tottunut kasviksiin. Laita se kuntoon niin ongelma poistuu.
Syön melkeinpä joka päivä kasviksia. Yleensä syön sitä vähemmän juuri noitten vaivojen takia. Viikossa saattaa jäädä yksi päivä, jolloin en syö kasviksia, mutta suurimaksi osaksi mä syön niitä edes jonkin verran.
Ap.
Niin just. Melkeinpä joka päivä. Muina päivinä sitten sotket sitä mikrobistoa kaikella epäterveellisellä.
Mitä syöt muuten? Itselläni suolisto voi kiukutella raaoista kasviksista jos olen syönyt rasvaista ruokaa.
FODMAP-ruokavalio: rajoitukset & suositukset
VÄLTÄ: Fruktaaneja sisältäviä viljoja, kuten vehnää, ohraa & ruista
SUOSI: Kauraa, riisiä, maissia, kvinoaa, tattaria & hirssiä
VÄLTÄ: Sipuleita ja sipulikasveja, artisokkaa, punajuurta, tankoparsaa & sieniä
SUOSI: Mausteita ja yrttejä, kurkkua, porkkanaa, tomaattia, lehtisalaatteja ja perunaa
VÄLTÄ: Palkokasveja, kuten herneitä, papuja ja linssejä. Lisäksi soijarouhetta & kukkakaalia tulee välttää.
SUOSI: Kaaleista parsakaalia, lehtikaalia & ruusukaalia
VÄLTÄ: Hedelmistä päärynää, omenaa, vesimelonia, mangoa sekä isokivellisiä hedelmiä kuten luumuja, persikoita, kirsikoita sekä kuivattuja hedelmiä
SUOSI: Sitrushedelmiä, viinirypäleitä, passionhedelmää, kiiviä, hunaja- ja cantaloupe-meloneja, banaania, mansikoita, mustikoita ja vadelmia
VÄLTÄ: Pähkinöistä cashew- ja pistaasipähkinöitä, sekä hasselpähkinöitä ja manteleita suuremmissa määrin
SUOSI: Muita pähkinöitä & siemeniä
VÄLTÄ: Laktoosia
SUOSI: Laktoosittomia tuotteita sekä kasvivalmisteita, kuten kaurajuomaa. Maitotuotteissa suosi ennemmin hapanmaitotuotteita (jogurtit, viilit, piimät). Juustoista käy kypsytetyt juustot.
VÄLTÄ: Alkoholia, limonadeja & energiajuomia. Jos nautit kyseisiä juomia, tunnustele oloasi: jo vähäinen määrä kofeiinia, alkoholia tai sokereita voi aiheuttaa oireita.
SUOSI: Mustaa & vihreää teetä, kahvia voi kokeilla kohtuullisissa määrin. Tärkeää on muistaa nesteytys, parhaiten toimii vesi.
SUOSI: Lihaa, kalaa, kananmunia ja äyriäisiä
SUOSI: Tofu & tempeh
VÄLTÄ: Purukumia, hammaspastilleja ja proteiinipatukoita, samoin kuin ylipäätään makeutusaineita (esim. fruktoosi) ja makeisia
SUOSI: Ennemmin sokeria kuin yllä mainittuja
https://www.terveystalo.com/fi/tietopaketit/fodmap-ruokavalio#Mikä+on+F…
Kasvikset aiheuttavat paljon suolistokaasuja.
Vierailija kirjoitti:
FODMAP-ruokavalio: rajoitukset & suositukset
VÄLTÄ: Fruktaaneja sisältäviä viljoja, kuten vehnää, ohraa & ruista
SUOSI: Kauraa, riisiä, maissia, kvinoaa, tattaria & hirssiäVÄLTÄ: Sipuleita ja sipulikasveja, artisokkaa, punajuurta, tankoparsaa & sieniä
SUOSI: Mausteita ja yrttejä, kurkkua, porkkanaa, tomaattia, lehtisalaatteja ja perunaaVÄLTÄ: Palkokasveja, kuten herneitä, papuja ja linssejä. Lisäksi soijarouhetta & kukkakaalia tulee välttää.
SUOSI: Kaaleista parsakaalia, lehtikaalia & ruusukaaliaVÄLTÄ: Hedelmistä päärynää, omenaa, vesimelonia, mangoa sekä isokivellisiä hedelmiä kuten luumuja, persikoita, kirsikoita sekä kuivattuja hedelmiä
SUOSI: Sitrushedelmiä, viinirypäleitä, pas
Tuo ei siis ole täydellinen. Kokeilemalla selviää. Oireita voi tulla muistakin kasviksista, raejuustosta, fruktoosi-glukoosi-siirappia sisältävät tuotteet jne.
Itselleni ei käy myöskään kurkku, paprika, kaali, lanttu, nauris, sipuli
Syön suurimaksi osaksi kalaa, kananmunaa, perunaa, juureksia, marjoja, pähkinöitä ja hedelmiä. Salaattina syön paprikkaa, kurkkua, salaatinlehtiä ja erillaisia tomaatteja. Pidän kerran viikossa karkkipäivän, jolloin syön yleensä suklaalevyn tai purkkijäätelön.
Syön terveellisesti, mutta kun ne vihannekset, eli paprikat, salaatinlehdet, kurkut ja tomaatit, saavat vatsani aina turpoamaan ja kipeäksi!
Juon vain vettä. En ole koskaan käyttänyt alkoholia, energiajuomia ja kahvia. Sokerijuomia juon vain 3-5 kertaa vuodessa. Roskaruokaa syön noin 4-6 kertaa vuodessa. Viljana syön vain kauraa, siemeniä ja tattaria.
Ongelmana on vain ne kasvikset! (Ja kaikki papu, kikherne ja soijat!)
Ap.
Vierailija kirjoitti:
FODMAP-ruokavalio: rajoitukset & suositukset
VÄLTÄ: Fruktaaneja sisältäviä viljoja, kuten vehnää, ohraa & ruista
SUOSI: Kauraa, riisiä, maissia, kvinoaa, tattaria & hirssiäVÄLTÄ: Sipuleita ja sipulikasveja, artisokkaa, punajuurta, tankoparsaa & sieniä
SUOSI: Mausteita ja yrttejä, kurkkua, porkkanaa, tomaattia, lehtisalaatteja ja perunaaVÄLTÄ: Palkokasveja, kuten herneitä, papuja ja linssejä. Lisäksi soijarouhetta & kukkakaalia tulee välttää.
SUOSI: Kaaleista parsakaalia, lehtikaalia & ruusukaaliaVÄLTÄ: Hedelmistä päärynää, omenaa, vesimelonia, mangoa sekä isokivellisiä hedelmiä kuten luumuja, persikoita, kirsikoita sekä kuivattuja hedelmiä
SUOSI: Sitrushedelmiä, viinirypäleitä, pas
Roskiin tällaiset kieltolistat.
"Suositus on 2030 eri kasvista tai hedelmää viikossa. Sitä en tule laskemaan, mutta toivon, että jatkossa keskittyisimme vähemmän ruokavalion rajoittamiseen (ellei sille ole terveydellistä syytä) ja enemmän siihen, mitä omaan ruokarepertuaariin voisi lisätä."
FODMAP on ihan sitä mitä lääkärit antavat neuvoksi ärtyneestä suolesta kärsiville. Rajoitetaan, kokeillaan ja palautetaan ruokavalioon niitä, jotka eivät aiheuta oireita.
Koska syöt niitä liian vähän ja harvoin. Suolistossasi on sellainen mikrobikanta joka ei osaa hajottaa kasviksia, koska et ole ruokkinut kasviksilla itseäsi. Mikrobikanta muuttuu kyllä kun jatkat sinnikkäästi jokapäiväistä raakojen kasvisten syöntiä.
Itse pyrkisin siihen, että ruokavalio olisi mahdollisimman monipuolinen. Silloin mitään ei tule liikaa, eikä liian vähän. Jos ruokavalio yksipuolistuu, niin helposti alkaa myös ne vatsaongelmat.
Vierailija kirjoitti:
Syön suurimaksi osaksi kalaa, kananmunaa, perunaa, juureksia, marjoja, pähkinöitä ja hedelmiä. Salaattina syön paprikkaa, kurkkua, salaatinlehtiä ja erillaisia tomaatteja. Pidän kerran viikossa karkkipäivän, jolloin syön yleensä suklaalevyn tai purkkijäätelön.
Syön terveellisesti, mutta kun ne vihannekset, eli paprikat, salaatinlehdet, kurkut ja tomaatit, saavat vatsani aina turpoamaan ja kipeäksi!
Juon vain vettä. En ole koskaan käyttänyt alkoholia, energiajuomia ja kahvia. Sokerijuomia juon vain 3-5 kertaa vuodessa. Roskaruokaa syön noin 4-6 kertaa vuodessa. Viljana syön vain kauraa, siemeniä ja tattaria.
Ongelmana on vain ne kasvikset! (Ja kaikki papu, kikherne ja soijat!)
Ap.
Kyllähän sä voit jättää ne syömättä jos ne aiheuttavat niin paljon ongelmia.
Vierailija kirjoitti:
Koska syöt niitä liian vähän ja harvoin. Suolistossasi on sellainen mikrobikanta joka ei osaa hajottaa kasviksia, koska et ole ruokkinut kasviksilla itseäsi. Mikrobikanta muuttuu kyllä kun jatkat sinnikkäästi jokapäiväistä raakojen kasvisten syöntiä.
Ei välttämättä pelkkien kasvisten syönti tuohon vaan tarvitaan oikeanlaista rasvaa ja hapatettuja tuotteita.
Toivottavasti syöt pavut, herneet ja muut palkokasvit keitettynä?
Reijo Laatikaisen videosarja: herkkä vatsa, ärtyneen suolen oireyhtymä ja FODMAP-ruokavalio
Viiden videon sarjassa laillistettu ravitsemusterapeutti, FT, MBA Reijo Laatikainen kertoo ärtyneen suolen oireyhtymän (IBS) ruokavaliohoidosta, FODMAP-ruokavaliosta sekä muista herkkää vatsaa koskettavista aiheista, kuten eri ruoka-aineiden vaikutuksista vatsaoireisiin.
https://www.hyvavatsa.fi/ruokavalio/reijo-laatikaisen-videosarja-herkka…
Laatikainen on muistuttanut myös siitä, että ruoansulautuksen hitauden vuoksi ei kannata miettiä vain sitä, mitä on juuri syönyt vaan myös mitä edellisenä päivänä tuli syötyä. Esim. pienetkin määrät sipulia ruoassa voi aiheuttaa herkkävatsaiselle pahoja vääntöjä ja kipuja.
Huom! Ibs ei sitten ole mikään pysyvä tila, vaan siinäkin se vaihtelee mitä milloinkin voi syödä. Kun on vaikeampi kausi, niin syö vaan jotain kalaa, riisiä ja sosekeittoja. Kun vatsa voi paremmin, voi syödä taas melkein mitä vaan.
On näyttöä, että joillain ihmisillä vointi ja jopa tietyt autoimmuunisairaudet paranee, kun henkilö jättää kasvistenkin syönnin kokonaan pois ja siirtyy liharuokavalioon. Ihmiset on yksilöitä, jolloin yleiset suositukset ei toimi jokaiselle. Pelkkä mainitsemani "carnivore"-ruokavaliokaan ei toimi kaikille, mutta kokeilemalla ja omaa olotilaansa kuulostelemalla pääsee pitemmälle kuin vain suosituksia seuraamalla.
Katso IBS. Jos ärtynyt suoli niin määrätyt ruoka-aineet kipeyttää