Miksi puista leikkuulautaa sanotaan hygieenisemmäksi, kuin muovista?
Puinen lautahan imee sisäänsä nesteitä ja esim. kalan leikkaamisen jälkeen haisee kauan. Muovisen saa puhtaaksi ja raikkaaksi nopeasti. Silti sanotaan, että pitäisi käyttää puisia leikkuulautoja.
Kommentit (45)
Kokemuksella sanoisin, että se puinen leikkuulauta puhdistuu kunnolla pesukoneessa, muoviset ei. Muutenkin typerää leikata muovia mikromuoviksi elimistöön samalla, kun pilkkoo tomaatteja.
Vierailija kirjoitti:
Kokemuksella sanoisin, että se puinen leikkuulauta puhdistuu kunnolla pesukoneessa, muoviset ei. Muutenkin typerää leikata muovia mikromuoviksi elimistöön samalla, kun pilkkoo tomaatteja.
Puisia keittiövälineitä ei saa laittaa koneeseen.
Jotenkin varsinkin kalan haju tarttuu puiseen lautaan tiukemmin, kuin muoviseen. Puiseen tulee myös helpommin uria, joita on vaikea saada puhtaaksi. Muovisella leikkuulaudalla näitä ongelmia ei ole. Joten miksi se puinen on kuitenkin parempi?
Valkosipuli, kala, kana kyllä haisee ja bakteerit leviää
Vierailija kirjoitti:
Monestakin eri syystä.
Jaksaisitko mainita edes muutaman?
Kuka sanoo että puinen on parempi?
Puiset ovat hygieenisempiä. Lainaus esim. Tekniikan maailman sivuilta:
"Wisconsinin yliopisto on tehnyt aiheesta tutkimuksia useaan otteeseen. Tutkimuksissa puisen ja muovisen leikkuulaudan päällä viljeltiin ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereita kuten Salmonellaa, Listeriaa ja E.colia.
Ero leikkuulautojen välillä oli selvä. Puupinnalla bakteerit kuolivat nopeammin, eivätkä lisääntyneet. Muovinen leikkuualusta oli sen sijaan hyvä kasvatusalusta mikrobeille.
Vaikka muovialusta on helpompi pestä ja sen pesuun voi käyttää vahvoja pesuaineita, ei muovi todellisuudessa ole hygieenisempi alusta elintarvikekäyttöön. Muoviin syntyy veitsestä ohuita halkeamia, joihin epäpuhtaudet jäävät kihiämään, kun taas hyvä puualusta sulkee veitsen aiheuttamat viillot itsestään.
Leikkuuveitsi irrottaa muovialustasta mikroskooppisen pieniä muovihiukkasia, jotka päätyvät ihmisten ruoansulatukseen ja lopulta kiertoon. Myös veitsen terät pysyvät kauemmin terävänä puista alustaa käytettäessä.
Omassa käytössä puiset keittiötyökalut ovat hyvä vaihtoehto muovisille."
Ihan sama jollekin leikkuulaudalle. Jos ahistaa, ostaa sitten suikaleita ja viipaleita valmiina.
Vierailija kirjoitti:
Kuka sanoo että puinen on parempi?
Kape Aihinen
Ajatus perustuu siihen, että puu on luonnostaan antibakteerista, kun taas muovinen ei ole.
Vierailija kirjoitti:
Kuka sanoo että puinen on parempi?
Tutkimukset.
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/soveltuu-vain-lihalle-keitti…
Vierailija kirjoitti:
Ihan sama jollekin leikkuulaudalle. Jos ahistaa, ostaa sitten suikaleita ja viipaleita valmiina.
Tämä. Eipä ole ollut koskaan tarvetta leikata raakaa lihaa tai kalaa leikkuulaudan päällä.
Vierailija kirjoitti:
Kokemuksella sanoisin, että se puinen leikkuulauta puhdistuu kunnolla pesukoneessa, muoviset ei. Muutenkin typerää leikata muovia mikromuoviksi elimistöön samalla, kun pilkkoo tomaatteja.
Puisia ei pidä pestä astianpesukoneessa! imee itseensä kaikki konetiskiaineen myrkyt!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Monestakin eri syystä.
Jaksaisitko mainita edes muutaman?
Koska ihan tutkimuksissa on todettu että puisessa on käytännössä vähemmän bakteereja kuin muovisessa.
Viimeksi tänään Ilta-Sanomissa:
https://www.is.fi/viihde/art-2000010440898.html
Sitä ennen aina milloin missäkin. Siksi ihmettelen, kun en tajua.
Taidan olla vaan Tyhmä! :-)
Muovilautaan jää veitsen viiloista pieniä taskuja missä pesii sitten vaikka mitä mörököllejä. Puisessa ei ole samaa
Puiset tulee käsitellä ja ne käsittelyaineet eivät ole terveellisiä, eli menee aika lailla 50-50 mikromuovien kanssa, parempi kun ei käytä leikkuulautaa ollenkaan, tai sitten oikein kovaa metallista.
Miten niin haisee kauan? Kuuraa käytön jälkeen puhtaaksi ja laittaa pystyyn kuivamaan. Toki saattaa olla hyvä olla kaksi lautaa että saa kunnolla kuivua.