Ylen uutinen ravintola-alasta nykyään: Asenneongelmaisia harjoittelijoita ja nuorilla työntekijöillä huono työmotivaatio!
"Tätä on ravintola-alan nykypäivä: asenneongelmaisia harjoittelijoita, ja työpaikka vaihtuu lennosta"
"Harjoittelijat eivät välttämättä ilmesty harjoittelupaikkoihin ollenkaan tai ilmoita viestillä sairastumisestaan. Harjoittelijoita on myös vähemmän kuin ennen."
"Mari on työskennellyt alalla pitkään. Nuorten työmotivaatio ei Marin mukaan ole samanlainen kuin ennen."
Nuoret vielä kehtaavat oikein siitä valittaa, kun aikuiset sanovat, että nykynuoret ovat laiskoja, joita ei työnteko kiinnosta. No, ihan asiaa näyttävät ne puheet nuorista olevan!
Siis luuleeko nuoret oikeasti, että töistä voi jäädä pois tuosta noin vaan ja vielä ilmoittamatta? Uskomatonta, että nykyään niin monella on jopa työelämän alkeellisimmat ja itsestään selvimmät pelisäännöt hukassa!
Kommentit (108)
Samainen Yle on kertonut, kuinka ravintola-alalla nuoria kohdellaan huonosti. Samaa kertoo kaikki alalla olleet tutut, joista jokainen on vaihtanut alaa.
Arkea on se, ettei pääse vessaan kiireen takia, ruokataukoa eikä muitakaan takoja ehdi pitää, työolot syvältä. Ei ole ihme, että alalla on aina työvoimapula.
No, näitä nuoria työnantajat suosivat työhönotossa nykyään. Halpoja, toki, mutta eipä kateeksi käy...
Minä tiedän mistä tuo johtuu: uskonpuutteesta tulevaisuuteen.
Aiemmin Suomessa pystyi ihminen ahkeruudella menestymään, nykyään se on paljon vaikeampaa.
Samaan aikaan työtahti kiihtyy kiihtymistään, eli pähkinänkuoressa rahan eteen pitää nykyään enemmän mitä aiemmin, ja samaan aikaan rahan tuoma ostovoima on heikko.
Aiemmin 'tavallinen' ihminen pystyi töitä paiskimalla nostamaan elintasoaan, nykyään esim. omistusasuntoon kiinni pääseminen on huomattavasti vaikeampaa mitä ennen.
Tässä taannoin kaksi pikaruokalassa työskennellyttä vaihtoi kokemuksiaan, toinen n. 20 vuotta sitten ja toinen pari vuotta sitten, Wolt ym. tilausten JA henkiökunnan minimaalisen lukumäärän takia 20 vuotta sitten töissä olleen ajan kuulostivat lepolomalta viime vuotisiin kokemuksiin nähden.
Työelämä tulisi uudistaa kokonaan, esim. omassa työssäni tahti kiihtyy koko ajan, jo pitkään olla oltu rajoilla. Etsin uutta työpaikkaa, koska hommia kasaantuu koko ajan enemmän ja enemmän. Kun saavutetaan hyvä tulos -> se on seuraavan kvartaalin tavoite, eikä huomioida MIKSI hyvä tulos tuli. Usein jonkun sellaisen asian siivittämänä, mikä ei välttämättä toteudu kun satunnaisesti. Moni työkaveri ollut saikulla burnoutin takia.
Ja keskiluokkaisten ok tienaavien parissa moni tuskailee menojen kanssa, vaikka mitään isoja kartanoita ei olisi. Sähkönhinta noussut, ruoka kallistunut, jne. moni tuttu ok palkasta huolimatta elää 'kädestä suuhun'.
Miksi nuoria kiinnostaisi tehdä töitä, kun tahti älytön, käteen jäävä palkka huono -> sillä työnteolla ei ns. saavuta mitään?
Vs. aiemmin, jolloin tavis duunari pystyi ostamaan asunnon, auton, mökinkin, jne. On tutkittu asia, että nykynuoret eivät enää ylitä vanhempiensa elintasoa -> Suomi taantuu, ei kehity!
Päälle vielä ettei mikää toimi, ei terveydenhuolto jne. eikä edes opiskelulla pysty takaamaan kunnollista elintasoa, monella pieni palkka ja iso opintolaina. +Moni joka voisi tienatakkin jotain, lähtee ulkomaille (insinöörit, hoitajat) koska muualla parempi palkka/työolot ja elintaso.
Vierailija kirjoitti:
Mutta palkat on hyviä?
Nepaliravintoloissa työntekijä on sukulainen joka asuu keittiössä, tekee 18h työpäivää ja passi otettu pois. Kilpaile siinä sitten asiakkaista.
Vierailija kirjoitti:
Samainen Yle on kertonut, kuinka ravintola-alalla nuoria kohdellaan huonosti. Samaa kertoo kaikki alalla olleet tutut, joista jokainen on vaihtanut alaa.
Arkea on se, ettei pääse vessaan kiireen takia, ruokataukoa eikä muitakaan takoja ehdi pitää, työolot syvältä. Ei ole ihme, että alalla on aina työvoimapula.
Ja tuolla alalla on muutenkin tarjolla lähinnä osa-aikaista työtä umpipaskalla palkalla. Tuolla ei ole kyse mistään työvoimapulasta vaan palkanmaksajapulasta. Ja jos ei maksa, miksi silloin odottaa saavansa parhaat työntekijät? Eihän se niin mene.
Jännä juttu, kun töitä saisi painaa vaikka burn outiin asti - koiranpalkalla. Varmasti löytyy motivoitunutta työvoimaa.
Työnantajat tosiaan suosivat nuoria, mutta ei se mikään ongelmaton jutska sekään ole...
Vierailija kirjoitti:
Minä tiedän mistä tuo johtuu: uskonpuutteesta tulevaisuuteen.
Aiemmin Suomessa pystyi ihminen ahkeruudella menestymään, nykyään se on paljon vaikeampaa.
Samaan aikaan työtahti kiihtyy kiihtymistään, eli pähkinänkuoressa rahan eteen pitää nykyään enemmän mitä aiemmin, ja samaan aikaan rahan tuoma ostovoima on heikko.
Aiemmin 'tavallinen' ihminen pystyi töitä paiskimalla nostamaan elintasoaan, nykyään esim. omistusasuntoon kiinni pääseminen on huomattavasti vaikeampaa mitä ennen.
Tässä taannoin kaksi pikaruokalassa työskennellyttä vaihtoi kokemuksiaan, toinen n. 20 vuotta sitten ja toinen pari vuotta sitten, Wolt ym. tilausten JA henkiökunnan minimaalisen lukumäärän takia 20 vuotta sitten töissä olleen ajan kuulostivat lepolomalta viime vuotisiin kokemuksiin nähden.
Työelämä tulisi uudistaa kokonaan, esim. omassa työssäni tahti kiihtyy koko ajan, jo pitkään olla oltu rajoilla. Etsin uutta työ
Amen.
Muistan kun itse olin ensimmäisessä keittiöharjoittelussa (en enää ole alalla). Menin 7:00 töihin, tämä ensimmäinen vuoro päättyi 12:00, siitä oli 18:00 asti "vapaata"... Ja sen jälkeen varsinaiseen tarjoiluun, joka päättyi 23:00 kieppeillä. Alkoi siinä itselläkin olemaan vähän asenneongelmaa.
Pitäskö ravintoalan katsoa peiliin. Teidän pitää panostaa ulkomaisiin asiakkaisiin, niin saatte tuloa ja samalla paranee työolot. Se on tuhon tie, jos ootte koko ajan kansalaisten lompakoilla, kun sitä rahaa meillä on päivä päivältä vähemmän. Kun osataan sitä tehdä itekin ruokaa, ei ravintopalvelua tarvi. Ravintoala ilman ulkomaisia asiakkaita on vain yhteiskunnan loinen, josta on enemmän haittaa kun hyötyä. Eli vetää ns. välistä.
Työnantaja voisi kokeilla löytyisikö ratkaisu ongelmiin kunnon palkoilla ja eduilla.
Vierailija kirjoitti:
Työnantaja voisi kokeilla löytyisikö ratkaisu ongelmiin kunnon palkoilla ja eduilla.
Tuohan se ongelma on, mutta samalla tarkoittaisi, että ravintolat nostaisivat hintojaan. Yrityksien kumminkin pitää tehdä voittoa ollakseen kannattavia.
Mikäs taulapää sieltä tuli natisemaan? Oletko tosiaan noin tajuttoman typerä, kuin mitä kirjoitat?
Miten joku taulapää oikeasti kirjoittaa tuollaisen jutun perusteella "nuorista" yleisesti? Jos sinun naapurisi vetää vaikka perseet, onko koko "aikuiso" pilalla? No jos ei, miten sitten nuoret olisivat sitä? Jessus miten tyhmä tuollainen yleistäminen on.
Ja tuossa valitetaan myös siitä, että työpaikka vaihtuu lennosta. No totta kai, miksi pazkaan paikkaan pitäisi jäädä, jos muutakin on tarjolla?
Toisaalta sekin on myönnettävä, että on ihan hyvä jos nuoret ei nöyrästi alistu kaikenlaiseen turhaan vallankäyttöön, vaan heillä on pokkaa sanoa vastaan ja tarvittaessa käskeä pitämään tunkkinsa.
Kyllä se motivaatio siitä nousee kun tuet viedään.
Pitää olla kova intohimo ruuanlaittoon jos jaksaa ravintola-alan hommia pitempään tehdä,koska alalla on niin paljon huonoja puolia.
Mikä palkka alalla? Kummasti matalapalkka aloilla on tuo "asenne ongelma"
Vierailija kirjoitti:
Pitää olla kova intohimo ruuanlaittoon jos jaksaa ravintola-alan hommia pitempään tehdä,koska alalla on niin paljon huonoja puolia.
Tämäpä. Monet, jopa keittiömestarit sanoivat minulle, että hullu pitää olla, jos tosiaan alalle haluaa... Ja pääasiassa nauroin näille jutuille. Mutta tajusin kyllä myöhemmin, etten alalle jäisi ja sen, mistä nämä "varoitukset" juonsivat juurensa.
Hullut työajat, paskat palkat, suuri mahdollisuus alkoholisoitua yms. Kyseessä on niin kutsumusammatti kuin vain voi olla.
Me emme ota enää harkkareita meidän ravintolaan koska näpräävät vain puhelinta aina kun silmä välttää,viimeinen niitti oli se kun erään kokki opiskelijan opettaja sanoi että meidän pitäisi ottaa puhelin pois.