Suomalaiset ruoat ovat kyllä todella mauttomia. Maustamista kannattaisi opettaa suomalaisille jo ihan oppiaineena.
Ulkosuomalaisena tulin olosuhteiden pakosta käymään Suomessa puolen vuoden jakson ja nyt kyllä ymmärrän, miksi suomalaista ruokaa on niin usein haukuttu mm. Suomessa vierailleiden poliitikkojen kuten Berlusconin tomiesta. Tämä suomalaisen ruoan yksipuolisuuden ja mauttomuuden ymmärtää kun viettää aikaa useamman kuukauden todellisten ruokakulttuurien keskellä. Suomessa on aika vaikea löytää maukasta ruokaa puhumattakaan, että se olisi vielä edullista. No mistä tämä ruoan mauttomuus ja yksipuolisuus sitten johtuu, niin selittävänä tekijänä on osaamattomuus ja yksipuoleinen maustaminen suunnilleen suolan ja pippurin voimin. Voisko asialle tehdä jotain? Pitäiskö suomalaisille alkaa opettamaan kotitaloustunneilla maustamisen alkeita muutenkin kuin suolan ja pippurin voimin?
https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006579989.html
Kommentit (89)
Kävit sitten Suomessa 80-luvulla aikakoneella... Nykysin jo Citymarketeissakin on metritolkulla etnoruokahyllyjä pienistä etnoruokakaupoista puhumattakaan. Kotikaupungissani on noin 40 000 asukasta ja täältäkin löytyy jo 2 etnoruokakauppa :D
Vierailija kirjoitti:
Kävit sitten Suomessa 80-luvulla aikakoneella... Nykysin jo Citymarketeissakin on metritolkulla etnoruokahyllyjä pienistä etnoruokakaupoista puhumattakaan. Kotikaupungissani on noin 40 000 asukasta ja täältäkin löytyy jo 2 etnoruokakauppa :D
Joo kyllähän Suomesta nykyään mausteita löytyy, mutta eri asia on se osaataanko niitä käyttää. Löytyyhän kaupoista myös mausteisempia valmisruokiakin, mutta puhuin nyt yleisestä ravintolaruokien tai työmaaruokaloiden tarjonnasta. Myös valmiiksi marinoidut lihat ovat usein todella mauttomia, että niitä on pakko lisämaustaa.
Piruako tänne sitten tulit valittamaan? Olosuhteiden pakosta, niin taas, oisit ottanut sieltä ulkomailta mukaan kassillisen piripiriä tai mitä peräsuolen räjäyttäjää siellä onkaan.
Ihmiset eivät tunnista mitä eroa on maustamisella ja tulisuudella. Luullaan että tulisuus on maustamista. Ellei todella pidä tulisesta tai voimakkaasta, ja vatsa kestä sen. Osa haluaa mautonta ja ei makua.
Omassa suussa on vikaa jos ruuan pitää olla niin mausteista että makunystyt sulaa irti. Itse pidän ruoka-ainesten mausta, en siitä että kaikki on kuorrutettu jollain mausteilla.
Ja anna ma arvaan, valitat että esim Basilika, Meirami ja Tilli ovat liian "mauttomia"
Tämä on niin totta. Perheeni on näitä, joiden mielestä suola riittää "mausteeksi". Ruoka niin mautonta kuin olla voi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kävit sitten Suomessa 80-luvulla aikakoneella... Nykysin jo Citymarketeissakin on metritolkulla etnoruokahyllyjä pienistä etnoruokakaupoista puhumattakaan. Kotikaupungissani on noin 40 000 asukasta ja täältäkin löytyy jo 2 etnoruokakauppa :D
Joo kyllähän Suomesta nykyään mausteita löytyy, mutta eri asia on se osaataanko niitä käyttää. Löytyyhän kaupoista myös mausteisempia valmisruokiakin, mutta puhuin nyt yleisestä ravintolaruokien tai työmaaruokaloiden tarjonnasta. Myös valmiiksi marinoidut lihat ovat usein todella mauttomia, että niitä on pakko lisämaustaa.
Työmaaruokaloissa... tulit siis Suomeen käymään ja ruokailit sen ajan työmaaruokaloissa välillä kaupasta ostettuja oranssiin limaan peiteltyjä lihanpaloja maistellen. Huonoa oli. Olisit vielä lisännyt tuohon kaupan halvimmat einekset, niin ruokamatka entiseen kotimaahasi olisi ollut täydellinen.
Ootkos muuten koskaan käynyt noissa isojen toimistokompleksien "työmaaruokaloissa"? Sieltä löytyy nykyään äkkiä wokkiasema, jossa ruoka tehdään sulle siinä odotellessa haluamistasi aineksista ja vieressä piste vegaaneille ja kolmannessa paikassa vaikka BBQ:ta.
Meinaan ettei huonoa ruokaa pysty sitten halutessaan ostamaan muualla maailmassa? Veikkaisin ettei koulujen, pienten työmaaruokaloiden tai einespjaskan taso ole missään kovin hyvää.
Mutta joo. 80-luvulla tilanne oli tuo. Suosikkini siltä ajalta on edelleen se kädenlämpöinen Wienin-leike lössöillä ranuilla ja persiljan oksa siinä vieressä yhden kurkkuviipaleen päällä. Se muuttui metsästäjänleikkeeksi kun päälle kipattiin ruskeaa kastiketta, jossa oli herkkusienen viipaleita. Nam. :p
Rasismi ei kannata salaatin teossa
Vierailija kirjoitti:
Tämä on niin totta. Perheeni on näitä, joiden mielestä suola riittää "mausteeksi". Ruoka niin mautonta kuin olla voi.
Vika ei siis ole suomalaisissa ruuissa vaan sinun perheesi maustamistavoissa. Tuon ruikuttajan mielestä kotimainen ruoka on pasckaa vää vää kun ei ole kieritetty vinkuintian pippureissa.
Vierailija kirjoitti:
Kävit sitten Suomessa 80-luvulla aikakoneella... Nykysin jo Citymarketeissakin on metritolkulla etnoruokahyllyjä pienistä etnoruokakaupoista puhumattakaan. Kotikaupungissani on noin 40 000 asukasta ja täältäkin löytyy jo 2 etnoruokakauppa :D
Liittyy mausteisiin, miten?
En puhunyt nyt tulisuudesta vaan maustamisesta. Tulisuus itsessään ei ole mikään hyvän maustamisen avain. Se avain on laajempi tietämys mausteista, erilaisista ruokaöljyistä (kalaöljy, kookos jne) sekä currytahnat. En itsekään osaa maustaa, mutta huomaan, että ruokaa ei vaan suomalaisittain osata tehdä, kun on totuttu yksipuoliseen maustamiseen eli tyyliin lihaliemikuutiot, suola ja pippuri ja oreganoa osataan heittää pizzan päälle.
Olet oikeassa Ap, köyhän makuista. Miksi syödä mautonta perunaa kun voi syödä maustettua riisiä ja kanaa yms
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kävit sitten Suomessa 80-luvulla aikakoneella... Nykysin jo Citymarketeissakin on metritolkulla etnoruokahyllyjä pienistä etnoruokakaupoista puhumattakaan. Kotikaupungissani on noin 40 000 asukasta ja täältäkin löytyy jo 2 etnoruokakauppa :D
Liittyy mausteisiin, miten?
Mausteisiin? Onko mausteissa jotain vikaa? Onko pippuri Suomessa liian mietoa? Valkosipuli ei haise tarpeeksi? Suola maistuu sokerilta? Vai mikä on?
Kaikkia mahdollisia maalman keittiöitä löytyy Suomesta nykyisin sekä ravintoloissa annoksina että marketeissa tuotteina. Paitsi jossain syvällä pöndessä. Siitä voi ihan vapaasti valita mitä tahtoo syödä. Vai onko sun pointti siinä, että perinteisen suomalaisen keittiön pitäisi olla vaikka intialainen keittiö?
:D
Vierailija kirjoitti:
Omassa suussa on vikaa jos ruuan pitää olla niin mausteista että makunystyt sulaa irti. Itse pidän ruoka-ainesten mausta, en siitä että kaikki on kuorrutettu jollain mausteilla.
Ja anna ma arvaan, valitat että esim Basilika, Meirami ja Tilli ovat liian "mauttomia"
En ole ap, mutta kuulun myös niihin, jotka pitävät suomalaista ruokaa mauttomana. Pidän kaikista noista mainitsemistasi mausteista ja lasken ne mausteeksi (tietenkin!), mutta ongelma on täällä se, että mausteita käytetään liian pieniä määriä, niitä ei uskalleta yhdistellä (koska kyllä pippuri riittää ja suolaa ripaus valmiiseen ruokaan) ja joitain mausteita ei osata tuoda esiin (esim. tarvitsisi sekoittaa heti aluksi öljyyn ja paistaa maku esiin, eikä lisätä ripausta sinne jo lähes valmiin ruuan sekaan). Tai sitten pelätään kokeilla ja ollaan tiukasti sitä mieltä, että kaneli kuuluu vain riisipuuroon ja kaakaojauhetta vain makeisiin ruokiin.
Minulle kelpaa niin perinteiset suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin ruoat. 😋
Teinixit tulee taas pahistelemaan jollain aasia-moskalla, ihan kuin olisi jotain uusinta uutta syödä aaaaasialaista tai "maustettua riisiä&kanaa" lol..Kannattaa varmaan tutustua ihan Euroopan eri maiden ruokiin ja mausteisiin niiden iänikuisten aasia moskien sijaan. Voi maut yllättää.
Kyllä Suomessa kamalia ruokia syödään vieläkin. Lanttulaatikko, kaurapuuro, läskisoosi, mämmi ... eivät edusta kulinarismin huippua.
Nuo laitosruoat ja valmisruoat tehdään niiden ehdoilla, jotka eivät pidä voimakkaasti maustetusta ruoasta. Itse kolminkertaistan aina suomalaisten reseptien mausteet (en suolaa) kun muuten tulee liian mautonta ruokaa.