Onko mausteinen ruoka terveellisempää? Onko vaikkapa valkosipulilla, chilillä, inkiväärillä, kanelilla tai pippurilla vaikutusta terveyteen?...
Oletko huomannut mitään vaikutuksia terveyteen? Pysyykö terveempänä tai onko ruoansulatusvaivoja vähemmän?
Mitä mausteita käytät?
Kommentit (95)
Suolan määrää ainakin on helppo pienentää, kun ruoassa on muita makuja ja mausteita!
Jotkut mausteet edistää kuulemma ruoansulatusta, ei mulla kuitenkaan ole tietoa mitkä.
Kyllähän sitä sanotaan, että esim. kurkuma ja inkivääri ovat terveellisiä, mutta vaikka olisivatkin, niin tuskinpa niitä jaksaa kukaan niin paljon syödä, että sillä olisi merkitystä.
Kanelia ei ainakaan kannata kauheasti vetää, se on myrkyllistä maksalle sisältämänsä kumariinin takia. Vastoin luuloja sitä on myös kalliimmassa ceylonin kanelissa, vaikkakin selvästi vähemmän kuin yleisemmässä kassiakanelissa.
Hyvältä maistuu ja jos jotain etuja on niin se tulee plussana.
Chilillä maustettu on täyttävämpää kuin ilman chiliä.
Jostain syystä.
Valkosipuli ja inkivääri ainakin ovat terveellisiä
Joskus lukenut että kaneli parantaisi sokeriaineenvaihduntaa ja pitäisi verensokerin tasaisempana.
Kiinalaiset sanovat että chilin, inkiväärin ja valkosipulin yhdistelmä pitää flunssan poissa. En tiedä onko totta oikeasti, mutta käytän noita aika paljon ruoanlaitossa, eikä minuun kyllä räkätauti useinkaan tartu. Korona nyt oli viime vuonna. Muita flunssia en muista olleen viimeisen 5 vuoden aikana.
Vierailija kirjoitti:
Chilillä maustettu on täyttävämpää kuin ilman chiliä.
Jostain syystä.
Laita tarpeeksi paljon chiliä niin ei tee mieli ylensyödä.
Hyi olkoon, kuinka joku voi syödä mausteista ja tulista ruokaa. Polttaa jo suussakin niin pahasti, etten uskalla edes kuvitella mitä se tekee sisäelimille.
Mausteita käytetään yleensä niin pieniä määriä, että eivät helposti vaikuta terveyteen, vaikka olisivatkin sinänsä terveellisiä. Tosin voi tehdä esim. valkosipulikeiton, jossa valkosipuli on pääraaka-aines.
Vierailija kirjoitti:
Hyi olkoon, kuinka joku voi syödä mausteista ja tulista ruokaa. Polttaa jo suussakin niin pahasti, etten uskalla edes kuvitella mitä se tekee sisäelimille.
Mitä mausteita sinä käytät? Ripaus suolaa ja pippuria joka ruokaan?
Vierailija kirjoitti:
Hyi olkoon, kuinka joku voi syödä mausteista ja tulista ruokaa. Polttaa jo suussakin niin pahasti, etten uskalla edes kuvitella mitä se tekee sisäelimille.
Voi ystävä hyvä, se on vain aistikokemus. Ei chili oikeasti mitään polta. Chilin kapsaisiini huijaa makuaistia tuntemaan poltetta, vaikkei mikään pala.
Muistan joskus lukeneeni väitteen, että jos mausteiseen ruokaan lapsesta asti tottunut joutuu äkkiä siirtymään lähes mausteettomaan ruokaan, se voisi hidastaa aineenvaihduntaa. Mahtaako pitää paikkaansa, tiedä häntä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Hyi olkoon, kuinka joku voi syödä mausteista ja tulista ruokaa. Polttaa jo suussakin niin pahasti, etten uskalla edes kuvitella mitä se tekee sisäelimille.
Mitä mausteita sinä käytät? Ripaus suolaa ja pippuria joka ruokaan?
Suola ei ole mauste vaan säilöntäaine, pippuria käytän hyvin vähän koska saan siitä helposti närkästyksen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Hyi olkoon, kuinka joku voi syödä mausteista ja tulista ruokaa. Polttaa jo suussakin niin pahasti, etten uskalla edes kuvitella mitä se tekee sisäelimille.
Mitä mausteita sinä käytät? Ripaus suolaa ja pippuria joka ruokaan?
Suola ei ole mauste vaan säilöntäaine, pippuria käytän hyvin vähän koska saan siitä helposti närkästyksen.
Minä närkästyn tuoreesta korianterista, maistuu pahalle.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Hyi olkoon, kuinka joku voi syödä mausteista ja tulista ruokaa. Polttaa jo suussakin niin pahasti, etten uskalla edes kuvitella mitä se tekee sisäelimille.
Voi ystävä hyvä, se on vain aistikokemus. Ei chili oikeasti mitään polta. Chilin kapsaisiini huijaa makuaistia tuntemaan poltetta, vaikkei mikään pala.
Kyllä se vaan polttaa ihan oikeasti, ystävälläni paloi suu vallan rakkuloille kun hän erehtyi maistamaan liian mausteista ruokaa intialaisessa ravintolassa.
En tiedä terveysvaikutuksista, mutta olen aina syönyt paljon valkosipulia ja chiliä. Kipeänä olen ehkä kerran 10 vuodessa ja silloinkin tauti on parissa päivässä ohi.
Ei niillä mitään merkittävää vaikutusta ole. Jotkin mausteet ovat lievästi antibakteerisia, ja niitä on käytetty esimerkiksi haavanhoidossa ennen antibiootin keksimistä. Syötynä niillä tuskin on mitään lääketieteellistä merkitystä.