Miten teet kastikkeet?
Eli meillä on nyt yksivuotias siirtymässä perheen kanssa samaan ruokaan. Teen aika paljon peruskastikkeita. Makkarasta, jauhelihasta, kanasta. Ongelmana on se, etten osaa kuin perinteisen ruskean kastikkeen, missä ruskistetaan rasva ja vehnäjauhot. tai sitten käytän kermaa. Mausteena aina jokin liemikuutio muitten mausteitten lisäksi. No tällaiset on kyllä hirmuisen epäterveellisiä, eikä niitä ole varmaan hyvä ainakaan pienelle antaa. Olisko vinkkejä tehdä terveellisempiä soosseja. Tomaattimurskasta perheen miehet ei pidä.
Kommentit (3)
joko jauhot suoraan pannulle lihan sekaan (jauheliha) ja vettä päälle tai sitten teen kuppiin vesi-jauho seoksen, jonka kaadan lihojen päälle... Maitokastikkeet teen niin, että sekoitan jauhot suoraan kylmään maitoon ja kiehautan pari minuuttia...
Ja kaikkiin kastikkeisiin noin 5dl nestettä ja 2 matalaa ruokalusikallista jauhoja ja jauhot sekoitan aina kylmään, ettei tule paakkuja... Niin ja ihan vispilällä vispaan ne jauhot sekaisin noissa seoksissa ja ainakin mulla on tullut oikein hyviä kastikkeita ja samalla myös kevyitä, kun niihin ei tarvitse rasvaa ollenkaan.. Lihakastikkeisiin saa väriä mausteilla, esim. paprikajauheella jne..
Ensinnäkin, kermoja on saatavana vähärasvaisina (esim. 5 % vähimmillään) sekä kasvisrasvapohjaisina. Hanki niitä välillä.
Mulla on käytössä yksi pomminvarma vaalean kastikkeen resepti, josta voi muuntelemalla tehdä hyvin erilaisia versioita.
Kuumenna pannulla/kattilassa kevytkermaa, lisää joukkoon saman verran vettä kuin kermaa on (esim. huuhtele kermapurkki vedellä ja kaada joukkoon). Sekoita jo ennen kiehahtamista joukkoon Maizena-kastikesuurustetta (joko vaaleaa tai ruskeaa) ja sen jälkeen lisää mausteita ja suolaa. Anna kiehahtaa ja saota muutama minuutti, valmista!
Mausteeksi sopii laittaa esim. soijakastiketta (jolloin tulee kiva väri ja suolaakin aromin lisäksi), valko- tai mustapippuria tai jotain muuta pippurirouhetta, sipulijauhetta tms. Siipikarjan lihan seuraksi sopii curry/broilerimauste ja ananas/omenamehu, possulle rosmariini ja chilikastike tai tuore chilimurska, naudanlihalle valkosipuli ja laakerinlehti, kasviksille tilkka porkkanamehua tai appelsiinimehua ja timjamia. Kastikkeeseen voi toki myös kuullottaa sipulia/valkosipulia ennen varsinaisen kastikkeen tekoa.
Samalla periaatteella voi tehdä kastikkeen esim. paistin tai broilerin paistoliemestä, jätät sen veden vähemmälle tai kokonaan pois.
Ei tuu kylläkään niin nätin väristä, mut mitäpä siitä.. Esim paistat jauhelihan ja sipulin.. Heität kattilaan ja lisäät vettä ja kun kiehuu lirutat vesijauhoseoksen sekaan samalla sekoittaen.. Mausteeksi lihalientä, soijakastiketta ym maun mukaan.. Tai voit lisätä jauhot jauhelihan joukkoon kun olet ne paistanut ja sitten neste, ihan kuin vaan.. Makkaroista ja muista samalla variaatiolla... =)