Tarvitseeko Suomessa myytäviä kuivahiivoja herättää?
Varmaankin monen mielestä tyhmä kysymys. Suomalaisissa ohjeissa kuivahiiva sekoitetaan vehnäjauhoihin, mutta monen muunmaalaisissa kuivahiiva sekoitetaankin ensin lämpimään veteen ja herätetään muutaman minuutin. Mitenhän on, kumpi metodi on parempi?
Kommentit (30)
Minä laitan noin 40-asteiseen veteen sen hiivan. Laitanpa myös suolan ja hiukan sokeria. 10 minuuttia annan olla.
Tämä pätee niin sämpylöiden, pizzan kuin pullan kanssa.
Minä sulle vielä kuivan hiivan näytän.
-Rivo-Riitta-
Vierailija kirjoitti:
Minä laitan noin 40-asteiseen veteen sen hiivan. Laitanpa myös suolan ja hiukan sokeria. 10 minuuttia annan olla.
Tämä pätee niin sämpylöiden, pizzan kuin pullan kanssa.
Olen lukenut että suola on myrkkyä hiivalle. Suola vasta jauhojen kanssa,
Vierailija kirjoitti:
Minä laitan noin 40-asteiseen veteen sen hiivan. Laitanpa myös suolan ja hiukan sokeria. 10 minuuttia annan olla.
Tämä pätee niin sämpylöiden, pizzan kuin pullan kanssa.
Usein kehotetaan suola lisäämään vasta jauhojen kanssa, suola voi tappaa hiivan jos laittaa tuossa ensimmäisessä vaiheessa.
Kuivahiiva vaatii kuummemman nesteen kuin tuorehiiva. Katso Googlesta.
Vierailija kirjoitti:
Kuivahiiva vaatii kuummemman nesteen kuin tuorehiiva. Katso Googlesta.
Kysyttiinkö tätä?
herätän hiivan aina kahvilla ja jos ei heti herää annan es tölkin eteen
Kyllä. Puhelimen herätyskellolla onnistuu mainiosti. Sitten illalla pitää vain muistaa taas peitellä hiivat lämpimään peiton alle. Iltasadunkin olen joskus lukenut.
Ite en erikseen herättele ja hyvin on lähtenyt käyntiin. Ensin noin kädenlämpöistä vettä. Sitten pieni kerros jauhoja ja päälle hiivaa. Sitten alan sotkemaan taikinaksi ja lisäilen jauhoja kunnes on riittävästi. Ei varmaan ole oikeaoppinen tapa mutta aina olen noin tehnyt ja aina on toiminut.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minä laitan noin 40-asteiseen veteen sen hiivan. Laitanpa myös suolan ja hiukan sokeria. 10 minuuttia annan olla.
Tämä pätee niin sämpylöiden, pizzan kuin pullan kanssa.
Olen lukenut että suola on myrkkyä hiivalle. Suola vasta jauhojen kanssa,
Niin minäkin luulin, mutta kun ammattileipuri sanoi että: *laita vain hiiva suolan kanssa, wíŧuŧ se mitään haittaa* niin uskoin häntä ja hyvin toimii.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kuivahiiva vaatii kuummemman nesteen kuin tuorehiiva. Katso Googlesta.
Kysyttiinkö tätä?
Ei hiiva nostata taikinaa jos sitä ei laita sille sopivaan lämpöön, missä se herää eli alkaa lisääntymään. Laita pullataikinasi jääkaappiin, liian kylmä, taikina on vain kasa jauhoja ilman kohoamista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minä laitan noin 40-asteiseen veteen sen hiivan. Laitanpa myös suolan ja hiukan sokeria. 10 minuuttia annan olla.
Tämä pätee niin sämpylöiden, pizzan kuin pullan kanssa.
Olen lukenut että suola on myrkkyä hiivalle. Suola vasta jauhojen kanssa,
Niin minäkin luulin, mutta kun ammattileipuri sanoi että: *laita vain hiiva suolan kanssa, wíŧuŧ se mitään haittaa* niin uskoin häntä ja hyvin toimii.
Niin hiiva suolan kanssa mihin?
Semmoinen yhden prosentin suolapitoisuus vedessä ei kyllä hiivaa tapa, mutta riittävän korkea suolapitoisuus tappaa vaikka puuttininkiin.
Ja tuota "puuttininkiin" -sanaa ei taida Google montaa löytää...
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kuivahiiva vaatii kuummemman nesteen kuin tuorehiiva. Katso Googlesta.
Kysyttiinkö tätä?
Ei hiiva nostata taikinaa jos sitä ei laita sille sopivaan lämpöön, missä se herää eli alkaa lisääntymään. Laita pullataikinasi jääkaappiin, liian kylmä, taikina on vain kasa jauhoja ilman kohoamista.
Et sitten ole tietoinen kylmäkohotuksesta, jääkaapissa yli yön.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minä laitan noin 40-asteiseen veteen sen hiivan. Laitanpa myös suolan ja hiukan sokeria. 10 minuuttia annan olla.
Tämä pätee niin sämpylöiden, pizzan kuin pullan kanssa.
Olen lukenut että suola on myrkkyä hiivalle. Suola vasta jauhojen kanssa,
Niin minäkin luulin, mutta kun ammattileipuri sanoi että: *laita vain hiiva suolan kanssa, wíŧuŧ se mitään haittaa* niin uskoin häntä ja hyvin toimii.
Sokeri on oleellisempi kuin suola.
Koska tämä hiivahulluus loppuu, leipooko joku ilman?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kuivahiiva vaatii kuummemman nesteen kuin tuorehiiva. Katso Googlesta.
Kysyttiinkö tätä?
Ei hiiva nostata taikinaa jos sitä ei laita sille sopivaan lämpöön, missä se herää eli alkaa lisääntymään. Laita pullataikinasi jääkaappiin, liian kylmä, taikina on vain kasa jauhoja ilman kohoamista.
Kuivahiiva on nimensäkin mukaan kuivaa - hiivasolut ovat passiivisessa tilassa. Saatuaan vettä palaavat toimivaan tilaan. Hiiva jos saa happea niin se lisääntyy, hapettomassa tilassa se tuottaa hiilidioksidia ja hiukkasen etanolia. Teoriassa kuivahiiva kannattaisi sekoittaa veteen ensin, käytännössä sillä ei yleensä ole suurtakaan merkitystä.
Kädenlämpö on muuten useimmiten välillä 25-42, kädestä riippuen, kun on kunnon lämpömittarilla verrattu eri ihmisten käsien lämpöä.
-hiivatehtailija (kuinka moni tietää kuinka valmistaa hiivaa kotona?)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minä laitan noin 40-asteiseen veteen sen hiivan. Laitanpa myös suolan ja hiukan sokeria. 10 minuuttia annan olla.
Tämä pätee niin sämpylöiden, pizzan kuin pullan kanssa.
Olen lukenut että suola on myrkkyä hiivalle. Suola vasta jauhojen kanssa,
Niin minäkin luulin, mutta kun ammattileipuri sanoi että: *laita vain hiiva suolan kanssa, wíŧuŧ se mitään haittaa* niin uskoin häntä ja hyvin toimii.
Sokeri on oleellisempi kuin suola.
Jaa mihin? Hiiva käyttää ravinnokseen mieluiten sokeria, suola laitetaan ihmisten makutottumisia varten.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minä laitan noin 40-asteiseen veteen sen hiivan. Laitanpa myös suolan ja hiukan sokeria. 10 minuuttia annan olla.
Tämä pätee niin sämpylöiden, pizzan kuin pullan kanssa.
Olen lukenut että suola on myrkkyä hiivalle. Suola vasta jauhojen kanssa,
Niin minäkin luulin, mutta kun ammattileipuri sanoi että: *laita vain hiiva suolan kanssa, wíŧuŧ se mitään haittaa* niin uskoin häntä ja hyvin toimii.
Niin hiiva suolan kanssa mihin?
Semmoinen yhden prosentin suolapitoisuus vedessä ei kyllä hiivaa tapa, mutta riittävän korkea suolapitoisuus tappaa vaikka puuttininkiin.Ja tuota "puuttininkiin" -sanaa ei taida Google montaa löytää...
Suola hiivan kanssa siihen lämpimään veteen jolla hiiva herätetään. Uskokaa pois että aika tanakasta suolamäärästä (esim. pizzataikinaan) huolimatta kuivahiiva lähtee hyvin kahdessa-kolmessa dl:ssa vettä.
Olen todennut paremmaksi lämpimään nesteeseen sekoittamisen vaikka yleinen ohje kai on että jauhoihin. Nousee paremmin kun nesteeseen laittaa eka.