Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Ruuan pakastaminen ja säästö

Vierailija
21.07.2022 |

Usein sanotaan, että tee isoja satseja ruokaa ja pakasta ne sitten pikkurasioissa. Siitä on helppo ottaa päivällinen töihin, senkun lämmittää mikrossa. Minusta tuo ruoka on aina ollut vettynyttä ja mautonta mössöä.

Ymmärrän toki pakastevihanneksien ja suikaleperunoiden ym. käytön, kun niitä jatkojalostetaan. Mutta siis tavan kotiruoka on pahaa sulatettuna. Onko tähän jotain niksejä, jota minulla on jäänyt huomaamatta? Harmittaa rahanmeno, kun aina pitää tehdä uutta tai ostaa kalliilla yhdelle hengelle.

Kommentit (40)

Vierailija
1/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei meillä ainakaan maku muutu pakastuksessa. Esim pata- ja laatikkoruuat on tosi hyviä.

Esim yksi opiskelijalapsistamme haki kerran viikossa ruuat itselleeen. Säästi n 300e/kk

Enitrn tuossa säästää aikaa ja vaivaa

Vierailija
2/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sulla on jotain vikaa pakastimessa. Kertyykö siihen jotenkin jäätä joka sitten sulaa ruokaa sulattaessa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Perunat ja kastikeet on pakastuksen ja sulatuksen jälkeen kyllä aika yökkk.

Vierailija
4/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Sulla on jotain vikaa pakastimessa. Kertyykö siihen jotenkin jäätä joka sitten sulaa ruokaa sulattaessa?

No tuota, kun vesipitoista ruokaa pakastetaan niin sehän menee jääksi pakastaessa. Sitten kun se sulatetaan, nää jääkiteet sulaa ja tuloksena on vetinen mössö. Siihen fysiikkaan tuskin mikään pakastin vaikuttaa.

Vierailija
5/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paha tai tylsä ruoka ei muutu herkuksi pakastimessa. Peruna ei oikein tykkään pakastamisesta, siitä tulee helposti rakeista. Noi on oikeastaan ainoat reunaehdot.

Aikana ennen koronaa, kun kävin liki päivittäin toimistolla töissä, tein usein niin, että pakastin ruuanjämät annoksina, ja otin aamuisin suoraan pakastimesta sitten itselleni lounaaksi. Koskaan ei ollut mennyt huonoksi/epämääräiseksi. Mikrolämmitys ei ole kaikkein paras lämmitysmuoto kaikille ruuille, mutta siitä ei voi syyttää ruokaa eikä pakastamista, vaan mikroa.

Nyt kun olen 100% etätöissä, niin en tarvitse noita lounasannoksia enää, jos jotain jää, niin syödään sitten sillä hetkellä kotona olevien ihmisten kanssa seuraavan päivän lounaaksi.

Tällä palstalla olen törmännyt ihmisiin, jotka eivät kertakaikkiaan voi syödä eilispäivästä ruokaa, saati sitten että se olisi pakastettu välissä. Heille ruoka muuttuu jotenkin kammottavaksi (koostumukseltaan), kun se jäähtyy.

Meitä on siis moneen junaan.

Vierailija
6/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jotkut ruoat on ihan ok pakastamisen jälkeenkin, mutta osasta tulee kyllä todella vetisen makuisia, joten ei ainakaan mulla toimi kaikkien ruokien kohdalla. Mä teen usein esim. vuokaruokia, joista riittää mulle syötävää kolmeksi päiväksi, pysyvät ihan jääkaappisäilytyksessä hyvänä tuon aikaa. Toki se on sitten eri juttu, jos haluaa joka päivä syödä eri ruokaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mun sisko usein tekee esim. ihan perinteistä lihamakaronilaatikkoa pakastimeen ja tykkää että se maistuu ihan samalta ennen ja jälkeen pakastamisen, mutta mun mielestä se on ihan kamalaa sulatettuna (sekä itse tehtynä, että se siskon tekemä). Joten noi lienee vähän myös makuasioita.

Vierailija
8/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Sulla on jotain vikaa pakastimessa. Kertyykö siihen jotenkin jäätä joka sitten sulaa ruokaa sulattaessa?

No tuota, kun vesipitoista ruokaa pakastetaan niin sehän menee jääksi pakastaessa. Sitten kun se sulatetaan, nää jääkiteet sulaa ja tuloksena on vetinen mössö. Siihen fysiikkaan tuskin mikään pakastin vaikuttaa.

Eli laitat ruuan kuumana/lämpimänä pakastimeen ja pakastimesti on liian lämmin?

Ruoka pitää olla kylmää ennen pakastimeen laittoa, ja pakastimen riittävän kylmä, jotta se vesipitoinen ruokakin jäätyy nopeasti. Nopea pakastus synnyttää vain pieniä jääkiteitä, hidas jäätyminen synnyttää suuria jääkiteitä ja rikkoo elintarvikkeen rakennetta -> vetistä mössöä sulatettuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Sulla on jotain vikaa pakastimessa. Kertyykö siihen jotenkin jäätä joka sitten sulaa ruokaa sulattaessa?

Väitätkö sä että kun sä pakastat vaikkapa perunan pakasterasiassa, niin se on sulatuksen jälkeen yhtä herkkua kuin vastakeitettynä? Eikä se ole sulatuksen jälkeen kumipallo vesilätäkössä, kun nesteet on siitä perunasta karanneet.

Vierailija
10/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Sulla on jotain vikaa pakastimessa. Kertyykö siihen jotenkin jäätä joka sitten sulaa ruokaa sulattaessa?

No tuota, kun vesipitoista ruokaa pakastetaan niin sehän menee jääksi pakastaessa. Sitten kun se sulatetaan, nää jääkiteet sulaa ja tuloksena on vetinen mössö. Siihen fysiikkaan tuskin mikään pakastin vaikuttaa.

Eli laitat ruuan kuumana/lämpimänä pakastimeen ja pakastimesti on liian lämmin?

Ruoka pitää olla kylmää ennen pakastimeen laittoa, ja pakastimen riittävän kylmä, jotta se vesipitoinen ruokakin jäätyy nopeasti. Nopea pakastus synnyttää vain pieniä jääkiteitä, hidas jäätyminen synnyttää suuria jääkiteitä ja rikkoo elintarvikkeen rakennetta -> vetistä mössöä sulatettuna.

Pakastin on -20 astetta ja annan jäähtyä, joten se siitä teoriasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Sulla on jotain vikaa pakastimessa. Kertyykö siihen jotenkin jäätä joka sitten sulaa ruokaa sulattaessa?

Väitätkö sä että kun sä pakastat vaikkapa perunan pakasterasiassa, niin se on sulatuksen jälkeen yhtä herkkua kuin vastakeitettynä? Eikä se ole sulatuksen jälkeen kumipallo vesilätäkössä, kun nesteet on siitä perunasta karanneet.

Peruna nimenomaan on niitä ruoka-aineita, joita EI kannata pakastaa.

Vierailija
12/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Sulla on jotain vikaa pakastimessa. Kertyykö siihen jotenkin jäätä joka sitten sulaa ruokaa sulattaessa?

No tuota, kun vesipitoista ruokaa pakastetaan niin sehän menee jääksi pakastaessa. Sitten kun se sulatetaan, nää jääkiteet sulaa ja tuloksena on vetinen mössö. Siihen fysiikkaan tuskin mikään pakastin vaikuttaa.

Eli laitat ruuan kuumana/lämpimänä pakastimeen ja pakastimesti on liian lämmin?

Ruoka pitää olla kylmää ennen pakastimeen laittoa, ja pakastimen riittävän kylmä, jotta se vesipitoinen ruokakin jäätyy nopeasti. Nopea pakastus synnyttää vain pieniä jääkiteitä, hidas jäätyminen synnyttää suuria jääkiteitä ja rikkoo elintarvikkeen rakennetta -> vetistä mössöä sulatettuna.

Pakastin on -20 astetta ja annan jäähtyä, joten se siitä teoriasta.

Mittarin mukaan vai termostaatin mukaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
13/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä on juuri tuosta syystä luovuttu valmiin kotiruoan pakastamisesta - ei ne ällölöllöt tulleet syödyiksi.

Ollaankin siirrytty teollisesti pakastettuihin systeemeihin ja niissä joko valmiisiin ruokiin tai semmoisiin raaka-aineisiin, jotka meillä toimii. Esim. ruopaistaan puuroon isosta teollisesti pakastetusta pussista pakkasessa olevalla mitalla ja samaan tapaan herneet lautasille sulamaan kun aletaan kokata.

Valmiista menee meillä esim. Apetit-muussi ja oiskohan Finduksen kalapalat, kylkeen se edellä mainittu herne. Muussiin suolaa ja voita.

Vierailija
14/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

MicMac kirjoitti:

Meillä on juuri tuosta syystä luovuttu valmiin kotiruoan pakastamisesta - ei ne ällölöllöt tulleet syödyiksi.

Ollaankin siirrytty teollisesti pakastettuihin systeemeihin ja niissä joko valmiisiin ruokiin tai semmoisiin raaka-aineisiin, jotka meillä toimii. Esim. ruopaistaan puuroon isosta teollisesti pakastetusta pussista pakkasessa olevalla mitalla ja samaan tapaan herneet lautasille sulamaan kun aletaan kokata.

Valmiista menee meillä esim. Apetit-muussi ja oiskohan Finduksen kalapalat, kylkeen se edellä mainittu herne. Muussiin suolaa ja voita.

Aika jännää, koska mä olen kyllä onnistunut pakastamaan herneetkin liki samanlaisiksi kuin teollisesti pakastetut herneet. Lyhyt ryöppäys (siis käytännössä kaadan kiehuvaa vettä niiden päälle ja samantien se vesi pois ja nopea jäähdytys niin, että se vesi haihtuu ja sitten jäähtyneenä pakastimeen pussissa. Säilyvät irtonaisia ja kirkkaanvihreinä. Samalla tavalla teen about kaikkien vihannesten kanssa. Leikkopavut pakastan niin, että pakastan ne ensin irtonaisina tarjottimen/ison muovikannen päällä ja siitä sitten kaadan irtonaisina pussiin. Pysyvät irtonaisina ja sieltä pussista sitten kauhasen tarvitsemani määrän, samoin teen sokeriherneille (siis kokonaisille paloille), valkosipulin itusilmukiepeille, härkäpavuille... Sienet vaatii tietty erilaisen käsittelyn. Mulla on tosin pakastin pakastinteholla liki koko satokauden, eli siellä on aina kylmempi kuin -20C, koska pakastan kamaa joka päivä. Tänään sinne on mennyt 3 litraa mustikkaa, olen kohta menossa keräämään mansikat, joten niitäkin voi vielä mennä rasia tai kaksi sinne. Siirrän sitten kunnolla jäätyneenä arkkupakastimesta joko kaappipakastimeen tai pikkuarkkuun aineksesta riippuen (koska mä säilytän eri asioita eri pakastimissa). Tossa isossa arkussa on lähinnä mansikat, raparperit ja lihat+kanat. Kaapissa sitten kala+vihannekset ja einekset, pikkuarkussa leivät ja jäätelöt ja jääpalat.

Mut enhän mä kaupastakaan osta sellaisia ruoka-aineita, joita meillä ei käytetä. Miksi sitten pakastaisin jotain sellaista, jota meillä ei missään vaiheessa muutenkaan syödä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ainoat jotka menivät huonoksi olivat nakit ja joku juusto, joka murentui pakastimessa.  Palapaisti, juureskeitto, sipulikeitto - nämä kaikki ovat säilyneet hyvin.  Liian kauan ei saisi pitää, ei tarvitsekaan säilyä kuin muutama viikko.

Vierailija
16/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pakastin pitää säätää pakastustilaan ja tällöin lämpötila on tarpeeksi kylmä ja tuote jäätyy nopeasti.

Ei tarvi kauan olla siinä kylmemmässä tilassa.

Olen myös mitannut sähkön kulutusta ja kun pakastin on valmiiksi kylmä, niin se vie minimaalisen vähän sähköä.

T.tutkija

Vierailija
17/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

kai siinon jekkuna että tietää mitä kannattaa pakastaa. Ite en kauheesti tiiä, mutta appelsiinin lohkot jäisinä on kesäkuumalla kivoja välipalana.

Vierailija
18/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos vetiseksi menneen kastikkeen kiehauttaa kattilassa, se on kuin vasta tehty.

Vierailija
19/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Sulla on jotain vikaa pakastimessa. Kertyykö siihen jotenkin jäätä joka sitten sulaa ruokaa sulattaessa?

Väitätkö sä että kun sä pakastat vaikkapa perunan pakasterasiassa, niin se on sulatuksen jälkeen yhtä herkkua kuin vastakeitettynä? Eikä se ole sulatuksen jälkeen kumipallo vesilätäkössä, kun nesteet on siitä perunasta karanneet.

En minä kyllä perunaa koskaan pakasta, ainakaan kokonaisena.

Vierailija
20/40 |
21.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

En tee koskaan ruokaa mikrovalmiiksi asti pakastimeen, koska maku ja koostumus kärsivät liikaa Välillä saatan kypsentää suuremman satsin lihaa, jakaa pienempiin osiin, mistä sitä käytetään myöhemmin ruoanvalmistukseen.