Tutkimus: Suomalaismiesten paino putosi ja kolesteroli laski, kun osa ruokavalion punaisesta lihasta korvattiin
Tutkimuksessa sekä kontrolliryhmä että ruokavaliota muuttanut ryhmä söivät edelleen punaista lihaa, mutta punaisen lihan määrää pienennettiin toisessa ryhmässä 200 grammaan viikossa.
Miehet kuluttavat keskimäärin 760 grammaa punaista ja prosessoitua lihaa viikossa, naiset taas noin 450. Miehistä kaksi kolmasosaa ylittää ravitsemussuositusten 500 gramman suosituksen, hankkeen johtaja ja Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osaston apulaisprofessori Anne-Maria Pajari kertoo tutkimuksen lähtökohdista.
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/bf8d3f79-b349-4514-b4c7-5d30a…
Muutokset painossa ja veriarvoissa näkyivät jo kuudessa viikossa.
Kommentit (80)
Hahhahaa
Ja lähteenä iltapäivälehti :D:D:D
Joojoo. Klaus jo hieroo käsiään ja esittelee laboratoriossa tuotettua "lihaa". Sehän onkin sitten terveellisyyden huipentuma.
Ei tuossa mitään yllättävää ole. Punainen liha yleensä tarkoittaa samalla rasvaista lihaa, koska ne vähärasvaiset maksavat 20 €/kilo, jos ei tänä päivänä enemmänkin.
Nauran aina kun kuulen sanan PUNAINEN liha. Sitä minäkin välttelen, vaikka sekasyöjä olen. Liha ei ole punaista muuten kuin käsittelemällä. Nitriitit aiheuttavat syöpää ja niitä saa lisätä eineksiin (jota siis puneinen liha on), tässä se oikea ongelma on (samoin kuin lisätyissä fosfaateissa), ei varsinaisesti lihassa, joka on mitä monipuolisempaa ja terveellisimpää syötävää.
Vierailija kirjoitti:
Hahhahaa
Ja lähteenä iltapäivälehti :D:D:D
Et taida olla kovin älykäs?
Tutkimuksessa ei siis ollut tavoitteenakaan kuin muuttaa punaisen lihan kulutuksen määrää kohtuullisemmaksi ja terveellisemmäksi.
Kukaan ei lopettanut punaisen lihan syöntiä ja muita lihoja ei huomioitu.
Jokainen ryhmä oli siis sekasyöjiä.
VihreäLiha kirjoitti:
Nauran aina kun kuulen sanan PUNAINEN liha. Sitä minäkin välttelen, vaikka sekasyöjä olen. Liha ei ole punaista muuten kuin käsittelemällä. Nitriitit aiheuttavat syöpää ja niitä saa lisätä eineksiin (jota siis puneinen liha on), tässä se oikea ongelma on (samoin kuin lisätyissä fosfaateissa), ei varsinaisesti lihassa, joka on mitä monipuolisempaa ja terveellisimpää syötävää.
Sulla on vähän punaisen lihan käsite hakusessa.
Eniten häiritsee että punainen liha sisältää makkaroita ja leikkeleitä.
Sisältääkö valkoinen liha kalapuikot?
Vierailija kirjoitti:
Ei tuossa mitään yllättävää ole. Punainen liha yleensä tarkoittaa samalla rasvaista lihaa, koska ne vähärasvaiset maksavat 20 €/kilo, jos ei tänä päivänä enemmänkin.
Rasvainen liha on ravinteikkaampaa kuin vähärasvainen. Ja rasvan ja proteiinin suhde on parempi.
VihreäLiha kirjoitti:
Nauran aina kun kuulen sanan PUNAINEN liha. Sitä minäkin välttelen, vaikka sekasyöjä olen. Liha ei ole punaista muuten kuin käsittelemällä. Nitriitit aiheuttavat syöpää ja niitä saa lisätä eineksiin (jota siis puneinen liha on), tässä se oikea ongelma on (samoin kuin lisätyissä fosfaateissa), ei varsinaisesti lihassa, joka on mitä monipuolisempaa ja terveellisimpää syötävää.
Se on käsite. Onko puna- armeijan tyypit punaisia?
Tutkimustulos on yhtä yllätävä kuin tutkimus jossa säännöllisen liikunnan todettiin kohentavan ihmisten kuntoa.
VihreäLiha kirjoitti:
Nauran aina kun kuulen sanan PUNAINEN liha. Sitä minäkin välttelen, vaikka sekasyöjä olen. Liha ei ole punaista muuten kuin käsittelemällä. Nitriitit aiheuttavat syöpää ja niitä saa lisätä eineksiin (jota siis puneinen liha on), tässä se oikea ongelma on (samoin kuin lisätyissä fosfaateissa), ei varsinaisesti lihassa, joka on mitä monipuolisempaa ja terveellisimpää syötävää.
Punaisen lihan väri tulee kylläkin lihassolujen myoglobiinista. Sulla menee nyt punainen liha ja prosessoitu liha sekaisin.
Sekaruokavaliota voi toteuttaa monella eri tavalla.
Ruokavaliossa monipuolisuus on hyväksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei tuossa mitään yllättävää ole. Punainen liha yleensä tarkoittaa samalla rasvaista lihaa, koska ne vähärasvaiset maksavat 20 €/kilo, jos ei tänä päivänä enemmänkin.
Rasvainen liha on ravinteikkaampaa kuin vähärasvainen. Ja rasvan ja proteiinin suhde on parempi.
Sen kun syöt rasvaista lihaa. Minä en, eikä ole koskaan ollut kolesteroliarvojen tai verenpaineen kanssa ongelmia.
Eräs munuaissairas sai urea-arvot laskemaan kun alkoi kasvissyöjäksi. Ai että, on se liha niin terveellistä, niin terveellistä, eiku..
Vierailija kirjoitti:
Eniten häiritsee että punainen liha sisältää makkaroita ja leikkeleitä.
Sisältääkö valkoinen liha kalapuikot?
Yleensä kalan lihaa kutsutaan ihan vain kalaksi - ja kyllä, kalapuikot valmistetaan kalasta eli ovat "kalaa", ihan kuten makkara, joka valmistetaan punaisesta lihasta on punaista lihaa. Ei tämä oikeasti ole noin vaikeaa.
Monella energian saanti on liian suurta. Syödään ehkä oikeita raaka-aineita mutta mittasuhteet on sekaisin ja jotain on liikaa ja jotain liian vähän.
Punaisen ja prosessoidun lihan kulutuksessa kohtuus on parempi.
Aika lohdullista, että jo muutama viikko voi tehdä näkyvän eron painossa ja veriarvoissa.
Yllättävä miten suuri punaisen lihan kulutus suomalaisilla miehillä on keskimäärin. Siihenhän tulee päälle vielä muut lihat, kuten broileri ja muut vaaleat lihat, kalat, munat, maituotteet ml juustot ja paljon muitakin eläinperäisiä ruoka-aineita.
Iso osa syömisestä on syömisen mukavuuden tai tavan vuoksi.