Pula-ajan keittokirja
En pysty löytämään kyseistä kirjaa antikvariaateista, koska käsittääkseni sitä on otettu vain yksi painos. Sanoilla pula-ajan reseptit löytää Suomessa sota-aikana elintarvikesäännöstelyn aikana suosittuja reseptejä.
Laitetaan tähän ketjuun asiallisesti kaikki löytämämme ajan reseptit. Niistähän on hyötyä nytkin ruoan hinnan kallistumisen vuoksi.
Kommentit (122)
Ennen vanhaan kahvikuppi oli 1,25 dl kokoinen.
Kasviskaalikeitto
1,5 litraa vettä
1 kilo kaalia
1 litra perunoita
2-3 porkkanaa
2-3 vanhanajan kahvikupillista kaura- tai ohrasuurimoita
Mausteita kodin kaapeista, esimerkiksi kaksi kasvisliemikuutiota, laakerinlehti, kokonaisia valkopippureita jne jos on.
Huuhtele suurimot ja laita kypsytä niitä erikseen jos ne vaativat pitkän kypsennysajan. Nykyaikana tohtinee käyttää mikroaaltouunia?
Silppua kaali joko käsin tai monitoimikoneen raastinterällä. Kuori ja lohko perunat. Kuori ja siivuta porkkanat.
Keitä vesi, johon lisäät (liemikuutiot, persijan jne) suolaa makusi ja tarpeesi mukaan. Lisää kaali, perunat ja porkkanat sekä esikypsytetyt suurimot keittoon. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä.
Keitton maut pyöristyvät jos sinulla on lisätä siihen nokare voita, margariinia tai ruokaöljyä. Keiton proteiinipitoisuutta voi lisätä vaihtamalla suurimot linsseihin ja niitä ei tarvi kypsentää erikseen. Samalla keitto muuttuu gluteenittomaksi ja myös laktoosittomaksi jos rasvalisä on kasviöljyä.
Pula- ajan keittokirja voi olla kirjastossa. Ainakin Lahden kaupunginkirjastossa on.
Sekavihannespaistos
Kasviksia
(Kasvisliemikuutio) tai vettä
Kaura- tai ohrasuurimoita (gluteeniton vaihtoehto perunahelmet)
Voita, margariinia tai ruokaöljyä
Uunivuokaan laitetaan kerroksittain saatavilla olevia kasviksia kerroksittain. Kaalit pilkotaan pienempiin osiin nuppuihin ja jalka viipaloidaan ohueksi tai kuutioidaan pieniksi kuutioiksi. Porkkana siivutetaan ohuiksi viipaleiksi. Peruna siivutetaan ohuiksi viipaleiksi. Herneet laitetaan omaksi kerroksekseen.
Laita kasviskerrosten päälle joko litra tai kasvislientä. Peitä kasvikset suurimoilla ja laita suurimokerroksen päälle sulaa ravintorasvaa kohtuudella. Paista noin tunti 200 asteisessa uunissa.
Uunilaatikko, voideltuun vuokaan mitä löytyy, keitettyjä perunoita lohkoina, vihanneksia, leikkeleen tm. loppuja. Päälle sekoitus vehnäjauhoja ja maitoa sekoitetaan pienessä kipossa. Suolaa laatikkoon vähän.
Vierailija kirjoitti:
Pula- ajan keittokirja voi olla kirjastossa. Ainakin Lahden kaupunginkirjastossa on.
Voitko lainata ja kirjoittaa sieltä tänne ajankohtaisen reseptin? Yritetään tehdä tästä ketjusta sellainen, joka auttaisi meitä kaikkia ruokakuluissa.
Jos haluaa niin omaan kirjastoon voi mennä tekemään varauksen kirjasta ja se saapuu kirjastosta missä se on. Voi noutaa kun saapunut.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Pula- ajan keittokirja voi olla kirjastossa. Ainakin Lahden kaupunginkirjastossa on.
Voitko lainata ja kirjoittaa sieltä tänne ajankohtaisen reseptin? Yritetään tehdä tästä ketjusta sellainen, joka auttaisi meitä kaikkia ruokakuluissa.
Voit mennä omaan kirjastoon ja tehdä siellä varauksen, se saapuu omaan kirjastoon, josta voit noutaa sen.
Kyllä tuota kirja on saatavissa aika hyvin antikvariaateista, hinta vaan saattaa olla vähän korkeanpuolenen. Esim. täällä: https://www.finlandiakirja.fi/fi/marja-helaakoski-tuominen-pula-ajan-ke…;
Vierailija kirjoitti:
Uunilaatikko, voideltuun vuokaan mitä löytyy, keitettyjä perunoita lohkoina, vihanneksia, leikkeleen tm. loppuja. Päälle sekoitus vehnäjauhoja ja maitoa sekoitetaan pienessä kipossa. Suolaa laatikkoon vähän.
Minun keittäjänä työskennellyt Lottanakin ollut mummoni teki valkokastikkeen tuohon laatikkoon. Ilmeisesti siksi, ettei enää eletty ruokarajoitusten alaisina.
Sipuli ei ollut kai ikinä sääntelyn alainen ja sitä laitettiin ennen melkein jokaiseen suolaiseen ruokaan. Sen ajan maustaminen eli vain suolaa ja pippuria maistuu nykyaikana omituiselta. Siksi olen lisännyt liemikuutiot ja jo valmiiksi omasta kaapista löytyvät mausteet.
Mummoni kasvatti yrttimausteet kesäisin itse. Hän kuivasi ne alaspäin roikkuvina kimppuina ennen purkittamista.
Käykääs laittamassa tai siis facebookissa kysymys Antikvariaatti Teema tai sitten https://www.antikvariaatti.net/  
Helaakoski-Tuominen Marja Pula-ajan keittokirja
Vierailija kirjoitti:
Kyllä tuota kirja on saatavissa aika hyvin antikvariaateista, hinta vaan saattaa olla vähän korkeanpuolenen. Esim. täällä: https://www.finlandiakirja.fi/fi/marja-helaakoski-tuominen-pula-ajan-ke…;
Tuo raha säästyy ruokakuluissa moninkertaisesti. Hyvä investointi!
Vanhanajan kupillinen?
Ei saat..na.
Minä olen jo yli 70 v, enkä tiedä, mistä höpisette!
Googlaa Pula-ajan keittokirja Helaakoski- Tuominen antikvariaatti. Löytyy esim. Finlandia Kirjasta. On myös OllinOnniOy, jossa edullisempi koska kansipaperi puuttuu. Antikvariaatti Taide ja kirja niin siellä on myös, toinen kansipaperilla ja on myös ilman kansipaperia. Siellä muitakin pula- ajan keittokirjoja.
Porkkanakeitto
1 kilo porkkanoita
1-2 sipulia
2 rkl vehnäjauhoja
Vähän ruokarasvaa
Suolaa (kasvisliemikuutio), kuivattua tai tuoretta persiljaa ja mausteita sen mukaan, mitä kaapista löytyy
Silppua sipuli ruokarasvan kanssa pieniksi kuutioiksi. Kuullota se ja lisää mukaan jauhot. Paista kunnes jauhot ruskistuvat hieman.
Lisää sekaan vesi, mausteet (kasvisliemikuutio) ja raastetut porkkanat, mausta keitto. Keitto on valmis kun porkkanat ovat pehmeitä.
(Nykyaikana voi halutessaan soseuttaa keiton sauvasekoittimella ja lisätä keittolautasen keskelle muutaman ruokalusikallisen raejuustoa proteiinin lähteeksi.)
Antikvariaatti Taide ja kirja niin siellä useita edullisiakin pula- ajan keittokirjoja Helaakoski- Tuomiselta alle kympillä.
Vierailija kirjoitti:
Uunilaatikko, voideltuun vuokaan mitä löytyy, keitettyjä perunoita lohkoina, vihanneksia, leikkeleen tm. loppuja. Päälle sekoitus vehnäjauhoja ja maitoa sekoitetaan pienessä kipossa. Suolaa laatikkoon vähän.
Ihme jos pula-aikana sai edes kutunjuustoa tai palvilihaa. Mitä olivat nämä leikkeleet? Vai tarkoitetaanko nyky-pula-aikaa.
Laita hakusanaksi Pula- ajan keittokirja Helaakoski-Tuominen antikvariaatti. Sieltä pääset helpoiten katsomaan niitä.
Nokkoskeitto
Litra tuoreita tai 2,5 desiä kuivattuja nokkosia
2 litraa juuresten keitinvettä, suolaa (tai kasvisliemikuutio)
Ruohosipulisilppua
Pippuria
2 rkl jauhoja keiton suurustamiseksi
Tuoreet nokkoset perataan hyvin ja kiehautetaan juuresten keitinvedessä. Ota sivuun juomalasillinen juuresten keitinvettä. Sitten ne puristetaan siivilän läpi keitinveteen (nykyaikana voi blenderillä silputa nokkoset tilkkasessa keitinvettä ja lisätä takaisin sekaan, jolloin nokkosten esikeittäminen pehmentämiseksi jää pois työvaiheista).
Keitto maustetaan ja kun se on täysin pehmeää ja kypsää siihen lisätään jauhot, jotka ovat sekoitettu huolella juuresten keitinveteen ja sekoitus lisätään nauhana kaataen huolellisesti keittoa sekoittaen ja keitetään matalalla lämmöllä ( nykyhellan 3) kymmenen minuutin ajan kunnes jauhot ovat kypsiä.
Jos on ruokarasvaa niin sitä voi lisätä ruokalusikallisen tai pari keiton maun pyörittämiseksi.
Jos ei ole nokkosia niin voi käyttää pinaattia. Keitto on gluteeniton jos käyttää gluteenittomia jauhoja. Juuresten keitinvettä ei kannata heittää ikinä hukkaan, koska se toimii hyvin seuraavan ruoan laitossa vettä aukkaampana ainesosana. Pula-aikana se toimi liemikuutiot ja fondien vaihtoehtona, koska niitä ei edes ollut Suomessa myynnissä.
Pyykkärin kakku
1/2 vanhanajan kahvikupillista sokeria
1 tl kanelia/kardemummaa
2 1/2 vanhanajan kahvikupillista vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 vanhanajan kahvikupillista tuoretta tai hapankermaa/piimää/maustamatonta jogurttia
1 vanhanajan kahvikupillinen kylmää kahvia
1 kananmuna
1/2 vanhanajan kahvikupillista sulatettua voita/juoksevaa tai sulatettua margariinia/rypsiöljyä
Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaikki muut ainekset (paitsi lämmin voi tai margariini) rasva. Sekoita keskenään vatkattu kananmuna, kerma tai hapanmaitotuote ja kylmä kahvi. Sekoita kulhojen sisältö voimakkaasti vatkaten ja lopuksi ravintorasva tai sulatettu ravintorasva.
Kaada taikina leivitettyyn vuokaan ja paista 200 asteessa 35-45 minuuttia. Muista laittaa uuni lämpenemään ennen kuin alat kerätä kakun aineksia valmistusta varten, että kakku menee valmiiksi kuumaan uuniin.