Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Vinkkejä tai helppoja tapoja, joilla voisi lisätä kasvisruoan osuutta ruokavaliossa ja vähentää lihan kulutusta?

Vierailija
04.06.2022 |

Vinkkejä, miten saisi helposti lisättyä kasvisruoan osuutta ruokavaliossa ja vähennettyä eläinperäistä ruokaa? Ei siis tarvitse olla kokonaan kasvisruokaa vaan että lisäisi sen osuutta.

Ravintoloissa on helppoa, kun voi valita itse vaivaa näkemättä kasvisruoan ja saa sieltä myös uusia makuelämyksiä ja ajatuksia ruoanlaittoon.

Voi antaa myös resepti tai ruokalajivinkkejä.

Kommentit (41)

Vierailija
1/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos syö työpaikkaruokalassa niin siellä on helppo valita kasvisruoka ja saa hyvän monipuolisen aterian.

Vierailija
2/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minulta lääkäri kielsi juuri punaisen lihan syönnin, ja mietin juuri samaa että mitä kaikkea tässä keksisi. Mutta mä tykkään intialaisista ruuista, hyvin voimakkaasti maustetuista, esim. linssikeitot, palak paneer ovat loistavia ja kasvisruokaa siis. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aamulla puurot, kotimaiset marjat, leipä hummuksella tai avokadolla tai miksei marmeladilla, smoothiet, pähkinät on hyviä.

Vierailija
4/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Wokkiruuat- wokkaat kauden kasviksia.

Laatikkoruuat- lisäät runsaasti kasviksia joukkoon

Kasvissosekeitto alkuruuaksi

Uunijuurekset lisäkkeeksi

Vierailija
5/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Samaa pohdiskelen.

Jauhelihan olen korvannut pavuilla tai quornilla.

Kasvisten määrää olen lisännyt itse ihan sillä että esim makaronilaatikkoon laitan jauhelihan sijasta tuoretta ananasta ja valkosipulia (sitten kuumaan laatikkoon olen suikaloinut raakaa kaalia).

Kaali onkin ihmeaines. Kuitupitoinen, halpa, täyttävä ja riittoisa. Tungen nykyään aina kun mahdollista lautaselleni kaalia.

Sitten teen peruskeittoja joista vain puuttu esim se liha tai nakit tms. Pihvinhimossa paistan/grillaan halloumia, pihvitomatteja, kaalia, kalaa tai kesäkurpitsaa.

Yleensä teen vaan suoraan itselleni isoon lautaseen salaatin (rucolaa, pinaattia, siemeniä, sipuleita, paprikaa, ananaskirsikoita, yrttejä, kurkkua, herneitä) ja siihen lisukkeeksi vaikka savulohta tai papupullia tai tacomaustettua soijarouhetta tai paistettuja pottuja tai fetajuustoa. Keitettyjä kananmunia tulee myös syötyä lähes päivittäin.

Lisäsin myös omaan ruokavaliooni maapähkinöitä ja avokadomargariinin, että perhmeitä rasvoja saisi tarpeeksi.

Lisään myös nykyään leivälle kurkkua, tomaattia, retiisiä yms. Ennen ajattelin ettei jonkun pikkukirsikkatomaatin takia kannata nähdä vaivaa mutta nykyään mietin ettei kannata jättää käyttämättä mahdollisuutta syödä pientäkään tomaattia vaikka kuinka turhalta tuntuisi.

Itselleni soija ja pavut vaan sopii tosi huonosti, se jos mikä on harmi. Kaikki vinkit otetaan vastaan!

Vierailija
6/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Wokeissa ja laatikoissa on todellakin helppo lisätä kasvisten osuutta ja pienentää eläinperäisen määrää.

Vaikkapa lasagneen kasvisten osuutta isommaksi lihan sijaan tai juuston määrää pienemmäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pizzakin maistuu hyvältä vaikka laittaisi vaikka kolmanneksen vähemmän juustoa päälle. Ja täytteeksi vaikka enemmän tomaattia, oliivia, kesäkurpitsaa, kapriksia, paprikaa, basilikaa, rucolaa tai mistä ikinä pitääkään.

Vierailija
8/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Minulta lääkäri kielsi juuri punaisen lihan syönnin, ja mietin juuri samaa että mitä kaikkea tässä keksisi. Mutta mä tykkään intialaisista ruuista, hyvin voimakkaasti maustetuista, esim. linssikeitot, palak paneer ovat loistavia ja kasvisruokaa siis. 

Käytännön vinkki intialaistyylisten lisukkeiden valmistukseen:

Kaikissa "kastikkeissa" samanlainen sipulipohja.

-Iso sipuli kuoritaan ja lohkotaan neljään osaan ja laitetaan kiehumaan 15 min

-Sekaan voi laittaa myös valkosipulia

- kun sipulit on kiehuneet ja hieman pehmenneet, kaadetaan suurin osa vedestä pois

-sipulit menevät muussiksi kattilassa sauvasekoittimella, haarukalla tai perunanuijalla

-sipuli-vesimuhjuun loraus öljyä ja kattila takaisin levylle kuumenemaan.

-mössöön saa lisätä haluamansa mausteet sekaan, tarvottaessa vettä voi lisätä jos haluaa kastikemaisemman lisukkeen

Itse käytän savustettua paprikajauhetta, currya, kurkumaa, cayannepippuria ja joskus jalapenopurkin etikkalientä.

Sekaan joko paistettuja kanan suikaleita, quornia, kesäkurpitsaa tai paistettuja perunoita.

Toimii riisin, ohran, nuudelien ja naanleipien kanssa täydellisesti.

Mukaan vielä juotavaa mangojugurttia niin kulinaristinen kokemus täydentyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Apetit punajuuripyörykät pakastealtaasta on todella hyviä ja voi valmistaa uunissa ja tarjoilla todella monen ruoan kanssa. Laittaa vaikka samalla uuniin kasviksia tai muita juureksia. Tarjolle esimerkiksi perunan, riisin tms ja salaatin kanssa.

Vierailija
10/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuo quorn on kiva lisä. Löytyy pakastealtaista kasvisruokien kohdalta.

Quorn on sieniproteiinia, tosin vieläkin harmillisen kallista.

Jos kynnys härkiksiin, soijiin ja nyhtökauroihin on liian korkealla (niissä kun on aika iljettävä koostumus) niin suosittelen ainakin joskus kokeilemaan quornia. Pakastequorn käyttäytyy hyvin samalla tavalla kuin perus jauheliha ruuanlaitossa. Rakenne on tosi samanlainen eikä kuivetu tai mene lötsköksi maustettaessa. Olen testannut moneen erilaiseen kotiruokareseptiin ja suosittelen erityisesti makaronilaatikkoa, täytettyjä paprikoita ja chili con quornia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jälkiruokana esimerkiksi kaura-omenapaistos tai kaura-marjapaistos on todella herkullinen ja jälkiruoaksi terveellisemmästä päästä. Hyvä kuidun ja kasvisten/marjojen lähde. :)

Voi toki vaikka kerma/kauravaahtoa tai jäätelöä/kauravaniljäätelöä laittaa vähän kylkeen.

Vierailija
12/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lisäät vaan kasvikisia ja vähennät lihaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lihansyöntiähän ei tarvitse aina lopettaa kokonaan, vaan silläkin on iso apu että lisää kasvisten määrää perusruuissa.

Peruna, porkkana, bataatti, herneet, pinaatti, sipulit, kaalit, tuoreyrtit, kesäkurpitsat ovat hyviä "mietoja" vaihtoehtoja aloittajalle.

Itseäni muuten auttoi se, kun sain vinkin että ruuanlaitossakin pitäisi noudattaa lautasmallia (1/2 kasviksia, 1/4 lisäkettä eli hiilaria ja 1/4 lihaa, kalaa, kanaa tai muuta proteiinia).

Eli jos teet vaikka lihakeiton katsot silmämääräisesti että kasviksia on kattilassa puolet, lihaa vartti ja juuresta vartti.

Tai makaronilaatikosta puolet proteiinia ja munamaitoa + makaronia, ja puolet kasviksia (meillä usein sipulia, yrttejä, porkkanaraastetta, ananasta, tomaattia, retiisiä, hernemaissipaprikaa, kukkakaalia jne.

Ja sekin auttoi, kun tajusin että voin tehdä salaattia niistä aineksista joista itse tykkään. Enää en käytä raakaa tomaattia missään enkä pilko kurkkua, tomaatit jätän kauppaan ja kurkun syön kokonaisena pötkylänä.

Myöskään pakastemarjojen ja pakastevihannesten ostaminen ei ole mikään häpeä. Et ole sen parempi tai huonompi vaikka ostat herneet pakasteena ja sipulin valmiiksi kuutioituna jos se arkiruokailuasi helpottaa.

Tsemppiä!

Vierailija
14/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä lihan vähentäminen aloitettiin ihan sillä, että lopetimme kaiken possun ostamisen. Nautasikajauheliha vaihtui pelkäksi naudaksi, ja nyttemmin se on kalkkunan jauhelihaa. Leikkeleet leivän päälle on meillä nykyään vain kalkkunaa (välillä tulee vähän korvista ulos). Pihvejä ja karjalanpaisteja emme ole koskaan osanneet syödä, niin niitä ei ole nytkään haikailtu.

Pekoni vaihtui kanan vastaavaan.

Possuparat saavat nyt röhkiä rauhassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiinnostava aloitus, samaa olen itsekin pohtinut. Harmillisesti joka paikassa korostetaan papuja, linssejä, kaalia, sipulia, paprikaa... Juuri niitä jotka eivät sovi herkkävatsaisille, ja sellaisia on omassa perheessä valtaosa :(

Vierailija
16/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minusta tuntuu, että moni tekee kasvisruokailusta turhan vaikeaa. Oikeastaan se on vain ajattelutavan muutosta, eli miettii ruokaa mitä usein valmistaa ja siitä jatkaa pohdintaa kuinka eläimen lautasella voisi korvata. Siinä missä ennen teki kanakastikkeen, saman tyylisen kastikkeen voi tehdä kikherneistä. 

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse alusta alkaen. Minulla on ollut tänään kiireinen päivä, joten en jaksanut kokata suuremmin. Laitoin uuniin kukkakaalia, munakoisoa, tomaattia ja valkosipulia. Kun ne olivat miltei valmiita, heittelin päälle lämpiämään valmiit falafelit ja söin nämä valmiin hummuksen ja salaattisekoituksen kanssa.

Ja tärkeintä on olla itselleen armollinen. Antaa ajatusmaailman ja kehon tottua rauhassa uuteen ruokavalioon. Itse kuuluun niihin entisiin nuoriin, jotka jonkun järkyttävän tuotantoeläinvideon jälkeen alkoivat välittömästi vegaaneiksi ja sitä en voi suositella kenellekään. Kyllä se keho tottui, mutta rankkaa oli.

Vierailija
17/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Pizzakin maistuu hyvältä vaikka laittaisi vaikka kolmanneksen vähemmän juustoa päälle. Ja täytteeksi vaikka enemmän tomaattia, oliivia, kesäkurpitsaa, kapriksia, paprikaa, basilikaa, rucolaa tai mistä ikinä pitääkään.

Pizza on paskinta ruokaa ikinä, ei kannata tuhlata hyviä kasviksia moiseen moskaan!

Epäterveellistä, rasvaista ja liikasuolaista.

Vierailija
18/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Papuja lihan tilalle.äsken tilasin neplalilaisesta kasvisruokaa ja oli aivanntaivaallista

Vierailija
19/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kiinnostava aloitus, samaa olen itsekin pohtinut. Harmillisesti joka paikassa korostetaan papuja, linssejä, kaalia, sipulia, paprikaa... Juuri niitä jotka eivät sovi herkkävatsaisille, ja sellaisia on omassa perheessä valtaosa :(

Koko ajan tulee uutta tutkimusta nimenomaa siitä kuinka pavut ja linssit hellivät vatsaa ja tervehdyttävät suolistonukkaa. Tämän uuden tutkimuksen valossa palkokasvit ovat hyvinkin vatsaystävällistä ruokaa. Tottumattoman täytyy lisätä niitä ruokavalioonsa vain äärettömän hitaasti. Eli käytännössä alkuun ei syödä edes ruokalusikallista päivässä. Hidasta, mutta ilmeisesti palkitsevaa.

Vierailija
20/41 |
04.06.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Helpointa on vaan lisätä kasviksia ruokaan. Jauhelihakastikkeeseen 400g jauhelihaa, pari porkkanaa, palsternakkaa raasteena, pari purkkia tomaattimurskaa, linssejä, soijarouhetta. Tutusta määrästä lihaa tuplamäärä kastiketta kasvisten osuutta lisäämällä. Samalla periaatteella nakkisoppaan tuplamäärä kasviksia, kikherneitä purkillinen. Wokkeihin lihan tilalle pähkinöitä (esin cashew- tai suola-). Yksi vegepäivä viikossa menee vaikka perheessä joku muuten vähän vastustelisisikin kasvisruokaa.