Mitä kasvisruokia syöt ja valmistat? Onko jotain bravuureja?
Ei täysin vegaanisia mutta lihattomia/kalattomia ruokia.
Esim. Puurot, pinaattiohukaiset, uunifetapasta, kasvislasagne. Mitä kasvisruokia sinä yleensä valmistat?
Kommentit (60)
Pinaattikeitto, ja jos siitä jää jotain yli, niin pinaattiletut.
Kurpitsakeitto, niin hyvää ettei siitä ole jäänyt mitään yli...
Riisipuuro, mannapuuro, suklaapuuro. Feta-parsakaalipiirakka.
Kasviscurry on suosikkini. Sen voi tehdä mistä vaan kasviksista. Pilkotut kasvikset sekoitetaan öljyssä kuumennettujen mausteiden joukkoon ( käytän mm. currya.cayannepippuria, kanelia, korianteria, inkivääriä), ja kun niitä on kuuloteltu hetki, lisätään joukkoon valutetut linssit. Ja lopuksi kookosmaito. Todella helppo ruoka ja tulee aina hyvää.
Pinaatti-fetapasta. Eli pasta kiehumaan, sitten pannulla sipuli ja valkosipuli kuullotetaan, purkki kermaa, sulata sekaan pussi pakastepinaattia. Suola ja pippuri. Sekoita valutettuun pastaan, murustele fetaa reilusti päälle.
Tai sama kastikepohja, mutta lisää purkki kikherneitä, mausta currytahnalla ja garam masalalla ja tarjoa riisin kanssa.
Uunijuurekset, eli kaikki jämävihannekset mitä löytyy kaapista, öljyä ja yrttejä ja uuniin. Päälle voi taas lopuksi murustaa fetaa.
Chili sin carne, papupurkki, tomaattimurskaa, nämä kuullotetun sipulin sekaan, pari desiä riisiä ja paljon chiliä ja muita mausteitä, haudutetaan kypsäksi.
Nää nyt oli tosi simppeleitä, mutta hyviä ja tulee arkenakin tehtyä kun ei ihmeitä vaadi, nopeeta, helppoa ja edullista.
Kreikkalainen salaatti on herkullista
https://www.vihrealanka.fi/node/1328. Ohraa ei tarvitse sekoittaa kastikkeen sekaan, ja voi käyttää riisiäkin.
Helppo ratatouille: Munakoiso, kesäkurpitsa, (puna)sipuli, paprika, purkki säilöttyjä tomaatteja (kokonaisia, ei murskaa!), porkkana, paljon oliiviöljyä. Siis oikeasti paljon. Kuullota hienonnettu sipuli, lisää muut kasvikset, mausta valkosipulimurskalla, suolalla, mustapippurilla ja basilikalla. Voit käyttää muitakin mieleisiäsi yrttejä. Hyvää myös kylmänä.
Linssibolognese on minun peruskotiruokaa.
Toinen helppo ja hyvä on tofu-kasvikset uunissa eli kaikkea vihannesta vaan uunipellille lohkoina, mausteet ja öljyä, ja toki myös ne tofupalat siellä seassa. Kasvikset on niitä mitä jääkaapista löytyy.
Uunifetapasta, pinaattikeitto, kasvispihvit ja puurot on kasvisruoista eniten listalla. Silloin tällöin muitakin kasviruokia mutta nuo on meillä ne yleisimmät.
Tämä on työläämpi, mutta pistetään nyt silti ohje tähän:
Sienilasagne
Sienikastike:
2 rkl öljyä, sipuli silppuna, litra tuoretta sienisilppua, 3 rkl venhäjauhoja, 4 dl kasvislientä, 1 mm mustapippuria, 2 rkl tomaattipyreetä, 1 tl suolaa, timjamia, basilikaa ja oreganoa kutakin. Hauduta sienet ja sipuli öljyssä, lisää jauhot ja vähitellen kasvisliemi (sekoita koko ajan). Mausta ja anna kypsyä 10 minuuttia
Juustokastike:
2 rkl öljyä, 3 rkl vehnäjaujoja, 5-6 dl maitoa, 200 g sulatejuustoa, ½ tl suolaa, 1 mm valkopippuria. Kuumenna öljy, lisää jauhot, sitten maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Lopuksi juusto nokareina. Mausta.
Lado voideltuun vuokaan kerroksittain kastikkeet ja lasagnelevyjä, päällimmäiseksi juustokastiketa ja juustoraastetta. Kypsennä 200 asteessa tunti.
Parasta tulee haperoista, sitten tateista, mutta kyllä kaupan herkkusienetkin käy. Jos ei jaksa tehdä koko lasagnea, niin sienikastike on hyvää sellaisenaankin pastan tai perunoiden kanssa.
Kylmä papusalaatti:
Litra keitettyjä kidneypapuja, ¼ dl sitruunamehua, 1/4 dl viinietikkaa, ¾ dl oliiviöljyä, sipuli hienonnettuna, paprika pilkottuna, 1 rkl persiljasilppua, 1 dl varsiselleriä pilkottunä, ½ tl timjamia, ½ tl oreganoa, i tl chilijauhetta, purkki (70 g) tomaattipyreetä, suolaa, mustapippuria.
Sekoita kaikki ja anna maustua yön yli. - Itselleni riittää vähempikin sipulimäärä. Ja on tämä hyvää vaikkei jaksaisi yön yli odottaakaan.
Emmä oikein muuta syökään, tällä viikolla oon tehnyt juusto-valkopapu quesadilloja, vegejauhiskeittoa, kesäkurpitsalasagnea (K-ruoka resepti härkiksellä, nam).
Pari linssikeittoa:
- 150 g ruskeita tai vihreitä linssejä, 1,25 l vettä, kolme vakosipulinkynttä (tai murskaa), 100 g purjoa, 50 g porkkanaa, 50 g juuriselleriä, tomaatti (tai n. desi murskaa), 2 rkl öljyä, pari liemikuutioita, suolaa, valkopippuria, sopivia yrttejä (timjami, persilja, kynteli, lipstikka…) Pistä linssit kypsymään veteen. Sillä välin suikaloi juurekset, viipaloi purjo ja kalttaa ja pilko tomaatti. Kuullota kasviksia öljyssä ja heitä linssien sekaan kun ne ovat melkein kypsiä jo (eli ehkä puolen tunnin päästä). Mausta. - Annos on aika pieni, ja sopii meille vähäruokaisille.
- Öljyä, 2 sipulia, 2 valkosipulinkynttä (tai murskaa), 2 porkkanaa, 2,5 dl punaisia linssejä, 7 dl vettä, 1 liemikuutio, tölkki tomaattimurskaa (400 g), pikkupurkki tomaattipyreetä (70 g), laakerinlehti, 2 rkl currya, ½ dl sitruunamehua, kanelia, kardemummaa, ½ tl sokeria. Hienonna sipuli ja valkosipuli, pilko porkkana. Kuumenna öljy, lisää kasvikset; kun sipuli on kypsää, lisää muut ainekset paitsi sitruuna, sokeri ja kerma. Kypsennä 45 minuuttia, poista laakerinlehti, soseuta sauvasekoittimella ja lisää nuo puuttuvat ainekset. Voit lisätä vielä lorauksen kermaa, jos haluat täyteläisempää keittoa, tai soijakermaa toki myös.
Kaikkein paras on tämä kikhernepata, joka ei ole edes ihan niin työläs kuin miltä näyttää:
2 tölkkiä kikherneitä, tai 3 – 4 dl kuivattuja kikherneitä, jotka keität itse (eli tavoitemäärä 6 – 8 dl kypsiä kikherneitä)
pari paprikaa, miel. erivärisiä, suikaleina
chiliä muodossa tai toisessa maun mukaan
sipuli hienonnettuna
2 isoa perunaa lohkoina
4 rkl oliiviöljyä
1 tl kardemummaa
1 rkl currya
1 kanelitanko (tai jauhetta purkista ehkä ½ tl)
tölkki säilöttyjä tomaatteja (huom. ei murskaa, vaan niitä kokonaisia)
2 puserrettua valkosipulinkynttä (valmis tahnakin on ok)
1 sitruunan mehu (itse lorautan pullosta ruokalusikallisen tai pari)
2 liemikuutiota
3 – 5 dl vettä
125 g pakastettuja vihreitä papuja
Jos käytät kuivattuja kikherneitä niin tietysti liotat ne yön tai työpäivän yli, ja sitten keität uudessa väljässä vedessä jotain 1,5 tuntia.
Kuumenna öljy, paahda kardemummaa, kanelia ja currya pari minuuttia sekoitellen. Lisää sipuli, perunat ja chili, paista hetki. Sitten lisää tomaatit liemineen, valkosipuli, sitruunamehu, vesi ja liemikuutiot, keitä vartti. Lisää kikherneet ja paprika ja hauduta toinen vartti. Lisää vielä vihreät pavut ja hauduta kunnet ne ovat kypsiä.
Kasvishernekeitto on hyvä ja helppo ja halpa
Ei varsinaisesti kasvisruokaa, mutta tofu-japaguri on aikas hyvää.
Juuressosekeitto, josta monet ovat tykänneet.
Mustapapupata, tänäänkin tein sitä.
Nro 12, kirjoitan muistiin, vaikuttaa hyvältä.
Linssikeitto on myös nopea ja helppo
Chilitofu ja riisi, soijarouhe-lasagne, ziti (linssipasta uunissa), linssicurry, mausteinen kasvispata, paneer-pelti.
Uunifetapasta on tosi helppo valmistaa ja hyvää