Miten estää juhlissa rohmuajien käytös?
Vinkkejä? Eli kun järkkäät juhlat joissa on ruuat, kahvit ym, niin miten estää ilmiö jossa jotkut rohmuaa kaiken "paremman"? Eli lohi salaatti, fetat, lohikeitto jne. Rohmu ottaa kaiken lohen/fetan ja muille jää perunat ja salaatin lehdet. Ymmärrät mitä tarkoitan? Suvussa jossa on paljon ruoka allergiaa, ei voi yhdistää esim. salaattia kaikkea sekaan vaan näitä lajeja täytyy olla erikseen. Ja lohikeitosta on helppo rohmuta vain lohet. Jokainen tietää näitä ihmisiä. Täyte kakkua otetaan hirveä pala ja muille jää keksit, pullat. Jos isot juhlat, yli 50 henkeä, tulisi konkurssi jos ostaisi sadan hengen edestä lohta, fetaa, täytekakkua. Tämän lisäksi sitten se viinin ottaminen kaksin käsin.
Kommentit (2539)
Pienet lautaset. Tarjoilupöydän järjestäminen niin, että kalliit syötävät ovat viimeisenä.
Helppoa: Ei tarjoa ollenkaan kalliita lohia, fetaa jne.
Laittaa salaatin sekaan halvinta kumijuustoa ja valitsee kakuksi jonkun yli-imelän marsipaanikuorrutetun ällötyksen.
No en kyllä tunne moisia! Iso suku ja kaikilla käytöstavat. Ruokaa pitää toki olla niin paljon että riittää
Vierailija kirjoitti:
Voisikohan laittaa lappuset, jossa ohjeistetaan tyyliin kuinka monta palaa tai lautasellista saa ottaa per vieras? Sitten kun kaikki on saaneet syödäkseen, voit vaikka ottaa laput pois.
Sinäänsä voisi olla toimiva keino mutta kyllähän siitä saa sitten kitsastelijan maineen jos laittaa rajoituksia tarjottaviin. Ja onhan se vähän tökeröä ja kun kuitenkin monet vieraat ottavat tarjottavia sen normaalin määrän niin heistä voi monesta tuntua tuollainen rajoittaminen tökeröltä holhoamiselta. Varmasti aletaan puhua, että ei ollut oikeasti varaa järkätä juhlia tai ainakaan kutsua niin paljoa ihmisiä juhliin. Itse olen vaan aina ottanut reilusti tarjottavia vaikka toki tuleekin kalliimmaksi. Toisaalta taas jos ei ole varaa varata ylimääräistä tarjottavaa niin olisiko ylipäänsä parempi kutsua vähemmän porukkaa ja järjestää juhlat jotka varmasti ovat omassa budjetissa ilman että täytyy säännöstellä tarjottavia.
Ikinä en ole tällaiseen törmännyt. Laittaisin osan fetaa esille ja lisäisin, kun rohmuajat käyneet...
Vierailija kirjoitti:
Laita tarpeeksi tarjottavaa.
50 hengen juhlat joissa 10 äijää syö kuin hevonen painottaen kalliimpiin ruokiin. Pitäisi ostaa aivan järjettömät määrät esim. täytekakkuja kun jotkut vetää näitä nälkäänsä.
Tuo laputussysteemi, mitä joku ehdotti. Mietihän vielä kerran, ei oikein sovi juhlapöytään. Edes laitoskeittiöllä kouluissa ei lue että ota vain 100 g lohta, saati sitten juhlissa.
Täytekakun voi leikata valmiiksi paloiksi. Vrt. esim. kauppojen kahvitarjoilut. Helpottaa muuten paljon ottamistakin.
Laitat suursuömärit lastenpöytään ja hakevat tarjottavat sitten kun aikuiset on ensi hakenut
Vierailija kirjoitti:
Pienet lautaset. Tarjoilupöydän järjestäminen niin, että kalliit syötävät ovat viimeisenä.
Ei päde. Nää ottaa toisen lautasen kalliille herkuille kun huomaavat nämä. Täytettyään ensin edullisilla varsinaisen lautasen. Saatetaan huikata jotta Mara, heitäs mulle toinen lautanen, TÄÄLLÄ ON LOHTA!
Tilanteen nähnyt. Mieheni sisaren mies.
Tiedän mitä tarkoitat. En ole keksinyt keinoa. Meillä on muutama isoruokainen sukulainen, jotka eivät ota toisia huomioon. Laitan niin paljon ruokaa tarjolle, että sitä riittää.
Vierailija kirjoitti:
Voisikohan laittaa lappuset, jossa ohjeistetaan tyyliin kuinka monta palaa tai lautasellista saa ottaa per vieras? Sitten kun kaikki on saaneet syödäkseen, voit vaikka ottaa laput pois.
Noinhan on tehty ainakin oman työpaikkani ruokalassa. Jos ottaa enemmän, niin kassalla myös maksaa enemmän (en tiedä onko kaksinkertainen hinta vai mitä). Mutta juhlissa nuo laput tuntuisivat aika noloilta.
Yleensä nuo rohmut ovat miehiä (ikävä sanoa, mutta oman kokemukseni mukaan tämä on tosiasia). Yksissäkin juhlissa kuulin, kun eräs riski nuorimies voileipäkakkua rohmutessaan sanoi, että pitää tankata, kun on menossa salille treenaamaan. Voisivatkohan vaimot/tyttöystävät/äidit opettaa miehilleen/pojilleen tapoja jo ennen juhliin lähtemistä.
Älä hanki niin kalliita aineita että sinulla ei ole varaa hankkia niitä riittäväsi. Nolaat vain itsesi jos yrität jotenkin rajoittaa "rohmuamista". Juhlien emännän tai isännän tehtävä ei ole muistuttaa käytöstavoista aikuisia ihmisiä. Juhlien järjestäjän pitää vain varautua siihen että joku ottaa jättiannoksia.
Pöytiintarjoilu ratkaisee ongelman ja on tyylikästä ja sitäpaitsi hygieenisempää kuin buffet.
Jättää vaan syömähullut kutsumatta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voisikohan laittaa lappuset, jossa ohjeistetaan tyyliin kuinka monta palaa tai lautasellista saa ottaa per vieras? Sitten kun kaikki on saaneet syödäkseen, voit vaikka ottaa laput pois.
Noinhan on tehty ainakin oman työpaikkani ruokalassa. Jos ottaa enemmän, niin kassalla myös maksaa enemmän (en tiedä onko kaksinkertainen hinta vai mitä). Mutta juhlissa nuo laput tuntuisivat aika noloilta.
Yleensä nuo rohmut ovat miehiä (ikävä sanoa, mutta oman kokemukseni mukaan tämä on tosiasia). Yksissäkin juhlissa kuulin, kun eräs riski nuorimies voileipäkakkua rohmutessaan sanoi, että pitää tankata, kun on menossa salille treenaamaan. Voisivatkohan vaimot/tyttöystävät/äidit opettaa miehilleen/pojilleen tapoja jo ennen juhliin lähtemistä.
Miksi muiden käytöstavat ovat aina naisten vastuulla?
Vierailija kirjoitti:
Täytekakun voi leikata valmiiksi paloiksi. Vrt. esim. kauppojen kahvitarjoilut. Helpottaa muuten paljon ottamistakin.
Rohmu ottaa neljä viipaletta.
Entäs jos palkkaat juhliin tarjoilijan/annostelijan joka laittaa jokaiselle vieraalle pääruan? Ts. ne kalliimmat tarjottavat. Olen ollut monissa häissä joissa on joko tuo laputussysteemi tyyliin "1*Lohipala per vieras" tai sitten pitopalveluntyöntekijä kasaamassa annokset, ettei kukaan pääse rääpimään kaikkia parhaimpia ruokia itselleen.
Voisikohan laittaa lappuset, jossa ohjeistetaan tyyliin kuinka monta palaa tai lautasellista saa ottaa per vieras? Sitten kun kaikki on saaneet syödäkseen, voit vaikka ottaa laput pois.