Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Laktoositon, vähälaktoosinen, maidoton ja rasvaton ravintoloissa.

Vierailija
05.07.2015 |

En käy juuri koskaan syömässä ulkona, mutta nyt tuli yhden kerran käytyä, kun eräs mies tarjosi viemään. Ravintolassa koin mielenkiintoisen ja hieman epämiellyttävän kokemuksen.

Kun tarjoilija tuli ottamaan tilauksemme, niin kysyin: "Sisältääkö tämä annos maitoa?" Tajoilija kävi keittiössä kysymässä, ja palasi pian. Vastaus kuului: "Ei sisällä maitoa, se on aivan laktoositon annos."

Nyt minua alkoi hieman epäilyttää, kun olen pari kertaa aiemminkin joutunut vääntämään maidottomasta ja laktoosittomasta. Kysyin uudestaan, että onko annos siis kokonaan maidoton ja sen vuoksi myös laktoositon, vai onko annos laktoositon, mutta ei maidoton. Tarjoilija jatkoi, "joo joo, se on aivan laktoositon".
"Mutta onko se maidoton?"
"Ei sisällä ollenkaan laktoosia!"
"Mutta onko tämä annos tehty lehmän- tai jonkin muun eläimen maitoon?"
Sitten tarjoilija meni jotenkin vaikean näköiseksi. Hän kysyi, että minkä vuoksi en voi syödä maitotuotteita. Kerroin, että en voi syödä maitotuotteita siksi, koska en voi syödä eläimen maitoa.
"No joo, et sinä sitten voi tätä syödä, kun siinä on käytetty lehmänmaitoon tehtyä kermaa. Mutta se on aivan kokonaan laktoositonta."

Ymmärrän sen, että tuolla alalla tulee olla todella tarkkana tilausten kanssa, kun asiakkaat eivät aina itsekään tiedä, mitä ovat tilaamassa. Olen kuullut, että joskus joku pyytää maidotonta, vaikka tarkoittaakin vain vähälaktoosista, tai joku tilaa kaverilleen laktoositonta ja sitten käykin ilmi, että kaverilla on maitoallergia. Mutta kun asiakas itse kysyy, että onko annos kokonaan maidoton vai vain laktoositon, eikö siinä vaiheessa pitäisi olla selvää, että tämä kyseinen asiakas tietää, mitä hakee takaa? Juttelimme asiasta sen miehen kanssa, ja hän kertoi joutuneensa tolkuttamaan koulunsa ravintolatyöntekijälle, että hän tarvitsee laktoositonta maitoa, ja että purkista tyrkytetty rasvaton maito on eri asia kuin laktoositon.

Mikä juttu tämä on? Miksi se on niin vaikeaa asiakkaille ja joskus jopa ravintolatyöntekijöille? Eikö se nyt ole päivänselvää jo maidosta käytetyn nimityksen perusteella, että laktoosittomassa ei ole ollenkaan laktoosia, vähälaktoosisessa on vähän laktoosia, maidottomassa ei ole ollenkaan maitoa ja rasvattomassa ei ole ollenkaan rasvaa? Miten nuo voivat mennä sekaisin, ja miksi niistä pitää vääntää niin vaikeasti? Onko se joku sääntö joissain ravintoloissa, että nämä asiat pitää hokea läpi uudestaan ja uudestaan ja kysyä, minkä vuoksi asiakas tilaa mitä tilaa, niiden asiakkaiden varalta jotka eivät tiedä mitä ovat tilaamassa? Vai mistä on kyse?

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 |
05.07.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tarjoilijan ammattitaidottomuutta, kyllä noita taottiin päähän jo koulutuksen aikana niin hyvin että unissaankin osaisi vastata. Tosin joskus asiakkaan kanssa saa vääntää hyla-maidosta.
"Onko teillä hyla-maitoa?"
"Valitettavasti ei, mutta meiltä löytyy vähälaktoosista ja täysin laktoositonta maitoa. Kumpi olisi parempi?"
"No kun sen pitää olla hylaa!!"
....
Jep, termit haltuun.
.
t: tarjoilija

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kaksi neljä seitsemän