Kyljykset 70-luvun tyyliin, mitä mausteita?
Siis vaihtelua tekisi mieli, en nyt vain keksi miten possun ulkofileepihvit laittaisi. Leivitys, lihaliemi, soijakastikemarinadi?
Miten ne tehtiin ne vanhan ajan talouskyljykset jonkinlaisessa liemessä?
Kommentit (15)
Leivitys, paistaminen voissa, mausteeksi suolaa ja valkopippuria. Mun äiti ja anoppi tekivät noin ja hyviä olivat.
Unohtui tuo kermassa hauduttaminen mainita, mutta sekä äiti että anoppi hauduttivat ihan pannulla levyllä, eivät uunissa.
Mausteita, 70-luvulla? Ei silloin käytetty kuin suolaa ja kyljyksen palanutta ulkoreunaa mausteena.
Mun äiti teki 1970- ja 80-luvulla kyljekset näin ja minä teen vieläkin samoin:
paloiitllaan noin 3/4 uunivuoallista juureksia, sipulia, kaalis tms. Maustetaan muutamalla mudta-ja maustepippurilla ja mahdollissti lipstikalla tai laakerinlehdllä. Tämän juurespedin päälle asetellaan pippurirouheella, paprikalla ja suolalla maustetut porsaan kyljykset tai ulkofileet ja työnnetään koko juttu noin 175 asteeseen uuniin tai leivinuuniin pariksi tunniksi. Kyljyksistä tulee aivan kuivia, murean ylipysiä ja jänteettömiä.
Kyljykset oli silloin sellaisia luullisia lihoja, jotka oli leivitetty munassa ja korppujauhossa. Mausteina suola ja pippuri. Hyi, vieläkin muistan sen kamalan läskireunuksen. Näin meillä siis siihen aikaan.
Kiitos vastaajille. Tosiaan, mietin että mitä ruhonosaa ne olivatkaan, kun mielestäni eivät kuitenkaan kassleria olleet, vaan kuivahko ulkofilee oli ehkä aika lähellä.
Ei kuitenkaan kukaan sinapilla sivele?
Minusta meillä niitä ei haudutettu kermassa, vaan oliko lihaliemi+sipuli vain sitten. Mustapippuri vai jokin muu? Tosiaan se tylsähkö perinteinen maku olisi nyt hakusessa, vaihtelun vuoksi.
Muistan grillikyljyksiä maustetun grillausmausteella ja soijakastikkeella, ne ehkä antaisivat makumatkan menneisyyteen.
Perinteinen 70-luvun mauste on myös tilli. Vieläkin koulun kokkareista rasvaklöntti-tillilihakastiketta väristyksin muistellen...
[quote author="Vierailija" time="31.01.2015 klo 18:28"]
Kiitos vastaajille. Tosiaan, mietin että mitä ruhonosaa ne olivatkaan, kun mielestäni eivät kuitenkaan kassleria olleet, vaan kuivahko ulkofilee oli ehkä aika lähellä.
Ei kuitenkaan kukaan sinapilla sivele?
Minusta meillä niitä ei haudutettu kermassa, vaan oliko lihaliemi+sipuli vain sitten. Mustapippuri vai jokin muu? Tosiaan se tylsähkö perinteinen maku olisi nyt hakusessa, vaihtelun vuoksi.
Muistan grillikyljyksiä maustetun grillausmausteella ja soijakastikkeella, ne ehkä antaisivat makumatkan menneisyyteen.
[/quote]Suolaa, maustepippuria, sipulia ja lihalientä. Meillä ei mitään mustapippureita siihen aikaan tunnettu. Ja ihan porsaankyljyksinä niitä lihoja kaupassa myytiin, talouskyljys muistaakseni oli se halvempi versio.
[quote author="Vierailija" time="31.01.2015 klo 17:54"]
Siis vaihtelua tekisi mieli, en nyt vain keksi miten possun ulkofileepihvit laittaisi. Leivitys, lihaliemi, soijakastikemarinadi?
Miten ne tehtiin ne vanhan ajan talouskyljykset jonkinlaisessa liemessä?
[/quote]
Ootpa mennyt valitsemaan surkeimman osan siasta ruuaksi, kuivaa ja sitkeää. Onnea valitsemallasi polulla.
Tää on se meidän perinteinen systeemi, millä noi lihat tehtiin. Tosin fondia ei silloin ollut.
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/222234/Haudutettu%20Talouskyljys%20Sipulilla/
Olen niin vanha, että olen itse paistanut kyljyksiä 1970-luvulla. Pippuri taisi olla tosiaan maustepippuria, mutta ei todellakaan mitään soijamarinadeja tavallisesti käytetty. Ensin suolaa, pippuria ja muita mausteita, sitten jauhotettiin ensin vehnäjauhossa, sitten käytettiin kananmunassa ja viimeksi korppujauhoa.
70-luvun nostalgiakyljykset? Ehkä lievästi kärähtäneet, kuivaksi paistetut ja aromisuolalla maustetut.
joku ei ollut kovinkaan loistava kokki... :)
Talouskyljys on porsaan etuselkää, samoin kuin kassler. Ensimäisessä on luu mukana, toisessa ei. Muuten ovat samaa tavaraa. Allekirjoitan alkupään vastaajan väitteen, ettei ulkofileestä saa meheviä kyljyksiä millään konstilla.
Perinteisesti niin, että lihaksi ei valita filettä vaan talouskyljystä, josta tulee mehevämpää. Talouskyljykset ovat käytännössä kuullisia niskapaloja eli kassleria, jossa on luuta. Niiden puuttteessa voi ostaa kasslerpalan, jonka viipaloi. Seuraava ohje ei takaa hyvää lopputulosta fileepihveille.
Kyljykset suolataan ja pippuroidaan, ja kieritellään korppujaho-kananmuna-korppujauhokylvyssä. PAistetaan yksi kerrallaan voissa ruskeaksi ja laitetaan uunipataan. kun viimeinen kyjys on paistettu, kaada siihen pari desiä vettä ja puulastalla pyörittäen irota maku pannusta liemeen. Laita pannulle veteen (jota on nyt jäljellä noi desi kun haihtumista on ollut) reilu desi kermaa. Kaada liemi pataan, ja peitä pata. HAuduta uunissa 180 astettta kannen noin tunnin ajan välillä valellen. Kannen voi poistaa paiston loppuvaiheessa, jos haluaa rapeampaa.