Kysymyksiä teille jotka syötte puhdasta ruokaa ja välttelette E-koodeja.
Ensinnäkin, onko olemassa mausteita joissa ei olisi E-koodeja? Jos on niin minkä merkkisiä? Jos ei niin millä maustatte ruokanne?
Kommentit (39)
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:05"]
Ah joo, anteeksi. En huomannut kertoa että etsin mausteita jotka ovat purkeissa.
[/quote]
Niin, voithan ostaa puhtaita mausteita purkissa, pussissa, irtomyynnistä jne.
Pippuria, paprikaa, yrttejä, chili jne. mikä ongelma?
Tsekkaa huviksesi vaikka mustikan ja kananmunan e-koodit ;)
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:09"]
Tsekkaa huviksesi vaikka mustikan ja kananmunan e-koodit ;)
[/quote]
No sinunkin tietysti tulee ymmärtää, että e-koodi ei ole aina keinotekoinen aine. Puolukassa on noin viittä e-koodia, eli e-koodi voi olla myös luonnon tuote eikä mikään myrkky =)
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:10"][quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:09"]
Tsekkaa huviksesi vaikka mustikan ja kananmunan e-koodit ;)
[/quote]
No sinunkin tietysti tulee ymmärtää, että e-koodi ei ole aina keinotekoinen aine. Puolukassa on noin viittä e-koodia, eli e-koodi voi olla myös luonnon tuote eikä mikään myrkky =)
[/quote]
No minä sen tiedän, haluaisin vain tarkentaa noille "e-koodien välttelijöillekin" :) ed.
Tarkoitit varmaan mausteita joihin ei ole lisätty ylimääräistä. Teen itse suurimmaksi osaksi omat mausteeni tuoreista tai itse kuivaamistani yrteistä ja puhtaasta suolasta. Valkosipuli ja sipuli sekä tomaatti että timjami, basilika ovat mun käytetyimmät mausteet. Makealta puolelta kardemumma ja kaneli.
Hedelmiä ainakin kannattaa vältellä kun niissä on C-vitamiinia (E300)
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:10"]
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:09"]
Tsekkaa huviksesi vaikka mustikan ja kananmunan e-koodit ;)
[/quote]
No sinunkin tietysti tulee ymmärtää, että e-koodi ei ole aina keinotekoinen aine. Puolukassa on noin viittä e-koodia, eli e-koodi voi olla myös luonnon tuote eikä mikään myrkky =)
[/quote]
Ei se E-aine muutu myrkyksi siitä että se on joskus synteettisesti valmistettu, vai ajattelitko että esim. se syömäsi c-vitamiini on aina "luonnon" tuottamaa :D Ja nyt tähän ulinaa kuinka sinä et syä c-vitamiinia tai jotain eiks jeh?
Mua kiinnostaisi enemmänkin tietää, mitä mausteita AP käyttää?
Omasta maustekaapista löytyy aina mm. suolaa, sokeria, erilaisia pippureita, chiliä (tämä tosin tuoreena), kuivattuja ja/tai tuoreita yrttejä, sitruunaa/limeä, kanelia, tähtianista yms. Lisäaineellisten puolelta soijakastiketta, erilaisia aasialaisia etikoita sekä korealaista chilitahnaa. Maustesekoitusten lisäaineista en ole varma, kaapistaa löytyy kyllä kiinalaista viismaustetta sekä jotain valmiita curry-sekoituksia.
Käytän Himalajan ruususuolaa ja intiaanisokeria. Niistä jo tulee ihan erorahalla makua, kuin pansuolasta ja valkoisesta sokerista. Luomu mausteita löytyy pussitettuna aika hyvin isoista prismoista.
Lisään näihin maustelistoihin vielä kanelitangon, vaniljatangon, sahramin, tuoreen inkiväärin, kardemummanpalot ... En kylläkään erityisesti välttele E-koodeja, vaan mulle tärkeintä on ruoan maku. Siksi en osta valmiita maustesekoituksia (jauhelihamauste, sitruunapippuri jne), koska niissä on turhan paljon suolaa. Puhdas suola (rock salt, sormisuolat, merisuolat) ja mustapippuri myllystä ovat ihan perustuotteita ja jaloja mausteita!
14 unohti siemenet: korianteri, fenkoli, sinapinsiemen. :)
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:14"][quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:10"][quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:09"]
Tsekkaa huviksesi vaikka mustikan ja kananmunan e-koodit ;)
[/quote]
No sinunkin tietysti tulee ymmärtää, että e-koodi ei ole aina keinotekoinen aine. Puolukassa on noin viittä e-koodia, eli e-koodi voi olla myös luonnon tuote eikä mikään myrkky =)
[/quote]
No minä sen tiedän, haluaisin vain tarkentaa noille "e-koodien välttelijöillekin" :) ed.
[/quote]
Voi oletpa vitsikäs :)))).
E koodeja (niitä keinotekoisia, haitallisia) on helppo välttää kun tekee kaikki ruuat itse hyvistä raaka-aineista.
Aasialaisissa maustetahnoissa ja seoksissa mitä kaupoista saa on paljon lisäaineita, mutta nekin tahnat on helppo tehdä itse. Esim Jamien resepteistä löytyy currytahnojen ja chilitahnojen ohjeet helposti.
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:07"]
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:05"]
Ah joo, anteeksi. En huomannut kertoa että etsin mausteita jotka ovat purkeissa.
[/quote]
Niin, voithan ostaa puhtaita mausteita purkissa, pussissa, irtomyynnistä jne.
Pippuria, paprikaa, yrttejä, chili jne. mikä ongelma?
[/quote]
Meinaatsä, että se ettei niissä lue e-koodia tarkoittaa tosiaan sitä, ettei sitä koodia olisi mahdollista ilmoittaa ko tuotteesta? Ding dong. Jopa ihan tavallisista metsämarjoista, joita ei ole käsitelty, voi ilmoittaa "e-koodit". E-koodi tarkoittaa sitä, että jokin aine on ihmisravinnoksi/turvalliseksi testattu ja sille on annettu koodi.
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:17"]
Hedelmiä ainakin kannattaa vältellä kun niissä on C-vitamiinia (E300)
[/quote]
Ei niitä hedelmiä C-vitamiinin takia kannata vältellä vaan fruktoosin. Fruktoosi on toiseksi yleisin rasvamaksan aiheuttaja alkoholin jälkeen.
Verkostomark. liikkuu mausteita jotka ovat luomua. Hinnat liikkuu samoissa hinnoissa kuin kaupassa. Väittävät etteivät aiheuta yli yliherkille oireita lainkaan.
En mitenkään välttele E-koodeja. En vain tarvitse sellaisia tuotteita joissa on lisäaineita. Osaan tehdä ruokaa lisäaineettomasti. Jos lisäaineellisia käytän huolehdin ainakin sen verran että en käytä terveydelle vaarallisia lisäaineit, esim fosfaatteja. Kannattaa muistaa että lisäaineet ovat ainoastaan elintarviketeollisuutta ja kauppaa varten. Niillä korvataan aitoja raaka-aineita jotka ovat kalliimpia kuin keinotekoiset korvikkeet. Kaupan näkökulmasta lisäaineilla pidennetään hyllyikää.
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 10:00"]
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:17"]
Hedelmiä ainakin kannattaa vältellä kun niissä on C-vitamiinia (E300)
[/quote]
Ei niitä hedelmiä C-vitamiinin takia kannata vältellä vaan fruktoosin. Fruktoosi on toiseksi yleisin rasvamaksan aiheuttaja alkoholin jälkeen.
[/quote]
Tuo oli mulle uusi tieto?? Täytyypä etsiä lisätietoa
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 10:11"]
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 10:00"]
[quote author="Vierailija" time="02.12.2014 klo 08:17"]
Hedelmiä ainakin kannattaa vältellä kun niissä on C-vitamiinia (E300)
[/quote]
Ei niitä hedelmiä C-vitamiinin takia kannata vältellä vaan fruktoosin. Fruktoosi on toiseksi yleisin rasvamaksan aiheuttaja alkoholin jälkeen.
[/quote]
Tuo oli mulle uusi tieto?? Täytyypä etsiä lisätietoa
[/quote]
Hedelmien suhteen voi käyttää myös järkeään. Hedelmien fruktoosia pahempaa on makeutusaineena käytettävä fruktoosi. Tässä yyksi juttu aiheesta. asiavirheitä tuolla toki on kuten se, että suomalaiset eivät käyttäisi fruktoosilla makeutettuja virvoitusjuomia paljon. Totuus on että kyllä käyttävät. Toinen huuhaa liiittyy tuohon vähähiilihydraatisuuteen. Tuollaiset määrät(20 g hh/vrk) ovat jo kerrassaan hengenvaarallisia. Aivot eivät saa energiaa ja verisuonet tukkeutuvat. Siksi tuota ei meillä suositellakaan, tutkimustulokset osoittavat jotain ihan muuta.
Ah joo, anteeksi. En huomannut kertoa että etsin mausteita jotka ovat purkeissa.