Suomessako maailman paras ruoka? Höpö höpö
Olin taas käymässä Suomessa syömässä "maailman parasta" ruokaa. Kaikki liha on puoliksi vettä. Vaikka kuinka kuumalla pannulla yrität paistaa, lopputuloksena on kuitenkin keittäminen. Varmaan joistain lihakaupoista/halleista saa parempilaatuista, mutta hinta lienee kolminkertainen.
Olipa mukava tulla taas kotiin, jossa 1/3 Suomen (marketti)hinnoista saa taas lihaa, joka ruskistuu ja maistuu myös hyvälle. Eikä kukaan tarjoa hunajamarinadissa yhtään mitään. Pätee kaikkeen lihaan naudasta broikkuun. Parempia ovat myös kasvikset ja satokausi pitempi. Ja ihan Euroopassa olen.
Naurattaa oikeasti tuo harha suomalaisen ruuan ylivertaisuudesta.
Kommentit (41)
Kannattaa varmaan sitten pysyä poissa Suomesta. :)
Mä olen samaa mieltä. Esim. kreikassa on paljon parempaa.
Ei paras, mutta kalleimmasta päästä kyllä.
En tunne ketään, joka tuollaista menisi väittämään.
Etkö osaa paistaa lihaa vai ostatko jotain marinoituja mössöjä? En minäkään niihin marinoituihin koske, mutta onneksi lähikaupassa on myös runsas valikoima marinoimatonta lihaa, joka ei todellakaan päästä nestettä pannulle, jos sen vain paistaa oikein.
[quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:24"]
En tunne ketään, joka tuollaista menisi väittämään.
[/quote]No, ainahan siitä saa lukea, kuinka me suomalaiset syömme niin hyvää ja puhdasta ruokaa.
[quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:26"]
Etkö osaa paistaa lihaa vai ostatko jotain marinoituja mössöjä? En minäkään niihin marinoituihin koske, mutta onneksi lähikaupassa on myös runsas valikoima marinoimatonta lihaa, joka ei todellakaan päästä nestettä pannulle, jos sen vain paistaa oikein.
[/quote]
Ainoastaan Suomessa puhutaan lihan paistamisesta "oikein" tässä kohtaa. Nestettä ei irtaannu jos sitä EI OLE. Vihannekset ja kasvikset, siis kotimaiset maistuvat puulta mutta maksavat maltaita. Huhhuh.
[quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:27"][quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:24"]
En tunne ketään, joka tuollaista menisi väittämään.
[/quote]No, ainahan siitä saa lukea, kuinka me suomalaiset syömme niin hyvää ja puhdasta ruokaa.
[/quote] en tunne toimittajia
[quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:32"][quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:27"][quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:24"]
En tunne ketään, joka tuollaista menisi väittämään.
[/quote]No, ainahan siitä saa lukea, kuinka me suomalaiset syömme niin hyvää ja puhdasta ruokaa.
[/quote] en tunne toimittajia
[/quote] Sen sijaan tunnen kotitalousopettajia, luomutilallisia ja kokkeja.
Suomalaiset ruoka-aineet maailman parasta. On tässä kierretty muutakin ku tahkoa. Toki tykkään ranskalaisesta ja italialaisesta ruoasta paikan päällä.
[quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:36"]
Suomalaiset ruoka-aineet maailman parasta. On tässä kierretty muutakin ku tahkoa. Toki tykkään ranskalaisesta ja italialaisesta ruoasta paikan päällä.
[/quote] Israelissa tykkäsin taas falafeleistä kun olin siellä lähes vuoden ja muita pienempiä reissuja sinne.
Suomalainen lihantuotanto on pientuottajia ja joitain luomujuttuja lukuunottamatta ihan hirveää. Isot lihatalot sössii kaiken. Iso ongelma ja vetistyksen aiheuttaja on kaiken lihan pakastaminen... Sitten se upotetaan marinadiin, jottei vetistymistä huomattaisi.
Mutta: suomalaisen ruuan puhtaus on ihan faktaa. Maito on laadultaan huippuluokkaa (maitojalosteista voidaan olla isojen jalostajien kohdalla kyllä montaa mieltä). Viljelyssä käytetään EU-tasolla suorastaan minimaalisia määriä kasvinsuojeluaineita ja kemiallisia lannoitteita. Osaltaanhan tämän selittää tietysti ilmasto-olosuhteista johtuvat pienemmät sadot, mutta kyllä kemikaaleja ruuassa on faktisesti vähemmän myös lopputuotekiloja kohti. Suomalainen viljelijä on köyhä, ei ole varaa ostella kaikenlaisia aineita yhtä lailla kuin eteläisempien kollegojen. Eläintauteja on täällä vähemmän kuin muualla Euroopassa, eläimiä ei lääkitä yhtä paljon (vähemmän lääkejäämiä eläintuotteissa).
Ja suomalaisen ruuanjalostuksen valvonta on jo niin naurettavan tiukkaa, että siinä mennään aivan yli lopputuotteen laadun kustannuksella... Missä täällä saisi ostaa lihaa, jota on riiputettu 28 päivää? Ei mistään, kaiken pitää olla tuoretta tai pakastettua. Melkein mitään ei saa ostaa suoraan tuottajalta, kaikki pitää käyttää tarkastettavana siellä ja täällä. Juustoja ei todellakaan tehdä missään alppimajoissa tai kinkkuja kypsytetä luolissa (hyiolkoonbakteereja), vaan kalliit ja superhyperhygieeniset elintarviketilat pitää olla ehdottomasti...
Olen minäkin kuullut suomalaisen ruuan puhtaudesta mutta en ikinä että muuten olisi maailman parasta tai edes hyvää. Siitähän päinvastoin valitetaan että suomalaiset on tottuneet niin huonoon ja haluavat helppoa että tosiaan marketit pullistelee noista valmismarinadiliemissä lilluvista suikaleista.
Että Suomessa olisi kyllä todella hyviä raaka-aineita, jos niitä ei niin armottomasti kohdeltaisi! Tietyt yrtit esim. kasvaa valoisassa mutta suht viileässä kesässä todella maukkaiksi, eteerisiä öljyjä on paljon. Kaura on täällä myös aivan huippuluokkaa, en tiedä tuoreimpia tilastoja, mutta muutama vuosi sitten pikkuinen Suomi oli maailman 3. suurin kauranviejämaa. Nurmirehuja olisi yllinkyllin ja erinomaisia nautakarjalle. Marjoista, sienistä ja muista luonnonkasveista puhumattakaan.
[quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:33"]
[quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:32"][quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:27"][quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:24"]
En tunne ketään, joka tuollaista menisi väittämään.
[/quote]No, ainahan siitä saa lukea, kuinka me suomalaiset syömme niin hyvää ja puhdasta ruokaa.
[/quote] en tunne toimittajia
[/quote] Sen sijaan tunnen kotitalousopettajia, luomutilallisia ja kokkeja.
[/quote]No yleensä ne on näitä kokkeja, jotka hehkuttavat suomalsisia raaka-aineita. Luultavasti he eivät kuitenkaan käy s- ja k-marketissa. Tavallinen perheenäiti kuitenkin ostaa pakostakin tätä scheissea juurikin näistä kaupoista.
Liha on Suomessa taatusti puhtaampaa kuin ulkomailla. Täällä ei esimerkiksi nautaeläimille syötetä huvikseen ja varmuuden vuoksi antibiootteja, toisin kuin monissa muissa maissa.
Älkää hyvät ihmiset ostako niitä marinoituja tai pakastettuja lihoja. Eivät niitä kaupat kauan myy, jos niitä ei kukaan osta. Tosin en ole kyllä lähikaupassani nähnyt muuta pakastettua lihaa kuin Uudesta Seelannista tuotua lampaanlihaa.
[quote author="Vierailija" time="27.07.2014 klo 18:39"]
Suomalainen lihantuotanto on pientuottajia ja joitain luomujuttuja lukuunottamatta ihan hirveää. Isot lihatalot sössii kaiken. Iso ongelma ja vetistyksen aiheuttaja on kaiken lihan pakastaminen... Sitten se upotetaan marinadiin, jottei vetistymistä huomattaisi.
Mutta: suomalaisen ruuan puhtaus on ihan faktaa. Maito on laadultaan huippuluokkaa (maitojalosteista voidaan olla isojen jalostajien kohdalla kyllä montaa mieltä). Viljelyssä käytetään EU-tasolla suorastaan minimaalisia määriä kasvinsuojeluaineita ja kemiallisia lannoitteita. Osaltaanhan tämän selittää tietysti ilmasto-olosuhteista johtuvat pienemmät sadot, mutta kyllä kemikaaleja ruuassa on faktisesti vähemmän myös lopputuotekiloja kohti. Suomalainen viljelijä on köyhä, ei ole varaa ostella kaikenlaisia aineita yhtä lailla kuin eteläisempien kollegojen. Eläintauteja on täällä vähemmän kuin muualla Euroopassa, eläimiä ei lääkitä yhtä paljon (vähemmän lääkejäämiä eläintuotteissa).
Ja suomalaisen ruuanjalostuksen valvonta on jo niin naurettavan tiukkaa, että siinä mennään aivan yli lopputuotteen laadun kustannuksella... Missä täällä saisi ostaa lihaa, jota on riiputettu 28 päivää? Ei mistään, kaiken pitää olla tuoretta tai pakastettua. Melkein mitään ei saa ostaa suoraan tuottajalta, kaikki pitää käyttää tarkastettavana siellä ja täällä. Juustoja ei todellakaan tehdä missään alppimajoissa tai kinkkuja kypsytetä luolissa (hyiolkoonbakteereja), vaan kalliit ja superhyperhygieeniset elintarviketilat pitää olla ehdottomasti...
[/quote]Tämän ap:kin allekirjoittaa. Kiitos!
Parempaa saa hakea. Mies metsästää ja kalastaa, molemmat marjastetaan ja sienestetään, minä kokkaan. Hirvenlihapullat, kaalikääryleet samasta lihasta, sorsapaisti, peurapasiti, savustettu lohi, loimulohi, sienikastike, puolukkasurvokset, mustikoista ja lakoista tehdyt jälkiruuat, yrtit jne. Nams. Erilaista, mutta on todellakin samalla viivalla muun maiden ruokien kanssa.
Mitä se suomalainen ruoka sitten on?
Johan sen Berlusconi aikoinaan totesi, että suomalaiset ei ymmärrä hyvästä ruoasra mitään.