Kuinka kauan kestää tottua uuteen ruokavalioon? Varsinkin silloin
kun ruokavalio on ns. omasta tahdosta riippumaton?
En tarkoita nyt siis mitään laihdutusruokavaliota, karppausta tms. minkä voit itse muuttaa milloin haluat vaan esim. keliakia, allergiaruokavalio tms.
Kommentit (9)
Miksi joku on alapeukuttanut kysymystäni?
Ruokavaliomuutos silloin kun se ei ole ns. vapaaehtoinen, on iso asia ja itselleni ainakin vaikea hyväksyä.
Tulee lipsumisia ja retkahduksia, mielitekoja, ottaa usein päähän.
Kaipaisin kokemuksia muilta jotka ovat ehkä uuteen ruokavalioon jo tottuneet ja osaavat kertoa kuinka kauan oma sopeutuminen kesti.
-ap
Oikeastaan silloin, kun ruokavaliomuutoksen syynä on sairaus, niin siihen tottuu heti, kun tietää ettei vaihtoehtoa ole. Siis jos syöt ruokaa joka ei sovi keliaakikolle, allergiselle jne. niin tiedät jo valmiiksi ne oireet ja sen kamalan olon, joka sopimattoman ruuan syömisestä tulee. Itselläni on kielletty joitakin ruoka-aineita, koska ne eivät sovi yhteen lääkkeiden kanssa enkä todellakaan halua ottaa sitä riskiä että söisin niitä, siinä voisi mennä henki. Totta kai muistan yhä, miltä ne maistuivat ja joskus tekee mieli, mutta järki sanoo ei.
Kyllähän se voi kestää vaikka loppuelämän. Siis että tulee mielitekoja niitä ruokia kohtaan joita ei saisi syödä. Monet, joille repsahduksista ei ole hengenvaaraa (ei esim. kyse allergiasta jossa tulee anafylaktinen reaktio jos syö ruoka-ainetta), repsahtelevatkin säännöllisesti. Jos seuraukset repsahduksista on oikeasti vakavat, useimmat pystyvät tahdonvoimalla pysymään erossa kielletyistä ruoista. Jos seuraukset on suht lievät, moni ajattelee, että no jaa, mitä sillä kerralla väliä, kunhan nyt yleensä en syö sitä...
Jos sairautena on jotain vastaavaa kuin sähköallergia, hiivasyndrooma tai itsediagnosoitu "valion maito ja suomalaiset maitotuotteet" (mutta itäsaksan maitoa voin juoda, samoin viron ja puolan) -allergia - niin varmaan niitä retkahduksia tulee ihan jatkuvasti.
Se sopeutuminen kestää niin kauan kunnes hyväksyt muutoksen.
Etkä märehdi asialla ja valita kun et saa syödä sitä ja tätä.
Ruokaa kyllä riittää kaikille.
Itselleni ainakin gluteenittomaan ruokaan siirtyminen oli ajatuksena vaikeampaa kuin se sitten varsinaisesti oli. Joku juttu niissä gluteeniviljoissa on, että ne koukuttaa kun niitä syö, mutta kun on jonkun aikaa ollut ilman ei tee edes mieli. Kaiken muun saa aika hyvin korvattua, mutta leivän syönti on vähentynyt, koska gluteeniton leipä on pahaa.
[quote author="Vierailija" time="17.06.2014 klo 11:34"]
Itselleni ainakin gluteenittomaan ruokaan siirtyminen oli ajatuksena vaikeampaa kuin se sitten varsinaisesti oli. Joku juttu niissä gluteeniviljoissa on, että ne koukuttaa kun niitä syö, mutta kun on jonkun aikaa ollut ilman ei tee edes mieli. Kaiken muun saa aika hyvin korvattua, mutta leivän syönti on vähentynyt, koska gluteeniton leipä on pahaa.
[/quote]
Oletko syönyt vain Moilasen paskaa? Kokeilepa Vuohelan leipiä- niitä ei erota taviksesta. Erityisesti riisi- ja kauraleipä.
Kokemuksia?