Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Diabetes ja niin outo ruokavalio. Sanokaa nyt onko mitään järkeä?

Vierailija
16.05.2014 |

Heti tähän aluksi. En tiedä paljoakaan tästä sairaudesta mutta en kyllä usko että tuttavani syö kovinkaan järkevästi tällä hetkellä. Taustaa sen verran hänestä että tämä sairaus iski vasta myöhemmällä iällä ja tablettihoito ei ole riittävä, on myös piikitystä päivittäin. Ylipainoa on ehkä 10-20 kiloa, vaikea sanoa tarkemmin. Ei harrasta juurikaan liikuntaa ja ruoka sekä herkut maistuvat. Alkoholia unohtamatta.

 

Tämä ihminen syö paljon jäätelöitä, sipsejä, erilaisia suolaisia pähkinöitä tms. Pasteijat ja sen sellaiset maistuvat. Viinerit ja pullat maistuvat myös. Mutta samaan aikaa kieltäytyy täysin ruisleivästä ja välttelee vehnää, ohraa jos vain mahdollista. Kaura vain ok hänen ruokavaliossaan. Jostain on kuullut että ihmisten ei pitäisi syödä missään nimessä ruista. Että se on pahin mahdollinen mitä voi olla. Nostaa sokerit vauhdilla pilviin ja lihottaakin?! Jos esim. syö sekaleipää niin elimistö ei tykkää hyvää?

 

Mä en vaan pysty tajuamaan tätä juttua. Ihan lääkäritkin ovat tätä mieltä, kuulemma? Miten, miksi sitä voi muka syödä melko epäterveellisesti ja samaan aikaan väittää että ruisjauho on se mikä ruokavaliossa on se pahin juttu? Ruokapöydässä me muut saamme kuulla kunniamme siitä kuinka voimmekaan syödä ruisleipää ja sekaleipää. Että näin.

 

Kiitos asiallisista kommenteista :)

Kommentit (11)

Vierailija
1/11 |
16.05.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

No, toki tuo on aika erikoinen käsitys että ruis on niin epäterveellistä, ja hassua sinänsä yleensä että terveysintoilee asiasta, kun muuten ei ole mikään terveysintoilija vaan syö paljonkin tunnetusti epäterveellistä...

 

Mutta paljonhan niitä on sellaisia ihmisiä, joilla on joitain virallisesta totuudesta poikkeavia näkemyksiä ruokavaliosta, ja jotka eivät syö läheskään täydellisesti. Aika tavanomainen tapaus tuo kuvaaamasi minusta, eli ihminen joka ei jaksa/halua/viitsi luopua oikeasti epäterveellisistä herkuista, mutta joka huijaa itseään näpertelemällä jonkun  ruokavalion pikku yksityiskohdan suhteen.

Vierailija
2/11 |
16.05.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Elä ja anna elää. Tuttavasi tuskin kaipaa sinulta kommentteja elintavoistaan, ja jos et ole hänen lääkärinsä, jätä suosiolla väliin :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/11 |
16.05.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

No eihän tuo kovin järkevältä kuulosta, mutta tuli mieleen että ehkä henkilöllä on jokin muu sairaus, jonka hoitoon kuuluu rukiin ym. viljojen välttäminen, kuten ärtynyt paksusuoli.

 

Itselläni on myös kakkostyypin diabetes ja olen verensokerimittarin kanssa testaillut, miten eri ruoka-aineet vaikuttavat verensokeriin. Vehnäleivonnaisista verensokeri nousee nopeasti ja korkealle, vaikka tuotteessa ei olisi sokeriakaan (patongit, sämpylät, vesirinkelit ym.) Mutta ruisleipää en pysty syömään niin paljon, että saisin verensokerin yli 8:n. Varmaan nämä asiat ovat kuitenkin aika yksilöllisiä eli toisen ihmisen elimistö voi reagoida eri tavalla.

Vierailija
4/11 |
16.05.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Rukiin glykeeminen indeksi on korkeampi kuin tumman suklaan ja ruis on ns nopeaa hiilhydraattia. Tunnetaan kansanomaisemmin nimellä höttöhiilari. Rukiilla ei ole olemassa mitään terveysvaikutuksia, se ainoastaan lisää ulosteen määrää (EFSA). Viljojen välttely on ihan järkevää jos vatsa yhtään oireilee tai on turvotuksia, ilmavaivoja tai muita vatsaoireita. Viljojen proteiinit eivät ole ihmiselle kovin hyvin sopivia mutta toki sietämisessä on eroja yksilötasolla, joku sietää. toinen ei. Viljoista kaura on vähiten ongelmia aiheuttava. Viljojen proteiinit on yhdistetty n 200 erilaiseen tautiin, mm autoimmuunisairauksiin kuten diabetes ja kilpirauhasen siaraudet sekä mielenterveysongelmat. Missään tapauksessa ei kannata syödä leipää leipätiedotuksen ja virallisterveellisten suositusten mukaisia määriä. Noiden määrien vaarattomuudesta ei ole olemassa tutkimustietoa. Viljojen syöntiä rajoittamalla ihminen ei menetä mitään tärkeitä ravintoaineita tai vitamiinejä.

Vierailija
5/11 |
16.05.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jaha. Onko meillä taas viikonlopun luomuintoileva, vaihtoehtohöyrähtänyt ja rokotevastainen Raivotarmode tonteilla valistamassa? Tänään taas menee herne nokkaan ja monta kertaa ja ketjuja alkaa kadota.

Vierailija
6/11 |
16.05.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oletko varma, ettei kaverillasi ole keliakiaa?

 

Kyllähän monella ei-keliaakikollakin tuntuu olevan sellainen uskomus, että gluteeni on pahasta. Ja saattaa hyvin ollakin, en tiedä (vaikka diabetekseen sillä ei pitäisi sinänsä olla mitä merkitystä).

 

Mutta kaverisi ei ole maailman ensimmäinen eikä viimeinen ihminen, jolla on epäjohdonmukainen suhde ruokaan. Moni ihminen tietää, mitä pitäisi syödä ollakseen terve, mutta ei pysty pitäytymään ruokavaliossa koska se on liian ankara. Jos herkuista luopuu, useimmat ihmiset tarvitsevat jotain terveellisempää herkkua siihen tilalle; mutta taidot/aika/viitseliäisyys eivät riitä siihen, että alkaisi vaikkapa leipoa sokerittomia leivonnaisia. Noin se vaan on. On ihan turha paasata ihmisille tahdonvoimasta ellei sen mukana tule jotain uutta iloa. Esimerkiksi liikuntaan hurahtaneet eivät voi ymmärtää, että se ilo täytyy jotenkin löytää: ei liikunnan ilo tule pakottamalla itsensä johonkin sellaiseen rääkkiin mistä ei tykkää yhtään. Ja samalla tapaa hyvä ruoka ON suuri ilo elämässä. Tieto siitä, että nyt syön terveellisesti ja laihdun ei riitä yksinään sitä iloa korvaamaan. Sellaisille, joille riittää, siitä dieetistä tuleekin liian helposti itseisarvo ja pakkomielle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/11 |
16.05.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Juu, toki annan toisten elää miten haluavat enkä huomauttele heille heidän tavoistaan/tottumuksistaan. Mutta odotan sitä samaa muilta. Ärsyttää vain kuunnella tästä asiasta joka kerta kun samaan pöytään eksytään. Miten teemme kaikki muut väärin. Kuinka ei lapsikaan saisi syödä ruisleipää :( Ihan hullua, sanon minä!

 

ap

Vierailija
8/11 |
16.05.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

No. Ruis nyt on varmasti hitain hiilari jauhoista, eikä todellakaan tee nopeaa piikkiä verensokeriin kuten vehnät ja pullamössöt. Mun puolesta jokainen saa hoitaa itseään miten hoitaa tai olla hoitamatta. En tekisi elämäntavoistani numeroa. Meillä on 1-tyypin diabeteksen takia tietyt ruokailutottumukset VAIKKAKIN nykyään paljon korostetaan sitä, että insuliinihoitoiset diabeetikot voi syödä mitä vaan. Ehkä niin, mutta eri asia kannattaako. Vaihtaisin ap luontevasti puheenaihetta kun ystäväsi alkaa ruoka-aine faktoja selvittämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/11 |
16.05.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="16.05.2014 klo 11:32"]

Juu, toki annan toisten elää miten haluavat enkä huomauttele heille heidän tavoistaan/tottumuksistaan. Mutta odotan sitä samaa muilta. Ärsyttää vain kuunnella tästä asiasta joka kerta kun samaan pöytään eksytään. Miten teemme kaikki muut väärin. Kuinka ei lapsikaan saisi syödä ruisleipää :( Ihan hullua, sanon minä!

 

ap

[/quote]

 

 

Sanoo vaan suoraan että on eri mieltä ja meillä syödään sitä ruista. Piste. Mulla on yksi sukulainen joka on karppaaja ja paasasi aina aiheesta, mutta minä sanoin sille suoraan että saat syödä kuten haluat itse mutta meillä syödään toisin eikä meille tarvitse saarnata omia oppejaan. Sen jälkeen ei ole enää paasannut.

 

Vierailija
10/11 |
16.05.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="16.05.2014 klo 11:37"]

No. Ruis nyt on varmasti hitain hiilari jauhoista, eikä todellakaan tee nopeaa piikkiä verensokeriin kuten vehnät ja pullamössöt.

[/quote]

 

Kannattaisi ensin tarkistaa faktat kuntoon. Laatikaisen tuutista poimittua, rukiin glykeeminen indeksi 71 ja sokerin 65. Glykeemisen indeksin perusteella ruis on yksiselitteisesti nopeea hiilihydraattia eli höttöhiilaria. Tästä syystä Fogelholm ehti jo nimeämään rukiin siten että 'se ei ole hidasta eikä nopeaa hiilihydraattia'. Näppärä temppu koetta saada huomio pois rukiin korkeasta glykeemisestä indeksistä. Glykeeminen vaste on sitten kokonaan toinen juttu. Mutta kuten mainittu, rukiilla ei ole mitään positiivisia terveysvaikutuksia, rukiin syöminen on verrattavissa homeopatiaan. Mitään vaikutusta ei ole ellei positiiviseksi lasketa sitä että ulosteen määrä lisääntyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/11 |
16.05.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ap, valitettavasti tuttusi viilailee yhtä seikkaa ruokavaliossaan ja ummistaa silmänsä kokonaisuudelle. Jos syö pitkälle prosessoitua höttöä (sipsit, pasteijat, jäätelöt, (suola?)pähkinät) paljon, niin ei ihme että 2.tyypin (otaksun että on 2.) diabetes on iskenyt. Valitettavasti toinen samankaltainen tapaus löytyy lähipiiristä ja on tuskallista katsoa kun toinen tuhoaa itse itsensä. Liikkumattomuus, pitkälle prosessoidut, tyydyttynyttä rasvaa sisältävät tuotteet ja alkoholi ennustavat lyhyttä elämää diabeetikolle / (amputaatio, pyörätuoli tms. äärimmillään). Miksei muillekin.. Yritä siinä sitten vihjaista hienovaraisesti terveellisestä ruokavaliosta.