Jouluruoan valmistamisen aikataulu
Tarkoituksena olisi tehdä ensimmäistä kertaa aaton jouluateria perheelle. Olemme tähän saakka aina syöneet aattona äitini luona, mutta koska hänellä jo ikää niin halusin tarjota aterian tänä jouluna plus vihdoin minulla on talo, jossa mahtuu kokkaamaan kunnolla. Mieheni on minua taitavampi kokkaamaan, enkä minäkään mikään täysi poropeukalo ole, mutta jouluruoan valmistamisen aikataulu aiheuttaa päänvaivaa. Joten te minua viisaammat, kertokaa millä aikataululla aterian kasaatte? Kuinka paljon ennemmin teette laatikot, paistatte kinkun, valmistatte rosollin jne.
Kommentit (93)
Kinkku ajoissa sulamaan ja uuniin klo 00.00 aattona. Samalla pakasteesta leivät ja leivonnaiset sulaamaan. Aamulla kinkku valmis, mutta huomioi kinkun koko ja ohjeellinen paistoaika. Käytä paistomittaria.
Kinkku jäähtyy aamupäivän ja kuorrutus sitten, paistoliemi pussista talteen. Aamulla teen sienisalaatin, luumuvaahdon, tuoresalaatin, alkupalat ym, laitan valmiiksi leivonnaiset ja kaiken jälkiruokakahvia varten.
Ostan aina valmiit laatikot saarioisilla. Ne on tosi hyvät.
Syödään sitten klo 15.
Tein laatikot pakastimeen ja otan ne sieltä joko aatonaattoiltana jääkaappiin tai aattoaamuna huoneenlämpöön sulamaan. Rosollin teen edellisenä päivänä. Kinkkua meillä ei paisteta.
Aion tänään tehdä lanttulaatikon ( pakkaseen). Perunalaatikon aatonaattona. Samoin Karjalanpaistin ( tiedän, että tämä ei ole kaikille jouluruoka, meillä on karjalaiset sukujuuret joten jo neljännessä sukupolvessa,) Joulukinkku paistetaan aatonaaton ja aaton välisenä yönä. Rosolin sijaan on tarjolla punajuuria ja suolakurkkuja, joten sitä en tee, mutta tekisin sen kastikkeineen aattona
Kala savustetaan aatonaattona.
Vierailija kirjoitti:
Suomalaisten naisten taso ja uusavuttomuus vuonna 2020. Ei jeesus
Mites sulla jouluruuat on valmiina?
Kinkku (7-8 kg) 23. päivä klo 21 uuniin 110 asteeseen. On valmis (85 astetta) varmaan 7 korvilla aattona.
Liemi jäähtymään ulos ja kun on rasva hyytynyt, poistan sen ja teen kastikkeen (suurustus ja kermaa + salaiset mausteet).
Perunoita (vihreä pussi) keitetään runsas 2 kg. Käy niin kylmien kalojen kuin kinkunkin kaveriksi.
Kaikki muut valmiina kaupasta ja lämmitys vaan ohjeiden mukaan.
Vierailija kirjoitti:
Suomalaisten naisten taso ja uusavuttomuus vuonna 2020. Ei jeesus
Puhuu mies, jolle äiti tai vaimo on laittanut aina jouluaterian?
Yllättävän paljon menee aikaa ihan siihen, että ottaa ruoat jääkaapista ja laittaa uuniin ja esille. Vaikka kaikki olisi valmista, meillä on niin paljon sörsseleitä että kestää, ainakin tunti kolmeen pekkaan =) Siirretään siis valmissalaatit (italian- ym) nätimpiin astioihin. Pöydässä on kalojakin jo neljää viittä laatua.
Pizzalähetti tuo kinkkupizzan siinä iltapäiväneljän haminoissa. Syön, otan pari jouluolutta ja nautin ihanasta omasta rauhasta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomalaisten naisten taso ja uusavuttomuus vuonna 2020. Ei jeesus
Puhuu mies, jolle äiti tai vaimo on laittanut aina jouluaterian?
Osaan kuule paistaa kinkun ilman kyselyitä nettipalstoilla. Eikös tytöt aina raadakaan äitien kanssa keittiössä hiki päässä, ja miehet istu olohuoneessa kuten palstalla kerrotaan?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomalaisten naisten taso ja uusavuttomuus vuonna 2020. Ei jeesus
Mites sulla jouluruuat on valmiina?
En nyt ihan vielä 16.12. niitä ajattelut paistaa tai valmistaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomalaisten naisten taso ja uusavuttomuus vuonna 2020. Ei jeesus
Puhuu mies, jolle äiti tai vaimo on laittanut aina jouluaterian?
Osaan kuule paistaa kinkun ilman kyselyitä nettipalstoilla. Eikös tytöt aina raadakaan äitien kanssa keittiössä hiki päässä, ja miehet istu olohuoneessa kuten palstalla kerrotaan?
Kuten varmaan huomasit oli ap aina ennen istunut valmiiseen pöytään. Muistatko itse miten sun eka kinkku onnistui ILMAN KENENKÄÄN NEUVOJA?
Ole oikeasti hiljaa, jos ei ole rakentavaa sanottavaa. Mene toisiin mielenkiintoisimpiin ketjuihin pätemään.
Kaupan laatikot ovat tasokkaita ja maistuvia. Säästää paljon aikaa. Ohjeitakin löytyy, jos haluaa tehdä kaikki ihan alusta asti.
Kinkku on ihan kiva paistaa itse.
Ota kinkku huoneenlämpöön ja työnnä paistomittari sen paksuimpaan kohtaan. Varmista ettei mittari osu mahdolliseen luuhun. Anna kinkun lämmetä 10-15-asteiseksi huoneenlämmössä. Aikaa tähän kuluu noin tunti per kilo. Reilun kymmenen kilon kinkun voi siis ottaa huoneenlämpöön jo aamupäivällä, mikäli sen aikoo laittaa yöksi paistumaan.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Seuraava vaihe riippuu siitä paistatko kinkun pussissa vai ilman pussia.
Mikäli paistat kinkun pussissa, toimi näin:
Irrota mittari kinkusta. Vuoraa uunipelti foliolla ja aseta kinkku paistopussissa pellille. Sulje pussi ja leikkaa pussin yläosaan reikä jotta höyry pääsee ulos eikä pussiin muodostu painetta joka voisi räjäyttää pussin. Työnnä mittari pussin läpi takaisin kinkun paksuimpaan kohtaan, luuta vältellen.
Mikäli paistat kinkun ilman pussia, toimi näin:
Aseta kinkku ritilälle ja varaa ritilän alle korkealaitainen uunipelti. Kaada pellille vettä. Vesi pitää uunin kosteana ja pelti kerää kinkusta valuvat nesteet ja rasvan. Tarkkaile peltiä paiston aikana ja lisää vettä tarvittaessa.
Aseta kinkku uuniin niin että kinkun paksumpi puoli osoittaa uunin takaseinään päin ja ohuempi pää ja mahdollinen potka osoittaa kohti uuninluukkua. Mikäli käytössäsi oleva paistomittari on perinteistä viisarimallia, varmista että se näkyy uunin ikkunasta, jotta uunin luukkua ei tarvitse availla turhaan kesken paistamisen.
Aloita kinkun paistaminen 200 asteessa, jotta kypsyminen lähtee reippaasti käyntiin. Laske puolen tunnin kuluttua lämpötila 100-120 asteeseen. Matala lämpötila takaa mehevän lopputuloksen.
Paista kinkkua kunnes se saavuttaa haluamasi lämpötilan. Kypsennä kinkku vähintään 73-asteiseksi. 73-asteisena kinkku on perinteinen, mehukas ja vaaleanpunainen, hieman palvatun oloinen. Mikäli pidät kypsemmästä ja mureammasta kinkusta, paista kinkkua kauemmin, jopa 80 asteeseen saakka. Viime vuosina suosiotaan kasvattaneen murean ylikypsän kinkun saat paistamalla kinkun aina 85-asteiseksi.
Aikaa kinkun paistamiseen kannattaa varata 60-80 minuuttia per kilo. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Muista, että kinkun sisälämpötila nousee pari astetta vielä uunista pois ottamisen jälkeenkin.
Anna paistetun kinkun levätä vähintään tunnin ajan folioon käärittynä ja poista vasta sitten mahdollinen verkko.
Paistopussissa vai ilman?
Molemmilla tekniikoilla on etunsa ja kyse on oikeastaan makuasioista. Pussissa paistettaessa kinkun pinnasta tulee pehmeä ja mehukas, ilman pussia paistettaessa taas mukavan rapsakka.
Pussin etuja on se että nesteet säilyvät pussissa, kinkku ei pääse kuivumaan oikeastaan mitenkään, vaan säilyy mehukkaana niin pinnalta kuin sisältäänkin. Pussi auttaa pitämään myös uunin puhtaana kun kinkun nesteet eivät pääse höyrystymään pitkin uunia. Pussista kinkun neste on myös helppo ottaa talteen mahdollisen kastikkeen tekoa varten.
Mikäli pussia päätyy käyttämään, tulee siihen tehdä yläosaan reikä. Kinkun nesteet nimittäin höyrystyvät ja aiheuttavat painetta pussiin. Jos paine ei pääse purkautumaan, voi pussi pahimmillaan räjähtää rikki. Pussin yläosaan tehdystä reiästä höyry pääseen ulos, mutta nesteet pysyvät kuitenkin pussin sisällä.
Sitten vain nautiskelemaan itsetehdystä kinkusta!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomalaisten naisten taso ja uusavuttomuus vuonna 2020. Ei jeesus
Puhuu mies, jolle äiti tai vaimo on laittanut aina jouluaterian?
Osaan kuule paistaa kinkun ilman kyselyitä nettipalstoilla. Eikös tytöt aina raadakaan äitien kanssa keittiössä hiki päässä, ja miehet istu olohuoneessa kuten palstalla kerrotaan?
Kuten varmaan huomasit oli ap aina ennen istunut valmiiseen pöytään. Muistatko itse miten sun eka kinkku onnistui ILMAN KENENKÄÄN NEUVOJA?
Ole oikeasti hiljaa, jos ei ole rakentavaa sanottavaa. Mene toisiin mielenkiintoisimpiin ketjuihin pätemään.
Kuvittelisin että aikuinen ihminen on edes joskus elämässään osallistunut kotitöihin ja jouluruokien laittoon. Edes lapsuudenkodissaan. Ilmeisesti nykynaiselta tällaista ei voi odottaa.
Meillä kinkku paistetaan aatonaattona. Kun sen paistaa miedossa lämmössä, siinä menee aikaa. Aatonaattona keitän rosolliin perunat ja porkkanat sekä laitan perunalaatikon ilmeltymään sekä laitan lohen suolautumaan. Itselle teen jälkkäriksi luumurahkaa.
Aattona teen rosollin ja sienisalaatin sekä paistan porkkana- ja perunalaatikon. Tänä vuonna teen riisipuuron aatonaattona, joten puuronlopusta saa helposti porkkanalaatikon tehtyä. Paistan myös muutaman joulutortun ja valmispakasteena ostettuja pieniä riisipiirakoita, Yllättävän paljon noihin jouluruokiin saa menemään aikaa varsinkin, jos kattaa paremmin mitä normaalisti.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomalaisten naisten taso ja uusavuttomuus vuonna 2020. Ei jeesus
Puhuu mies, jolle äiti tai vaimo on laittanut aina jouluaterian?
Osaan kuule paistaa kinkun ilman kyselyitä nettipalstoilla. Eikös tytöt aina raadakaan äitien kanssa keittiössä hiki päässä, ja miehet istu olohuoneessa kuten palstalla kerrotaan?
Kuten varmaan huomasit oli ap aina ennen istunut valmiiseen pöytään. Muistatko itse miten sun eka kinkku onnistui ILMAN KENENKÄÄN NEUVOJA?
Ole oikeasti hiljaa, jos ei ole rakentavaa sanottavaa. Mene toisiin mielenkiintoisimpiin ketjuihin pätemään.
Kuvittelisin että aikuinen ihminen on edes joskus elämässään osallistunut kotitöihin ja jouluruokien laittoon. Edes lapsuudenkodissaan. Ilmeisesti nykynaiselta tällaista ei voi odottaa.
Kun on yksi uuni ja paljon paistettavaa, niin välttämättä ei hoksaa ajatella, miten paljon minkäkin paistamiseen menee aikaa. Meidän keittiö on pieni, joten senkin suhteen monen ruokalajin laittaminen on kuin tetriksen pelaamista. Jos sinulla ei ollut mitään järkevää sanottavaa, niin miksi tulit ketjuun räyhäämään?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomalaisten naisten taso ja uusavuttomuus vuonna 2020. Ei jeesus
Puhuu mies, jolle äiti tai vaimo on laittanut aina jouluaterian?
Osaan kuule paistaa kinkun ilman kyselyitä nettipalstoilla. Eikös tytöt aina raadakaan äitien kanssa keittiössä hiki päässä, ja miehet istu olohuoneessa kuten palstalla kerrotaan?
Kuten varmaan huomasit oli ap aina ennen istunut valmiiseen pöytään. Muistatko itse miten sun eka kinkku onnistui ILMAN KENENKÄÄN NEUVOJA?
Ole oikeasti hiljaa, jos ei ole rakentavaa sanottavaa. Mene toisiin mielenkiintoisimpiin ketjuihin pätemään.
Kuvittelisin että aikuinen ihminen on edes joskus elämässään osallistunut kotitöihin ja jouluruokien laittoon. Edes lapsuudenkodissaan. Ilmeisesti nykynaiselta tällaista ei voi odottaa.
Kun on yksi uuni ja paljon paistettavaa, niin välttämättä ei hoksaa ajatella, miten paljon minkäkin paistamiseen menee aikaa. Meidän keittiö on pieni, joten senkin suhteen monen ruokalajin laittaminen on kuin tetriksen pelaamista. Jos sinulla ei ollut mitään järkevää sanottavaa, niin miksi tulit ketjuun räyhäämään?
Aika monessa asunnossa on vain yksi uuni.
Ja maalaisjärki on sinullekin vierasta?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomalaisten naisten taso ja uusavuttomuus vuonna 2020. Ei jeesus
Puhuu mies, jolle äiti tai vaimo on laittanut aina jouluaterian?
Osaan kuule paistaa kinkun ilman kyselyitä nettipalstoilla. Eikös tytöt aina raadakaan äitien kanssa keittiössä hiki päässä, ja miehet istu olohuoneessa kuten palstalla kerrotaan?
Kuten varmaan huomasit oli ap aina ennen istunut valmiiseen pöytään. Muistatko itse miten sun eka kinkku onnistui ILMAN KENENKÄÄN NEUVOJA?
Ole oikeasti hiljaa, jos ei ole rakentavaa sanottavaa. Mene toisiin mielenkiintoisimpiin ketjuihin pätemään.
Kuvittelisin että aikuinen ihminen on edes joskus elämässään osallistunut kotitöihin ja jouluruokien laittoon. Edes lapsuudenkodissaan. Ilmeisesti nykynaiselta tällaista ei voi odottaa.
Kun on yksi uuni ja paljon paistettavaa, niin välttämättä ei hoksaa ajatella, miten paljon minkäkin paistamiseen menee aikaa. Meidän keittiö on pieni, joten senkin suhteen monen ruokalajin laittaminen on kuin tetriksen pelaamista. Jos sinulla ei ollut mitään järkevää sanottavaa, niin miksi tulit ketjuun räyhäämään?
Aika monessa asunnossa on vain yksi uuni.
Ja maalaisjärki on sinullekin vierasta?
Jos sinulla ei ollut mitään järkevää sanottavaa, niin miksi tulit ketjuun räyhäämään?
Kalkkunaakin voi kokeilla, jos possu ei maistu.
Sulata pakastettu kalkkuna jääkaapissa ja ota se hyvissä ajoin huoneenlämpöön.
Poista tarvittaessa linnun sisäelimet. Huuhdo lintu huolellisesti kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla.
Nosta kalkkuna työpöydälle rintapuoli ylöspäin. Ota tukeva ote siivestä ja katkaise se toisen nivelen kohdalta. Sido linnun koivet yhteen vahvalla puuvillalangalla. Vedä lanka linnun yläpuolelta ja sido myös siiventyngät kiinni vartaloon.
Mausta lintu sekä ulko- että sisäpuolelta suolalla ja pippurilla. Nosta kalkkuna rintapuoli ylöspäin reunalliseen uunivuokaan ja sivele sen pinta voisulalla.
Paista kalkkunaa 225- asteisessa uunissa, kunnes se on ruskistunut kauniisti, noin 25 minuuttia. Laske uunin lämpötila 150- asteeseen. Paista vielä 2-3 tuntia, kunnes rintafileen sisälämpötila on 72 astetta. Voitele kalkkuna muutamia kertoja paistamisen aikana voisulan ja kanaliemen seoksella.
Irrota linnusta koivet siten, että ne jäävät mahdollisimman ehjiksi. Irrota sen jälkeen rintalihakset tarkasti rintalastaa pitkin. Leikkaa rintafileet viipaleiksi. Viipaloi lopuksi reisi- ja koipilihat.
Joidenkin mielestä kalkkuna on kuivaa ja mautonta. Panosta siis maustamiseen.
Hyvä soosi pelastaa paljon.
Kinkku paistetaan aattona, muut tulevat kaupasta. Siis yksi pieni rosolli + yksi lanttulaatikko. Perunat keitetään, niitä suurin osa syö.