Mistä eettisesti tuotettu joulukinkku?
Mistä eettisesti tuotettu joulukinkku?
klo 19:15 | 16.11.2020
Ollaan ostettu aina luomukinkku, mutta onko sekään hyvä vaihtoehto? Muuten on sianlihan (ja muun punaisen lihan) kulutus ihan minimissään, mutta se kilon kinkku vaan nyt kuuluu perheen jouluun - ei välttämättä omaani, mutta muu perhe ei tyydy kalkkunaan tai seitaniin tai mitä näitä nyt on.
Muutenkaan mikään vegaanisuus ei ole mun mielestä vaihtoehto. Eettisesti tuotettu liha, jossa eläinten hyvinvointi on ketjun kaikissa vaiheissa priorisoitu, on se mitä kannatan. Mutta onko sellaista olemassakaan...
Sivut
Eipä siinä muita vaihtoehtoja paljon ole kuin se luomukinkku,
en tiedä saako mistään esim. tanskalaista luomua joka vois olla halvempi.
Suomessa se yksi iso ongelma on se loppumatka joka ei ole "luomua" vaan samaa kidutusta niille teuraseläimille ja ne teurastuslaitoksetkin voi olla aikamoista puoskarointia, kun niitä ei kukaan valvo ja kaikki höyrypäät vaan halvalla töihin.
Ainoa olis sitten joku tuttu pieni tilateurastamo josta myös tietää jotain kautta että asiat hoidetaan nopeasti ja kivuttomasti. Mutta eipä niitäkään suomessa oikein ole.
Olen sitten ollut töissä sikaloissa(en luomutilalla) monella ei paikkakunnalla ja pienessä tilateurastamossa ja niiden kokemusten jälkeen ja mitä siellä näin niin minusta tulikin kasvissyöjä.
Eettisyyttähän siinä ei ole, edes ajatuksissa. Sääli viattomia eläimiä, eivät he tuollaista rääkkäystä ja kidutusta varten tänne syntyneet.
Pieni, hyvin hoidettu tilateurastamo on ollut itselläkin mielessä. Joitakin taitaa Suomessa olla, mutta millä tolalla ne tosiasiassa on, sitä en tiedä. Itse oon joskus yhdellä tilateurastamolla käynyt, kun siellä ei ollut eläimiä, ja aika karu paikka sekin oli :( Vaikka ehkä parempi vaihtoehto kuin jättimäiset lahtaamot, missä pahimmillaan on sadisteja töissä ja valvontaeläinlääkäri ihan munaton.
Juurikin nuo kuvat teurastamoilta ja se, että tavalliseen teurastamoon luomueläimenkin matka päättyy, pistää miettimään että onko se luomukaan mikään kaunis vaihtoehto. Hinta ei ole tässä se juttu ollenkaan, vaan edes himpun verrann hyvä omatunto...
ap
Täälläpäin useita tiloja, joilta voit ostaa sian etukäteen, voit jopa maksaa sen ruoat jos haluat jotain luomua ja hienoa. Jouluksi saat sen sitten vakuumissa pilkottuna haluamallasi tavalla. Kinkunkin valmiiksi suolattuna. Voin sanoa että on hieman erimakuista kuin kaupan tanskalainen.
Osta oma possu, kasvata se, ja teurasta itse. Ei se muuten ole eettinen. Kaikissa muissa tapauksissa se on sellainen "hyvältä maistuu, onneksi ei tarvinnut tappaa itse, nyt on hyvä mieli" -kinkku.
Suomessa on joitain tilateurastamoja jotka teurastavat omat sikansa, sellainen on hyvä vaihtoehto, jää se matkanteko sialta pois, suoraan karsinasta teurastamon puolelle. Niissä teurastus on yksilöllistä ja tapahtuu nopeasti. Pitäisi vaan löytää osoitetiedot, ei niitä monta ole. Olen ollut usein kotiteurastuksessa mukana ja voin sanoa että kun teurastaja osaa asiansa eläin on luottavainen tutussa ympäristössä eikä kerkeä tajuta mitään.
Ei eettistä kinkkua olekaan, pahoittelen.
Villisika. Eikö niitä kasva Suomessakin? Olisi ainakin saanut elää villinä ja vapaana.
Missä päin on täälläpäin?
Kyllä se teurastuskin on huomioitu luomusäännöissä. Teurastamoja valvotaan samoin kuin luomutilojakin luomutarkastan käydessä vähintään kerran vuodessa ja välillä useamminkin. Eläinten odotusajat, kuljetus tutuissa ryhmissä yms. on erilaista ja tietysti erilläänpito tavanomaisista eläimistä/lihasta.
Itse asiassa ne isot teurastamot voivat olla eläimelle parempi vaihtoehto kuin pienet tilojen ja muiden suhteen. Se riippuu paikasta.
Höpö höpö. Valitettavasti. Eläimille luomulla ja tavanomaisella ei valitettavasti ole eroa siitä hetkestä eteenpäin kun eläinkuljetusauto teurastamolle peruuttaa pihaan
T. Luomukarjatilallinen
Miksi miinustit, kun kerroin vain faktoja? Onpa lapsellista.
Kaikki luomusäännöt eivät ole sinulle tuttuja, mitä tulee luomutarkastajan työhön.
Villasika.
Rahtiteurastus ja sen käytänteet niin luomussa kuin tavanomaisessakin sen sijaan ovat tuttujakin tutumpia.
Kiven säästöpossu Karkkilassa
Rahtiteurastus on eettinen vaihtoehto. Vahinko, ettei se ole kovin yleisesti käytössä. Suurin osa luomusertifioidusta lihasta tulee teurastamosta, jossa teurastetaan sekä tavanomaista että luomulihaa, mutta myös ne teurastamot luomutarkastetaan, joissa tuotetaan vain luomulihaa. Jos ketju katkeaa tarkastuksen osalta jossain kohtaa, tulee lihasta tavanomaista.
Just tämä. Jos tarkastus tehdään kerran vuoteen, ei mihinkään epäkohtiin pystytä puuttumaan. Ja satun tietämään, että esim. eläinkuljetuksissa on paljon huomauttamista ihan täällä meillä koto-Suomessakin, vaikka enin mediakohu liikkuu muun maailman järkyttävän epäeettisissä eläinkuljetuksissa.
ap
Halal possu naapurista.
Kyllä epäkohtiin puututaan, onhan siellä valvontaeläinlääkärikin valvomassa. Mutta mikään järjestelmä ei ole täydellinen, joten jos lihaa haluaa syödä, niin luomussa sentään tietää, että valvontaa on huomattavasti enemmän, siis joka vuosi ja sanktioita ja markkinointikieltoja tulee, ellei tuotantoehtoja noudateta.
Hyvä vaihtoehto on kyllä olla kasvissyöjä, terveydenkin kannalta. Liha voisi olla enemmän ylellisyystuote kuin nykyään.
Sivut