Hävikkiruokaohjeita
Mikä on sun suosikki hävikkiruoka? Mille ruoka-aineelle on vaikea keksiä jatkokäyttöä? Kerro ongelmasi tai vinkkisi!
Kommentit (22)
Ei tule hävikkiä-- Joskus tuli esim maidosta tehtyä lettuja tai pannaria ja leivästä krutonkia. Nykyään tulee syötyä ajoissa, sen minkä ostaa eikä tee liikaa. Maitoa en juurikaan enää osta.
Voi sitä silti tehdä esim arancini palleroita tai paistettua riisiä tai knödeleitä.
217 kirjoitti:
Ei tule hävikkiä-- Joskus tuli esim maidosta tehtyä lettuja tai pannaria ja leivästä krutonkia. Nykyään tulee syötyä ajoissa, sen minkä ostaa eikä tee liikaa. Maitoa en juurikaan enää osta.
Voi sitä silti tehdä esim arancini palleroita tai paistettua riisiä tai knödeleitä.
Miten osaat aina ostaa tai tehdä juuri oikean määrän?
Vierailija kirjoitti:
217 kirjoitti:
Ei tule hävikkiä-- Joskus tuli esim maidosta tehtyä lettuja tai pannaria ja leivästä krutonkia. Nykyään tulee syötyä ajoissa, sen minkä ostaa eikä tee liikaa. Maitoa en juurikaan enää osta.
Voi sitä silti tehdä esim arancini palleroita tai paistettua riisiä tai knödeleitä.
Miten osaat aina ostaa tai tehdä juuri oikean määrän?[/quote
Jos oikeasti haluaa ehkäistä hävikkiä, niin silloin suunnitellaan ruoat esim. viikon ajalle ja ostetaan vain näihin tarpeet (tuoreet siis).
Eli ei osteta mitä sattuu tai syödä mitä milloinkin huvittaa. Tuo suunnitelmallisuus muuten säästää rahaa ihan älyttömästi.
- eri
Meillä käytetään jäljelle jääneet kasvikset yms. esimerkiksi suolaiseen pannariin, pitsaan tai wokkiin.
Ruoat suunnitellaan siis niin, että kauppapäivää edeltävänä päivänä tehdään tämä ns. jämäruoka. Jos jämiä ei jää, niin sitten tehdään pakkasesta jotain tai säilykkeistä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
217 kirjoitti:
Ei tule hävikkiä-- Joskus tuli esim maidosta tehtyä lettuja tai pannaria ja leivästä krutonkia. Nykyään tulee syötyä ajoissa, sen minkä ostaa eikä tee liikaa. Maitoa en juurikaan enää osta.
Voi sitä silti tehdä esim arancini palleroita tai paistettua riisiä tai knödeleitä.
Miten osaat aina ostaa tai tehdä juuri oikean määrän?[/quote
Jos oikeasti haluaa ehkäistä hävikkiä, niin silloin suunnitellaan ruoat esim. viikon ajalle ja ostetaan vain näihin tarpeet (tuoreet siis).
Eli ei osteta mitä sattuu tai syödä mitä milloinkin huvittaa. Tuo suunnitelmallisuus muuten säästää rahaa ihan älyttömästi.
- eri
Toki näin, mutta entäs ne tilanteet, joissa olit suunnitellut tekeväsi tiettyä iltaruokaa, mutta kaveri kutsuukin luokseen syömään? Lounaalla pomo tarjosikin vähän parempaa ruokaa? Ruokaa tehtiin neljälle, mutta yksi perheestä kieltäytyy syömästä, on sairaana tai vaikka kavereillaan yötä.
Pakasta ylijäämä, myös keitetty riisi. Tulee päivä, jolloin sitä voi käyttää pasteijoihin, piirakkaan, täyttää kesäkurpitsoita tai paprikoita. Hyviä hävikkiruokia, johon loppuja saa tuupattua ovat munakas, kiusaukset, padat ja jauhelihamureke.
Just tein edellisten päivien höyrytetystä kukkakaalista ja uunijuuresten jämistä sosesoppaa. Lisäsin porkkanaa ja pari perunaa, vanheneva paprika ja bataattikin löytyi vihanneslootasta.
Kasvispihvejä teen usein, samanlaisista jämistä, lisään munia ja mausteita. Joku leipäkannikkakin menee korppujauhojen asemesta sekaan. Nyt en jaksanut raastaa.
Ei mikään uusi idea, mutta toimii aina. Ja joka kerran eri makuista. :)
Suolainen piirakka on myös helppo tehdä. Ja täytteeksi mitä löytyy ja kuivat juustonkannikat raasteeksi päälle.
Vierailija kirjoitti:
Just tein edellisten päivien höyrytetystä kukkakaalista ja uunijuuresten jämistä sosesoppaa. Lisäsin porkkanaa ja pari perunaa, vanheneva paprika ja bataattikin löytyi vihanneslootasta.
Kasvispihvejä teen usein, samanlaisista jämistä, lisään munia ja mausteita. Joku leipäkannikkakin menee korppujauhojen asemesta sekaan. Nyt en jaksanut raastaa.
Ei mikään uusi idea, mutta toimii aina. Ja joka kerran eri makuista. :)
Suolainen piirakka on myös helppo tehdä. Ja täytteeksi mitä löytyy ja kuivat juustonkannikat raasteeksi päälle.
Ah just näitä tällaisia lisää! Kiitos!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
217 kirjoitti:
Ei tule hävikkiä-- Joskus tuli esim maidosta tehtyä lettuja tai pannaria ja leivästä krutonkia. Nykyään tulee syötyä ajoissa, sen minkä ostaa eikä tee liikaa. Maitoa en juurikaan enää osta.
Voi sitä silti tehdä esim arancini palleroita tai paistettua riisiä tai knödeleitä.
Miten osaat aina ostaa tai tehdä juuri oikean määrän?[/quote
Jos oikeasti haluaa ehkäistä hävikkiä, niin silloin suunnitellaan ruoat esim. viikon ajalle ja ostetaan vain näihin tarpeet (tuoreet siis).
Eli ei osteta mitä sattuu tai syödä mitä milloinkin huvittaa. Tuo suunnitelmallisuus muuten säästää rahaa ihan älyttömästi.
- eri
Toki näin, mutta entäs ne tilanteet, joissa olit suunnitellut tekeväsi tiettyä iltaruokaa, mutta kaveri kutsuukin luokseen syömään? Lounaalla pomo tarjosikin vähän parempaa ruokaa? Ruokaa tehtiin neljälle, mutta yksi perheestä kieltäytyy syömästä, on sairaana tai vaikka kavereillaan yötä.
1) se ruoka sälyy jääkaapissa useamman päivän -> siirretään siis suunniteltuja ruokailuita vain eteenpäin
2) pakastinkin on keksitty -> ruoan voi tehdä valmiiksi ja paskastaa annoksina tai tarpeet voi pakastaa ja tehdä ruoan myöhemmin
Vierailija kirjoitti:
217 kirjoitti:
Ei tule hävikkiä-- Joskus tuli esim maidosta tehtyä lettuja tai pannaria ja leivästä krutonkia. Nykyään tulee syötyä ajoissa, sen minkä ostaa eikä tee liikaa. Maitoa en juurikaan enää osta.
Voi sitä silti tehdä esim arancini palleroita tai paistettua riisiä tai knödeleitä.
Miten osaat aina ostaa tai tehdä juuri oikean määrän?
Olen tehnyt about 25 vuotta "joka" päivä ruokaa. Jos jää nälkä voi napata jotain juustonpalaa tai keksiä vielä illalla, tai tehdä hieman ruokaisamman salaatin ruoan rinnalle. Tee kasvis/kalaruokia enimmäkseen joten jättipaketit lihaa eivät kuulu ostoksiini. Voi käyttää pieniä säilykepurkkeja esim tomaaattia niin ei tule liikaa kastiketta. Tai tehdän vain puolikkaasta paprikasta joskus ja jättää puolet huomiselle. Valita pieniä sipuleita ja muitakin vihanneksia. Käyttää esim kaalia useampana päivänä esim salaattiin tai uunissa tai "kaalipannariin" tai keittoon. Ottaa pakkasesta pari rapua höysteeksi jne arvioiden mitä tarvitsee...
Riittää kun seuraa mitä tekee. Tietenkään en käytä reseptejä, perus ruokaan ja jos tarvitsen osaan kyllä jakaa ne sopivan kokoisiksi määriksi. Usein sovellan ja mietin hyvin mitä teen.
Just illalla reissuun ja nyt tein näin
Kknkunjämät ja keitetty pasta pannulle paistumaan ja kananmunat sekaan ja sekoitus.
Sitten syödään ketsupin ja porkkanaraasteen kanssa
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
217 kirjoitti:
Ei tule hävikkiä-- Joskus tuli esim maidosta tehtyä lettuja tai pannaria ja leivästä krutonkia. Nykyään tulee syötyä ajoissa, sen minkä ostaa eikä tee liikaa. Maitoa en juurikaan enää osta.
Voi sitä silti tehdä esim arancini palleroita tai paistettua riisiä tai knödeleitä.
Miten osaat aina ostaa tai tehdä juuri oikean määrän?[/quote
Jos oikeasti haluaa ehkäistä hävikkiä, niin silloin suunnitellaan ruoat esim. viikon ajalle ja ostetaan vain näihin tarpeet (tuoreet siis).
Eli ei osteta mitä sattuu tai syödä mitä milloinkin huvittaa. Tuo suunnitelmallisuus muuten säästää rahaa ihan älyttömästi.
- eri
Toki näin, mutta entäs ne tilanteet, joissa olit suunnitellut tekeväsi tiettyä iltaruokaa, mutta kaveri kutsuukin luokseen syömään? Lounaalla pomo tarjosikin vähän parempaa ruokaa? Ruokaa tehtiin neljälle, mutta yksi perheestä kieltäytyy syömästä, on sairaana tai vaikka kavereillaan yötä.
Tuohan ratkeaa sillä, että osa ruuista tehdään aina ns. säilykkeistä / kuivatavarasta / pakkasesta. Eli sitä tuoretavaraa ostetaan esim. 2/3 osalle ruuista, loput ruuat sitten em. tavalla. Tuoreruoka syödään alkuviikosta, ja ennen kauppapäivää mahdolliset jämät kokataan alta pois. Jos ns. tuoreruokapäivänä tulee syötyä muualla, niin se ruoka siirretään loppuviikkoon.
Eli esim. puurot, erilaiset keitot (pinaatti, linssi jne) yms sopivia vararuokia. Jos joltain aterialta jää syömättä ruokaa, niin se pakastetaan ja käy hyvin noihin vararuokiin ennen kauppapäivää.
Ei meilläkään jää aineksia että niistä voisi tehdä uuden ruoan. Jos ruokaa jää, sitä samaa syödään seuraavana päivänä, välillä jatkan kastiketta jne. En oikein ymmärrä ihmistä joka joka aamu keittää liikaa puuroa, kai sitä nyt voi oppia tekemään oikean määrän...
Nämä ovat tällaisia hyväosaisten ongelmia, rahaa on liikaa eikä yhtään osata miettiä ja suunnitella. Köyhillä ei ole varaa sellaiseen. 
Perunamuusin sekaan kananmunaa, vähän jauhoja, juustoraastetta ja mausteita. Paistetaan (lettu)pannulla n. 1-2cm paksuisiksi "pihveiksi". Tähän saa helposti upotettua myös esim. raastettuja kasviksia, pieneksi murusteltu feta sopii hyvin juustoraasteen lisäksi tai tilalle, viimeksi taisin laittaa pestopurkin jämät.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
217 kirjoitti:
Ei tule hävikkiä-- Joskus tuli esim maidosta tehtyä lettuja tai pannaria ja leivästä krutonkia. Nykyään tulee syötyä ajoissa, sen minkä ostaa eikä tee liikaa. Maitoa en juurikaan enää osta.
Voi sitä silti tehdä esim arancini palleroita tai paistettua riisiä tai knödeleitä.
Miten osaat aina ostaa tai tehdä juuri oikean määrän?[/quote
Jos oikeasti haluaa ehkäistä hävikkiä, niin silloin suunnitellaan ruoat esim. viikon ajalle ja ostetaan vain näihin tarpeet (tuoreet siis).
Eli ei osteta mitä sattuu tai syödä mitä milloinkin huvittaa. Tuo suunnitelmallisuus muuten säästää rahaa ihan älyttömästi.
- eri
Toki näin, mutta entäs ne tilanteet, joissa olit suunnitellut tekeväsi tiettyä iltaruokaa, mutta kaveri kutsuukin luokseen syömään? Lounaalla pomo tarjosikin vähän parempaa ruokaa? Ruokaa tehtiin neljälle, mutta yksi perheestä kieltäytyy syömästä, on sairaana tai vaikka kavereillaan yötä.
Tuohan ratkeaa sillä, että osa ruuista tehdään aina ns. säilykkeistä / kuivatavarasta / pakkasesta. Eli sitä tuoretavaraa ostetaan esim. 2/3 osalle ruuista, loput ruuat sitten em. tavalla. Tuoreruoka syödään alkuviikosta, ja ennen kauppapäivää mahdolliset jämät kokataan alta pois. Jos ns. tuoreruokapäivänä tulee syötyä muualla, niin se ruoka siirretään loppuviikkoon.
Eli esim. puurot, erilaiset keitot (pinaatti, linssi jne) yms sopivia vararuokia. Jos joltain aterialta jää syömättä ruokaa, niin se pakastetaan ja käy hyvin noihin vararuokiin ennen kauppapäivää.
Mitä jämäruokia teet jämistä?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
217 kirjoitti:
Ei tule hävikkiä-- Joskus tuli esim maidosta tehtyä lettuja tai pannaria ja leivästä krutonkia. Nykyään tulee syötyä ajoissa, sen minkä ostaa eikä tee liikaa. Maitoa en juurikaan enää osta.
Voi sitä silti tehdä esim arancini palleroita tai paistettua riisiä tai knödeleitä.
Miten osaat aina ostaa tai tehdä juuri oikean määrän?[/quote
Jos oikeasti haluaa ehkäistä hävikkiä, niin silloin suunnitellaan ruoat esim. viikon ajalle ja ostetaan vain näihin tarpeet (tuoreet siis).
Eli ei osteta mitä sattuu tai syödä mitä milloinkin huvittaa. Tuo suunnitelmallisuus muuten säästää rahaa ihan älyttömästi.
- eri
Suunnittelen suurin piirtein. Jos ostan kukkakaalin voin sitä marinoida salaattiin, käyttää pastassa, intialaisessa ruoassa, grillata. Enkä todellakaan käytä sitä kerralla jääkaapissa on aina vöneriä mifua tai pakkasessa quornia kalaa sieniä katkarapua. On säilykkeinä oliiveita tomaattia maissia ehkä aurinkotomaatteja. Tuoreena, paprikaa, porkkanaa, sipulia, tomaattia, kurkkua, salaattia ainakin. Joskus on useampia juustoja pecorino feta mozzarella halloumi. Lisäkis on munia aina, maisteita jauhoja monenlaisia. Yleensä noita on kun niistä tykkää ja sitten vain valitsee keittiön mitä aikoo tehdä. Ja onko joku raakaaine jota tulisi käyttää pois jonka pohjalta resepti muodostuu, vuosien kokemuksella.
Kun joku loppuu ostaa sitä sitten tilalle jos sitä sillä hetkellä tarvitsee. Noista saa jo melkein mitä vaan tietenkin sitten ostaa jonkun munakoison tai kaalin tai kesäkurpitsan kun niita haluaa käyttää johonkin. Ja niitäkin harvoin käyttää kokonaan kerralla vaan sen verran kun tarvitsee.
T. se jonka puolesta vastasit.
Pannariin voi tosiaankin laittaa kaikenlaista, kuten joku jo mainitsikin. Vaihteeksi voi myös tehdä munakasrullan, minkä sisään uppoaa hyvin kaikenlaista. Vaikka sulatejuustoa tai kermaviilikastiketilkka kostuttamaan ja muheuttamaan, ja kulhossa lisäksi sekoitellaan täytteen muut ainekset. Liha-, kala- tai kasvistäyte, kaikki käy. Siis vain yksi noista kerrallaan.
Ja vanhaa kunnon pyttypannua ei saa unohtaa ;D
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
217 kirjoitti:
Ei tule hävikkiä-- Joskus tuli esim maidosta tehtyä lettuja tai pannaria ja leivästä krutonkia. Nykyään tulee syötyä ajoissa, sen minkä ostaa eikä tee liikaa. Maitoa en juurikaan enää osta.
Voi sitä silti tehdä esim arancini palleroita tai paistettua riisiä tai knödeleitä.
Miten osaat aina ostaa tai tehdä juuri oikean määrän?[/quote
Jos oikeasti haluaa ehkäistä hävikkiä, niin silloin suunnitellaan ruoat esim. viikon ajalle ja ostetaan vain näihin tarpeet (tuoreet siis).
Eli ei osteta mitä sattuu tai syödä mitä milloinkin huvittaa. Tuo suunnitelmallisuus muuten säästää rahaa ihan älyttömästi.
- eri
Toki näin, mutta entäs ne tilanteet, joissa olit suunnitellut tekeväsi tiettyä iltaruokaa, mutta kaveri kutsuukin luokseen syömään? Lounaalla pomo tarjosikin vähän parempaa ruokaa? Ruokaa tehtiin neljälle, mutta yksi perheestä kieltäytyy syömästä, on sairaana tai vaikka kavereillaan yötä.
Tuohan ratkeaa sillä, että osa ruuista tehdään aina ns. säilykkeistä / kuivatavarasta / pakkasesta. Eli sitä tuoretavaraa ostetaan esim. 2/3 osalle ruuista, loput ruuat sitten em. tavalla. Tuoreruoka syödään alkuviikosta, ja ennen kauppapäivää mahdolliset jämät kokataan alta pois. Jos ns. tuoreruokapäivänä tulee syötyä muualla, niin se ruoka siirretään loppuviikkoon.
Eli esim. puurot, erilaiset keitot (pinaatti, linssi jne) yms sopivia vararuokia. Jos joltain aterialta jää syömättä ruokaa, niin se pakastetaan ja käy hyvin noihin vararuokiin ennen kauppapäivää.
Mitä jämäruokia teet jämistä?
Esim. tuo jo mainittu suolainen pannari aika vakio (saa käytettyä sen jämämaidon). Lisäksi esim. pasta + tomaattikastike hyvä.
Noihin molempiin voi laittaa kaikki jämäkasvikset, juuston rippeet, tuorejuustojen jämät yms. Jos syö lihaa, niin kinkut yms myös.Ja yks aika vakio on kasvissosekeitto: menee kaikki em. ja esim edelliseltä aterialta yli jääneet keitetyt perunat.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
217 kirjoitti:
Ei tule hävikkiä-- Joskus tuli esim maidosta tehtyä lettuja tai pannaria ja leivästä krutonkia. Nykyään tulee syötyä ajoissa, sen minkä ostaa eikä tee liikaa. Maitoa en juurikaan enää osta.
Voi sitä silti tehdä esim arancini palleroita tai paistettua riisiä tai knödeleitä.
Miten osaat aina ostaa tai tehdä juuri oikean määrän?[/quote
Jos oikeasti haluaa ehkäistä hävikkiä, niin silloin suunnitellaan ruoat esim. viikon ajalle ja ostetaan vain näihin tarpeet (tuoreet siis).
Eli ei osteta mitä sattuu tai syödä mitä milloinkin huvittaa. Tuo suunnitelmallisuus muuten säästää rahaa ihan älyttömästi.
- eri
Suunnittelen suurin piirtein. Jos ostan kukkakaalin voin sitä marinoida salaattiin, käyttää pastassa, intialaisessa ruoassa, grillata. Enkä todellakaan käytä sitä kerralla jääkaapissa on aina vöneriä mifua tai pakkasessa quornia kalaa sieniä katkarapua. On säilykkeinä oliiveita tomaattia maissia ehkä aurinkotomaatteja. Tuoreena, paprikaa, porkkanaa, sipulia, tomaattia, kurkkua, salaattia ainakin. Joskus on useampia juustoja pecorino feta mozzarella halloumi. Lisäkis on munia aina, maisteita jauhoja monenlaisia. Yleensä noita on kun niistä tykkää ja sitten vain valitsee keittiön mitä aikoo tehdä. Ja onko joku raakaaine jota tulisi käyttää pois jonka pohjalta resepti muodostuu, vuosien kokemuksella.
Kun joku loppuu ostaa sitä sitten tilalle jos sitä sillä hetkellä tarvitsee. Noista saa jo melkein mitä vaan tietenkin sitten ostaa jonkun munakoison tai kaalin tai kesäkurpitsan kun niita haluaa käyttää johonkin. Ja niitäkin harvoin käyttää kokonaan kerralla vaan sen verran kun tarvitsee.
T. se jonka puolesta vastasit.
Sitten kun sitä ruoanlaittorutiinia löytyy tarpeeksi, niin ei tosiaan suunnittelua tarvikaan niin paljoa :) Mutta jos ruokaa tuppaa menemään hävikkiin paljon, niin paras on lähteä liikkeelle siitä, että suunnittelee ruokalistan ja ostaa tarpeet sen mukaan.
Jossain vaiheessa sitä oppii tiedostamaan omat tarpeet ruuille eli paljonko vaikka viikossa kuluu mitäkin kasviksia. Ja kun tietää tasan tarkkaan, mitä sieltä jääkaapista löytyy, niin silloinhan ne tulee paremmin käytettyäkin :)
- tuo eri
Puurost aleivon joskus sämpylöitä