Suolistosyövät lisääntyvät karppaamistrendin myötä
"Ruokavaliossa merkittävimmät tieteellisesti todistetut syypäät kohonneeseen syöpäriskiin ovat liika rasva ja proteiini. Siksi syöpälääkäri Tiina Saarto pelkää, että viime vuosien karppaustrendi näkyy pian suolistosyöpien yleistymisenä."
Kommentit (21)
Kaikenlaisia väitteitä esitetään, mutta yleensä ei koeryhmässä sitten kuitenkaan ole ollut yhtään karppajaa!
Mä en myöskään usko, että karppaajat sinänsä olisivat mikään riskiryhmä - sen sijaan riskinä voi olla syömismuodit, mikä heijastuu esim karppaamisen suhteen liian vähäkuituiseen ruokaan. Eli rasvaa pihvillä. Oikea karppaaja syö kasviksia niin paljon, että hän on suolistosyöpäporukan häntäpäässä, vähän ennen vegaania.
Ylipäätään kaikki ihmiset, jotka ovat jollain dieetillä eli keskittyvät syömiseensä, syövät pääsääntöisesti valtaporukkaa terveellisemmin - sitten on näitä itsensä huijaajia, jotka luulevat karppaavansa, kun laittavat voita kahviin.
Pitempi ote artikkelista niille, jotka eivät vaivaudu klikkaamaan linkkiä auki ennen komenttejaan
Löytö 1:
Ruokavaliossa merkittävimmät tieteellisesti todistetut syypäät kohonneeseen syöpäriskiin ovat liika rasva ja proteiini. Siksi syöpälääkäri Tiina Saarto pelkää, että viime vuosien karppaustrendi näkyy pian suolistosyöpien yleistymisenä.
Yksi ruokaympyrän pahimmista karsinogeeneistä on punainen, prosessoitu liha - etenkin mustanpuhuvaksi käristettynä.
Kasvispainotteisen ja vähärasvaisen ruokavalion sen sijaan on todettu ehkäisevän erityisesti rintasyöpiä. Yksittäisistä raaka-aineista hyviksi syövänehkäisijöiksi on todettu granaattiomena, vihreä tee, kurkuma, tomaatti, kaakao, valkosipuli ja sipuli.
Löytö 2:
Madridin Rey Juan Carlosin yliopiston tutkijat selvittivät hiljattain, että sokeripitoinen ruokavalio aktivoi syövälle altistavaa geeniä. Näin ollen sokeristen virvoitusjuomien sijasta janoon kannattaa hörppiä vettä - sitäkin ennemmin lasista kuin muovipullosta. Astioiden valmistuksessa paljon käytetty polykarbonaattimuovi sisältää nimittäin Bisfenoli A -nimistä kemikaalia, joka on tunnettu karsinogeeni.
Löytö 3:
Useiden tuoreiden tutkimusten mukaan yövuorotyöskentely jo kolmesti viikossa kasvattaa naisilla rinta- ja peräsuolisyövän sekä miehillä eturauhassyövän riskiä. Epäsäännöllinen vuorokausirytmi sotkee pimeähormonina tunnetun melatoniinin tuotantoa. Melatoniinin on epäilty suojaavan useilta syöviltä. Riski kasvaa sitä mukaa, mitä pidempään yötyöskentelyä edellyttävä työsuhde kestää.
Löytö 4:
Kurkkusyövän yleistymisen on epäilty johtuvan suuseksin suosiosta. Vastikään ilmestyneen Journal of Clinical Oncology -tiedejulkaisun artikkelin mukaan jopa kolmasosa kurkkusyövistä on papilloomaviruksen aiheuttamia.
Papilloomavirustartunnan riski kasvaa suojaamattomassa seksissä. Paitsi että papilloomavirus on yhdistetty suun ja kaulan alueen syöpiin niin naisilla kuin miehillä, se on myös kohdunkaulansyövän pääaiheuttaja. Parhaan suojan papilloomavirusperäisiä suojia vastaan antaa sitä vastaan kehitetty rokote.
Muuten seksin harrastaminen kuitenkin suojaa syövältä. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yli 20 kertaa kuussa siemensyöksyn saaneiden miesten eturauhassyövän riski oli huomattavasti muita pienempi.
Löytö 5:
Liikunnan syöpäriskiä pienentävä vaikutus on todettu useissa tutkimuksissa. Erityisen luja näyttö koskee kestävyysliikuntaa. Sen on todettu ehkäisevän ainakin rinta-, keuhko-, mahasuolikanavan ja paksusuolen syöpää. Liikunta nopeuttaa aineenvaihduntaa ja ruoansulatusta, jolloin elimistö poistaa syöpää aiheuttavia karsinogeeneja keuhkojen ja suoliston kautta tehokkaammin.
- Käytännössä hyvä nyrkkisääntö syöpäriskin kannalta on harrastaa säännöllisesti liikuntaa, joka hikoiluttaa ja hengästyttää, Mehiläisen liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka neuvoo.
Löytö 6:
Kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa sekä lääkkeissä ja lisäravinteissa on useita karsinogeenisiksi todettuja aineksia.
Vaihdevuosien hormonikorvaushoidon on todettu kasvattavan syöpäriskiä, ja e-pillereiden käyttäjät sairastuvat hieman tavallista useammin rintasyöpään. Viime vuonna julkaistu yhdysvaltalaistutkimus havaitsi yhteyden myös unilääkkeiden ja syöpäriskin välillä. Ravintolisistä syöpäriski on yhdistetty ainakin liiallisen E-vitamiinipillereiden popsimiseen.
Esimerkiksi huulipunien koostumuksista on mitattu jopa lyijyä, vaikkei tuoteselosteessa mainita myrkkyä sanallakaan. Muita kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa käytettäviä karsinogeeneja ovat muun muassa flatalaatit ja formaldehydi.
Löytö 7:
Auringosta saatu UV-säteily on useissa tutkimuksissa todettu melanooman ja muiden ihosyöpien pääaiheuttajaksi. Näytön vahvuutta kuvastaa esimerkiksi se, että amerikkalaistutkimuksen mukaan pään alueen ihosyövistä valtaosa sijoittuu kasvojen vasemmalle puolelle - syyksi arvellaan kesäistä tapaa ajaa autoa ikkuna auki.
Toisaalta auringonvalon iholla tuottama D-vitamiini suojaa tutkimusten mukaan useilta syöviltä. Siksi auringossa oleskelua voi myös suositella, mutta vain tolkullisissa määrin.
Pahinta: Viina ja tupakka
Alkoholi on tupakan ohella karsinogeeneistä tunnetuin. Sen on jo pitkään todettu lisäävän rintasyövän sekä suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven ja maksan syöpien vaaraa. Alkoholin ja tupakan yhteiskäyttö moninkertaistaa kummankin yksittäisen riskin.
HILKKA KARVONEN
hilkka.karvonen@ilmedia.fi
Karppaajat kyllä syövät yleensä suuria määriä kuitupitoisia vihanneksia, juureksia ja marjoja ja jättävät vain tärkkelyspitoiset pois ruokavaliosta. Todennäköisesti kuidun saanti on suurempaa kuin ns. normaalilla sekaruokavaliolla. Tuo lihamyytti on sinänsä hauska, ettei karppausruokavalioon tarvitse kuulua lainkaan lihaa. Proteiinia kun saa muistakin lähteistä.
... ja siis vähäisen kasvisten syönnin ja runsaan lihansyönnin on todettu altistavan suolisto syöville. Mutta tällähän ei tarvitse olla mitään tekemistä karppauksen kanssa :)
Luetunymmärtämistä tämä tosiaan vaatii. Tuossa artikkelissa ei väitetä, että karppaajat syövät punaista lihaa. Siinä vain luetellaan, että pahimpia altistavia tekijöitä ovat mm. punainen liha, rasvan liikasaanti, proteiinin liikasaanti jne.
Syöpälääkäri arvelee karppaustrendin lisäävän tiettyjä syöpiä, koskapa sen myötä moni syö paljon proteiinia ja rasvaa.
Lueskelin joskus karppilaa ja siellä karpilla oli todettu suolistosyöpä. Lääkäri oli sanonut että pitäisi saada lisää kuitua mutta karppi oli ihan että mitään en ruokavaliossa halua muuttaa. Olen pudottanut painoa Kiloklubilla ja kyllä siinä yksi opetus on ollut se että kuidun saanti ei ole niin helppoa kuin luulis. Mulla eniten työtä on teettänyt juuri kuitu koska en itsekään ole mikään leivän suurin fani. Mutta leivästä sitä ihan oikeasti saa helpoiten kunhan ei mitään höttöä syö.
Makkara ja muut lihajalosteet
Liiallinen punainen liha ylipäätään
Tärkkelykset
Limsat, sokerit, prosessoitu ruoka
Viljat
Alkoholi
Stressi ja kiireinen elämä
Siinä reseptiä suolistosyöpien lisääntymiseen. Karppaajien joukko on pieni marginaali (oiskohan oikeesti joitakin prosentteja väestöstä), jotka ovat vähentäneet merkittävästi hiilarien syömistä ja se tuskin tulee näkymään juuri missään niin paljon että se suurten massojen tilastoja heiluttaisi suuntaan tai toiseen.
En ole itse karppaaja, mutta minusta on huvittavaa, että laajaa kirjoa ruokailu/juomatottumuksia kutsutaan nimellä karppaus kun oikeasti kyse on jostain liiallisesta makkaran ja alkoholin vetämisestä, epäsäännöllisestä elämästä ja liian vähäisestä kasvisten syömisestä.
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 16:24"]
Karppaajat kyllä syövät yleensä suuria määriä kuitupitoisia vihanneksia, juureksia ja marjoja ja jättävät vain tärkkelyspitoiset pois ruokavaliosta. Todennäköisesti kuidun saanti on suurempaa kuin ns. normaalilla sekaruokavaliolla. Tuo lihamyytti on sinänsä hauska, ettei karppausruokavalioon tarvitse kuulua lainkaan lihaa. Proteiinia kun saa muistakin lähteistä.
[/quote]
Käytännössä ssiihen kuitenkin kuuluu, koska kasvisperäisissä proteiininlähteissä, kuten pavut, siemenet ja pähkinät, on aika paljon hiilareita, joten ne eivät kelpaa monille karppaajille. Vaikka niissä sitä kuitenkin olisi.
Monet sitten käyttävät proteiininlähteenä maitotuotteita, ja tietysti sitä aitoa, ei mitäänkevytversioita. Niissä proteiinin kylkiäisenä tulee eepäterveellistä määrin eläinrasvaa.
Jossain toisessa ketjussa sairaalan sydänvalvonnan hoitsu kertoi että karppaus näkyy asiakasmäärissä nyt jo, ts sairastuneet ovat itse kertonneet karppaavansa. Ehdotin että näitten hoitsujen pitäisi ehdottomasti tulla julkisuuteen vaikka nimettöminä koska eihän suomalaiset usko mitään tutkimustuloksia. Kovasti tuntui ketjussa hoitsut ja lekurit olevan sitä mieltä ettei ole tarveydenhuollon henkilökunnan tehtävä valistaa, mutta nimenomaan niitten pitäisi se tehdä.
Sydänpuolella ei välttämättä näy syy ja seuraussuhde. Voikin olla niin päin, että sydänoireet ovat saaneet ihmisen aloittamaan laihdutuksen, jotta saisivat riskejä pienennettyä. Karppaus on aloitettu liian myöhään jolloin ohitusleikkaukseen joudutaan karppauksesta huolimatta?
Mieheni (suuri perinnöllinen rasitus sydäntaudeille molemmilta vanhemmilta) karppaa. Lääkäri kommentoi, ettei hän ole nähnyt koskaan noin hyviä veriarvoja.
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 16:46"]
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 16:24"]
Karppaajat kyllä syövät yleensä suuria määriä kuitupitoisia vihanneksia, juureksia ja marjoja ja jättävät vain tärkkelyspitoiset pois ruokavaliosta. Todennäköisesti kuidun saanti on suurempaa kuin ns. normaalilla sekaruokavaliolla. Tuo lihamyytti on sinänsä hauska, ettei karppausruokavalioon tarvitse kuulua lainkaan lihaa. Proteiinia kun saa muistakin lähteistä.
[/quote]
Käytännössä ssiihen kuitenkin kuuluu, koska kasvisperäisissä proteiininlähteissä, kuten pavut, siemenet ja pähkinät, on aika paljon hiilareita, joten ne eivät kelpaa monille karppaajille. Vaikka niissä sitä kuitenkin olisi.
Monet sitten käyttävät proteiininlähteenä maitotuotteita, ja tietysti sitä aitoa, ei mitäänkevytversioita. Niissä proteiinin kylkiäisenä tulee eepäterveellistä määrin eläinrasvaa.
[/quote]
Karppaajat eivät muka syö vaikka pähkinöitä? No oli miten oli, kun pointtini oli se, että ns oikeita karppaajia (eli hiilarit minimissä) on vain joitakin prosentteja kansasta eli niin vähän, että ne eivät tilastoja heilauta suuntaan tai toiseen. Ennemminkin suurten masssojen peruspersut heilauttavat tilastoja - ne, jotka lihovat ja haahuilevat kaupassa eines- ja kaljakorihyllyjen välissä ilman mitään vihreää ostoskärryssään.
Ja se on kaikkein huvittavinta - tai oikeastaan harmittavaa ja surullista - että valtaosa lääkäreistä ja ravitsemusasiantuntijoista, joita mm. iltapäivälehtiin haastatellaan, ei tajua karppauksesta tai hiilihydraattitietoisesta syömisestä hölkäsen pöläystä. Tiedän, koska itse kuulun ensin mainittuun ammattikuntaan. Näissäkin piireissä karppauksen edelleen luullaan ja väitetään olevan "pekonia - voita - kermaa" -ruokavalio, kun jokainen asiaan vähänkään tutustunut tietää, että valtaosa ruuasta on kasviksia ja se mitä karsitaan, on huonot hiilihydraatit. Rasvaa käytetään vähän enemmän kuin perusruokavaliossa mutta useimmat karppaajat käyttävät ns. hyviä rasvoja ja todella panostavat nauttimiensa ravintoaineiden laatuun ja puhtauteen eivätkä todellakaan lataa naamaan pekonia ja makkaraa mahan täydeltä. Jos joku taas näin syö ja väittää karppaavansa, siitä tietää, ettei kyseinen ihminen tiedä asiasta yhtikäs mitään. Tiedoksi myös lihansyönnin aiheuttamasta syöpäriskistä: puhutaan punaisesta lihasta mutta unohdetaan mainita, ettei vielä pystytä sanomaan, onko kyse punaisen lihan aiheuttamasta riskistä vai siitä, että lihansyöjät syövät noin karkeasti ottaen vähemmän kuituja ja saavat enemmän suolaa ja esim. nitraatteja, joita mm. makkaroissa ja käsitellyissä lihatuotteissa on ainakin aikaisemmin ollut runsaasti ja esim. grillaamalla tai tummaksi paistamalla tuotteeseen kuin tuotteeseen tulee karsinogeenejä. Näitä tekijöitä ei ole yleensä lainkaan otettu huomioon näissä seurantatutkimuksissa, joita sokeasti lehtiin lainataan.
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 16:56"]
Sydänpuolella ei välttämättä näy syy ja seuraussuhde. Voikin olla niin päin, että sydänoireet ovat saaneet ihmisen aloittamaan laihdutuksen, jotta saisivat riskejä pienennettyä. Karppaus on aloitettu liian myöhään jolloin ohitusleikkaukseen joudutaan karppauksesta huolimatta?
Mieheni (suuri perinnöllinen rasitus sydäntaudeille molemmilta vanhemmilta) karppaa. Lääkäri kommentoi, ettei hän ole nähnyt koskaan noin hyviä veriarvoja.
[/quote]
Joo, mutta miksi ne sitten ovat lisääntyneet karppauksen myötä? Kun tähän asti mun käsittääkseni sydänkuolleisuus on ollut koko ajan vähenemään päin ja se on pienentynyt ihan huomattavasti viime vuosikymmeninä.
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 17:04"]
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 16:56"]
Sydänpuolella ei välttämättä näy syy ja seuraussuhde. Voikin olla niin päin, että sydänoireet ovat saaneet ihmisen aloittamaan laihdutuksen, jotta saisivat riskejä pienennettyä. Karppaus on aloitettu liian myöhään jolloin ohitusleikkaukseen joudutaan karppauksesta huolimatta?
Mieheni (suuri perinnöllinen rasitus sydäntaudeille molemmilta vanhemmilta) karppaa. Lääkäri kommentoi, ettei hän ole nähnyt koskaan noin hyviä veriarvoja.
[/quote]
Joo, mutta miksi ne sitten ovat lisääntyneet karppauksen myötä? Kun tähän asti mun käsittääkseni sydänkuolleisuus on ollut koko ajan vähenemään päin ja se on pienentynyt ihan huomattavasti viime vuosikymmeninä.
[/quote]
Eivät kyllä ole lisääntyneet minkään tutkimuksen mukaan.
Minä olen myös sitä mieltä, että oikeita karppaajia on niin pieni prosentti ihmisistä, ettei se voi tehdä mihinkään tilastoon piikkiä itsessään. Ongelma onkin nämä "karppaajat" joita ovat varsinkin miehet jotka ovat saaneet karppauksesta tekosyyn vetää makkaraa ja voita niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta jos nämä kaikki huonosti syövät lasketaan sairaalassa karppaajiksi sen perusteella, että he kertovat lääkärille karppaavansa kun syövät oikeasti vain huonosti, on tilastoissa karppaajia paljon enemmän, kuin sen ruokavalion noudattajia oikeasti on.
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 16:31"]
Lueskelin joskus karppilaa ja siellä karpilla oli todettu suolistosyöpä. Lääkäri oli sanonut että pitäisi saada lisää kuitua mutta karppi oli ihan että mitään en ruokavaliossa halua muuttaa. Olen pudottanut painoa Kiloklubilla ja kyllä siinä yksi opetus on ollut se että kuidun saanti ei ole niin helppoa kuin luulis. Mulla eniten työtä on teettänyt juuri kuitu koska en itsekään ole mikään leivän suurin fani. Mutta leivästä sitä ihan oikeasti saa helpoiten kunhan ei mitään höttöä syö.
[/quote]
Ihan oikeasti ei saa helpoiten leivästä, vaikka kuinka söisit ruisleipää. Esim. vehnäleseen kuitupitoisuus on yli 30% (100 g), täysruisleivän n. 13% (100 g) ja esim. viikunat sisältää n. 9% kuitua 100 g kohden. Näistä kolmesta vaihtoehdosta taitaa tuo leipä olla eniten teollisesti muokattu.
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 17:28"]
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 16:31"]
Lueskelin joskus karppilaa ja siellä karpilla oli todettu suolistosyöpä. Lääkäri oli sanonut että pitäisi saada lisää kuitua mutta karppi oli ihan että mitään en ruokavaliossa halua muuttaa. Olen pudottanut painoa Kiloklubilla ja kyllä siinä yksi opetus on ollut se että kuidun saanti ei ole niin helppoa kuin luulis. Mulla eniten työtä on teettänyt juuri kuitu koska en itsekään ole mikään leivän suurin fani. Mutta leivästä sitä ihan oikeasti saa helpoiten kunhan ei mitään höttöä syö.
[/quote]
Ihan oikeasti ei saa helpoiten leivästä, vaikka kuinka söisit ruisleipää. Esim. vehnäleseen kuitupitoisuus on yli 30% (100 g), täysruisleivän n. 13% (100 g) ja esim. viikunat sisältää n. 9% kuitua 100 g kohden. Näistä kolmesta vaihtoehdosta taitaa tuo leipä olla eniten teollisesti muokattu.
[/quote]
Juuri näin. Fineli esiin vaan niin sieltä asia selviää. Kasviksista saa niin paljon kuitua, että marjoja ja juureksia syömällä sitä saa todella paljon enemmän kuin leivästä. Ja välttyy verensokerin heilahteluilta.
Suurin osa tuntemistani ihmisistä, jotka syö liikaa rasvaa ja proteiinia, on jotain ihan muita kuin karppaajia. He syövät noiden lisäksi myös liikaa hiilareita, siis liikaa ihan kaikkea.