Kun sairastaa keliakiaa, niin ruoka on gluteenitonta
Kommentit (9)
Mitä tarkoitat erikoistuotteilla? Jotkut tykkää syödä leipää tai keksejä tai makaronilaatikkoa, tarkoititko näitä? Mun pojalla ei ole keliakiaa, mutta voimakkaita vilja-allergioita, myös gluteenittomille viljoille joillekin. Kyllä hänkin haluaa joskus herkutella silti.
Vierailija kirjoitti:
Mitä tarkoitat erikoistuotteilla? Jotkut tykkää syödä leipää tai keksejä tai makaronilaatikkoa, tarkoititko näitä? Mun pojalla ei ole keliakiaa, mutta voimakkaita vilja-allergioita, myös gluteenittomille viljoille joillekin. Kyllä hänkin haluaa joskus herkutella silti.
Voi se noinkin olla, jos herkuttelu tarkoittaa gluteenista ruokaa.
Eikä paremmasta ole tietoa.
Ap, miksi gluteenitommat tuotteet häiritsevät sinua? Häiritseekö sinua myös laktoosittomat ja sokerittomat tuotteet? Lisäaineettomat tuotteet?
Miksi?
Vierailija kirjoitti:
Ap, miksi gluteenitommat tuotteet häiritsevät sinua? Häiritseekö sinua myös laktoosittomat ja sokerittomat tuotteet? Lisäaineettomat tuotteet?
Miksi?
Ei mua häiritse, syököön jokainen "tuotteensa" ihan rauhassa.
Joo, ihan kiva syödä joskus leipää, pastaa tai vaikka sushin kanssa ottaa luraus soijakastiketta. Sori siitä!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mitä tarkoitat erikoistuotteilla? Jotkut tykkää syödä leipää tai keksejä tai makaronilaatikkoa, tarkoititko näitä? Mun pojalla ei ole keliakiaa, mutta voimakkaita vilja-allergioita, myös gluteenittomille viljoille joillekin. Kyllä hänkin haluaa joskus herkutella silti.
Voi se noinkin olla, jos herkuttelu tarkoittaa gluteenista ruokaa.
Eikä paremmasta ole tietoa.
Niin, onhan se ennenkuulumatonta, että esim irtokarkkeja tai pastaa joku pitää herkutteluna.
Mistä puhut? Gluteenittomista tuotteista? Tyttärelläni on keliakia ja ostan hänelle gluteenittomia ruoka-aineita. Onko ne erikoistuotteita?
Ruoka ja ravinto ovat osin kulttuuriidonnaisia asioita. Se kulttuuri missä itse olen elänyt ja kasvanut muiden muassa erilaset leivät, pasta ja pullat sekä moni muu sellainen joka sisälää gluteenia ja on melko tavanomaista syötävää tai juotavaa, kuten olutta.
Varmasti on paljon niin sanotusti luontaisesti gluteenitontakin tarjolla. (Itse olen saanut muun muassa mansikoita kermavaahdolla kun muutsaivat manskikkakermakakkua. Tai keitettyjä perunoita ja paistettua jauheliaa kun muut söivät lihapullia).
Mutta nykysin yhä useammin samaa kuin muut koska yhä useampi on havainnut, että gluteenittoman vaihtoehdon tekeminen ei ole paljoa vaikeampaa; mitä nyt (ns.) sitko puuttuu lähes aina. - Ja raaka-aineet maksavat (itselläni meni alkuillasa vajaa kymppi (10€) kun ostin vain kaksi kiloa gluteenitonta jauhoseosta. -
Itse vaan varmaan paljossa tottumuksesta ja aikaa myöten kehittyneistä tavoista haluasin syödä sitä mitä ennen keliakian daigmosointia. Ja myös mahdollisuusien mukaan lähellä sitä, mitä läheiseni.
Onneksi keliakiani ja sen kauta muodosuvat ruoka valintani kohtaavat enää harvoin ennakkoluuloisuutta; tuskin oikeasaan missään niin paljon kuin ajoittain täällä.
Ja taas kadehditaan sairaiden rajoitettua ruokavaliota.