Henkilöstöyritykset sanovat rekrytoineensa 10 000 halukasta maatiloille töihin – mutta yrittäjät eivät haluaisi palkata heitä
”Yrittäjän näkökulmasta kyse ei ole pelkästään siitä, onko niitä käsiä riittävästi käytössä. Monella tilalla on vuosikaudet ollut sama porukka, ja koko organisaatio on rakentunut ulkomaisen kausityövoiman varaan. Hienoa, että apua on nyt tarjolla, mutta yrittäjä kantaa riskit, ja hänellä on oikeus ottaa tai olla ottamatta.”
”Aivan varmasti tiloilta löytyy työpaikkoja myös kotimaisellekin työvoimalle”, Wallin sanoo.
Kommentit (185)
Jep, eli nyt kun sitä suomalaista työvoimaa on tarjolla, ei kelpaa. Jatkossa on turha valittaa, ettei suomalaiset halua tiloille töihin.
Viljelijöiden listoilla oli 4000 ulkomaalaista nimeä. Nämä he halusivat ensin.
"Torstaina HS kertoi, että Suomeen tuodaan mahdollisesti jo tällä viikolla yli tuhat ulkomaista kausityöntekijää helpottamaan työvoimapulaa.
Maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut 1 500 kausityöntekijän saapumista Suomeen. Ministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sanoi HS:lle, että työntekijöiden olisi määrä pystyä matkustamaan jo tällä viikolla.
Viljelijät saivat esittää ministeriölle toiveensa, ja yrittäjiltä tuli yhteensä noin 4 000 nimeä"
Tässä tilanteessa riskit on varmasti suuremmat kuin tarve palkata lisää väkeä. Riskien minimoimiseksi harkitaan muita vaihtoehtoja kuin työvoiman palkkaamista.
Vierailija kirjoitti:
Tässä tilanteessa riskit on varmasti suuremmat kuin tarve palkata lisää väkeä. Riskien minimoimiseksi harkitaan muita vaihtoehtoja kuin työvoiman palkkaamista.
Kuten työvoiman lennättämistä muista maista pelloille?
Ulkomaalainen on ahkerampi, niin se vain on.
Tämä johtuu varmasti myös työvoiman pysyvyydestä. Kun olet lentänyt vieraaseen maahan töihin niin et noin vain lyökkään hanskoja tiskiin kun homma onkin raskasta ja tylsää. Lisäksi palkka on hyvä joidenkin maiden mittakaavassa.
Jos otat työntekijän kotimaasta, voi hän lähteä koska tahansa jos työ ei huvita. Tähän ei maanviljelijöillä ole varaa, kun työt pitää saada tehtyä aikataulussa. Nykyään ei mansikoiden ja herneiden poiminta kelpaa edes nuorille, ne hommat on hoidettu jo vuosikaudet pääsääntöisesti ulkomaalaisten poimijoiden avulla.
Vierailija kirjoitti:
Ulkomaalainen on ahkerampi, niin se vain on.
Ei vaan halvempi, niin se vain on. Orjatyövoimaa maanviljelijät ovat tykänneet käyttää maailman sivu.
Eikö täällä juuri rutistu että on mukavempi loikoilla kotona kun raataa huonolla palkalla jossain pellolla.
Suomalainen valittaa kun Tomaatti maksaa viisi euroa kilon mutta kun joutuu itse sitä keräilemään niin palkan pitäisi olla 15€/h ja siltikin osan ajasta voisi vain nojailla seinään ja saikuttaa maanantait.
Suomalainen työvoima on kallista, koska sitä verotetaan ankarasti maataloustukien maksamiseksi. Olisiko aika laittaa maataloustuet leikkuriin? Miksi me rahoitamme maataloustuilla vierastyövoiman hyväksikyttöön perustuvaa bisnestä ja sen seurauksena teemme suomalaisesta työvoimasta kilpailukyvytöntä?
Vierailija kirjoitti:
Tämä johtuu varmasti myös työvoiman pysyvyydestä. Kun olet lentänyt vieraaseen maahan töihin niin et noin vain lyökkään hanskoja tiskiin kun homma onkin raskasta ja tylsää. Lisäksi palkka on hyvä joidenkin maiden mittakaavassa.
Jos otat työntekijän kotimaasta, voi hän lähteä koska tahansa jos työ ei huvita. Tähän ei maanviljelijöillä ole varaa, kun työt pitää saada tehtyä aikataulussa. Nykyään ei mansikoiden ja herneiden poiminta kelpaa edes nuorille, ne hommat on hoidettu jo vuosikaudet pääsääntöisesti ulkomaalaisten poimijoiden avulla.
10 000 hakijaa (ja nämä vain välitysfirmoilla) näyttäisi, että työ kelpaa.
Vierailija kirjoitti:
Ulkomaalainen on ahkerampi, niin se vain on.
Ja ammattitaitoinen. Sitähän viljelijät ovat sanoneet. Suomessa ei ole alan ammattitaitoa, koska työ on kausityötä, ja on vaikea löytää toinen ammatti talven ajaksi.
Vierailija kirjoitti:
Ulkomaalainen on ahkerampi, niin se vain on.
Raha ratkaisee.
Ulkomaalaiselle voi maksaa vaikka 4 e tunnilta.
Kannattaa huomioida, että joskus ulkomaalainen saattaa maksaa isännälle majoituksesta ja ruoasta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ulkomaalainen on ahkerampi, niin se vain on.
Ei vaan halvempi, niin se vain on. Orjatyövoimaa maanviljelijät ovat tykänneet käyttää maailman sivu.
Ahkerampi on halvempi, viljelijälle tärkeä luku on montako senttiä kaalin poiminta maksaa per kaali, ei paljonko kaalinpoimijan tuntipalkka on.
Osta kotimaista... Tai vitut siitä enää.
Paljonko EU maksaa tukea kun työllistää ulkomaalaisia?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tässä tilanteessa riskit on varmasti suuremmat kuin tarve palkata lisää väkeä. Riskien minimoimiseksi harkitaan muita vaihtoehtoja kuin työvoiman palkkaamista.
Kuten työvoiman lennättämistä muista maista pelloille?
Jos siten pärjätään mahdollisimman vähällä työntekijä määrällä ja perhdyttämisellä todennäköisesti noin. Esim. mansikan poimintaan en ehkä palkkaisi tänä vuonna ketään.
Mitähän epäkohtia/ongelmia noilla tiloilla on kun eivät millään haluaisi päästää suomalaisia tekemään töitä siellä? Noissa paikoissa on pakko olla jotain mätää jos suomalaisia työntekijöitä olisi kuitenkin tarjolla.
Pimeitä palkkoja? Epäinhimilliset työolot?
Pitäisikö suosia vain itsepoimintaa ja jättää nämä orjien poimimat mansikat?
Luulen, että kelpaa jos palkka olisi kunnollinen. Niinpä ehdotan seuraava. Kaikki työttömät, jotka saavat työttömyyskorvausta, saisivat käydä lisäksi maatiloilla töissä ilman, että palkasta menisi veroja. Asia on tällä ratkaistu. He saisivat työttömyyskorvauksen päälle tämän raskaan työn lisän eli minimipalkan, josta ei menisi veroja. Säästyisi ainakin koronalta.
Kaiketi työvoimalle ei sitten ollutkaan tarvetta.