Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Miten saa tehtyä hyvän perunalaatikon? Mulla menee aina pieleen.

Vierailija
09.12.2019 |

Kun keitän perunat, niin osa niistä hajoaa kattilaan. Ehjät perunat on hajonneiden muusin peitossa. Kuoriminen kestää niin kauan että perunat ehtii jäähtyä. Hajonneista kuorista on vaikea kaapia perunaa.
Miten ihmeessä perunat ehtii kuoria kuumina ja muussata, kylmässä perunassa on kai ominaisuudet väärät.

Kommentit (18)

Vierailija
1/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Osta kaupasta!  

Vierailija
2/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Keitä höyrykattilassa, eivät hajoa.

Osta laatuperunoita, muusiin jauhoisia.

Älä keitä liian kauan, äläkä liian väljässä vedessä.

Perunat voi kuoria valmiiksi jo keittämiseen, voi sitten muusata lämpiminä.

Loraus kermaa tai nokare voita ja nesteeksi maitoa.

Riippuen tietenkin, millaista perunalaatikkoa olet tekemässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kuivasta kuusilaudasta saa hyvän laatikon perunoille.

Vierailija
4/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi ihmeessä haluat keittää perunat kokonaisina?

Kuori ne raakoina, ja leikkaa isoiksi paloiksi, jotka laitat kunnolla kiehuvaan veteen.

Vierailija
5/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aika moni jauhoinen lajike hajoaa keitettäessä. Kaiken lisäksi hajonneiden perunoiden kuorimisesta tulee isot kuorimistappiot. 

Parempi tulos saadaan kun helposti hajoavat jauhoiset perunat kuoritaan raakana ja keitetään kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä ja soseutetaan suoraan keittoveteen. Näin saadaan hajonneet perunat tarkasti soseeseen ja vältetään melkoiset kuorimistappiot. Tarvittaessa lisätään hiukan kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose. Kuiva tönkkösose ei aina edes ala imeltymään - tosin kun soseutetaan pieneen määrään keittovetta, niin silloin on yleensä riittävästi vettä imeltymiseen.

Vierailija
6/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihan sama kuorinko perunat ennen vai jälkeen keiton. Valikoi hyvän makuinen peruna. Survo perunat rauhassa, älä sekoita jauhoja liian kuumaan perunamassaan jolloin jauho alkaa kypsentyä imeltymisen sijaan. Älä päästä perunoita myöskään liian viileäksi, silloin jauho ei aiheuta imeltymistä.

Keitä perunat suolattomassa vedessä. Imellytä perunat ja vehnäjauho lämpöisessä vedottomassa (Takan kuve, pannuhuone, lattialämmitetty pesutilat tms) tilassa vaikka yön yli. Sekoita muutaman kerran jotta näet imeltymisen käynnistyvän. Vie lämpöisempää jos ei käynnisty. Ei kuitenkaan uuniin. Lisää Hyvin imeltyneeseen (liisterimäinen koostumus ja imelä maku) perunaan reilusti maitoa ja hyppysellinen suolaa. Jätä vuokaan kuohumisvaraa ja laita maitoa niin paljon että seos on löysää velliä. Laita voinokare vuokaan. Paista 150 asteessa 4-6 tuntia. Pitäisi tulla hyvä laatikko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Useassa sukupolvessa meidän hämäläisessä suvussa kiertänyt ohje. Jokainen tietysti vähän säveltää, mutta tässä pääohjeet:

1 kg perunoita (jauhoinen peruna:Pito, Van Gogh, Matilda, punainen

pussi)

vettä

1/2 dl vehnäjauhoja

noin 5 dl maitoa (itse käytän maitojuomaa, ei pelkästään laktoosi-intoleranssin takia)

50 g voita sulatettuna

2 tl suolaa

1/2 tl muskottipähkinää tai kanelia

tarvittaessa siirappia (yleensä tarvitaan, enemmän tai vähemmän)

Olennainen asia on perunalajike ja se, että perunat keitetään kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori perunat ja soseuta ne (itse puristan ne perunapuristemella, ettei olisi vaaraa liisteröitymisestä). Ripottele lämpimän soseen pinnale jauhot ja painele ne soseen joukkoon. Peitä kattila liinalla ja anna imeltyä lämpimässä paikassa 4-5 tuntia (minä annan yleensä olla yli yön). Sekoita muutamia kertoja imeltymisen aikana. Hyvä imeltymislämpötila on 50 -60 astetta (itse pidän tarkkaan säädetyssä uunissa). Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta.

Lisää soseeseen sulatettu voi ja maito. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä tai kanelilla. Jos perunasose ei ole riittävsäti imeltynyt, lisää hiukan siirappia (yleensä kannattaa lisätä värinkin vuoksi). Kaada vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Paista perunalaatikkoa 150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

Vierailija
8/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ja huom, survo perunat yksi kerrallaan, älä käytä sähkövatkainta äläkä missään tapauksessa käytä perunoiden keitinvettä soseeseen. Imeltyminen vaatii vain perunan ja jauhon, ei vettä. Maito lisätään ennen paistoa imeltyneeseen tuotteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Koskaan ei siirappia imellytettyyn perunalaatikkoon. Silloinhan olisi sama maistaa tavallinen perunasose siirapilla ja muskotilla.

Se hienostunut makeus ja pähkinän maku kehittyy nimenomaan imeltymisen aikana, niitä ei lisätä Erikseen.

Imeltyminen tapahtuu 30 asteen hujakoilla, lämpimämmässä vehnäjauhot alkavat kypsyä ja joudut tekemään kuten joku onneton kommentoija joka miellyttää 60 asteessa ja lisää siirappia mitään soossiinsa.

Vierailija
10/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ja huom, survo perunat yksi kerrallaan, älä käytä sähkövatkainta äläkä missään tapauksessa käytä perunoiden keitinvettä soseeseen. Imeltyminen vaatii vain perunan ja jauhon, ei vettä. Maito lisätään ennen paistoa imeltyneeseen tuotteeseen.

Vaatii lämpöä myös, 55-75 astetta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vehnäjauho alkaa kypsyä 50 asteessa, ei peruna imelly jos noin kovat lämmöt. Koskaan ei siirappia imellytettyyn laatikkoon. Miettikääpä nyt hetki mikä sen imellyttämisen tarkoitus on.

Vierailija
12/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Koskaan ei siirappia imellytettyyn perunalaatikkoon. Silloinhan olisi sama maistaa tavallinen perunasose siirapilla ja muskotilla.

Se hienostunut makeus ja pähkinän maku kehittyy nimenomaan imeltymisen aikana, niitä ei lisätä Erikseen.

Imeltyminen tapahtuu 30 asteen hujakoilla, lämpimämmässä vehnäjauhot alkavat kypsyä ja joudut tekemään kuten joku onneton kommentoija joka miellyttää 60 asteessa ja lisää siirappia mitään soossiinsa.

Imeltymistä ei todellakaan tapahdu 30 asteen hujakoilla, sillon happanee. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eli kaikki tekee erilailla.

Vierailija
14/18 |
09.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joo, osa tekee imellytettyä perunalaatikkoa, osaa mädännyttää perunamuusin ja peittää maun siirapilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/18 |
02.01.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Eli kaikki tekee erilailla.

Voi tehdäkin eri tavoilla. Tönkkösose tulee notkistaa puuromaiseksi kuumalla vedellä. Myös riittävän iso imellettävä massa takasi imeltymisen onnistumista. 2 kg mieluummin 3 kg on hyvä minimimäärä perunoita.

Imeltymislämpötilan tulee olla noin 65-73 astetta. Sen voi hallita useammallakin tavalla. Perinteinen vanhanajan imeltäminen tapahtui niin että kuuma sose jäähdytettiin kokemuksen perusteella 74-76 asteiseksi ja sosekattila eristettiin hyvin vällyillä.  78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa.Hyvin eristetty sose jäähtyi riittävän hitaasti niin että imeltyminen oli mahdollisimman tehokasta - sose imeltyi noin 3 tunnissa.Imeltymisen aikana sosetta sekoitettiin muutaman kerran. Lämpimässä paikassa vällyjä tarvittiin vähemmän ja huoneenlämmössä enemmän.

Sähköuunissa onnistuu hyvin, kun 74-76 asteinen sose laitettiin imeltymään 65-70 asteiseen uuniin noin 3 tunniksi välillä sekoittaen. 

Kun imelletään sähkölieden uunissa, niin sose voidaan jäähdyttää alempaankin lämpötilaan eli noin 65 asteeseen ja sose laitetaan imeltymään noin 70 asteiseen uuniin noin 3 tunniksi välillä sekoittaen.

Vierailija
16/18 |
22.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Ja huom, survo perunat yksi kerrallaan, älä käytä sähkövatkainta äläkä missään tapauksessa käytä perunoiden keitinvettä soseeseen. Imeltyminen vaatii vain perunan ja jauhon, ei vettä. Maito lisätään ennen paistoa imeltyneeseen tuotteeseen.

Vaatii lämpöä myös, 55-75 astetta. 

65-75 astetta ! ! !

Vierailija
17/18 |
22.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vaikea sanoa.

Mä onnistun aina. Kuorit perunat yksitellen, kansi kummassakin astiassa. Survot jokaisen perunan lisäämisen jälkeen. Lisäät vehnäjauhon yksi lusikallinen kerrallaan.

Tärkkelyksen hajoaminen on simppeli kemiallinen reaktio. Ei rakettitiedettä.

Sen seurauksena perunasurvos löystyy ja makeutuu. Hajoaminen tapahtuu huoneenlämmössä ja kestää n. 12-15 h.

Vierailija
18/18 |
03.11.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vaikea sanoa.

Mä onnistun aina. Kuorit perunat yksitellen, kansi kummassakin astiassa. Survot jokaisen perunan lisäämisen jälkeen. Lisäät vehnäjauhon yksi lusikallinen kerrallaan.

Tärkkelyksen hajoaminen on simppeli kemiallinen reaktio. Ei rakettitiedettä.

Sen seurauksena perunasurvos löystyy ja makeutuu. Hajoaminen tapahtuu huoneenlämmössä ja kestää n. 12-15 h.

Huoneenlämpöinen sose imeltyy noin 4 päivässä. Eli sose alkaa käymään tai happanee ennen kuin imeltymistä on edes tapahtunut. 

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä yksi neljä