Miksi Japanissa voidaan syödä sashimia niin helposti, mutta Suomessa on pakastusohjeistuksia jne? Ei mutuvastauksia kiitos!
Olen Japanissa käydessä syönyt paljon sashimia ja sushia. Ajattelin kokeilla Suomessa tehdä ekaa kertaa.
Lueskelin ohjeita, ja foorumeilla on paljon keskustelua että ei uskalla syödä raakana jne.
Miten tuo suomalainen kala eroaa siitä miten se Japanissa syödään jos tuoreena tulee torilta? Ei siellä koskaan tule mitään parasiitteja kalasta. Sanotaan joskus että pitäisi graavata? Siis suolaa? Siinähän muuttuu koko kalan maku täysin jo.
Ja Japanissa ei todellakaan pakasteta 2 päivää kalaa varmuuden vuoksi, siinähän katoaa se koko pointti eli kalan tuoreus.
Onko ruokatietäjiä?
Kommentit (19)
Järvikalassa voi olla loisia, merikalassa ei. Itämeren suolapitoisuus on niin matala, että on riskinsä. Japanissa kala merikalaa ja meressä kunnon suola.
Vierailija kirjoitti:
Järvikalassa voi olla loisia, merikalassa ei. Itämeren suolapitoisuus on niin matala, että on riskinsä. Japanissa kala merikalaa ja meressä kunnon suola.
Ok, tuo kuulostaa järkeenkäyvältä. Tosiaan merikalasta puhuin, järvikalaa nyt ei tietenkään raakana. Olin tosiaan tietoinen että Itämeren suolapitoisuus on vaihteleva ja ei sama asia kuin vaikka Tyyni valtameri.
Eli kyse on siitä että meillä ei ole kunnon suolaista merta, joten kalan turvallisuus on hiukan kyseenalaista.
Ja toisaalta jos kala on tuontitavaraa jostain missä on kunnon meri, se ei ole enää tuoretta...
Mistähän peräisin olevaa kalaa nuo sushibuffetteja myyvät sitten käyttävät?
AP
Ihan norjalaisesta lohesta voi tehdä. Varmistat vaan ennen kuin ostat että se mahdollisimman tuoretta. Eli älä osta mitään viimeisen päivämäärän kalaa.
+siis kyllähän japanissakin suurin osa tulee pakkasen kautta myyntitiskeille ja sushibaareihin vai miten muuten selität norjalaisen lohen suuren määrän? :)
Sitäkin ihmettele myös, miksi minulla on japanilaiset tanssihousut jalassa kun alkaa tekemään mieli sushia.
Ap
Vierailija kirjoitti:
Sitäkin ihmettele myös, miksi minulla on japanilaiset tanssihousut jalassa kun alkaa tekemään mieli sushia.
Ap
Olipas nasevaa.
AP
Japanissa käytetään merikalaa, joten lapamatovaaraa ei ole.
Ei sitä silti Suomessakaan kaikista kaloista saa, vaan mahdollisia tartuttajia ovat ahven, hauki, kuha, kiiski ja ehkä made. Kyllä täällä esim. lohikaloja voi käyttää sushiin raakana.
ÄLÄ KOSKAAN SYÖ RAAKAA KALAA ellet halua loisia aivoihisi ja sisäelimiisi, tai no itsepähän tiedät mitä teet.
Itämeri on saastuneempi kuin mistä Japanilaiset kalastaa. Ja ei se Norjan lohikaan kovin tuoretta ole, matkustanut tuhat kilometriä sinne kylmäaltaaseen.
En mä pakasta, ellei ole kyse siitä etten tee sushia samana päivänä kun kalan ostan. Teen yleensä lohesta (norja tai itämeri) ja katsonut vaan että on mahdollisimman tuoretta. Norjan lohi on mun mielestä paremman makuista ja siksi teen mielummin siitä jos vaan on tuoretta (nostettu max 2pv sitten). Eipä ole loisia tullut :)
Mun japanilainen kaveri kyllä todellakin tekee sushia ihan tuoreesta kalasta, norjalaisesta lohesta. Mutta varmistaa tuoreuden haistamalla - siis vaatii kalatiskillä saada haistaa.
Suomessa käytettävästä lohesta suurin osa (ellei jopa lähes kaikki) tulee Norjasta.
Koska japanilaisilla eri bakteerifloora kuin suomalaisilla. Siksi.
Suomalaiset on hysteerisiä tällaisissa asioissa. Muualla maailmassa myös siivotaan siksi, että asiat näyttäisivät puhtailta, Suomessa bakteerikammon takia. Ehkä siksi kaikki suolistosairaudet, allergiat, homeherkkyydet, hajusteherkkyydet ym. ovat niin yleisiä Suomessa.
Pakastaisin jos tekisin.
https://yle.fi/uutiset/3-9609706
https://www.sciencealert.com/fresno-california-patient-5-foot-tapeworm-…
Ollaan koko perhe syöty jo vuosia Norjan lohta kypsentämättömänä eri ruuissa. Ei ole loisia näkynyt kenelläkään.
Raw parasites kirjoitti:
Pakastaisin jos tekisin.
https://yle.fi/uutiset/3-9609706
https://www.sciencealert.com/fresno-california-patient-5-foot-tapeworm-…
Norjan lohi, suomalainen kirjolohi ja kasvatettu siika ovat turvallisia syödä vaikka raakanakin, vakuuttaa erikoistutkija Perttu Koski Evirasta.
Vierailija kirjoitti:
Raw parasites kirjoitti:
Pakastaisin jos tekisin.
https://yle.fi/uutiset/3-9609706
https://www.sciencealert.com/fresno-california-patient-5-foot-tapeworm-…
Norjan lohi, suomalainen kirjolohi ja kasvatettu siika ovat turvallisia syödä vaikka raakanakin, vakuuttaa erikoistutkija Perttu Koski Evirasta.
Se on raakaa myös turvallisesti syötäväksi tarjottuna eli pakastettu ohjeistuksen mukaisesti:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/ka…
Lisättäköön vielä, että katsoin Alkon sivuilta että siellä on ihan normaali sushiohje jossa lukee että kysy vaan tiskiltä tuoretta ja sano että teet sushia. Eli onko tuo Suomessa siis ihan samankaltaista kuin Japanissa kalatiskiltä?
Onko ihmisten käsitys siitä että se ei ole turvallista jokin muinaisjäänne?
AP