Ruokaympyrä laajenee
Kommentit (5)
Elli, hyvän kysymyksen teit. On totta, että hunaja on pitkälti erilaisia sokereita (fruktoosia ja glukoosia), ja tietenkin tosi makeaa. Ajattelen niin, että hunajassa on kuitenkin valkoiseen sokeriin verrattuna etuja - matalampi glykeeminen indeksi, jonkin verran kivennäis- ja hivenaineita - joiden vuoksi hunaja on parempi vaihtoehto silloin, JOS jotain makeutusta pitää olla. Hunajaa on väitetty myös luonnon omaksi superfoodiksi, jolla olisi mm. antioksidanttien vuoksi terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Tiedä häntä, enkä varauksetta toki usko tähän. Joka tapauksessa hunajassa sentään on jotain hyvääkin, kun taas puhdistettu, voimakkaasti teollisesti käsitelty sokeri on pelkkää sakkaroosia, joka muuten nostaa verensokerin hetkessä pilviin. Ja ainakin itselläni juuri tuo verensokerin pompsahdus on se koukku, johon sokeririippuvuuteni on epäilemättä perustunut.
Kuitenkaan en missään nimessä sano, että hunajaakaan pitäisi änkeä joka puuroon ja jugurttiin - kyllä silläkin keinolla lapsen (ja itsensä!) saa tottumaan makeaan ja vaatimaan sitä. Ruoanlaitossa hunaja on mielestäni kiva mauste ja edellä mainituista syistä johtuen parempi kuin sokeri.
Sokerin käyttö on kyllä kovasti tottumuskysymys. Itse syön mielelläni makeaa (kaapissa odottaa nytkin Runebergin torttu). En kuitenkaan lisää lainkaan sokeria esim. siihen mainitsemaasi puuroon. Kukaan ei pienenä sitä puurooni lisännyt ja en ole kai sitä osannut koskaan siihen kaivata. Mielummin syön makeani rehellisinä herkkuina ja sitten otan sokerin pois sellaisista ruokalajeista joissa se ei maistu tai tuo lisä iloa - siis esimerkiksi puurosta.
Siis kysyykö joku tosissaan, että mitä eroa on hunajalla ja valkoisella sokerilla? Valkoista sokeria ei ihminen tarvitse mihinkään. Paremminkin siitä olisi syytä pysyä hyvin kaukana. Se on ihan täyttä myrkkyä ihmiskeholle!
Siis lisääkö ihmiset ihan oiekasti lasten puuroon sokeria? Siis ihan sokerina? En ole koskaan kuullutkaan. Miksi, siis miksi, ei voi käsittää...
Sokerin täyskiellossa minua kummastuttaa lähinnä se, että sokeriahan se hunajakin on (ainakin 99-prosenttisesti). Mikä siitä tavallisesta sokerista tekee vaarallisen mutta hunajasta (sokeria siinäkin) ei?