Minkälaisia ruokasääntöjä sinulla on?
Minkälaisia sääntöjä ja rutiineja arkiruokailuusi kuuluu? Juotko aina lasin vettä ennen ruokaa vai otatko lämpimän ruuan jälkeen aina suklaakonvehdin? Rajoitatko määriä tiukasti vai ahdatko suuhusi kaiken, mitä tarjotaan?
Tässä muutamia omia sääntöjäni:
- jäätelö syödään kupista eikä vohvelista
- joka aterialla täytyy olla lisukkeena joku vihannes tai marja
- makeaa ei saa syödä ilman, että syö ensin jotain järkevää ruokaa tai välipalaa
- iltapalan jälkeen pitää käydä tunnin sisällä nukkumaan
Ennen kuin joku tulee pöyristelemään ortoreksiaa, ei tarvitse ottaa kaikkea niin vakavasti. :)
Kommentit (230)
Ei lihaa, ei kanaa. Ei ruokaa klo 18 jälkeen.
Mulla on ollut ortoreksia ja olen taistellut sen yli 20 vuotta.
Tätä nykyä mulla on yksi sääntö: jos se ei maistu hyvältä, älä syö sitä.
Oikeasti tämä ei kumminkaan ole ihan näin yksinkertaista. Minusta ”hyvältä maistuu” kovin usein tiettyjen sääntöjen mukainen ruoka ja niiden vastainen on ällöttävää, pahaa, epäilyttävää, vaikkei siihen ole mitään oikeaa syytä.
En nyt sanoisi säännöksi, mutta pyrin siihen, että ruokani on aina hyvänmakuista ja ravitsevaa.
Jos syön raskaammin tänään (vaikka nepalilaisessa), otan vähän kevyemmin huomenna tai seuraavana päivänä. Riippuen tilanteesta. Tasaan siis kaloreita noin viikkotasolla. En laske orjallisesti.
Rehuja joka aterialla, ruokaa vain ruola-aikoina. Kyllä näistä voi joskus joustaa.
Vain yksi: ruoka syödään keittiössä, ruokapöydän ääressä. Ei ikinä olohuoneessa eikä varsinkaan sängyllä...
Tällä hetkellä ainoa ruokasääntö on, että pitää syödä tarpeeksi, että jaksaa treenata kovaa ja kehittyy. No, sääntö on kai sekin, että pääasiassa pitää syödä terveellistä ruokaa, vaikka herkkujakin voi aina halutessaan syödä (vaikka päivittäin, jos siltä tuntuu) ja ruoka pitää koostaa jotakuinkin ravintosuositusten mukaan eli joka aterialla paljon kasviksia, hiilihydraatteja tarpeeksi, että jaksaa mennä kovaa, ja proteiinit ja rasvat pääosin terveellisistä ja laadukkaista lähteistä.
Vierailija kirjoitti:
Jos syön raskaammin tänään (vaikka nepalilaisessa), otan vähän kevyemmin huomenna tai seuraavana päivänä. Riippuen tilanteesta. Tasaan siis kaloreita noin viikkotasolla. En laske orjallisesti.
Sulle ruoka merkkaa vain kaloreita :)
Sama täällä etten syö makeaa nälkään vaan jälkiruokana :)
kasvikset (parsakaalit, porkkanat ym.) jätän usein myös aivan hieman ”raa-aksi” että niissä on suutuntumaa. Muhennokseksi keitetty mössö ällöttää
Säännöt eivät ole ehdottomia mutta seuraan näitä usein: Joka aterialla jotain kasvista, hedelmää tai marjaa.
Kerran päivässä jotain mikä tekee hyvää suolistolle, kuten borisjuomaa, hapankaalia, raakamaitoa tai hapankurkkua.
Syön myös niin, että jos lounas oli raskas, illallinen on kevyt tai toisinpäin.
-Myös kokin on syötävä. Jos ei kokille kelpaa, ei muidenkaan tarvi syödä.
-Tietyt ruoka-aineet eivät sovi samalle lautaselle. Kokeilla toki voi, mutta esim. kaurapuuro pippuripihvillä ei tässä taloudessa toimi, eikä siihen tarvi hyvää sisäfilettä näin ollen tuhlata.
-Ruoka syödään kun kaikki istuutuvat saman pöydän ääreen. Vähintään koko perheen pitää olla samassa asunnossa ruoka-aikana ellei muuta ole aiemmin sovittu.
-Ruuasta saa, ja pitääkin keskustella rehellisesti. Vain hyväksi kehutut annokset palaavat ruokalistalle, kaikkien yhteiset inhokit karsitaan.
En ikinä aloita ruokasotaa, mutta puolustaudun tarvittaessa.
Vierailija kirjoitti:
-Myös kokin on syötävä. Jos ei kokille kelpaa, ei muidenkaan tarvi syödä.
-Tietyt ruoka-aineet eivät sovi samalle lautaselle. Kokeilla toki voi, mutta esim. kaurapuuro pippuripihvillä ei tässä taloudessa toimi, eikä siihen tarvi hyvää sisäfilettä näin ollen tuhlata.
-Ruoka syödään kun kaikki istuutuvat saman pöydän ääreen. Vähintään koko perheen pitää olla samassa asunnossa ruoka-aikana ellei muuta ole aiemmin sovittu.
-Ruuasta saa, ja pitääkin keskustella rehellisesti. Vain hyväksi kehutut annokset palaavat ruokalistalle, kaikkien yhteiset inhokit karsitaan.
Ihan ok, mutta mistä tuo läsnäolopakko oikein tulee? Eihän enää jaeta ruokaa tasan murun tarkkuudella, tai eletä muutenkaan entisajan tyyliin. Toivottavasti!
Luulin, että tässä on kyse lapsille asetetuista säännöistä tyyliin "Lautanen syödään tyhjäksi, koska täytyy ajatella kehitysmaiden lapsia..."
Ei minulla ole itselleni sääntöjä.
Tai yksi on: syön vain, kun on nälkä.
Pyrin syömään siten, ettei koskaan ole kiljuva nälkä.
Vierailija kirjoitti:
Mulla on ollut ortoreksia ja olen taistellut sen yli 20 vuotta.
Tätä nykyä mulla on yksi sääntö: jos se ei maistu hyvältä, älä syö sitä.
Oikeasti tämä ei kumminkaan ole ihan näin yksinkertaista. Minusta ”hyvältä maistuu” kovin usein tiettyjen sääntöjen mukainen ruoka ja niiden vastainen on ällöttävää, pahaa, epäilyttävää, vaikkei siihen ole mitään oikeaa syytä.
Mistä tietää, onko jollain ortoreksia vai syökö vain terveellisesti? Eikö se ole hyvä juttu syödä terveellisesti, miksi pitäisi tahallaan syödä huonosti, jos ei halua?
Lämpimän ruuan koko on 400-500 kcal, välipalan 200-300 kcal, näistä en jousta ikinä ellei ole ihan pakko kohteliaisuussyistä
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
-Myös kokin on syötävä. Jos ei kokille kelpaa, ei muidenkaan tarvi syödä.
-Tietyt ruoka-aineet eivät sovi samalle lautaselle. Kokeilla toki voi, mutta esim. kaurapuuro pippuripihvillä ei tässä taloudessa toimi, eikä siihen tarvi hyvää sisäfilettä näin ollen tuhlata.
-Ruoka syödään kun kaikki istuutuvat saman pöydän ääreen. Vähintään koko perheen pitää olla samassa asunnossa ruoka-aikana ellei muuta ole aiemmin sovittu.
-Ruuasta saa, ja pitääkin keskustella rehellisesti. Vain hyväksi kehutut annokset palaavat ruokalistalle, kaikkien yhteiset inhokit karsitaan.
Ihan ok, mutta mistä tuo läsnäolopakko oikein tulee? Eihän enää jaeta ruokaa tasan murun tarkkuudella, tai eletä muutenkaan entisajan tyyliin. Toivottavasti!
On edes yksi hetki päivästä kun kaikki ovat paikalla ja istutaan rauhassa keskustellen päivän tapahtumista.
Olen lihavuusleikattu ja syön ravitsumesterapeutin antaman ohjevihkon mukaan. Siten säästyy turhalta säätämiseltä. Ruokaa 2 desiä joka kolmas tunti viidesti päivässä, that’s it.
Teen tietenkin ruokani isompina annoksina ja pakastan valmiiksi omat ruoka-annokseni. On todella helppoa ottaa pakkasesta illalla sulamaan seuraavan päivän ruoat.
Juomien kanssa toimin myös kuten rt on neuvonut eli lopetan veden juomisen puoli tuntia ennen ateriaa enkä juo vettä puoleen tuntiin aterian jälkeen että ravintoaineet pääsevät imeytymään mahdollisimman hyvin rauhassa. Ruoan jälkeen on harvemmin edes jano koska en syö järin suolaista ruokaa.
Vierailija kirjoitti:
Lämpimän ruuan koko on 400-500 kcal, välipalan 200-300 kcal, näistä en jousta ikinä ellei ole ihan pakko kohteliaisuussyistä
Sullakin pelkät kalorit mielessä.
-Ei kermakastiketta ja kermaperunoita samalla aterialla.
-Ei kermaisen ruoan jälkeen jäätelöä jälkkäriksi