Haluatko säästää ruokamenoissa ja syödä hyvin ja terveellisesti?
Hyvä ruoka ei ole välttämättä kallista.
1) Tee itse
Eineksissä ei ole mitään vikaa, useimmat ovat terveellisiä ja lisäaineettomia. Mutta tulevat annoshinnalta kalliimmaksi. Kannattaa tehdä isoja annoksia ja pakastaa osa tai kokonaan. Esimerkiksi jauhelihamakaronilaatikkoa saa puolet halvemmalla itse tehden.
2) Hyödynnä tähteet
Oikeasti, tee lounasannoksia illallisen tähteistä. Säästät pitkän pennin työpaikkaruokailussa. Ja jos jää vähemmän kuin mitä annokseen tarvitsisit, tunge kastiketta lämpimiin voileipiin, riisiä appelsiiniriisiin tai sosekeiton suurusteeksi, pastaa salaattiin, muusia rieskaan jne. Harvoin tähteet ovat sellaisia, ettei niille löydy mitään uusiokäyttöä.
2) hyödynnä kauden vihannekset, hedelmät ja juurekset.
Ei kannata fakkiutua syömään esimerkiksi tomaatti-kurkku-salaattai ympäri vuoden, kasvihuoneessa kasvaneet tai toiselta puolelta Eurooppaa lennätetyt kasvikset ovat aika epäekologisia, kalliita - ja mauttomia. Minkä lisäksi vaihtelu virkistää. Mitäpä jos tekisit vaikkapa etikkakaalisalaattia tai kookoshiutaleilla ja sitruunalla maustettua porkkanaraastetta? Uunijuureksia vihersalaatin sijasta? Tai entä jos kesällä jättäisit rucolan ostamatta ja käyttäisit kotimaista hortaa, esimerkiksi pieniä voikukanlehtiä?
3) luovu luulosta, että kalliit ja eksoottiset ainekset ovat parhaita
Vaikkapa lihassa on aivan turha törsätä sisäfileeseen, jos aiot hauduttaa lihaa. Halvat ruhonosat sopivat jopa paremmin haudutettavaan liharuokaan, koska niissä on rasvaa, eivätkä ne kuivu ja sitkisty kuten file.
4) Monet perinteiset ruuat ovat itse asiassa oikein mainioita, niitä voi halutessaan säveltää ja maustaa. Niiden etuna on, että valmistus on helppoa, ainekset helppo hankkia ja hinta yleensä huokea.
Otetaanpa vaikka linssikeitto. Perinteinen, hyvä, proteiinirikas ja nopea ruoka, useimpia linssejä ei tarvitse liotella. Lisää joukkoon tomaattimurskaa, kuutioitu palsternakka ja pari porkkanaa, sipulia. JA koskenlaskijaa (tai mitä tahansa tuorjeuustoa, jota sinulla sattuu olemaan jääkaapissa), pari reipasta lusikallista currya, ja voila, sinulla on tuhti ja mausteinen linssikeitto.
Tai vaikkapa nyt lihamureke. Klassikko, mutta tuunaapa vaikka Jamie Oliverin tyyliin sitä, tee kylkeen tuo tomaattisoosi ja spagettia. Uppoaa ainakin meidän muksuihin ihan tosi hyvin.
https://www.jamieoliver.com/recipes/pork-recipes/pork-meatloaf-spaghett…
5) tee useampi ruokalaji kerralla. Mieti, mikä voi hautua tai kypsyä samalla kun valmistelet muuta. Samalla keittiössäoleilulla saat valmiiksi ruuan seuraavaksikin päiväksi. Ei se ruuanlaitto NIIN kivaa ole, että siihen kannattaisi joka päivä uhrata hirveästi aikaa, eihän...?
Esimerkkinä meidän viime viikon arkimuonat. Maanantaina kuorin ekana vihanneksia ja tein porkkana-linssikeiton kiehumaan, sillä välin kun se kypsyi, tein illan ruuaksi tonnikalapastan, tomaattisella tonnikalakastikkeella. Kylkeen laitoin tomaatti-basilika-mozzarellasalaatin.
Tiistaina syötiin tuo keitto ja lämpimiä voileipiä, joihin upotin viikonlopulta jääneet leivänjämät ja maanantailta tähteeksi jääneen tonnikalakastikkeen. Leipien tekoon meni viisi minuuttia plus paisto.
Keskiviikkona silppusin kaalia ja paistoin sikanautaa, ladoin tumman riisin, lihaliemen ja mausteiden kera uunipataan ja panin uuniin, sai hautua reilun kolme tuntia kaalilaatikoksi torstain ruualsi. Sen paistuessa tein muusia, sienikastikkeen ja jauhelihapihvit. Muusia tein isomman annoksen ja jämistä perunarieskaa. Kylkeen tein aasialaismakuisen porkkanaraasteen.
Torstaina syötiin kaalipataa ja porkkanaraasteen loput.
Tähän tapaan voi samalla valmistella valmiiksi pidempää kypsytystä tarvitsevaa ruokaa ja tehdä samalle illalla nopeammin valmistuvan ruuan.
Kommentit (72)
Kiitos vinkeistä!
Keitot on hyviä, itse teen usein ison keiton, jota voi ottaa lounaaksi työpaikalle parinakin päivänä.
Perjantaisin teemme usein pizzaa. Samalla vaivalla tekee useamman pellillisen, jolloin lauantaina voi syödä pizzapalat lounaaksi.
Puhut asiaa. AV:lla on monta joille tuo on aivan hepreaa.
Noin on meillä tehty jo 40 v ja sitä ennen lapsuuskodissani ja niin edelleen. Ja tuon olen omille lapsillekin opettanut jo pienestä pitäen. Aviomies on ainoa joka on eineksillä kasvatettu tässä perheessä ja siitäkin vierotettu heti seurustelun alussa 22v sitten:)
Kiva kuulla, että nämä ovat monella käytössä.
Ap
Asiaa.
Mun neuvoni noiden lisäksi:
Osta isompia pakkauksia ja hyödynnä ne eri aterioihin. Lihat ja kalat ovat isompina määrinä huokeampia, esimerkiksi kokonainen kala vs. pieni fileen pala. Koko kalan voi panna fileeksi, keittää perkeistä liemen ja tehdä kalakeiton ja pakastaa toisen fileen tai tehdä sen valmiiksi, vaikkapa uunikalana. Ruokaa pariksi, kolmeksi päiväksi.
Tai joku kilon jauhelihamälli: tee lihapullia pakkaseen ja spagettikastike.
Toinen neuvo on, että mausteet, teet, linssit, riisit ja osa kahveistakin on halvempia etnisissä kaupoissa. Usein ne on vieläpä parempilaatuisia. Esimerkiksi teetä saa kilon paketin muutamalla eurolla, ja tosi hyvää, isolehtistä irtoteetä onkin! Kyse on maahanmuutt.jien suosimista kaupoista, ja he ovat taitavia venyttämään penniä, ja tarkkoja esimerkisi mausteiden laadun suhteen.
Kuutonen, kiitos, hyviä neuvoja ja allekirjoitan molemmat minäkin! Lisää vinkkejä!
Ap
Kaikki tuo tiedossa joten ihan turha kirjoitus
Meillä ei syödä leipää.Se on turhake.
Oikein hyviä vinkkejä, kiitos. Mitä kuitenkin keittoihin tulee, niin yleinen käsitys niiden edullisuudesta on harhaa. Eivät juurekset, vihannekset, linssit, lihat jne. ole yhtään sen halvempia, jos ne tarjoilee liemessä. Toki keitosta maha täyttyy, kun syö kiinteiden aineiden lisäksi myös vettä, mutta yhtä hyvin sen veden voisi juoda lasista kylmänä.
Osta lihat tai kanat luineen, paahda luut ja keittele niistä luuliemi. On terveellinen ja maukas pohja kastikkeelle. Liemen voi pakastaa, joten yhdestä paahtamis- ja keittelykerrasta riittää useampaan kastikkeeseen.
Vierailija kirjoitti:
Oikein hyviä vinkkejä, kiitos. Mitä kuitenkin keittoihin tulee, niin yleinen käsitys niiden edullisuudesta on harhaa. Eivät juurekset, vihannekset, linssit, lihat jne. ole yhtään sen halvempia, jos ne tarjoilee liemessä. Toki keitosta maha täyttyy, kun syö kiinteiden aineiden lisäksi myös vettä, mutta yhtä hyvin sen veden voisi juoda lasista kylmänä.
Olet oikeassa, mutta kyse on syömismukavuudesta. Hyvältä maistuva ateria on miellyttävämpi syödä kuin erilliset läjät linssiä, kasiksia, lihaa jne.
Ap
Meillä juotiin kahvia, laitettiin salaatit ja juurekset ja marjat ja pähkinät tehosekoittimeen ja syötiin valmisnuudelia ja mikroruokia. Aikaa meni.. viikossa ehkä 5 min
Vierailija kirjoitti:
Osta lihat tai kanat luineen, paahda luut ja keittele niistä luuliemi. On terveellinen ja maukas pohja kastikkeelle. Liemen voi pakastaa, joten yhdestä paahtamis- ja keittelykerrasta riittää useampaan kastikkeeseen.
Asiaa puhut. Ylipäätään lihan ja kalan perkeet kannattaa aina keittää liemeksi. Tai vaikkapa uunibroilerista on järkevää aina ottaa se liemi vuoasta talteen, siitä saa täysin vaivatta maukkana kastikkeenpohjan.
Ap
Vierailija kirjoitti:
Oikein hyviä vinkkejä, kiitos. Mitä kuitenkin keittoihin tulee, niin yleinen käsitys niiden edullisuudesta on harhaa. Eivät juurekset, vihannekset, linssit, lihat jne. ole yhtään sen halvempia, jos ne tarjoilee liemessä. Toki keitosta maha täyttyy, kun syö kiinteiden aineiden lisäksi myös vettä, mutta yhtä hyvin sen veden voisi juoda lasista kylmänä.
Jos sulle se keittojen neste on pelkkää vettä, niin älä kuvittele näin olevan muillakin.
Vierailija kirjoitti:
Meillä juotiin kahvia, laitettiin salaatit ja juurekset ja marjat ja pähkinät tehosekoittimeen ja syötiin valmisnuudelia ja mikroruokia. Aikaa meni.. viikossa ehkä 5 min
Hei, avaatko nyt vähän viestiäsi. Mitä teillä tehosekoittimella siis tehtiin? Kaikki möyssättiin soseeksi ja syötiin?
Nyt oli puhe hyvästä syömisestä, siis maukkaasta ruuasta. Smoothiet ovat hienoja, mutta joku "kaikki sekaisin" ja kylkeen valmisnuudelia ei ole kyllä otsikossa mainittua hyvin syömistä.
Ruoan pitäisi olla kumminkin nautinto, ei pelkkää mahan täyttämistä..
Ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Oikein hyviä vinkkejä, kiitos. Mitä kuitenkin keittoihin tulee, niin yleinen käsitys niiden edullisuudesta on harhaa. Eivät juurekset, vihannekset, linssit, lihat jne. ole yhtään sen halvempia, jos ne tarjoilee liemessä. Toki keitosta maha täyttyy, kun syö kiinteiden aineiden lisäksi myös vettä, mutta yhtä hyvin sen veden voisi juoda lasista kylmänä.
Olet oikeassa, mutta kyse on syömismukavuudesta. Hyvältä maistuva ateria on miellyttävämpi syödä kuin erilliset läjät linssiä, kasiksia, lihaa jne.
Ap
Totta, mutta onhan esimerkiksi wokissa paistettu monen ruoka-aineen sekoitus yhtä lailla ateria kuin samat aineet keitossa. Makuasia, kumpi miellyttää enemmän.
Arvostan tekemääsi listaa. Minulla suurin ongelma on se että minulle ei kotona opetettu mitään ruoanlaittotaitoja. Nykyään osaan tehdä jo muutaman perusreseptin, mutta oppiminen jatkuu yhä. Siksi minun on vaikea keksiä mitä minä tekisin ja ehkä eniten vaikeuksia tulee tuosta alemmasta kohdasta eli tähteiden uudelleen käyttö. Sekin on taitolaji että osaa laatia tähteistä hyvän makuista ruokaa. Olen joskus yrittänyt tyhjentää kaappia tekemällä jonkin uuden reseptin mukaan ja lopputulos on ollut syömiskelvoton, eli en pelkästään käyttänyt siihen tähteitä vaan saattoi kulua ihan uuttakin materiaalia. Tulee kalliiksi näin aikuisiällä oppia tekemään ruokaa :D
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Oikein hyviä vinkkejä, kiitos. Mitä kuitenkin keittoihin tulee, niin yleinen käsitys niiden edullisuudesta on harhaa. Eivät juurekset, vihannekset, linssit, lihat jne. ole yhtään sen halvempia, jos ne tarjoilee liemessä. Toki keitosta maha täyttyy, kun syö kiinteiden aineiden lisäksi myös vettä, mutta yhtä hyvin sen veden voisi juoda lasista kylmänä.
Jos sulle se keittojen neste on pelkkää vettä, niin älä kuvittele näin olevan muillakin.
Mitä muuta keitossa on kuin kiinteitä aineita, rasvaa ja vettä? Jos soppaan kaataa maitoa tai kermaa, niin nekin ovat enimmäkseen vettä. Paksun sosekeitonkin tekee keitoksi vesi, jota ilman se on muusia.
Siinä on kyllä ohhjeet oikeinn perusteellisemmasta päästä. En vaaan jaksa uskoa että kukaan väsynyyt ihminen saaatki jaksaa lukea tuota ja toisekseen alkaaa tuumasta toimeen.
Ja ei, en halua syyllistää pienituloisia tai ottaa kantaa tukien tasoon tms. Vaan ihan vaan välittää vinkkejä. Olisin iloinen, jos kertoisitte omat vinkkinne!
Ap