Voiko muutama päivä sitten "viimeisen käyttöpäivän" ohittaneen kanan vielä syödä?
Voiko mennä maha sekaisin tms? En haluaisi heittää roskiinkaan, jos on vielä ihan ok.
Kommentit (23)
Ei voi. Se on VIIMEINEN KÄYTTÖPÄIVÄ. Ei sama kuin esim. maidossa ”parasta ennen”
Maustamattomia kanan filee pihvejä.
Itse en söisi jos kerran jo pari päivä sitten mennyt päiväys. Joskus meillä on jääkaapissa ihan avaamaton leikkelepaketti joka on mennyt vanhaksi, niin korkeintaan koiralle annan muutaman. Loput roskiin. En halua pelleillä terveyteen liittyvillä asioilla
Päivän verran viimeisen käyttöpäivän jälkeen on vielä OK mutta en kyllä muutamaa päivää vanhaa enää söisi. Mutta tunnet lausahduksen:" Se mikä ei tapa, sattuu aivan helvetisti", joten vatsakivut ovat taattu.
Maistuu pahalle. Bakteerit alkaneet jo mädättää lihaa.
Kovalla kuumennuksella bakteereita saa vähenemään,rajatapaus.
"Vanhan ruuan syömistä rajoittaa se, että ruoka voi mennä pilalle - kahdellakin eri tavalla. Ruuassa on ensinnäkin pilaajabakteereja. Kun ne lisääntyvät ruuassa, se alkaa ennen pitkää haista ja maistua pahalle. Pilaajabakteerit eivät ainakaan alkuvaiheessa ole terveydelle vaarallisia. Ne tekevät kuitenkin ruuan sen verran vastenmieliseksi, että harva viitsii sitä syödä.
Varsinaisen terveysvaaran aiheuttavat aivan toiset bakteerit. Niitä kutsutaan taudinaiheuttajiksi. Tavallisimpia taudinaiheuttajia ovat esimerkiksi salmonella, campylobakteerit ja listeria, mutta niitä on muitakin.
Taudinaiheuttaja voi olla jo eläimessä valmiina, se voi livahtaa ruokaan teurastamolla tai kalanjalostuslaitoksella tai kotikeittiössä. Jos näin käy, seurauksena saatta olla ruokamyrkytys. Jotkut bakteerit aiheuttavat terveyshaittaa jo hyvin pieninä määrinä, joten tuoreestakin ruuasta voi ruokamyrkytyksen saada. Bakteerit voivat myös lisääntyä ruuan säilytyksen aikana ja aiheuttaa myrkytyksen myöhemmin, kun niitä on ruuassa suuria määriä."
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/03/27/vanhaakin-ruokaa-voi-syoda
Vierailija kirjoitti:
Maistuu pahalle. Bakteerit alkaneet jo mädättää lihaa.
Varmaan haiskahtaakin jo.
Vierailija kirjoitti:
"Vanhan ruuan syömistä rajoittaa se, että ruoka voi mennä pilalle - kahdellakin eri tavalla. Ruuassa on ensinnäkin pilaajabakteereja. Kun ne lisääntyvät ruuassa, se alkaa ennen pitkää haista ja maistua pahalle. Pilaajabakteerit eivät ainakaan alkuvaiheessa ole terveydelle vaarallisia. Ne tekevät kuitenkin ruuan sen verran vastenmieliseksi, että harva viitsii sitä syödä.
Varsinaisen terveysvaaran aiheuttavat aivan toiset bakteerit. Niitä kutsutaan taudinaiheuttajiksi. Tavallisimpia taudinaiheuttajia ovat esimerkiksi salmonella, campylobakteerit ja listeria, mutta niitä on muitakin.
Taudinaiheuttaja voi olla jo eläimessä valmiina, se voi livahtaa ruokaan teurastamolla tai kalanjalostuslaitoksella tai kotikeittiössä. Jos näin käy, seurauksena saatta olla ruokamyrkytys. Jotkut bakteerit aiheuttavat terveyshaittaa jo hyvin pieninä määrinä, joten tuoreestakin ruuasta voi ruokamyrkytyksen saada. Bakteerit voivat myös lisääntyä ruuan säilytyksen aikana ja aiheuttaa myrkytyksen myöhemmin, kun niitä on ruuassa suuria määriä."https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/03/27/vanhaakin-ruokaa-voi-syoda
Luin tuon artikkelin ja oon aika vakuuttunu, että sen kanan voi syödä.
Ap229
No jep jep taas näitä vastauksia.
Liha ja jopa kala säilyy usein parikin päivää viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Epäileväiset voi tämän vaikka googlata.
Kaikki on aina täysin omalla vastuulla, mutta jos liha tuoksuu neutraalilta, voi sen kypsentää ja syödä. Aisteja kannattaa käyttää.
Kolmannen yli menneen päivän kohdalla heittäisin lihan roskiin vain varmuuden vuoksi.
Mieheni on kokki, ja syömme välillä parikin päivää vanhaa lohta tai kanaa, sillä eivät ne yleensä miksikään mene. Marinoiduista tuotteista en sano mitään, sillä niitä ei ole mahdollista tutkia samalla tavalla.
Nyt on kana paistettu ja syöty. Maistui oikein hyvältä. Saapa nähdä tuleeko mitään.
No ei saisi syödä, mutta minä kyllä syön. Toistaiseksi ei ole mitään tullut. Lie olenko saanut lapsena jo teräsvatsan. Meillä kun ruuat säilytettiin aina kellarinrapussa, missä vain vähän viileähköä. 😁
1-2 päivää on vielä ok. Olen ollut pakkaajana lihatehtaalla ja samasta erästä samaan aikaan tehtiin esim. 1.8., 2.8. ja 3.8. päiväyksellä paketteja. 1.8. tarralla oleva on siis 3.8. vielä hyvää, mutta 3.8. ei enää 5.8. ole parhaimmillaan. Ongelma on ettei ostaja tietenkään tiedä mikä erä oli mitäkin. Siksi käytetään aisteja.
Vierailija kirjoitti:
Kovalla kuumennuksella bakteereita saa vähenemään,rajatapaus.
Kovakaan kuumennus ei tuhoa botuliinia ja vastaavia myrkkyjä, joita bakteerit erittävät raakaan lihaan. Eli kypsentämättömänä yli VIIMEISEN käyttöpäivänsä levännyttä broileria tai muutakaan lihaa ei ole enää turvallista syödä, vaikka kylmäketju sinänsä olisi säilynyt katkottomana. Voipi mennä henki. Hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää täyskypsennetty ja pakastimessa säilytetty broileri sen sijaan on ihan syöntikelpoinen.
Vierailija kirjoitti:
No ei saisi syödä, mutta minä kyllä syön. Toistaiseksi ei ole mitään tullut. Lie olenko saanut lapsena jo teräsvatsan. Meillä kun ruuat säilytettiin aina kellarinrapussa, missä vain vähän viileähköä. 😁
Lie olenko??? Lienenkö saanut!!! Perkele.
Vierailija kirjoitti:
Päivän verran viimeisen käyttöpäivän jälkeen on vielä OK mutta en kyllä muutamaa päivää vanhaa enää söisi. Mutta tunnet lausahduksen:" Se mikä ei tapa, sattuu aivan helvetisti", joten vatsakivut ovat taattu.
Miten kauan kuljetit kotiin, ennen kuin sait sen jääkaapiin? Miksi et valmistannut heti ostaessasi ja pakastannut? Kai sinulla on hajuaisti? Haista, tiedät onko mätä.Itse en käytäisi.mutta sinä teet päätöksen asiasta Emme Me Täällä!
Ei ole menny miksikään.