Unohdin paistetun lohen yöksi pöydälle, voiko syödä?
Harmittaa. Ehti olla 10-11 tuntia huoneenlämmössä, meniköhän se pilalle?
Kommentit (64)
Söisin ihan huoletta itse ellet oo tosi herkkömahainen.
Minä söisin kyllä. Ja olen syönytkin ilman mitään haittoja.
Mutta ethän sinä tällä tiedolla mitään tee. Periaatteessa kypsääkään kalaa ei suositella syötäväksi lyhyemmänkään ajan jälkeen, jos huoneenlämmössä on ollut.
Voi, voi. Harmittaisi laittaa 15 € lohet roskiin, harvoin viitsin lohiherkkua ostaa ja sitten käy näin.
-ap :(
Vierailija kirjoitti:
Voi, voi. Harmittaisi laittaa 15 € lohet roskiin, harvoin viitsin lohiherkkua ostaa ja sitten käy näin.
-ap :(
Uusi huolellinen kuumennus ja lohi suuhun.
Eiköhän sen maista ja haista onko pilalla. On itselle käynyt samoin ja hyvää oli ilman ruokamyrkytystä. Maista eka pieni pala ja kato miten käy.
Voi. Itsekin olen syönyt. Saman tien leivän päälle.
Ei se yhdessä yössä happane. Ei tarvi kuumentaa.
Vie palanen ulos, jos kelpaa variksille, voit huoletta syödä loput. testattu on.
No, kaipa minä sitä aion ainakin maistaa. Kiitos kommenteista.
-ap
Näissähän on aina se juttu, että bakeerit itsessään eivät ole haitallisia, vaan niiden erittämät toksiinit. Kyse ei myöskään ole pelkästä ripulista, vaan nämä toksiinit aiheuttavat vahinkoa imeytyessään ruuansulatuskanavasta. Joillakin on hengenvaarallisiakin vaikutuksia, kuten Clostridium botulinum-bakteerin erittämällä botuliinilla, jonka seurauksena voi pahimmillaan olla hengityslama. Onneksi harvinaista.
Kuumennus kyllä tuhoaa bakteerit, mutta eivät niiden erittämiä myrkkyjä, joten neuvoni on: älä syö 15 e tähden.
paistettuna se ei mene pilalle, useasti olen krapulasssa noukkinut lohenpaloja lattialta ruoaksi, hyvin voi syödä, sehän kuivuu muutenkin siinä eli pitkään käyttöön!
Kysyykö ap tosissaan? Ja aikooko oikeasti maistaa, kun täällä joku niin käski?
Meillä on aina jouluisin kypsät kalat yön pöydässä, on sellainen perinne, että voi käydä vielä napsimassa yöpalaa.
Yksikään meistä näiden kymmenien vuosien aikana ei ole sairastunut. Joten riski lienee hyvin pieni.
Nämä Eviran ohjeistukset myötäilevät tilannetta, jossa ei jätetä pienintäkään riskiä. Voihan ruokamyryktys olla vaarallinen heikolle vanhukselle, pikkulapselle tai raskaana olevalle.
Jos perusterveeseen ihmiseen iskee ruokamyrkytysbakteeri, on se käytännössä ripuli ja kuume.
Eihän sitä tietenkään kukaan halua, mutta se on siinä..
Vierailija kirjoitti:
Eiköhän sen maista ja haista onko pilalla. On itselle käynyt samoin ja hyvää oli ilman ruokamyrkytystä. Maista eka pieni pala ja kato miten käy.
-
Ei haista eikä maista.
Siinä on juuri ero "parasta ennen" ja "viimeinen käyttöpäivä" tuotteiden välillä. Edellisiä voi käyttää aistinvaraisesti pitkäänkin päiväyksen jälkeen. Viimeinen käyttöpäivä on tarkoitettu ehdottomasti noudatettavaksi.
Pakatussa kalassa ei koskaan ole parasta ennen -päiväystä, vaan viim. käyttöpäivä.
Mutta itse kyllä söisin, ei siinä mitään. Usein teen perheelle lohilaatikon joka jää pöydälle seuraavaan päivään. Sitten vielä syödään. Sen jälkeen en kyllä säilö, vaan koiralle loput, jos jää.
Terveitä ollaan oltu.
Vierailija kirjoitti:
Meillä on aina jouluisin kypsät kalat yön pöydässä, on sellainen perinne, että voi käydä vielä napsimassa yöpalaa.
Yksikään meistä näiden kymmenien vuosien aikana ei ole sairastunut. Joten riski lienee hyvin pieni.
Nämä Eviran ohjeistukset myötäilevät tilannetta, jossa ei jätetä pienintäkään riskiä. Voihan ruokamyryktys olla vaarallinen heikolle vanhukselle, pikkulapselle tai raskaana olevalle.
Jos perusterveeseen ihmiseen iskee ruokamyrkytysbakteeri, on se käytännössä ripuli ja kuume.
Eihän sitä tietenkään kukaan halua, mutta se on siinä..
Elimistö on erittäin taitava pitämään itsensä balanssissa, eikä oireita välttämättä tule, vaikka söisi suurestikin bakteereita sisältävää ruokaa. On kuitenkin todettu, että esimerkiksi mahasyöpien määrä on vähentynyt dramaattisesti yhtäaikaa jääkaappien yleistymisen kanssa.
Elimistö pystyy tuhoamaan suurenkin määrän taudinaiheuttajia ja maksa metaboloi toksiineja, minkä ehtii ja pystyy, mutta se on aina lisäkuormaa. Soluvauriot ovat hiljaisia ja huomaamattomia, kunnes erään kerran suojamekanismit pettävät ja esimerkiksi autoimmuunisairaus puhkeaa tai kehittyy syöpäkasvain.
Joo. Tämä nyt on tällaista ja ehkette kuole joulukaloihinne, mutta halusinpa vain tuoda esiin, että oireettomuus ei ole synonyymi vaarattomuudelle. Ja sanotaan nyt vaikka se tähän vielä, opiskelen yliopistossa mikrobiologiaa, joten ihan pelkästä mutuilusta ei ole kyse.
Ei, kyllä pöytä on vielä käyttökelpoinen.
Älä kuitenkaan syö sitä.
M