Jos haluat hoitaa diabetes kakkosta, niin paras tapa on vhh.
Jokainen saa tietenkin valita oman tapansa eikä siitä pidä kiistellä.
Kommentit (12)
Raskausdiabeteksen aikana totesin saman, eli ainakin mun sokeriarvojen kannalta paras oli mahdollisimman vähähiilarinen ruokavalio. Mihinkään ketoosiin en raskauden aikana uskaltanut, mutta rajoitin hiilareita runsaasti. Virallinen rd-ruokavalio sisälsi aivan liikaa hiilareita mulle.
Raskauden jälkeen veriarvoni ovat olleet loistavat, vaikka en enää ihan samalla tavalla hiilareita rajoitakaan. Syön niitä silti jonkun verran virallisia ohjeistuksia vähemmän.
Ruotsissa vhh on yksi neljästä virallisesta ruokavaliosuosituksesta ko. sairauteen. Mutta yhden totuuden Suomessa pärjätään yhdellä ruokavaliolla.
(Jotenkin tämä Suomen yksi asia, yksi ratkaisumalli -toimintatapa, täytyy liittyä siihen, että yhteiskunta pysyy vakaana, kun ei väitellä ja olla yhtään ristiriitaisia. Ei edes diabetesruokavaliossa. Lisäksi kansalaisten silmiin yhden totuuden puolesta asiassa kuin asiassa oleva valtio näyttää ehkäpä ehdottomammalta, järkähtämättömämmältä, sellaiselta, että se ei taivu mielipiteiden edessä. Kun tätä jatketaan vuosikymmeniä, ihmisille tulee olo, että sitä ei voi voittaa, se pitää linjansa asioissa. Se tappaa myös mielenkiinnon vähitellen. Vaikea keksiä järkevämpiäkään perusteita, vaikka kuinka miettisi, koska matemaattisesti oikea vaihtoehto löytyy useamman vaihtoehdon joukosta, kuin viisastelemalla, että kyllä me tiedämme sen juuri oikean. Tämän Suomen toimintatavan on pakko olla tarkasti mietitty, koska se kattaa niin kokonaisvaltaisesti kaiken yhteiskunnallisen päätöksenteon eliminoiden normaalin keskustelun pois.)
Diabetesliiton ohjeilla en saanut sairauttani hoidettua, mutta kun vähensin hiilareita rajusti ja lisäsin rasvaa, niin ilman ylimääräistä inskaa mennään.
Jos haluat saada kakkosta, niin paras tapa on vhh.
Vierailija kirjoitti:
Esim. Ruotsissa VHH on virallinen Diabeteksen hoitomuoto. Suomessa on turha ajatella, että meilläkin tehtäisiin sama! Ei ainakaan niin kauan kun Diabetesliitossa istuu samat henkilöt ( en mainitse tässä nimiä). THL voisi myös päivittää tietonsa ks. sairauden hoidosta! Itselläni oli n. 10v sitten esidiabetes. Alettiin heti ehdottelemaan lääkitystä. Ei kiitos! sanoin minä. Onneksi, paljon tietokirjoja lukeneena, käteeni sattui A.Heikkilän kirjat. Jätin leivät,perunat pastat jne..... ja kas, arvot normalisoitui! Samalla loppui suolisto- ja iho-ongelmat. Paino putosi ja yleinen vireystaso nousi! Työterveyshoitaja ihmetteli veriarvojen hyvää tasoa. Esim. trig- arvo oli ennen yli 2.0, 2vk jälkeen se putosi 0.6: een! Voin erittäin hyvin. Valitettavasti Lääketeollisuus ohjaa liikaa sairauksiemme hoitoa.
Mulla todettiin kakkostyypin diabetes v.2006. Silloinen lääkärini antoi neuvon jättää hiilihydraatit pois . Ei ollut edes vaikeaa. Näin monen vuoden jälkeen sokeriarvot normaalit,samoin muut. Viimeksi labrakokeiden jälkeen lääkärini sanoi, että loistavaa.
Vierailija kirjoitti:
Ruotsissa vhh on yksi neljästä virallisesta ruokavaliosuosituksesta ko. sairauteen. Mutta yhden totuuden Suomessa pärjätään yhdellä ruokavaliolla.
(Jotenkin tämä Suomen yksi asia, yksi ratkaisumalli -toimintatapa, täytyy liittyä siihen, että yhteiskunta pysyy vakaana, kun ei väitellä ja olla yhtään ristiriitaisia. Ei edes diabetesruokavaliossa. Lisäksi kansalaisten silmiin yhden totuuden puolesta asiassa kuin asiassa oleva valtio näyttää ehkäpä ehdottomammalta, järkähtämättömämmältä, sellaiselta, että se ei taivu mielipiteiden edessä. Kun tätä jatketaan vuosikymmeniä, ihmisille tulee olo, että sitä ei voi voittaa, se pitää linjansa asioissa. Se tappaa myös mielenkiinnon vähitellen. Vaikea keksiä järkevämpiäkään perusteita, vaikka kuinka miettisi, koska matemaattisesti oikea vaihtoehto löytyy useamman vaihtoehdon joukosta, kuin viisastelemalla, että kyllä me tiedämme sen juuri oikean. Tämän Suomen toimintatavan on pakko olla tarkasti mietitty, koska se kattaa niin kokonaisvaltaisesti kaiken yhteiskunnallisen päätöksenteon eliminoiden normaalin keskustelun pois.)
No ei tuo ruotsalainenkaan yhteiskunta ole järkkynyt... Tai ainakaan tavalla, jota tarkoitat tässä.
Vierailija kirjoitti:
Jokainen saa tietenkin valita oman tapansa eikä siitä pidä kiistellä.
Jokainen on yksilö, eikä kaikille sovi sama asiat. Minulle sopii parhaiten ns. Välimeren ruokavalio. Sillä olen saanut vatsani kuriin ja sokeriarvot pysymään hyvinä.
Faktoja:
Hiilihydraatit ovat kaikille, myös kakkostyypin diabeetikoille elintärkeitä. Niiden laatu on toki tärkeä pitää hyvänä, joten sokerin ja vehnäjauholeivonnaisten syönti kannattaa pitää vähäisenä ja mieluummin syödä kuitua sisältävää täysjyväviljaa, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja.
https://www.diabetes.fi/terveydeksi/syominen/diabeetikolle_sopiva_syomi…
"Hiilihydraateista puhuttaessa nostetaan suosituksissa vahvasti esille niiden laatu. Hiilihydraattien lähteeksi suositellaan täysjyväviljaa, marjoja, hedelmiä, palkokasveja, juureksia ja vihanneksia. USA:n suosituksessa todetaan, että diabeetikoiden tulisi syödä vähintään se määrä täysjyväviljaa ja kuituja, mitä suositellaan koko väestölle.
USA:n suosituksessa todetaan, että kuidulla saadaan mitattava vaikutus verensokeritasoon vasta silloin, kun päivittäinen kuitumäärä on yli 50 g, mikä on lähes mahdoton toteuttaa tavallisilla ruoka-aineilla. Kuitenkin runsaan kuidun saannin on todettu olevan yhteydessä tyypin 2 diabeetikoiden pienempään kokonaiskuolleisuuteen.
Kanadalaisessa suosituksessa painotetaan hyytelöä muodostavan kuidun vaikutusta mahalaukun tyhjenemiseen ja siitä aiheutuvaa verensokerin hitaampaa nousua. Kuidun saanniksi suositellaan 15-25 g/1 000 kcal. Suomalaisessa suosituksessa tavoitteeksi on asetettu 20 g/1 000 kcal.
Ompot2Tarkastelluissa suosituksissa todetaan, että verensokerin kannalta ei ole eroa onko hiilihydraatti sokeria vai tärkkelyspitoista hiilihydraatin lähdettä, kun hiilihydraatin määrä on sama. Runsas sokerin käyttö heikentää kuitenkin ruokavalion laatua kokonaisuudessaan ja hankaloittaa painonhallintaa.
Sokereiden, sisältäen fruktoosin, määrä suositellaan pitämään pienenä, alle 10 %:ssa energiansaannista. USA:n suosituksessa varoitetaan erityisesti sokeripitoisten virvoitusjuomien käytöstä. Kanadan suosituksessa tuodaan esiin, ettei suuremmastakaan sokereiden saannista ole haittaa silloin, kun se saadaan luonnollisista pienen GI:n lähteistä, käytännössä muista hedelmistä kuin trooppisista hedelmistä.
Kolmessa uusimmassa suosituksessa todetaan, että valitsemalla pienen GI:n ruokia saadaan edullinen vaikutus HbA1c-tasoon sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeetikoilla. Hiilihydraatin lähteiden GI:n huomioonottamista suositellaan vahvimmin kanadalaisessa suosituksessa."
VHH:ssa ikävä kyllä usein tankataan ihan liikaa eläinrasvaa, ja se pitäisi jo painonhallinnankin takia pitää vähäisenä.
"Diabetesruokasuositusten laatijat ovat olleet hyvin yksimielisiä siitä, että tyydyttyneen (kovan) rasvan, kolesterolin ja transrasvojen saannin tulee pysytellä yleisen terveellisestä ruuasta annetun suosituksen tasolla. Tyydyttyneiden rasvojen osuuden energiansaannista tulisi jäädä 7-10 %:iin. Loput rasvasta tulisi saada kertatyydyttymättömistä ja monityydyttymättömistä rasvahapoista"
Vierailija kirjoitti:
Raskausdiabeteksen aikana totesin saman, eli ainakin mun sokeriarvojen kannalta paras oli mahdollisimman vähähiilarinen ruokavalio. Mihinkään ketoosiin en raskauden aikana uskaltanut, mutta rajoitin hiilareita runsaasti. Virallinen rd-ruokavalio sisälsi aivan liikaa hiilareita mulle.
Raskauden jälkeen veriarvoni ovat olleet loistavat, vaikka en enää ihan samalla tavalla hiilareita rajoitakaan. Syön niitä silti jonkun verran virallisia ohjeistuksia vähemmän.
Mulla on ollut 3 x rd ja aina palanut sokeriarvot normaaliksi raskauden jälkeen. Sairatuin kuitenkin diabetekseen 43 vuotiaana.
Esim. Ruotsissa VHH on virallinen Diabeteksen hoitomuoto. Suomessa on turha ajatella, että meilläkin tehtäisiin sama! Ei ainakaan niin kauan kun Diabetesliitossa istuu samat henkilöt ( en mainitse tässä nimiä). THL voisi myös päivittää tietonsa ks. sairauden hoidosta! Itselläni oli n. 10v sitten esidiabetes. Alettiin heti ehdottelemaan lääkitystä. Ei kiitos! sanoin minä. Onneksi, paljon tietokirjoja lukeneena, käteeni sattui A.Heikkilän kirjat. Jätin leivät,perunat pastat jne..... ja kas, arvot normalisoitui! Samalla loppui suolisto- ja iho-ongelmat. Paino putosi ja yleinen vireystaso nousi! Työterveyshoitaja ihmetteli veriarvojen hyvää tasoa. Esim. trig- arvo oli ennen yli 2.0, 2vk jälkeen se putosi 0.6: een! Voin erittäin hyvin. Valitettavasti Lääketeollisuus ohjaa liikaa sairauksiemme hoitoa.