Muistin juuri miksen leivo koskaan.... piirakka raakaa mössöä
muistin juuri syyn miksi en leivo koskaan. kaikki rahat menee siihen kun etsii kaiken maailman erikoistuorejuustoja ja kermoja, ja leivinjauhoja ja muita jauhoja. (jotka joutuu aina heittää roskiin, koska seuraavan kerran leipoo vuoden päästä, niin silloin ne kaikki on jo vanhentuneet). piirakka uuniin ja eihän se kermainen marjainen mössö siinä keskellä mihinkään paistu, samaa litkua se on kun uunista ulos vedetään. vai kovettuuko se vasta jääkaapissa vai missä?? ohjeissa sanotaan joku 25min, niin eihän se ehdi edes ruskistua siinä ajassa. pohjakin ihan märkä alla. reunat on tummia ja muut ihan löysää ja koko tavara suoraan roskiin. pakko hakee kaupasta joku jäätelökakku tai vastaava.
ennen uuniin laittoa se näytti vielä niin hyvältä, mutta sitten pam.
Kommentit (17)
Väärä lämpötila uunissa ja paistoaika väärin. Älä luota vain ohjeisiin, jokainen uuni on hieman erilainen.
Suhteet väärin täytteessä jos täyte on raakaa. Otappa nyt itseäsi niskasta kiinni ja opettele. 25 min on ihan passeli aika piirakoille kunhan on yli 180 asretta uunissa. Jauhot eivät ole vanhoja kun päivämäärä umpeutuu vaan kuivuneet ja niitä voi tarvita hiukan vähemmän samaan lopputulokseen ja niiden ravintoarvot ovat heikentyneet.
Piirakkapohja kannattaa esipaistaa noin 10 minuuttia ennenkuin laittaa täytteen.
sanatarkasti luin ohjeet, mutta sanoohan sen järkikin kun sä lyöt taikinamössön päälle kasan tuorejuustoa ja marjoja, niin eihän se litku missään 20minuutissa paistu? vai paistuuko, miten ihmeessä? täytyykö pohjan olla niin ohut, että paistuisi. ääh saa seuraavan kerran kelvata puolalaiset mustikat, en viitti 5e maksaa suomalaisista, jos roskiin taas joutuvat.
Esipaista se pohja joko pakastettuna tai paistoherneiden kanssa.
Esipaisto on hyvä, jossain piirakoissa paistan ensin 5-10 minuuttia alalämmöllä ja laitan sitten tasalämmön. Omasta uunista tiedän jo sen, että paistoaika on aina pitempi mitä ohjeissa.
En tajua. Jos huomaat piirakan olevan raaka, mikset jatka sen paistamista? Monta kertaa on käynyt niin, että palan otettuani olen todennut tilanteen ja pannut lopun piirakan takaisin uuniin. Koskaan ei ole roskiin tarvinnut laittaa. Useimmiten reseptin paistoaika on ainakin mun uunille liian lyhyt. Omaa järkeäkin saa käyttää. Täytettä voi myös alun alkaen laittaa vähemmän kuin ohjeessa, jos löllöys epäilyttää.
Piirakat ja kut paistetaan uunin alaosassa. Jos sinulla on käytössä pakastemarjat tuoreiden sijaan niistä tulee nestettä. Sit nestettä sitomaan marjojen päälle perunajauhoja. Ohjeota pitää noudattaa prikulleen, ei soveltaen jos haluaa onnistua.
Ensinnäkin, aloita yksinkertaisilla ohjeilla. Ihan tavallinen raparperipiirakka ilman kermaisia tai tuorejuustotäytteitä.
Jos piirakka tuntuu raa'alta, sen voi laittaa takaisin uuniin. Merkkaa aika muistiin.
Älä "paiski" ja "roiski", vaan ole huolellinen. Leipominen edellyttää tarkkoja mittoja.
Testaa uunisi lämpö, tuntuu, että uunisi on todella paljon viileämpi kuin mitä nuppi osoittaa. Onhan uunisi lämmennyt valmiiksi ennenkuin laitat leipomuksen sinne?
No älä tee niitä rahkamössöpiirakoita, vaan esim ihan tavallinen mustikkapiirakka. Ja juustokakkuja ja piirakoita on kyllä sellaisiakin, joita ei tarvitse täytteineen laittaa uuniin, vaan pelkästään pohja laitetaan uuniin tai tehdään keksipohja.
mä pelkään aina, että jos jätän sen piiraan uuniin vähän kauemman aikaa, niin ne reunat kärähtää ja sitten kun avaat uunin niin kauheat savut tulee pihalle ja palopilli huutaa ja naapuri hälyttää palokunnan. uunini on varmaan vuodelta 90-luku. juustokakkua ja muffinsseja olen tehnyt ja ne on ihme kyllä onnistuneet, mutta kaikki noi marja/rahkapiiraat lässähtää ja lentää roskiin.
ap
Joo, vaikuttaa siltä, että oot unohtanut esipaistaa piirakan pohjan, ja täytteitä saattaa mahdollisesti olla liikaa. Esipaista pohjaa ensin 10-20min uunista riippuen, kuitenkin 200c, tasalämpö käy kyllä myös hyvin, taas uunista riippuen voi olla parempi myös alalämmöllä. Sitten otat pohjan pois uunista ja lisäät täytteet siihen. Ja nyt sitten tasalämpö. Pitäis onnistua. Jos nyt kuitenki piirakka on raakaa, vaikka ohjeen aika on mennyt, pintahan saattaa meinaa palaa. Laita silloin piirakan pinnalle suojaksi esim. leivinpaperi. Ja paista uunissa loppuun asti. Jos meinaa silti palaa, mutta on raakaa, vähennä lämpöä 175c.
Sulla saattaa olla myös liian ns. vetinen täyte.
Puuttuisiko sulta kananmuna täytteestä jos se ei hyydy?
5 dl mustikoita (tai muita marjoja)
2 tl perunajauhoja (jos käytät pakastemarjoja)
200 g kermaviiliä
dl sokeria
1 kananmuna
Paista 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 - 35 minuuttia
Leipomisessa pitää olla omaa silmää ja järkeä. Jos joku on liian litkua, niin se sitä myös on. Ohjeen paistoaika ei ole mikään kiveen hakaatu. Jos näyttää siltä, että teos ei kypsy ja saa väriä, niin sitten pidetään vaikka 15 min.kauemmin.
niin mitäköhän teen väärin kun ne jää aina raaaksi keskeltä? pitääkö semmoisen kermavallin edes kypsyä vai miten?