Vierailija

Vai onko älyllä merkitystä fobioiden syntyyn?

  • ylös 0
  • alas 5

Kommentit (5)

Vierailija

No ei! Fobia on pohjimmiltaan emootioihin eli tunnetiloihin pohjautuva tila. Fobiasta kärsivä ymmärtää lähes poikkeuksetta kyllä kognitiivisesti, että yksittäinen pelon kohde on järjenvastaisen voimakas. Tämä ristiriita aiheuttaa vain lisää ahdistusta, joka taas ruokkii lisää pelkoa. Oletkohan itse älyllisesti vähän yksinkertainen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Eivät ole. Fobiat ovat ehkä yleisempiä tunneherkillä ihmisillä. Herkkyys taas itsessään ei liity mitenkään älykkyyteen. Jotkut foobikot ovat yksinkertaisia, toiset huippuälykkäitä.

Vierailija

No hei.. Näitkö pelle-jakson Kammot-ohjelmassa..? Ei varmaan tarvetta kysellä sen jälkeen.. 😂

Vierailija

Fobioita esiintyy älykkäillä ja vähemmän älykkäillä. Fobiat kuuluvat ahdistuneisuushäiriöluokkaan. Tietyllä tavalla kyllä ehkä voi sanoa, että ei älykkäät ehkä ovat hieman alttiimpia altistua fobioille. Tämä kyllä tosin koskee kyllä myös älykkäitä. Joskus liian älykkäät voivat olla alttiita tietynlaisella ajatusmalleille ja tätä kautta he ovat alttiita sille että kehittävät itselleen turhia ja jopa hieman perättömiä fobioita.

Fobiat syntyvät joko klassisella ehdollistumisella joka tarkoittaa käytännössä sitä
että kahden eri ärsykkeen välille syntyy mielleyhtymä; kun ensimmäinen ärsyke esiintyy, osataan jo odottaa seuraavaa ärsykettä. Ensimmäisestä ärsykkeestä tulee toisen signaali. Klassista ehdollistumista onkin kutsuttu myös signaalioppimiseksi.

Sitten on hankittu ehdollistuminen... toisten välityksellä koettu
tämä voi esm. tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä että vihaa tummaihoisia tai
homoja kun on oppinut jostain tällaisia käyttäytymismalleja. Esm. vaikka vanhemmat tai kaveripiiri ovat iskostaneet tiettyä ajatusmallia etttä tuo on epänormaalia jne.

Henkilö on oppinut vihaamaan jotain vaikka hänellä ei ole mitään syytä siihen.
Opittu fobia on psyykeen syvimmissä osissa ja henkilö ei edes itse tajua ettei hänellä ole mitään järkiperäistä syytä vihata mutta kun hänen psyykeensä sanoo että tuo on nyt jotenkin vaarallista ja minun pitää reagoida tuohon.

Sitten on vielä erikseen informaation ja muiden mielipiteiden kautta hankittu ehdollistuminen. Tämä on melkein sama kuin edeltävä muttei ihan kuitenkaan.
Fobia kuitenkin periaatteessa hankitaan jonkin virheellisen lähteen kautta ja ihminen alkaa uskomaan siihen.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla