Kertokaa minulle hyvän ruskean kastikkeen valmistusohje!
Eli haluaisin näin alkuun tehdä sen kastikkeen kypsyvän jauhelihan päälle. Kuinka paljon kannattaa lisätä vehnäjauhoja 400g kypsennetyn jauhelihan päälle ja paljon vettä? Missä lämmössä se kannattaa valmistaa? Jostain luin, että esim 3 ruokalusikallista vehnäjauhoja riittää ja vettä reilu desi/ruokalusikka. m22
Kommentit (13)
Vierailija kirjoitti:
Eli haluaisin näin alkuun tehdä sen kastikkeen kypsyvän jauhelihan päälle. Kuinka paljon kannattaa lisätä vehnäjauhoja 400g kypsennetyn jauhelihan päälle ja paljon vettä? Missä lämmössä se kannattaa valmistaa? Jostain luin, että esim 3 ruokalusikallista vehnäjauhoja riittää ja vettä reilu desi/ruokalusikka. m22
Noin 3 rkl jauhoja ja vajaa 4-5 desiä vettä sen mukaan, haluatko kastikkeenolevan paksua vai ohutta. Ja annat nidn jauhojen ruskistua jauhelihan kanssa vähän ennen veden lisäämistä. Kun lisäät veden, saa lämpö olla kovalla (esim kutosella, jos sulla on tämmöinen sumalaistyyppinen liesi) siihen asti kun kastike alkaa kuplia. Tämän jälkeen hiljennät lämpöä hyvin hiljaiseksi, ykköselle tai kakkoselle, haudutuksen ajaksi. Haudutus kestää vähintään 20 min, mieluusti 30 min. Haudutuksen alussa maustat suolalla, pippurilla, tomaattipyre-tai ketsuppiturauksella ja teelusikallisella sinappia. Myös yrittmausteita voi käyttää, esim lipstikkaa.
Katso netistä ohjeet. Pääset helpoimmalla, eikä tarvitse turhia sooloilla.
Voit tehdä kuten aloituksessa kirjoitit. Eikä tarvi pitää levyä täysillä. Ei myöskään hauduttaa kuin hetki
Väriä voit lisätä esim tomaattipyreellä ja tai fondilla
Jos laitat sipulia, paista tarpeeksi pitkään! Mausteeksi vähän suolaa ja pippuria.
Tämä on nopea ja vähärasvaisempi tapa tehdä jauhelihakastike (ei se ruskeaa kastiketta ole)
Vierailija kirjoitti:
Meidän mummu ruskisti jauhot aina voissa ja lopuksi lirautti valmiisen kastikkeeseen kermaa. Kastike ja liha valmistetaan erikseen, vasta valmiina kastike lisätään lihan kanssa. Muista suola ja pippuri. Hyvää tulee. :)
Juuri näin!
Anoppivainaa kun teki ruskean kastikkeen niin oli muuten hyvää.
Eli sulata klöntsä voita, jauhoja sekaan ennen kuin voi ruskistuu, anna kiehua ja sekoittele metallivispilällä. Kattila saa olla melkein täysillä. Kun on maitokahvin väristä niin lisää lämmintä vettä ja sekoita samalla. Tulee höyryä, älä säikähdä. Lisää pippureita. Keittele puoli tuntia. Ongi pippurit pois. Lisää suolaa tai LUOMUlihaliemikuutio. Tavallinen ei käy koska maistuu natriumglutamaatille.
Siihen voi sekoittaa ruskistettua jauhelihaa tai paistettuja makkaranpaloja niin saat makkarakastiketta jne.
Kun osaat tämän niin voit kokeilla laittaa raastettua sipulia jauhojen jälkeen mutta ennen vettä.
Vierailija kirjoitti:
. Ei myöskään hauduttaa kuin hetki
tarvii, jollei halua sen maistuvan jauhoilta.
Parempaa tulee, kun ruskistat jauhot erikseen jauhelihan kanssa. Voit toki paistaa lihan kanssa yhdessä, mutta siitä ei tule samanlaista maultaan. Tosin ei noinkaan valmistettu kastike ole pahaa.
Itse valmistan roux-suhteella, eli voita ja jauhoja laitetaan yhtä paljon pannulle. Ensin sulatetaan voi (vaikka 30g) ja siihen lisätään jauhot (sama 30g). Käännän lämmön 4 tai 3 ja ruskistan jauhot hitaasti. Maustan suolalla ja pippurilla, lisään vähitellen vettä, sekoittaen massan tasaiseksi ennenkuin taas lisään vettä. Muuten tulee paakkuista.
Kun kastikkeen koostumus on hyvä, lisään joukkoon paistetun jauhelihan ja kuullotetun sipulin. Tai kaadan lihan päälle, riippuen paljon teen kastiketta.
Kun muistelen äidin tekemiä kastikkeita, niin juuri voihin ne tehtiin valurautapannulla ja mausteena oli vain (sipulin lisäksi) varmaan suolaa ja siihen aikaan yleistä maustepippuria (on voimakasta, pitää käyttää tosi varovasti).
Itse käytän joskus myös valmiita kastikejauheita, Britanniassa on sellaisia kastikerakeita, jotka vain ripotellaan nesteeseen. Kaupassa näyttää olevan myös jotain valmis ruskeakastiketta kermahyllyssä, onko joku maistanut?
No minä nyt tein tuon omalla tavallani. Lopputulos oli, että maultaan ihan ok, tosin mausteita olisin voinut lisätä enemmän. Kastike jäi tosin liian vaaleaksi, mutta se johtuu siitä, että olisi pitänyt ruskistaa jauhoja pitempään ennen veden lisäämistä. Ja vettä olisi voinut laittaa pikkuhiljaa, eikä parissa erässä kuten itse tein :D Ensi viikolla sitten kokeilen uudestaan viisaampana! -ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Meidän mummu ruskisti jauhot aina voissa ja lopuksi lirautti valmiisen kastikkeeseen kermaa. Kastike ja liha valmistetaan erikseen, vasta valmiina kastike lisätään lihan kanssa. Muista suola ja pippuri. Hyvää tulee. :)
Juuri näin!
Anoppivainaa kun teki ruskean kastikkeen niin oli muuten hyvää.
Eli sulata klöntsä voita, jauhoja sekaan ennen kuin voi ruskistuu, anna kiehua ja sekoittele metallivispilällä. Kattila saa olla melkein täysillä. Kun on maitokahvin väristä niin lisää lämmintä vettä ja sekoita samalla. Tulee höyryä, älä säikähdä. Lisää pippureita. Keittele puoli tuntia. Ongi pippurit pois. Lisää suolaa tai LUOMUlihaliemikuutio. Tavallinen ei käy koska maistuu natriumglutamaatille.
Siihen voi sekoittaa ruskistettua jauhelihaa tai paistettuja makkaranpaloja niin saat makkarakastiketta jne.
Kun osaat tämän niin voit kokeilla laittaa raastettua sipulia jauhojen jälkeen mutta ennen vettä.
Suht näin minäkin teen, kuulottelen sipulit pannulla ja laitan syrjään, sitten ruskistan jauhelihan, maustan sen mustapippurilla ja suolalla ja syrjään.
Kastikkeen teen yleensä ensin juurikin noin kuin tuo anoppivainaa, keittelen sitten 30-60 minuuttia, lisään välillä vettä, maustan suolalla/lihaliemikuutiolla, ripaus sinappia ja ketsuppia sekä hiukka siirappia.
Kannattaa maistella ja lisätä mausteita jos siltä tuntuu. Kuullotetun sipulin lisään yleensä kastikkeeseen silloin, kun lisään siihen veden.
Lopuksi joukkoon jauhelihat ja kuohukermaa ja annetaan kiehahtaa.
Näin hyvää ei saa pussiaineksista tai hätäisesti tehtynä.
Jos haluaa helpolla makua kastikkeeseen niin suosittelen lihaliemikuutiota. Tokihan netissä on muotia haukkua natriumglutamaattia, mutta kyllähän se maistuu hyvälle, ei siitä mihinkään pääse.
Muuten sanoisin että tärkeintä on ruskistaa ne jauhot kunnolla ennenkuin lisää veden. Määristä en osaa sanoa kun en tuossa proseduurissa niitä koskaan ole mitannut.
Vierailija kirjoitti:
Jos haluaa helpolla makua kastikkeeseen niin suosittelen lihaliemikuutiota. Tokihan netissä on muotia haukkua natriumglutamaattia, mutta kyllähän se maistuu hyvälle, ei siitä mihinkään pääse.
Muuten sanoisin että tärkeintä on ruskistaa ne jauhot kunnolla ennenkuin lisää veden. Määristä en osaa sanoa kun en tuossa proseduurissa niitä koskaan ole mitannut.
Lisäsin lihaliemikuution. Mielestäni kätevä, koska antaa makua ja sen jälkeen ei tarvitse suolaakaan lisätä. -ap
Onko muita, jotka ei osaa tehdä ruskeaa peruskastiketta? Nuorena yritin, enää en ole edes viitsinyt kokeilla... :-D
Meidän mummu ruskisti jauhot aina voissa ja lopuksi lirautti valmiisen kastikkeeseen kermaa. Kastike ja liha valmistetaan erikseen, vasta valmiina kastike lisätään lihan kanssa. Muista suola ja pippuri. Hyvää tulee. :)