Vierailija

Jos haluaa jotain niin ynisee ja osoittaa haluamaansa, äitinsä ei yhtään edes yritä haastaa lasta puhumaan vaan antaa heti ynähtelystä tavaran lapselle. Hän pyysi minua vahtimaan poikaa kun lähti ostoksille ja suostuin, eipä ollut muutakaan. Lämmin päivä ja menin poikien kanssa hiekkalaatikolle. Lapsi ei halunnut yhtään leikkiä esim. autoilla tai hiekkamuoteilla, ynisi vaan "anna, anna" ja osoitti penkillä ollutta puhelintani ( äitinsä lupasi soittaa kun hakee pojan) sanoin, että nyt ei pelata vaan leikitään kun on näin kaunis ilmakin, pelata voi sitten sisälläkin. Tästä seurasi itkupotku-raivarit. Rauhoitin pojan ja laitoin puhelimen pois näkyvistä. Häntä tultiin hakemaan, poika autoon ja samalla sekunnilla tabletti kouraan. Ei siis vaikea arvata mistä pojan kommunikointitaso johtuu. Jotenkin surullista jos toiset 4-vuotiaatkaan eivät halua enää leikkiä vaan mieluummin tuijottavat zombiena ruutuja. Lohduttakaa minua ja kertokaa että tämä on poikkeustapaus, onhan?

 • ylös 55
 • alas 6

Sivut

Kommentit (25)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Onneksi edelleen on myös niitä vanhempia, jotka keskustelevat lastensa kanssa, lukevat heille eivätkä itsekään ole teknologiakoukussa. Itselläni ei ole lapsia, mutta jos joskus on, toivon etten päädy älypyhelinäidiksi. Itse asiassa tämän kirjoitettuani taidan pistää koneen kiinni ja puhelimen äänettömälle ja lähteä puutarhatöihin :)

 • ylös 34
 • alas 1
Vierailija

Ota lapsi useammin kylään. Ja opeta lapsi leikkimään ja puhumaan. Eihän se lapsi todella opi edes leikkiä jos ei kukaan siihen kotona kannusta. Tai opi puhumaan jos hänelle ei puhuta.

Lapset kuitenkin innostuu aika helposti uudesta kun tulevat tutuiksi ja uskaltautuvat.

 • ylös 5
 • alas 12
Vierailija

Olen seurannut tuttavan lasta samassa suhteessa. Tosin ikää on vähemmän, joten sinänsä ei vielä huolta, mutta tuntuvat vanhempansa aika vähän juttelevan lapsilleen. Toki en ole nähnyt miten kotona ovat, ettei voi vetää kovinkaan suuria johtopäätöksiä. Vanhemmat tuntuvat kyllä jättäytyvän kokonaan kasvatuksesta ulkopuolelle. Lasta ei ohjata toimimaan oikein tai kielletä (äiti katsoo vierestä kun lapsi lyö toista). Lapsi önisee ja osoittelee. Nyt sentään yksittäisiä sanoja tapailee. Onhan se yksilöllistä miten kieli kehittyy ja taustalla voi olla ongelmia, jotka eivät ole vanhemmista riippuvaisia. Sitä kun ei päällepäin näe. Eli varovasti johtopäätöksiä. Annan minäkin lapselleni joskus automatkalle tabletin, kun muuten se automatka on huutoa. Ei se ole kaikki mitä teemme lapsen kanssa.

Mutta juurihan tästä oli otsikoissa kuinka puhumattomien lasten määrä on kasvanut. Johtuen siitä, ettei heille puhuta. Se on harmillista. Mutta ennen oli muut keinot ignoorata lapsi tai laittaa lapsi "mutelle". Nykyään ne ovat tabletit ja puhelimet. Eiköhän aina ole ollut vanhempia, jotka keksivät keinot, joilla lapset ovat helppoja ja hiljaa.

 • ylös 15
 • alas 1
Vierailija

Ymmärrän mistä puhut, siskon tyttö on samanlainen, valitettavasti tässä kohtaa voin syyttää vain ja ainoastaan siskoa. Tyttö on helppo laittaa "äänettömälle" kun lykkää tabletin käteen. Kuitenkin luonani on kiinnostunut akvaariostani, marsuista, leikkii mielellään autoilla, pyytää lukemaan satuja oikeista kirjoista, pyytää tekemään palapeliä, haluaa osallistua leipomiseen ja on oikein ihana aurinkoinen tyttö. Siinä samassa kun sisko liittyy seuraan, tabletti käteen molemmille, sekä tytölle että siskolle. Ei noteeraa tytön kysymyksiä, vaan töllöttää zombina tablettiaan.

 • ylös 26
 • alas 2
Vierailija

Kaverilla on vähän samanlainen tyttö. Tuolla aiemmin on linkki uutiseen että tämä on nykyisin jo ilmiö, uskon kyllä. Mitä vanhempia nähnyt niin kaikki ovat kotosalla nenä ruudussa seilaamassa internetissä. Ja tytöllä oma pikku tabletti mistä katselee lastenohjelmia.

Mutta kyllä se juttu sieltä aikanaan alkaa tulla, kaikesta kuitenkin aistii ettei lapsen älyssä mitään vikaa ole. Some-taidot kehittyy ennen puhetaitoja.

Vierailija

Meidän 4-v. ei ole noin paha tapaus, mutta puheterapiaan joutui kuitenkin. Puheterapeutti kertoi, että just jossain Iltiksessä oli väitetty, että tabletit, älypuhelimet ym. nykyajan meiningit ovat syypäitä puheen tuottamisen ongelmiin. Puheterapeutin mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Nykyajan meininkiä on pikemminkin se, että kuvitellaan a) Iltiksen juttujen olevan totta b) keksitään syitä arkijärjellä omasta päästä.

 • ylös 19
 • alas 3
Vierailija

No ei voi aina tablettia syyttää. Meillä oli samanlainen 4v ajalta ennen tabletteja, ei edes pikkukakkosta annettu tvstä katsoa. Diagnooseja ropisi myöhemmin, tähän käytökseen liittyi ehkä eniten sensorisen integraation häiriö. Puhettakin hiljalleen oppi.

Pienimmäinen on katsonut lastenohjelmia paljonkin, hänellä on loistavat vuorovaikutustaidot, kerää ventovieraidenkin ihailua. Oikea amerikkalaislapsi suomessa :)

 • ylös 11
 • alas 2
Vierailija

En usko että olet lainkaan huolissasi. Halusit vain tulla kertomaan kuinka erinomainen äiti itse olet ja kuinka oma lapsesi on parempi kuin tuo toinen.

Olen kyllä muuten samaa mieltä että lapset viettävät liikaa aikaa laitteiden ääressä.

 • ylös 19
 • alas 1
Vierailija

Meilläkin ollaan tabletilla. Mutta toki ensisijaista on ulkoilu, yhdessä olo, liikkuminen, leikkiminen, asioista keskustelu. Itseasiassa mun lapsi on oppinut hyvin pienestä pitäen toista kotimaista kieltä ja englantia kun katsotaan lasten videoita. Nyt kolme vuotiaana osaa kaikki värit, muodot, numerot ja monia sanoja ja lauseita suomeksi ja englanniksi, ruotsiksi ja puhuu pääsääntöisesti suomea kuten kuuluukin. Hyvin on kieli kehittynyt älylaitteesta huolimatta (tai siitä johtuen) :) Eli kyseessä voi olla ihan joku muu juttu kun se älylaite.

N25N

Juurikin yksi päivä näin kaupassa raittaissa olleen taaperon, joka tuijotti tablettia lasittunein, tyhjin silmin. Oksettavaa.  

Vierailija

N25N kirjoitti:
Juurikin yksi päivä näin kaupassa raittaissa olleen taaperon, joka tuijotti tablettia lasittunein, tyhjin silmin. Oksettavaa.  

No voi vittu miten dramaattista.... :D

 • ylös 10
 • alas 4
Vierailija

Tuo puheen kehittymisen häiriö ei välttämättä ollenkaan johdu tableteista tai puhelimesta tai vanhempien käytöksestä mitenkään, mutta siinä olet ap oikeassa, että asialle olisi syytä tehdä jotain ja pikaisesti. Kohta tulee ongelmia sosiaalisessa kanssakäymisessä muiden lasten kanssa (ellei ole jo tullutkin) eikä eskariinkaan ole enää pitkä aika, nyt ehtisi vielä tehdä jotain.

Käykö lapsi päiväkodissa? Jos käy, niin siellä kiinnitetään kyllä asiaan huomiota. Jos ei käy, niin voisitko varovasti ottaa puhumattomuuden äidin tai isän kanssa puheeksi. Älä tässä yhteydessä puhu mitään pelaamisesta, vaan että olet huolissasi kommunikoinnista.

Vierailija

Mun 4 veellä on puheen kehitys viivästynyt. Ei johdu tabletista yms. vaan oli liimakorvat kivuttomien korvatulehduksien ansiosta. En edes tajunnu että ressukka luki huulilta ennen ku lääkärissä huomattiin korvien kunto. Putkituksen ansiosta puhe alkanut kehittyä huimaa vauhtia. Todennäköisesti tuttusi lapsella on neuvolassa kiinnitetty huomiota puheeseen ja varmasti puheterapiakin alkaa olla ajankohtainen. Moni terapeutti tosin saattaa olla sitä mieltä että 4 vuotiaan kohdalla voidaan seurailla vielä tilannetta. Meillä on vaan ajoittain käyntijaksoja.

Toinen vaihtoehto voi olla sekin että monet lapset tuppaa olemaan puhumattomampia vieraamman aikuisen seurassa. Mutta en sitä tablettia syyttäis vielä yhdellä näkemisellä :)

Vierailija

Onpa surullista :( tuli mieleen sekin etta olisko vanhemmilla jotain masennusta tms. mielenterveyden hairiota jos eivat jaksa lapsen kanssa viettaa aikaa? Ota lasta kylaan usein ja leiki hanen kanssaan. Jos meno jatkuu viela pitkaan niin lasu-ilmoitusta kehiin, eihan tuommoinen ole kunnon lapsuutta jos ainut virike on se tabletti! Siinahan karsii niin motoriset kuin sosiaalisetkin taidot, puhetaidosta puhumattakaan.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Meidän 4-v. ei ole noin paha tapaus, mutta puheterapiaan joutui kuitenkin. Puheterapeutti kertoi, että just jossain Iltiksessä oli väitetty, että tabletit, älypuhelimet ym. nykyajan meiningit ovat syypäitä puheen tuottamisen ongelmiin. Puheterapeutin mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Nykyajan meininkiä on pikemminkin se, että kuvitellaan a) Iltiksen juttujen olevan totta b) keksitään syitä arkijärjellä omasta päästä.

Däääämn! Menit sit paljastamaan totuuden. Mut ei se mitään, sama idiotismi jatkuu kuitenkin ketjussa. Kestoaihe, josta puhutaan täällä läpiä päähän ihan lyhyiden aikojen välein. On se kuitenkin hyvä vaan, että opiskelijakaveripuheterapeutit saa liksaa!

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla