Miravida

Mulla on ollut yli viikon verran sydämessä lisälyöntejä. Eli muljahtelee ja sitten on sykkeessä tauko. En kauheasti pelännyt niitä, mutta menin varmuudeksi lääkärille. Passitti mut sydänfilmiin ja verikokeeseen.

Sydänfilmin ottaja ei saanut lisälyöntejäni nauhalle, juuri sillon ei tuntunutkaan mitään. Kasvoilla oli kuitenkin huolestunut ilme kun tuli irrottamaan antureita. Sanoi että käy näyttämässä tuloksiani lääkärille. Tuli sitten takaisin ja iloisena sanoi ettei mitään ollutkaan.

Samana päivänä lääkäri soitti minulle että on löytynyt poikkeama ja pitäisi tulla juttelemaan. Kävin tänään lääkärin juttusilla ja nyt pitäisi mennä rasituskokeeseen vielä, että saadaan selville mikä vikana.

Tietääkö joku näistä termeistä tarkemmin?
normaali sinusrytmi
vasemman akselin poikkeama
ei pois laskuista etuosan infarkti, ikää ei määritetty
epänormaali ecg

Lisälyönnit sattuu välillä ja rinnasta puristaa sillon tällöin. Olen todella pelokas.

  • ylös 9
  • alas 7

Kommentit (17)

Vierailija

Puhuiko tarkemmin että mitenkä se erilaisuus näkyi? ST tason ajoittainen nousu voi viitata alkavaan tukkeumaan sepelvaltimossa. Sinusrytmi on se normaali sydämen lyönti syke ( en osaa hienommin selittää) ilmeisesti jotain muutoksia sydämessä, epäilee infarktia, joka on siis sinulla ollut tai on? Useinkin kipu varmaan olisi kova ihan infarktissa. Eli täydellinen tukos sepelvaltimossa.

Onko sulla korkea verenpaine? Ylipainoa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

lääkäri on määrännyt sinut rasituskokeeseen, joten mistään hengenvakavasta vaarasta juuri tällä hetkellä ei ole kysymys. Sydämessä on voinut olla infarkti alue, joka on jättänyt jälkensä sydämen toimintaan kun sähköiset impulssit ei kulje sydämessä oikein. Rasituskokeessa sydämen toimintaa voidaan tutkia paremmin ja sitä ei tosiaan tehdä, jos on vakava vaurio päällä.

  • ylös 15
  • alas 1
Vierailija

Sopivaa lääkitystä kyllä se siitä.

Ihan turha pelätä. Kuolemaan pahempaa ne ei voi tarjota ja sen kanssa kyllä tulee toimeen.

Been there.

Vierailija

Lisälyöntejä on terveilläkin, joskus muutamakin päivässä. Jos ne liittyisi rytmihäiriöön, niitä olisi enemmän eikä ekg sanoisi että on normaali sinusrytmi. Kipu voi liittyä tai olla liittymättä sydäntapahtumaan. Pitäisi nähdä se filmipätkä, koneen tulkinnat on semmoista 50/50 onko oikein vai ei varsinkin kun ei tiedä onko elektrodit varmasti oikein aseteltu ja miltä se koneen epäilemä etuosan infarktikuva näyttää oikeasti. Oma kokemus kertoo että sinusrytmin se löytää hyvällä tarkkuudella, muuten laite tekee usein vähän ylitulkintaa varsinkin jos on teknisiä häiriöitä. Lääkäri saapi kertoa tuosta vasemman akselin poikkeamasta, syitä siihen on monia. Rasituskoe kertoo enemmän. Hyvä että tutkivat!

Vierailija

http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo96390.pdf

Tuo linkki vie Duodecimin tekstiin. Tämä jälkimmäinen on vain googlaustulos:

Sydänkokeen tulokset

"Olin kerran sydänkokeissa ja kaikki oli suht kunnossa, mutta mieleen jäi kaivertamaan lääkärille antamassani "tulospumaskassa" huomaamani teksti "sinus rhythmus rightward axis, otherwise normal ekg" tai jotain sentapaista. Mitä se mahtoi tarkoittaa, eli mikä ei ollut normaalia?"

Tietokoneohjelmat laskevat EKG:stä monia asioita, joita me emme aina edes tarvitse. Myös sen mikä on sydämen sähköinen akseli (axis). Tavallisesti sähköinen akseli kääntyy vasemmalle, koska vasen kammio on pumppaava lihas ja siksi siellä on eniten sähköistä toimintaa. Sydän voi olla tässä tapauksessa siellä välikarsinassaan vähän poikkeavassa asennossa, kiertynyt ehkä myötäpäivään (rightward), joka selittää sähköisen akselin kiertymisen, mutta muuten ok. Ei siis syytä huoleen. Sinus rhythm tarkoittaa sydämen tavallista rytmiä, sinusrytmiä. Siis sitä joka meillä kaikilla uutena on. Kaikki kunnossa siis.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

http://yle.fi/vintti/yle.fi/akuutti/arkisto2008/021208_l.htm

Vierailija

Kardiologina huomaa helposti, kellä on silarit ja kuka on luomu. Silarit sojottaa suoraan seinää kohti ja luomut maan vetovoimasta maata kohti. Ihan paras duuni.

  • ylös 5
  • alas 16
Vierailija

Mulla oli samanlaista, rasituskokeessa selvisi ettei ole mitään ongelmaa, se poikkeama oli ns. hyvänlaatuinan. Lisälyönnit johtuvat mulla stressistä/ahdistuksesta.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Lisälyöntejä on terveilläkin, joskus muutamakin päivässä. Jos ne liittyisi rytmihäiriöön, niitä olisi enemmän eikä ekg sanoisi että on normaali sinusrytmi. Kipu voi liittyä tai olla liittymättä sydäntapahtumaan. Pitäisi nähdä se filmipätkä, koneen tulkinnat on semmoista 50/50 onko oikein vai ei varsinkin kun ei tiedä onko elektrodit varmasti oikein aseteltu ja miltä se koneen epäilemä etuosan infarktikuva näyttää oikeasti. Oma kokemus kertoo että sinusrytmin se löytää hyvällä tarkkuudella, muuten laite tekee usein vähän ylitulkintaa varsinkin jos on teknisiä häiriöitä. Lääkäri saapi kertoa tuosta vasemman akselin poikkeamasta, syitä siihen on monia. Rasituskoe kertoo enemmän. Hyvä että tutkivat!

Jos rytmihäiriö ei ole sillä hetkellä päällä, niin ekg voi olla normaali. Ap:llahan ei ekg rekisteröinnin aikana ollut lisälyöntejä ja siksi sinusrytmikin ollut normaali. Lisälyöntien aikana sinusrytmikin olisi voinut muuttua. Ekg pitkäaikaisrekisteröinti tai rasituskoe ovat keinoja, joilla epäsäännölliset rytmihäiriökohtaukset voidaan saada rekisteröityä ja nähdä niiden luonne.

Miravida

Tossa yhdessä lapussa on maininta vasemmasta haarakatkoksesta, kertooko se enemmän?

En ole ikinä urheillut, ylipainoa ei ole koskaan ollut, kroppa on sellanen "laiha läski". Ikää 33. Verenpaine on välillä korkea mutta yleisesti ottaen ihan ok tasolla.

Lääkäri kyllä mainitsi että urheilun pitäisi auttaa tämän poikkeaman hoitoon, koska urheilu vahvistaa sydäntä. Sanoi että jos en ala liikkumaan, niin 50 vuotiaana voi olla että jouudun sairaseläkkeelle!

Huojentavaa on jos tämä on hoidettavissa ja tiedän että liikkua olisi pitänyt jo paljon aiemmin. Olen toisaalta aika vihainen itselleni jos tämä on itse aiheutettua. Toisaalta pelottaa kovasti että on jotain muuta taustalla, nämä lisälyönnit kun tuntuvat niin kovilta ja niitä on niin usein.

Kiitos todella paljon vastauksistanne, helpottaa jonkin verran kun saa jutella aiheesta.

Oi ihmeellinen google

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista jokaisen suomalaisen ulottuville. Terveyskirjastossa on yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaa artikkelia.
Lue lisää »
[Parisuhdetesti]
 
Lääkärikirja Duodecim
Käypä hoito -suositukset
Terveystieto
Terveyden edistäminen
Mielenterveys
Lapset
Lääkkeet
Ensiapu
Eri sairausteemoja
 

Sydämen haarakatkos (RBBB ja LBBB)

Lääkärikirja Duodecim
17.8.2014
kardiologian erikoislääkäri Raimo Kettunen

Haarakatkokset
Oikea haarakatkos (RBBB)
Vasen haarakatkos (LBBB)

Sydämen haarakatkos liittyy sydämen sähköiseen toimintaan. Sydänlihas supistuu rytmillisesti itsestään (autonomisesti) tuottamalla pienen sähköimpulssin säännöllisin väliajoin. Impulssi lähtee tehtävään erikoistuneesta alueesta sydämen oikean eteisen takaseinästä, niin sanotusta tahdistinsolmukkeesta eli sinussolmukkeesta.

Sähköimpulssi leviää ensin sydämen eteisiin, ja siirtyy niistä molempiin sydänkammioihin. Kammioiden sydänlihakseen impulssi kulkee kahden johtoradan kautta, toinen huolehtii sydämen oikeasta, toinen vasemmasta kammiosta (ks. kuva 1). Impulssi kulkee nopeasti, sekunnin murto-osissa tahdistinsolmukkeesta kammioiden sydänlihakseen. Jokainen impulssi supistaa sydänlihaksen. Se tuntuu valtimoa tunnusteltaessa sykkeenä eli pulssina.

[Sähköimpulssin leviäminen sydämessä]
Kuva 1. Sähköimpulssin leviäminen sydämessä
Suurenna kuva

Haarakatkokset

Haarakatkoksessa kammion johtorata ei johda normaalisti sähköimpulssia kammion lihakseen. Siitä huolimatta sydän toimii, sillä sähköimpulssi siirtyy kammion puolelle tavallisia sydänlihassäikeitä pitkin. Lihassoluissa impulssi kulkee hitaammin kuin johtoradassa. Siksi kammiolihaksen supistumiseen kuluu hieman normaalia pidempi aika, ja se näkyy sydänfilmissä eli EKG:ssä ns. kammiokompleksin (QRS) levenemisenä ja kammiojohtumisajan pitenemisenä.

Haarakatkos ei tunnu. Sitä ei voi itse havaita, mutta se voidaan helposti todeta sydänfilmissä.

Oikea haarakatkos (RBBB)

Oikeassa haarakatkoksessa oikean sydänkammion johtoradassa on katkos. Siitä käytetään lyhennystä RBBB, joka tulee englanninkielisestä lyhennyksestä right bundle branch block.

Oikeaa haarakatkosta tavataan silloin tällöin oireettomilla nuorilla tai keski-ikäisillä henkilöillä. Heillä se on yleensä aina merkityksetön. Katkos ei vaikuta suorituskykyyn eikä siihen tavallisesti liity mitään varsinaisia sydänsairauksia. Iäkkäämmillä henkilöillä oikean haarakatkoksen ilmaantuminen liittyy usein johonkin sydänsairauteen, esimerkiksi sydäninfarktiin (ks. «Sydäninfarkti»1) tai sydänlihastulehdukseen «Sydänlihastulehdus (myokardiitti)»2 tai keuhkoveritulppaan, joskus keuhkoahtaumasairauteen.

Vasen haarakatkos (LBBB)

Vasemman puolen johtoradan katkos (LBBB left bundle branch block) on usein merkki alkavasta sydänlihasviasta. Sellaisia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti (ks. «Sydäninfarkti»1), sydänlihassairaudet (ks. «Sydänlihassairaus (kardiomyopatia)»3) ja läppäviat (ks. «Sydämen läppäviat»4).

Aina kun sydänfilmissä todetaan vasen haarakatkos, tehdään muita sydäntutkimuksia mahdollisten sydänsairauksien löytämiseksi. Vasen haarakatkos vaikuttaa jonkin verran sydämen pumppaustehoon, ja se saattaa pahentaa sydämen vajaatoimintaa.

Käytettyjä lähteitä

Parikka H. Haarakatkokset EKG:ssä. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, päiviteys 3.7.2013. Saatavilla Internetissä (vaatii käyttäjätunnuksen): <http://www.terveysportti.fi>.

Hannu Parikka. Kammionsisäiset johtumishäiriöt. Kirjassa: Mäkijärvi M, Kettunen R, Kivelä A, Parikka H, Yli-Mäyry S. Sydänsairaudet. Kustannus Oy Duodecim 2014, s. 455–457.

Vierailija

Haarakatkos kertoo siitä, että sydämen sähköinen impulssi ei etene normaalisti vaan se katkeaa. Sydän voi korjata tätä katkosta saamalla signaalin kiertotietä toisen sydämen puoliskon kautta. Tällöin rytmi pitenee (joutuu kiertämään) ja se näkyy ekg:ssa signaalin l käyrän levenemisenä. Tällöin myös rytmi voi mennä sekaisin ja aiheutuu rytmihäiriöitä kun sydämen johtoradat supistuvat eriaikoihin.

Miravida

Vierailija kirjoitti:
Haarakatkos kertoo siitä, että sydämen sähköinen impulssi ei etene normaalisti vaan se katkeaa. Sydän voi korjata tätä katkosta saamalla signaalin kiertotietä toisen sydämen puoliskon kautta. Tällöin rytmi pitenee (joutuu kiertämään) ja se näkyy ekg:ssa signaalin l käyrän levenemisenä. Tällöin myös rytmi voi mennä sekaisin ja aiheutuu rytmihäiriöitä kun sydämen johtoradat supistuvat eriaikoihin.

Kiitos, tämä oli hyvin selitetty, tätä kaipasinkin. Jos nyt laittavat rasituskokeeseen niin en varmaankaan ole tähän ihan heti kuolemassa.. Mutta tiedätkö onko tämä kuinka vaarallista? Saakohan kuntoon aloittamalla urheilun? 

Olen muutenkin herkkä henkilö, niin tämä jatkuva rytmihäiriö ja tieto epänormaalista ekg:sta on viennyt kaikki ajatukseni ja murehdin kovasti. 

Vierailija

Välillä sitä huomaa kuinka av:lla on (ja mikä ettei olisikin) kirjoittajaa moneen lähtöön... Kunhan vain huomioin sivusta.

Arvostan kaikkea tuon alan tietämystä hyvin korkealle, toki monen muunkin alan ja vaikka välillä alattomankin. Sori, asian sivusta ja aivan sivuraiteille. :) Mulla on ehkä omakohtainen pienen pieni fiksaatio sydänlääkäreihin, sorry. Ala jossa faktatieto kohtaa elimen, joka on romanttisin ja runollisin ja sitä kautta tarkasteltuna mitä haavoittuvin, kuvitteellisesti ja toki oikeastikin.

Vierailija

Et sinä kotonasi olisi, jos siinä jotain supervaarallista olisi näkynyt. Jos jotain todella huolestuttavaaa on, niin ei potilaita kotiin päästetä. Ekg:n tulkitsee lääkäri, jos nuo ovat ekg-koneen tulkintoja, niin ei voi ottaa kovin vakavasti.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla