Hieno kirjoitus Hesarin toimittaja Annamari Sipilältä päivän lehdessä! Lukekaa!!

Vierailija

Koetko joskus että lehdessä kirjoitettu tai uutisista kuultu "totuus" ei vastaa ollenkaan sitä mitä itse koet??

http://www.hs.fi/sunnuntai/a1452832390604

Sivut

Kommentit (35)

Vierailija

Minusta tämä oli toivottu avaus keskusteluun, jota tälläkin palstalla on epätoivoisesti yritetty käydä, mutta sensuuri on iskenyt jo ensimetreillä. Keskustelupalstoilla halutaan olla kuin mitään ei olisi tapahtunut, laitetaan silmät kiinni ja moititaan rasistiksi, jos uskaltaa ihmetellä tiettyjä ilmiöitä.

Nyt Hesarissa on kokosivun jutussa todettu, että tästä pitää puhua, tiedottaa, keskustella. Ei pidä sulkea silmiään vain siksi, että pelkää leimautumista. Todellisuus on ihan muuta kuin unelma.

Vierailija

On kyllä pakko myöntää, että mullakin on mennyt usko poliisiin. Siis niihin poliisijohdon antamiin tiedotuksiin tyyliin "meillä ei ole yhtään mitään tietoa minkäänlaisesta häirinnästä..". Kentällä olevat polliisit sentään tekevät työtään niinku ennenkin.

Vierailija

On varmaan joskus ihan ok ettei kerrota ihan kaikkea, jos on kyse oikeasti kansallisesta turvallisuudesta tms. Mutta jos jätetään (kuten nyt on käynyt) omahyväisesti ja pelkurimaisesti kertomatta vain sen takia, että pelätään itse leimautumista, niin se on kyllä syvältä.

Olispa meillä joskus suoraselkäisiä ja rehellisiä päättäjiä ja lehdistöä. Taitaa olla kyllä turha toivoa...

Vierailija

En pysty lukemaan artikkelia, mutta suututtaa tämä mediankin harjoittama ihmisten luokittelu ja leimaaminen eri lokeroihin, jonka tuosta alusta näki. Nationalistit osoittivat mieltään rikoksia vastaan... Tarvitseeko siinä olla nationalisti, jos kokee tarvetta osoittaa mieltään tuollaista rikosvyyhtiä ja sen onnetonta hoitamista vastaan!?

AV_mamma
Seuraa 
Liittynyt9.1.2015

Lontoo. Raportin alkusanat kylmäävät. Ne ovat kuin kauhunovellista: ”Kamalia asioita tapahtui Rotherhamissa, ja isossa mittakaavassa.”

Jatko ei ole yhtään sen mukavampaa luettavaa:

”Lapset joutuivat seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Tekijät olivat lähinnä pakistanilaistaustaisia miehiä. Ongelman tunnistaminen ja siihen puuttuminen jäivät puolitiehen. Lasten suojelemiseksi, uhrien tukemiseksi ja rikollisten pidättämiseksi ei tehty tarpeeksi.”

Eurooppa
 

[Roomalaisen legendan Lucretia säilytti kunniansa surmaamalla itsensä raiskauksen jälkeen. Jan Sanders van Hemessenin maalaus 1500-luvulta.]
Seksuaalisen väkivallan synkässä historiassa raiskauksen uhri oli aina syyllinen 15.1.2016

Kyseessä on Britanniaa ravisuttanut Rotherhamin skandaali. Rotherham on palannut brittiläiseen keskusteluun Kölnin uudenvuodenyön joukkoahdistelujen myötä. Kölnin ja muiden kaupunkien ahdisteluja seurasi päiviä kestänyt hiljaisuus ja peittely. Rotherhamissa peittely kesti vuosikausia, mutta syy oli sama: pelko rasistiksi leimautumisesta.

Mitä Rotherhamissa tapahtui? Pohjoisenglantilainen kaupunki ja sen lähiympäristö olivat vuosia laajamittaisen lasten seksuaalisen hyväksikäytön näyttämö. Vuosina 1997–2013 alueella joutui seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan kohteeksi noin 1 400 lasta ja nuorta. Uhrit olivat suurelta enemmistöltä valkoisia tyttöjä. Rikollisille he olivat seksuaalista käyttö- ja kauppatavaraa.

Hyväksikäyttö alkoi grooming-prosessilla. Tyttöjä vietiin autoajelulle, ja heille annettiin lahjoja, alkoholia ja tupakkaa. Vähitellen otteet kovenivat. Uhreja alettiin käyttää seksuaalisesti hyväksi. Heitä raiskattiin, kidutettiin, kaupattiin ja uhkailtiin. Heitä jaettiin miesten kesken ja miesjoukolta toiselle.

Rikokset saivat jatkua vuosikaudet, sillä sosiaaliviranomaiset ja poliisi ummistivat niiltä silmänsä. Vaikka osa uhreista tai heidän vanhempansa yrittivät hakea apua, ei kaupunki halunnut myöntää ongelman olemassaoloa.

Miksi hyväksikäyttöön ei puututtu? Siksi, että viranomaiset eivät uskaltaneet puuttua aasialaisperäisten miesten tekemisiin.

Hyväksikäyttäjät olivat valtaosaksi pakistanilaistaustaisia miehiä. Uhrit olivat valtaosaksi valkoisia lapsia ja nuoria. Se oli tulenarka yhtälö, jonka olemassaolo haluttiin kieltää.

Alun sitaatit ovat 157-sivuisesta Caseyn raportista, joka julkistettiin helmikuussa 2015. Rikosasiantuntija Louise Casey selvitti Rotherhamin laiminlyöntien taustoja syksystä 2014 lähtien. Tehtäväänsä hänet asetti pääministeri David Cameronin edellinen hallitus.

Rotherhamin hyväksikäyttöepidemian laajuus ja vakavuus oli todettu jo elokuussa 2014 julkistetussa riippumattomassa raportissa. Tämä professori Alexis Jayn 153-sivuinen selvitys kertoi muun muassa, että nuorimmat raiskatut tytöt olivat 11-vuotiaita.

Vasta Caseyn raportti pureutui kunnolla hyväksikäytön peittelyn sekä rasistiksi leimautumisen pelon väliseen linkkiin.

”Ongelman kanssa tekemisiin joutuneet viranomaiset olivat selvästi huolissaan siitä, että heidät leimataan rasisteiksi”, Caseyn raportti toteaa.

Hyssyttelyllä oli huonot seuraamukset kaikkien kannalta: ”Rotherhamin tapahtumien salailu ja rasistiksi leimaamisen pelko ovat tehneet karhunpalveluksen kaupungin koko pakistanilaistaustaiselle yhteisölle kuin myös laajemmalle yhteisölle. Salailu on tukahduttanut keskustelun ja ongelman tehokkaan hoidon. Samalla rikollisia ei ole saatu vastuuseen, uhrit ovat jääneet ilman apua ja tilanne on antanut perverssillä tavalla äärioikeistolle tilaisuuden hyötyä tapahtumista.”

Britannian sisäministeri Theresa May on kuvannut Rotherhamin hyväksikäyttövyyhtiä ”institutionalisoituneeksi poliittiseksi korrektiudeksi”.

”Ihmisiä pelotti, että he joutuisivat vaikeuksiin sanoessaan jotain, mikä voitaisiin tulkita rasistiseksi”, Caseyn raportissa haastateltu poliisi kertoi.

Kölnin uudenvuodenyön tapahtumat ovat šokeeraneet niin Saksassa kuin muuallakin Euroopassa. Uudenvuodenyönä Kölnin rautatieasemalla naiset joutuivat joukkoahdistelun uhreiksi. Saksan poliisin mukaan Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä lähtöisin olevat miehet pakottivat naiset kujanjuoksuun, jollaista ei ole nähty nyky-Euroopassa.

Rikosilmoituksia Kölnissä on tehty jo yli 650. Niistä noin puolet liittyy seksuaaliseen ahdisteluun. Ahdisteluja tapahtui myös muissa kaupungeissa.

Tapahtumien poikkeuksellisuudesta ja vakavuudesta huolimatta viranomaisten tiedottaminen ja viestimien uutisointi asiasta myöhästyivät päiväkausia. Poliisin alkuperäinen tiedote kertoi uudenvuodenyön sujuneen rauhallisesti. Yli miljoona turvapaikanhakijaa viime vuonna ottanut Saksa ei halunnut myöntää, että maahanmuuttajataustaisten joukossa voi olla myös ongelmatapauksia.

Saksalaisviranomaisten hyssyttelyllä on ollut välittömät seuraamukset. Liittokansleri Angela Merkelin avoimien ovien politiikan suosio on romahtanut. Äärioikeistolainen liikehdintä on saanut lisää happea. Oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen suosio on noussut kohisten. Kansalaisten luottamus Saksan poliisiin on vaakalaudalla.

Moni ei halua uskoa Kölnin tapahtumia vieläkään todeksi.

”Mutta mitä Kölnissä todella tapahtui?” on yleinen kysymys.

Totta on, että Saksan poliisi ei ole vielä selvittänyt, olivatko ahdistelut organisoituja, ja jos olivat, kuka niiden takana oli. Pääasia on kuitenkin kiistaton, eikä sitä pidä kadottaa näkyvistä: Naiset joutuivat valtaisan miesjoukon ahdistelemiksi. Kyse on täysin uudesta ilmiöstä, jota ei ole nähty aiemmin Euroopassa.

Ruotsissa Dagens Nyheter -lehti uutisoi kuluvalla viikolla tyttöjen ja nuorten naisten seksuaalisesta ahdistelusta Tukholman nuorisofestivaaleilla. Nuorimmat uhrit olivat 11–12-vuotiaita. Vaikka ahdisteluista on raportoitu poliisille vuosina 2014 ja 2015, poliisi ei ole katsonut aiheelliseksi ryhtyä toimiin. Ahdisteluista ei myöskään kerrottu tiedotusvälineille eikä yleisölle.

Taustalla saattoi vaikuttaa se, että monet ahdistelijoista olivat nuorena Ruotsiin tulleita afganistanilaistaustaisia miehiä.

”Tämä on arka paikka. Emme uskalla aina kertoa asioiden todellista laitaa, koska pelkäämme sen pelaavan ruotsidemokraattien (SD) pussiin”, poliisipäällikkö Peter Ågren sanoi DN:n mukaan.

Myös DN:ää on syytetty sosiaalisessa mediassa ahdistelujen peittelystä. Maanantaisessa erillisessä kirjoituksessaan DN puolustautui huhuja vastaan. Lehti myöntää saaneensa jo elokuussa vihjeen ahdisteluista festivaaleilla. Poliisilausunto vakuutti kuitenkin kaiken sujuneen rauhallisesti. Vasta Kölnin tapahtumien jälkeen DN päätti perehtyä nuorisofestivaalivihjeisiin tarkemmin. Päätöstä vauhditti myös se, että uudenvuoden ahdisteluista tehtiin ilmoituksia myös Ruotsin Kalmarissa.

Suomessakin käydään ahdistelukeskustelua. Britannian, Saksan ja Ruotsin teemat näkyvät myös meillä. Osa keskustelijoista on herännyt tyttöjen ja naisten kokemaan seksuaaliseen häirintään vasta nyt, kun epäiltyjen joukossa on ulkomaalaisia. Osa keskustelijoista taas ei halua myöntää, että tulijoiden mukana voi tulla – ja poliisin mukaan on jo tullut – uudenlaisia ahdistelun muotoja. Rasistiksi leimautumisen pelko elää Suomessakin.

Britanniassa Rotherhamin skandaali antoi opetuksen siitä, kuinka hyvää tarkoittava lähestymistapa ongelmiin ei ole aina hyvä ja oikein. Uhrien ja heikoimpien suojeleminen pitää mennä kaiken muun edelle.

Monissa brittiläisissä Kölniä käsittelevissä kirjoituksissa viitataan Rotherhamin opetuksiin. Seksuaalinen joukkoahdistelu ei ole tietenkään sama kuin vuosia kestänyt seksuaalinen hyväksikäyttö. Yhteistä on, että seksuaalirikoksista keskustelua ja niihin puuttumista estää rasistiksi leimautumisen pelko.

Britanniassa on nostettu esiin myös eurooppalaisviestimien haluttomuus uutisoida Kölnistä. Ilmiö koettiin jo aiemmin Britanniassa. Rotherhamista uutisoi 2010–2013 aktiivisesti vain The Times -sanomalehti.

Britanniassa nähdään, että hyssyttely auttaa äärioikeistoa ja lisää muukalaisvastaisuutta. Jos kansalaiset eivät voi luottaa viranomaisiin ja viestimiin oikean tiedon välittäjinä, hakevat he tietonsa muualta.

Kävelevä legenda. The legend is alive.

AV_mamma
Seuraa 
Liittynyt9.1.2015

Olihan tuo hieno kirjoitus siitä, että kun yritetään pyrkiä poliittiseen korrektiuteen ja viimeiseen asti vältellä kannanottoja, joissa ei esiintyisi vihanlietsontaa tai ihmisryhmien leimaamista, se voikin kääntyä uhreja vastaan. Siksi keskustelu olisi hyvin tervetullutta, myös tälle palstalle.

Kävelevä legenda. The legend is alive.

Vierailija

En lukenut juttua, mutta jos hesari oikeasti tekee jotain muuta kuin haukkuu suomalaisia ja hyssyttelee ongelmia, pitää olla aika pahasti paskat housussa.

Vierailija

AV_mamma kirjoitti:
Olihan tuo hieno kirjoitus siitä, että kun yritetään pyrkiä poliittiseen korrektiuteen ja viimeiseen asti vältellä kannanottoja, joissa ei esiintyisi vihanlietsontaa tai ihmisryhmien leimaamista, se voikin kääntyä uhreja vastaan. Siksi keskustelu olisi hyvin tervetullutta, myös tälle palstalle.

Kiitti tekstistä.

Minusta tosin tuon perusteella vaikenemisella ei olla pyritty poliittiseen korrektiuuteen, vaan on pyritty välttämään leimautumista eli on vaan yritetty pelastaa oma napa ettei vaan tulisi sanomista.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat