Erilaiset joulut 3 perheellä

Vierailija

Kuulin kahden muun äidin juttelevan heidän joulunvietostaan. Toinen kertoi, ettei heillä vietetä joulua ollenkaan, vaan kerrotaan lapsille ikätasoon sopivasti maailman kärsivistä (nälkä, sota jne.).

Toinen kertoi heillä vietettävän pakanallista joulua. Ainoastaan tontut, joulupukit on läsnä ja ruokaa ja lahjoja on sadonkorjuun symboliksi. Heillä kouluikäiset eivät osallistu koulun joulujuhlaan, jossa on kristillisiä esityksiä ja yhteislauluja.

En itse osallistunut keskusteluun, kun en tunne näitä kahta muuta äitiä, vaan kuulin vain heidän keskustelunsa yhdessä tilanteessa. Meillä vietetään kristillinen joulu, koska olemme uskovaisia. On seimiasetelma jo rakenteilla, joulukirkko aamulla, kohtuullinen määrä lahjoja (jo siitäkin syystä, ettei ole varaa paljoon!) ja kuunnellaan Hoosiannaa adventtina yms.

Siinä istuimme me kolme äitiä, jotka rakennamme lapsillemme tyystin erilaisen kokemusmaailman. Tulevaisuudessa, kun lapsemme varttuvat, heillä on vähemmän kosketuspintaa toistensa maailmoihin.

Kommentit (12)

Vierailija

Eikö sinun kristittynä pitäisi tehda käännytysyötä? Kun hoidat oman leiviskäsi kunnialla, tulevaisuudessa nuokin perheet viettävät joulua samalla tavoin kuin sinä, eikä ole pelkoa kosketuspinnan puuttumisesta.

Vierailija

Mitä tarkoitat käännytystyöllä? Evankeliointia? En kehdannut puuttua keskusteluun, kun en näitä kahta muuta tunne enkä oikein tiedä, olisiko siitä ollut enemmän hyötyä kuin haittaa sittenkään. Mitä muuten ajattelette? Miten reagoisitte, jos joku tulisi evankelioimaan?

Pitäisi kai aina kantaa mukana traktaatteja sitä varten, että voisi jättää lähistölle, jos ei ole rohkeutta puuttua. Jotkut kuulemma saattavat siitäkin suuttua. Mutta hyvä, että joillain kiinnostusta löytyy.

Vierailija

Pitäisiköhän teidän perheen muuttaa joulunviettoanne jotta lapsillanne  olisi kosketuspintaa muiden kanssa sitten isompana? Jos koet sen tärkeäksi? Yleisin joulunviettotapa Suomessa taitaa olla tontut, pukki, lahjat jne. joten suosittelen sitä, ja tylsääkin tylsemmät kirkoon raahautumiset pois.

Vierailija

Hyvin erikoiselta vaikuttaa sen ensimmäisen perheen tapa kertoa lapsille maailman kärsivistä juuri rilloin kun suuri osa lapsista saa syödä hyvin, lahjoja, joulukuusen yms jouluun/juhlaan liittyvää..

Vierailija

Viettävätkö jotkut nimenomaan pakanallista joulua? ei siis ihan vain joulua ilman sen syvempää merkitystä tai symboliikkaa. Vaikka olisi tontut jne. Ja jouluateria liittyy siis nimenomaan sadonkorjuuseen, ei siihen että juhlan kunniaksi vain on tapana syödä hyvin?

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Olitko Steiner koulun pihaalla?

En ollut. Olin ihan "tavallisessa" paikassa, isossa kaupungissa. Ja kaikki olivat kantasuomalaisia, kolmekymppisiä. Yhdellä oli erikoisempi habitus, ja se en ollut minä ;-)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Viettävätkö jotkut nimenomaan pakanallista joulua? ei siis ihan vain joulua ilman sen syvempää merkitystä tai symboliikkaa. Vaikka olisi tontut jne. Ja jouluateria liittyy siis nimenomaan sadonkorjuuseen, ei siihen että juhlan kunniaksi vain on tapana syödä hyvin?

Meillä vietetään. Tosin joulu ei ole meillä sadonkorjuujuhla (se oli jo Kekri) vaan valon juhla. Joulusta tai tarkemmin ottaen talvipäivän seisauksesta kun päivä alkaa pitenemään ja yö lyhenemään. 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
No mikähän se ap:n mielestä olisi se oikeanlainen maailma, johon kaikkien pitäisi suuntautua? 

Haluan ehdottomasti, että kaikilla on vapaus valita, millä tavalla jou vietetään tai ollaan viettämättä.

Haluan myös, että lapset saavat tietää Jeesuksesta, vaikkei heillä kristillisin tunnuksin joulua vietetäkään. Vaikka sitten niin, että pakanalliset vanhemmat kuiskaavat lapsilleen "toi naapurin täti on sitten vähän ding-dong... hän uskoo, että on olemassa kaikkia rakastava setä, jonka nimi on Jeesus ja joka on Jumala". Heilläkin on sitten vapaus valita, kun tietävät, mitä puhutaan. Tai sitten voivat keksiä omat jumalansa, jos ei valmiissa tarjonnassa mikään sytytä ;-)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat