Vierailija

Ulkomaalaispoliisi ennakoi: Luvassa käännytysten aalto
Tänään klo 07:55

Suomi maksaa kielteisen turvapaikka‑päätöksen saaneille rahallista tukea.Irakilaiset turvapaikan‑hakijat vetosivat maanantaina Suomen hallitukseen, jotta Suomi ei palauttaisi heitä kotimaahansa.

Turvapaikkaa on hakenut Suomesta tänä syksynä jopa yli 600 henkilöä päivässä. Viime päivinä hakijoiden määrä on tasaantunut 200-300 kieppeille.

Turvapaikkaa on hakenut Suomesta tänä syksynä jopa yli 600 henkilöä päivässä. Viime päivinä hakijoiden määrä on tasaantunut 200-300 kieppeille. MARKKU RUOTTINEN

Turvapaikanhakijat ovat huolissaan hallituksen aikeista neuvotella palautussopimus Suomen ja Irakin välille.

Lisähuolta turvapaikanhakijoille aiheuttaa turvapaikkakriteerien uudelleenarviointiprosessi, joka on parhaillaan käynnissä Irakin ja Somalian osalta.

Suomesta on hakenut turvapaikkaa tänä vuonna tähän mennessä 21 889 henkilöä, joista irakilaisia on 15 619. Toiseksi eniten hakijoita on tullut tänä vuonna Somaliasta, kaikkiaan 1850.

Karkean arvion mukaan puolet hakijoista saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Helsingin ulkomaalaispoliisin ylikomisario Kaj Wahlman ennakoi, että tiedossa on käännytysten aalto, jos Suomen linja tiukentuu nykyisestä.

– Jos Ruotsi on antanut hylkäävän päätöksen noin 60 prosentille, niin se saattaa olla Suomenkin linja. Jos meillä on pian 20 000 irakilaista, niin äkkiä on toistakymmentätuhatta henkilöä, jotka pitäisi poistaa maasta.

Kolme ryhmää Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voivat hakea tukea vapaaehtoiseen paluuseen.

– Yhteiskunnalle tulee edullisemmaksi maksaa tukea kuin lähettää henkilöt pois poliisin avustamana. Tuki on tarkoitettu kotiin palaamiseen ja kotiutumisen aloittamiseen kotimaassa, Maahanmuuttoviraston viestintäsuunnittelija Tommi Hatinen sanoo.

Normaaliavustuksen suuruus on suurimmillaan 1000 euroa. Sen verran tukea maksetaan muun muassa niille irakilaisille, afganistanilaisille, eritrealaisille, somalialaisille, sambialaisille ja tansanialaisille, joiden turvapaikkahakemukset arvioidaan perusteettomiksi.

Ryhmässä B normaaliavustus on 500 euroa ja lapsen avustus 300 euroa. Ryhmään kuuluvat muun muassa egyptiläiset, intialaiset ja vietnamilaiset. Ryhmässä C, johon kuuluvat muun muassa albanialaiset, normaaliavustus on 200 euroa ja lapsen avustus 100 euroa.

Käteistuen sijasta voidaan maksaa hyödyketukea, joka on aikuiselle palaajalle 1500 euroa. Käteisenä hyödyketuesta myönnetään 200 euroa. Avustus voidaan myöntää korotettuna.

Oikeusprosesseja Wahlmanin mukaan poliisille jää palautusjärjestelmästä huolimatta työsarkaa. Wahlman arvelee, että kielteisen päätöksen saaneita irakilaisia tullaan palauttamaan isommissa ryppäissä.

– Pakkopalautuksia 4–6 poliisin saattueissa ei tule paljoa olemaan, pikemminkin albanialaistyyppisiä, otetaan reilun 100 hengen kone ja pyritään saamaan sinne 50 irakilaista ja saman verran saattajia.

– Mukaan tulee tulkkia, ihmisoikeustarkkailijaa ja mahdollisesti lääkäriä.

Suomi on järjestänyt jo aikaisemmin palautuslentoja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille albanialaisille. Kulut lennoista kattaa valtio.

Kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija voi valittaa päätöksestään Helsingin hallinto-oikeuteen. Käännytyspäätös ei ole lainvoimainen ennen kuin oikeus on tehnyt päätöksensä.

Prosessit voivat kestää valituksineen jopa 1,5 vuotta. Kielteinen turvapaikkapäätös ei siis automaattisesti johda laittomaan oleiluun.

Ylen mukaan Helsingin hallinto-oikeuteen on tällä vuosikymmenellä tullut vuosittain noin tuhat valitusta kielteisestä turvapaikkapäätöksestä.

OLLI WARIS
olli.waris@ilmedia.fi

Kommentit (5)

Vierailija

Vittu mitä pelleilyä verorahoilla. Elintason perässä seilaavat merkkifarkkupoitsut saa vähän reissata ja discorahaa. Selkeä määrittely siitä, mistä maista tulevat ovat aidosti vaarassa ja ne joilla ei ole papereita eivät pääse maahan sen kummemmin kuin nämä ns. turvallisista maista tulevatkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Tonni taskurahaa että kotonakin sitten on vähän lomaltapaluurahaa? Just. Vaikka 15 000 palautettaisiin, siinä lentäisi 15 miljoonaa € suoraan ulkomaille. Täällä noiden hyysääminen sentään lopulta tulee verorahoina kaikki takaisin kiertoon.

Vierailija

Näitä on pidettävä tarkasti silmällä kun päätöksiä annetaan. Siinä lähtee pian joltakin kantasuomalaiselta pää tai pari muuten.

Oskari

Vierailija kirjoitti:

Tonni taskurahaa että kotonakin sitten on vähän lomaltapaluurahaa? Just. Vaikka 15 000 palautettaisiin, siinä lentäisi 15 miljoonaa € suoraan ulkomaille. Täällä noiden hyysääminen sentään lopulta tulee verorahoina kaikki takaisin kiertoon.

Parjaiten asia hoidettaisiin kun pistettäisiin armeija tekemään sen tehtävä. Eli puolustamaan Suomea hyökkäävältä kansalta. Rauhallisesti armeija siis saattamaan sakki rajalle mistä ovat tulleet.

Pa

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat