Minkäkokoisia ja mallisia U-keittiöitä teillä on?
Eli te, joilla on U-mallinen ns. tehokeittiö, mitkä on keittiön mitat noin suunnilleen? Missä järjestyksessä kylmälaitteet, liesi ja allas sijaitsevat toisiinsa nähden. Onko esim kylmälaitteet toisessa sakarassa ja liesi+ allas vastakkaisessa. Onko U:n pohjalle tai kulmiin sijoitettu jotain näistä toiminnoista? Onko riittävästi laskutilaa?
Ja mikä tärkeintä, onko keittiö ollut toimiva?
Kommentit (10)
sijoitettuna tiskikone lattiatasoon, ei sopinut korotetuksi. ja laskutilaa on siinä tiskialtaan ja kylmäkoneiden välissä sekä hellan ja hormin välissä.
Kaapistot asennettu, mutta kodinkoneet vielä puuttuu. Vaikuttaa erittäin hyvältä. Koko on jotain sellaista, että u:n sakarat on n.3 metriä ja u:n pohja 3,5 metriä. U:n vasemmalla sakaralla ensin kylmäkalusteet, sitten yksi laatikosto + yläpuolella mikro. Sitten vasemmassa kulmassa kulmaliesi ja heti sen oikealla puolella u:n pohjalla allas ja yksi pieni kuivauskaappi (ei käytetä paljon kun ei pestä käsin ja jos pestään niin aina kuivataan, esim. paistinpannu). Sitten tulee apk ja laskutilaa, erilaisia kaapistoja ikkunan alla ja kulmassa karuselli. Sitten u:n toinen seinä pelkkää laskutilaa, yläpuolella kaapistoja ja alapuolella pelkkiä isoja laatikkoja. Pöytä sijoittuu sitten ihan keittiön viereen erkkeriin, eli minkäänlaista istumistilaa ei keittiöön tule.
Vaikuttaa tehokkaalta, mutta ei lainkaan pieneltä. Luulen, että lieden ja altaan vierekkäisyys tulee olemaan hyvä juttu, saa heti kaataa kuuman veden siihen viereen eikä taaperot ole jaloissa pyörimässä. Keittiön iso ikkuna luo kodikkuutta ja sen edessä on paljon pöytäpinta-alaa - näen lapseni sisältä kun touhuavat ulkona.
Mitat ovat suunnilleen 3,2x3,2x3,2 m.
Järjestys on seuraava: kylmäkoneet, laatikosto (yläpuolella mikro)+ hella + kulmakaappi, laatikosto + allas + apk (välitilaikkuna), kulmakaappi + puulaatikko (yläpuolella vitriinikaapit). Kaikki modulit ovat 60-senttisiä. Lisäksi uun avoimessa reunassa oh:n suunnassa on tilaa rajaamassa puuhella.
Halusin altaan ja lieden riittävän kauaksi toisistaan, jotta keittiöön mahtuu hyvin kaksikin ihmistä puuhailemaan ilman, että tönivät toisiaan. Ovat siis siten, että toinen on uun sivusakaran keskellä, toinen uun pohjan keskellä. Kulmauunista ja -altaasta joskus haaveilin, mutta molemmat vievät aika paljon tilaa eli lyhentävät kumpaakin sakaraa, joitten välissä ovat.
Iso pöytä meilläkin on ruokailutilassa keittiön vieressä.
Eli perinteinen U, jossa on vielä pätä sakaraa tekemässä siitä melkein O-keittiön:-)
Keittiö on avokeittiö, jossa tuo ylimääräinen sakara rajaa sen ruokailutilasta. Tässä sakarassa on kaksi n. 130 cm kaappia ja viinihylly ruokailutilaan päin ja antamassa korkeampina näkösuojaa liedelle, joka siis tämän kaapiston toisella puolella.
Jos lähdetään vasemmalta puolelta kun katsotaan keittiöön päin, niin kaappien järjestys on seuraava: jääkaappi-pakastin, apteekkarin kaappi ja muutama yläkaappi ja kulmasysteemit. Sitten tulee ikkunaseinä (U:n pohjasakara), jossa ei ole yläkaappeja. Sen jälkeen jatkuu alhaalla ensin jätelaatikot, allaskaappi, tiskikone, kattilakaruselli ja sitten se U:n ylimääräinen sakara jossa on liesitaso ja uuni. Meillä tämä keittiö on ollut tosi toimiva, sillä säilytystilaa on tosi paljon (meillä on vielä 3 vuoden asumisen jälkeen tyhjää tilaa kaapeissa!!!), samoin pöytätilaa on paljon. Jääkaappi, liesi ja vesipiste ovat kolmiossa, samoin tiskikone. Lieden ympärillä on reilusti laskutilaa. Mitat heitän aika arvaten, eli olisiko noin 2 m x 3m x 4m x 1,6 m. Keittiössä ei ole siis ruokapöytää.
Toivottavasti joku ymmärsi:-)
syysomena:
Eli te, joilla on U-mallinen ns. tehokeittiö, mitkä on keittiön mitat noin suunnilleen? Missä järjestyksessä kylmälaitteet, liesi ja allas sijaitsevat toisiinsa nähden. Onko esim kylmälaitteet toisessa sakarassa ja liesi+ allas vastakkaisessa. Onko U:n pohjalle tai kulmiin sijoitettu jotain näistä toiminnoista? Onko riittävästi laskutilaa?Ja mikä tärkeintä, onko keittiö ollut toimiva?
Meillä keittiöön kaksi käyntiä, u:n molemmista päistä- ei ovia, vain aukot. Seinällä joka jää oviaukkojen väliin on aamiaistaso (johon mahtuu 5 henkeä) ja yläpuolella lasiovelliset kippikaapit (4 kpl). Kylmälaitteet (pakastin , jää-viileäkaappi) toisessa sakarassa. Koko keittiössä meillä ei täyskorkeita kaappeja. Kylmälaitteiden vierestä alkaa taso, alaosassa laatikostot, yläpuolella mikro ja yläkaapit (joissa yläosa lasia). Kulmassa kattiloille karuseli alaossa. U:n pohjalla meillä lähellä toista reunaa ikkuna, ikkunan kohdalla pelkkä taso (alla paikka keittiöjakkaralle), ikkunan vieressä nostettu tiskikone, tasoa. Yläpuolella tiskikaappi, alhaalla allas ja jätevaunu. Laatikoita alhaalla, yläkaapit niitä joissa yläosa lasia. Kulmassa liesi ja uuni, toisessa u:n sakarassa samanlaiset yläkaapit kuin muuallakin alaosassa isot laatikostot, leivinlauta ja yksi kapeahko kulmakaappi, joka siis sijaitsee oviaukon vieressä,josta kulku ruokailuerkkeriin.
Meillä keittiön koko n.22 neliötä. Laskutilaa ja kaappeja on paljon, mutta olenkin astiafriikki, joten meillä on vielä lisäksi erillinen vitriinikaappi kristalleille yms olkkarissa. Olen ollut tyytyväinen.
...mutta tulossa tälläinen; U-keittiö niemekkeellä. Niemeke on erottamassa keittiön ruokailutilasta ja samalla toimii myös ns. " tarjoilupöytänä" . Ruokailutilan puolella on isot vetolaatikot ja keittiön puolelle on jätetty tila parille baarijakkaralle. Toimii sitten arkiaamuina " pikaruokalana" . Niemekkeen pituus on 2m. Muuten keittiön " sakarat ovat n.3,5m ja päätyseinä 4m. Kolmio muodostuu siten, että päädyssä on uuni ja liesi ja oikean puoleisessa sakarassa on tiskikone, allas, mikro, jääkaappi ja pakastin. Laskutilaa on paljon ja säilytystilaa samoin.
Yritimme aluksi tehdä tilaan saarekkeen, mutta silloin olisi kulkutila jäänyt liian ahtaaksi. Nyt on ongelma sitten enemmänkin se, että onko tilaa liikaakin. Onko etäisyydet liian pitkät....? Kuitenkin mielummin tilaa liikaa, kuin liian vähän. Nykyiseen keittiöömme nähden tarvin varmaan potkulaudan!!
mutta sama vastaus käynee täälläkin:
Meillä tulevan keittiön
mitat 4,6 x 6,6 josta 1/3 ruokailutilaa. Keittiö tulee U-mallisena ja iso saareke keskelle. Ihan työskentelytilaksi ilman liettä tai allasta. Ruokailutilan puolelle 2 kaappia ja laatikosto perittyjä vanhoja kahviastiastoja sekä parempia aterimia, hopeita, servettejä, kynttilöitä yms kattauskamaa varten. Keittiön puolella on 80cm leveä laatikosto leipomistarvikkeita varten sekä kaappi talouskonemekanismia varten. Saarekkeessa on myös pistoke sisäpuolella tuota taikinamasiinaa varten ja ulkopuolella vaikka vatkaimelle.
Itse keittiössä toinen sakara on vain kalusteseinää, ts. siellä säilytetään astioita ja työskennellään, pituutta 3,6m. Päätyseinällä on liesitaso, uuni, allas ja apk, seinällä mittaa 4,6 m. Oviaukon toisella puolella on sitten täyskorkeat kylmäkalusteet vierekkäin sekä korkea kaappi jossa on viinikaappi ja mikro päällekäin ja loput kaappitilaa.
mina en ikina laittaisi lietta ja tiskipoytaa vastakkaisille puolille keittiota, ellei sitten lieden vieressa ole ylimaarainen vesipiste.
Ei kauhean viisasta kuljetella kiehuvia kattiloita keittion poikki kun naperot haarii jaloissa. Kaytannolisyyskin puhuu taman puolesta: Vettahan sinne kattiloihin tarvitaan aivan ja aina, miksi ne pitaisi olla mahdollisimman kaukana toisistaan?
Lisaksi samaan riviin lieden ja tiskipoydan kanssa laittaisin tiskikoneen, ihan kaytannollisyyden vuoksi.
Olen ollut nettipimennossa jonkun aikaa ja en ole ehtinyt hetkeen miettimään tätä keittiöasiaa. Jotenkin tuntuu, että U-keittiöstä saisi tehokkaan, mutta toistaalta lasku ja kaappitilan saa maksimoitua. Eikä tarvitsisi kiertää ruokapöydän ympäri kun on ruuanlaitto puuhissa. Anoppilassa on myös u-keittiö ilman saareketta ja se on ollut yllättävän toimiva, jopa isommalla porukalla laittaa esim joulupöytää.
asennetaan vasta ensi viikolla ja muutto muutaman viikon päästä, mutta U-keittiönä siinä on toisessa sakarassa liesi (vieressä kaapin ja hormin toisella puolella leivinuuni), toisessa sakarassa on tiskiallas ja sen vieressä kaapin toisella puolella kylmälaitteet. Liesi ja tiskiallas ovat siis suurinpiirtein vastakkain, mutta niiden väli ei tule olemaan kuin reilu kaksi metriä, joten ei pitäisi käyttöä haitata.
Kulmissa on kulmakaapit, meillä u-keittiön sisustaminen oli varsin vaikeaa takkaleivinuunin ja ison ikkunan vuoksi. halusin kuitenkin mahdollisemman paljon kaappitilaa. Kulmiin alunperin ajattelin hellaa tai tiskiallasta, mutta ne vievät sitten suhteettomasti siinä tilaa, koska tarvitaan " täytepaloja" tmv eli kulmiin sijoitetut ovat enemmänkin suuren keittiön erikoisuus kuin pienen keittiön tilan säästö. En tiedä, minkäkokoinen keittiötila sinulla tulee olemaan.
Keittiön mitat noin summittain on: leivinuunisivu: vajaa 2m keittiökalusteille, ikkunasivu reilu 3m ja toinen sakara n 3.5m (kylmälaittaiden jälkeen on baaritaso aamiaispöydäksi, ruokailutila on erikseen).
syysomena: