Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Patakakkonen (nyt teemalla) on aika hillitön :)

Vierailija
26.11.2013 |

Siis miten voi olla aika muuttunut näin nopeasti, että tuo ohjelma on aivan kuin jostain eri kulttuurista! Ihan kippurassa saa nauraa tuolle valsituksellisuudelle, karuille ruuille ja brutaaleille kielikuville :D 

 

Huh, äsken söivät karsean ruskean raatoisen liejun näköistä porokeittoa ruosteisesta padasta, jossa ei ollut muuta kuin noin tunnin miedolla lämmöllä vedessä kiehunutta poroa "lapsen nyrkin kokoisina" paloina ja pari klönttiä merisuolaa.

 

Ja sitä ennen tekivät keittoa kiehuttamalla massiivista naudanrintaa pari tuntia kokonaisena vedessä ja sitten jälleen kaamean näköinen köntsä pakettiin ja jääkaappiin tiilien alle. 

 

Ja hurmaavaa useampia minuutteja kestävää lähikuvaa silakoiden perkaamisjätteistä, lihamyllystä tursuavasta jauhelihasta, raa'asta poronjalasta ja niin edelleen. 

 

Huh, aika eksoottisen karua tähän nykymeininkiin verrattuna :)

Kommentit (67)

Vierailija
1/67 |
27.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="27.11.2013 klo 12:11"]

[quote author="Vierailija" time="27.11.2013 klo 11:30"]

Varsinainen järjen riemuvoitto tämän palstan analyysit. Valtionvelka paisui suureksi 90-luvun laman vuoksi, joka taas oli seurausta 80-luvun kasinotaloudesta ja pankkien ahneudesta. Katainen oli silloin koulupoika ja tuskin vastasi talouspolitiikasta.

[/quote]Ai, no miksi se paisuu edelleen?

[/quote]

 

Paisuu edelleen?

 

http://www.findikaattori.fi/fi/44

 

Ei olla vielä 90-luvun veloissa. Kohta tosin ollaan.

Vierailija
2/67 |
27.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="27.11.2013 klo 12:15"]

[quote author="Vierailija" time="27.11.2013 klo 11:47"]

Näitä kun lukee niin ei mikään ihme ettei suomalainen ruokakulttuuri kehity. Huh, miten jotkut jaksaa syödä esim pula-ajan joululaatikoita joka ikinen vuosi, aina samalla reseptillä ja kinkulla yms? 

Sitten pelätään kaikkea ulkomaalaista herkkua, kun siinä on niitä mausteita. Mun 80 vuotias äitinkin on edistyksellisempi kuin monet täällä. 

[/quote]Italiassa on yhtä köyhä ruokakulttuuri, yleensä jotain kalaa oliiviöljyssä ja tomaattia päälle mutta jotenkin ne vaan jaksaa syödä samalla reseptillä tehtyä päivästä toiseen. Sielläkin pelätään kaikkea ulkomaalaista reseptiä mutta sinä et ole julistamassa italialaista ruokaa huonoksi

[/quote]

 

Vastauksesi kertoo syvällisestä käytännön perehtymisestä italialaiseen syömiseen. Tai sitten ei...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/67 |
27.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mun mielikuvani 70-luvun maanviljelystä on kyllä aika erilainen kuin täällä jolla kulla oli. 70-luvulla suurtilat olivat harvinaisia. Mummolassa oli n. 10 lehmää ja ne ulkoilivat kesäisin. Muistan vieläkin miten ne ensi kertaa talven jälkeen ulos päästyään hyppivät riemusta. Joka lehmällä oli nimi ja niitä hoidettiin lämmöllä. Talvella saivat kuivattua heinää, aiv-rehua ja jotain rehuseosta jota ostettiin. Pientiloilla varmasti oli eläinten olosuhteet mahdollisimman hyvät. Maito ja ruoka olivat hyviä.

Kaupassa valikoima oli huomattavan paljon suppeampaa kuin nykyään. Vierailu sen aikaisessa kaupassa voisi olla järkytys. Eineksiä oli tosi vähän, hedelmä- ja vihanneshyllyt olivat aivan erilaisia kuin nykyään, yli puolet nykypäivän tarjonnasta puuttui.

Moni asia on nykyään paremmin, mutta on 70-luvulla asioita, jotka silloin olivat hyvin.

Vierailija
4/67 |
27.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

No ei ollut tarkoitus vertailla mummovainaan lapsuutta Patakakkosen poikien ruuanlaittoon. Halusin vaan mennä vieläkin kauemmaksi menneisyyteen, kun luin kommentteja, joissa mietittiin ns. "entisaikoja". Olen kyllä historiani lukenut, ja isovanhempianikin haastatellut, joten ihan selvillä on. -15-

Vierailija
5/67 |
27.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="27.11.2013 klo 11:50"] 

[/quote]

Mä syön joululaatikoita vuodesta toiseen, koska ne on musta tosi hyviä (kinkkua en syö, koska olen kasvissyöjä). Miksi ulkomaiden ruokaperinteet ovat hyviä, mutta suomalaiset huonoja?

 

Sä taidat aina jankuttaa noista "pula-ajan joululaatikoista", joten kerrottakoon nyt vielä kerran, että laatikot eivät ole peräisin pula-ajalta, vaan ne ovat paljon vanhempaa suomalaista ruokaperinnettä.

 

[/quote]

Kerrankin joku järkevä paikalla. On se kumma miten suomalaisilla on niin huono itsetunto ettei osata arvostaa mitään omaa.

Siksi toiseksi perinteetkin muuttuvat ja ehkä kehittyvät, sekä täällä että muualla. Henkilökohtaisesti hieman kadehdin kuvaa esim. italialaisista tai ranskalaisista jotka arvostavat itse sitä mitä tekevät ruokakulttuurissa (ja muissakin asioissa). En tiedä pitääkö tämä todellisuudessa paikkansa, mutta sellainen kuva siitä välittyy.

Vierailija
6/67 |
27.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="27.11.2013 klo 12:34"]

[quote author="Vierailija" time="27.11.2013 klo 10:00"]

[quote author="Vierailija" time="26.11.2013 klo 23:52"]

Niin, ja ajatelkaas, kun Suomessa on sodittukin, eikä köyhillä hedelmistä tetoakaan. Eräs ystävällinen nainen oli isoäidilleni antanut omenan, johon lapsonen tähän: "Äiti, äiti katso, punaista perunaa".

 

Katsoin itse aina tän Patakakkosen ja opin esim. kalankäsittelystä paljon. Ja juuri nuo aidot maut. Suolan käyttö oli tuolloin kyllä liiallista.

[/quote]

 

Ihan totta. Syntiä ja saastaa oli ennen kaikkea sokeri, mutta suolaa Vanamo & Kolmonen käyttivät vielä surutta.

[/quote]

 

Suolaa saakin käyttää reilummin jos sitä ei muualta saa kuin itse valmistetusta ruuasta. Tuohon aikana ei ollut tönkkösuolattuja eineksiä ja "mäkkäri"ruokia joita nykypolvi syö. Elimistö ei kauaa pärjää ilman suolaa.

 

[/quote]
Juuri niin. 70-luvulla ei oltu kuultukaan marinadeista eikä eineksiään ollut kaupan hyllyissä kovin montaa sorttia. Joten turha hössöttää liiasta suolankäytöstä kokkiohjelmassa. Mutta ootte niiiin nuoria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/67 |
27.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="27.11.2013 klo 12:34"]

 

Suolaa saakin käyttää reilummin jos sitä ei muualta saa kuin itse valmistetusta ruuasta. Tuohon aikana ei ollut tönkkösuolattuja eineksiä ja "mäkkäri"ruokia joita nykypolvi syö. Elimistö ei kauaa pärjää ilman suolaa.

 

[/quote]

Minusta tämä on vähän ristiriitaista. Pidät eineksiä tönkkösuolattuna, mutta mielestäsi ilman niitä kotiruokaan on hyvä lisätä suolaa. Eikös tuo ole plus miinus nolla?

 

Makuaistin voi toki opettaa sietämään suolaa tai suolattomuutta. Minulle sopii oikeastaan paremmin se, että syön lähestulkoon suolatonta ruokaa ja silloin tällöin mutustelen suolapähkinöitä. Joku toinen ehkä toimii toisin, eli syö mieluummin suolaisempaa ruokaa, eikä sipsejä tms. koskaan.

Vierailija
8/67 |
27.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

70-luvulla sydäninfarktikuolemat oli ihan eri sfääreissä kuin nykyään, joten kai se tönkkösuolattu ruoka jotenkin vaikutti. Elinikä on kasvanut huomattavasti niihin päiviin verrattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/67 |
27.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="27.11.2013 klo 11:32"]

Mitä tulee homekouluihin, niistä suurin osa on rakennettu silloin kultaisella 70- ja 80-luvuilla. Homeongelmat johtuvat huonosta rakentamisesta.

[/quote]

 

Ne rakennukset oli silloin UUSIA. 70-luvulla ajateltiin, että ne puretaan viimeisttään 90-luvulla pois parempien, uusien rakennusten tieltä.

 

Kumma juttu on se, että ne silloiset rakennukset on kyllä tehty sen ajan rakennusmääräysten mukaan. Missäs on ne nämä määräykset tehneet poliitikot? Eikös niiden pää pitäisi nyt vaatia vadille?

Vierailija
10/67 |
27.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/67 |
27.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllähän nuo Vanamo ja Kolmonen sitä suolaa aika riuskalla otteella heittivät, molemmin kourin ja parijonossa. Motto tais ollakin, että "Kerta kiellon päälle". Eri asia on syödä joku liha tuoreeltaan, kuin suolata se myöhempää käyttöä varten. Samoin on suolakalan suhteen. Mieluummin pippuroi hiukan enemmän, kuin suolaa mättää. Normikäyttö ihan eri asia.

Vierailija
12/67 |
26.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ajattele, oma varhaislapsuuteni sattui juuri tuohon aikaan. Miten hirveän ankeissa oloissa vielä me 70-luvun lopullakin syntyneet olemme kasvaneet! :-D 

 

Tämähän oli aikaa, jolloin Suomeen sai tuoda ulkomailta useimpia elintarvikkeita vain, jos kato kävi, ja kiintiöt eivät täyttyneet. Paprikapulveri oli eksoottista maustetta, jonka "lorahtamista" jauhelihaan piti varoa. 

 

Sisustus ja pukeutuminenkin oli enemmän juuri tuota Patakakkosta kuin sitä hipsteritrendikästä retroa, jota esim. lapsille nyt myydään. Eero Saarisen futuristinen klassikkopöytä saatettiin oikeasti peittää jollain Finlaysonin ei-koskaan-trendikkäällä pöytäliinalla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/67 |
26.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hassua että Suomi ja suomalainen ruokakulttuuri näytti tuolta...ihan kuin jostain Neuvostoliitosta!

Vierailija
14/67 |
26.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse söin erotuksilla -97 tuota porosoppaa ja hyvää oli. Joten se siitä raatoliejusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/67 |
26.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Neuvostoliittolaiset haaveilivat tuollaisesta runsaudesta, ja nyt se näyttää meille ja venäläisille ankeudelta...

Vierailija
16/67 |
26.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oikeasti kunnon ruoka on hyvää.

Vierailija
17/67 |
26.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Juu aika erilaista kuin nykyään kaikki saralafountainit ja "hihhihhh..juhuu..teen tämmösii iiiihanii kupkeikkejä ja toffeepoppareita, iiihhih! Nams nams!" -kokit :D

Vierailija
18/67 |
26.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

No tulisi kyllä kulttuurishokki tuollaisesta ruoasta. Ja lähinnä se kuvaustapahan tuossa näyttää myös ajan vaihtuneen.

Vierailija
19/67 |
26.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="26.11.2013 klo 23:23"]

Neuvostoliittolaiset haaveilivat tuollaisesta runsaudesta, ja nyt se näyttää meille ja venäläisille ankeudelta...

[/quote]

 

No itse asiassa olen syönyt Pietarissa ravintolassa, jossa tarjottiin jotain neuvostoajan "datsharuokaa", reseptit olivat ajan myydyimmästä keittokirjasta. Tiedä sitten häntä, kuinka usein nekään neuvostokansalaiset, joilla oli se huvilatilkku, jolla viljellä kurkkua, sitä söivät. Mutta ruoka oli oikeasti hyvää ja mielikuvituksellisempaa kuin tuo meidän kepulaisen, isolationistisen maatalouspolitiikan sanelema seiskariruokamme.

 

Vierailija
20/67 |
26.11.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aitoja makuja. Mausteinen ruoka on keksitty peittämään pilaaantuneen raaka-aineen maku.