Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Joulun kalaherkkuja pinoon!

21.12.2005 |

Meillä tuntuu kalaherkut vievän vuosi vuodelta enemmän tilaa muilta jouluruuilta, ja lisää herkkuohjeita kaivataan! Tässä jakoon superhelppo&superhyvä!



1 purkki matjess silliä (esim. Eurogshopper ravintolafileitä)

1 purkki smetanaa

puntti tilliä

1 punasipuli



Mä pilkon sillin saksilla palasiksi, tilli ja sipuli myös pieneksi, kaikki aineet sekaisin ja avot, herkullinen smetanasilli on valmis :)

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 |
21.12.2005 |
Näytä aiemmat lainaukset

Liköörgraavattu lohi

10 annosta



n. 1 kg lohifileetä

1-1 1/2 rkl merisuolaa

2 rkl lakkalikööriä

nippu tilliä

sitruunamelissaa



1. Ripottele lohifileelle merisuolaa, valuta sille lakkalikööriä.

2. Leikkaa päälle runsaasti tilliä ja sitruunamelissaa.

3. Anna maustua seuraavaan päivään.

4. Poista tillit ja sitruunamelissan oksat.

5. Siivuta tarjolle.



Paratiisin katkaravut



500 g pakastettuja katkarapuja

200 g herkkusieniä

200 g sipulia

1 punainen paprika

1 vihreä paprika

½ dl öljyä

1 tlk tomaatteja tai

400 g tuoreita tomaatteja

2 dl kuohukermaa

2 rkl vehnäjauhoja

1½ tl paprikajauhetta

1½ tl currya

suolaa

mustapippuria

½ rkl sitruunamehua

½ dl konjakkia tai viskiä

1 dl persiljaa



1. Viipaloi herkkusienet ja sipulit ja suikaloi paprikat.

2. Keitä sipulit ja herkkusienet öljyssä matalareunaisessa kattilassa.

3. Lisää tomaatit.

4. Sekoita jauhot ja kerma.

5. Suurusta liemi tällä seoksella ja keitä miedolla lämmöllä n. 10 min.

6. Mausta.

7. Lisää paprikat ja keitä taas muutama minuutti.

8. Sekoita viimeksi katkaravut ja konjakki.

9. Seos ei saa enää kiehua, kuumenna se kuitenkin hyvin.

10. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.



Parmesaani lohi



2 lohipalaa

225 g parsaa

15ml öljyä paistamiseen

parmesaania

oliiviöljyä

suolaa ja pippuria



1. Paista tuoreesta lohesta leikatut annospalat öljytilkassa grillipannussa.

2. Mausta suolalla ja pippurilla.

3. Keitä vihreä parsa runsaassa suolavedessä.

4. Lado parsa lautasen pohjalle pediksi ja asettele lohi päälle.

5. Höylää päälle reilusti parmesaanilastuja.

6. Viimeistele tilkalla hienoa oliiviöljyä.



Kirjolohta valkoviini-tomaattikastikkeessa



1 pussi Maggi Mix Spagettikastikeaineksia

4 dl vettä

2 dl kesäkurpitsaa kuutioina

2 dl valkoviiniä

400 g kirjolohta kuutioina



1. Sekoita kattilassa pussin sisältö ja vesi.

2. Lisää valkoviini ja kesäkurpitsakuutiot.

3. Keitä miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia välillä sekoittaen.

4. Lisää kalakuutiot.

5. Keitä pari minuuttia.

6. Tarjoa pastan ja leivän kera.



Punaviinilohi



6 kpl 150 g:n ruodotonta lohipalaa nahkoineen

suolaa

valkopippuria myllystä



lohen haudutusliemi:

1 sipuli viipaleina

2 dl kevyttä punaviiniä



kastike:

1 rkl öljyä

1 punasipuli pieninä kuutioina

3 rkl punaviinietikkaa

6 dl kevyttä punaviiniä

1 1/2 dl ranskankermaa

2 rkl voita

suolaa

sokeria



1. Kiehauta lohen haudutusliemi, punaviini ja sipulisuikaleet kattilassa.

2. Valmista kastikepohja toisessa kattilassa.

3. Kiehauta sipulikuutiot öljyssä, lisää etikka ja punaviini.

4. Keitä kastiketta kokoon kunnes nesteestä on puolet jäljellä.

5. Sekoita ranskankerma ja voi sauvasekoittimella kastikkeen joukkoon juuri ennen tarjoilua ja mausta suolalla ja sokerilla.

6. Ripottele mahdollisimman kuumalle valurautaiselle paistinpannulle ohut kerros hienoa suolaa.

7. Paahda lohen nahkapuoli ensin.

8. Käännä ja paahda myös molemmat sivut.

9. Kaada pannulle kalojen päälle kuuma haudutusliemi. (punaviini-sipuliliemi)

10. Pane leivinpaperia kanneksi ja hauduta kalat meheviksi, melkein kypsiksi n. 6 minuuttia kalan paksuudesta riippuen.

11. Huom. kala kypsyy vielä esillepanovaiheessakin jonkin verran!

12. Tarjoa lisäkkeeksi punajuurimuhennosta ja/tai blue kongo perunasta tehtyä muhennosta sekä samaa kevyttä ja hieman viilennettyä punaviiniä, jota käytit ruoanvalmistuksessa.

13. Muotoile muotin avulla, tai kahdella isolla lusikalla peruna-juuresmuhennosta lautaselle. Lusikoi ympärille sauvasekoittimella kuohkeutettua kastiketta.

14. Lusikoi pinnalle myös haudutusliemessä kypsyneitä sipuleita. Viimeistele annos vielä tilkalla yrttiöljyä jos haluat.



Yrteillä ja sitruunamehulla marinoitua lohta



200 g tuoretta lohta viipaleina

hienoa merisuolaa



marinadi:

1 dl oliiviöljyä

1/2 dl sitruunamehua

1 ruukku korianteria

8 basilikanlehteä

ripaus suolaa

ripaus sokeria

valkopippuria myllystä



1. Ripottele suola lohiviipaleille ja jätä kala maustumaan n. 5 minuutiksi.

2. Valmista marinadi.

3. Sekoita marinadiaineet sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.

4. Sivele marinadia suolautuneiden lohiviipaleiden molemmille puolille ja pane viipaleet tarjolle laakealle vadille.

5. Tarjoa lisäkkeeksi samalla marinadilla marinoitua lämmintä keitettyä perunaa tai esim. paahtoleipää.



Haudutettu hauki ja kastike



1 1/2 kg:n hauki tai vastaavasti haukifileitä

noin 1 1/2 l vettä

2 rkl merisuolaa

10 maustepippuria



Kastike:

2 rkl voita

3 rkl vehnäjauhoja

4 dl kalan keitinlientä

1 tl raastettua piparjuurta

(1/2 dl kuohukermaa)



1. Perkaa kala poistamalla siitä sisälmykset, kidukset ja evät.

2. Typistä pyrstö, mutta älä suomusta.

3. Pyyhi kala päältä ja sisältä puhtaaksi.

4. Kuumenna vesi ja pippurit kiehuviksi.

5. Lisää suola ja hauki.

6. Hauduta veden poreillessa noin 35 minuuttia.

7. Nosta kala vedestä vadille.

8. Poista nahka ja pidä kala lämpimänä.

9. Keitä lientä reippaasti kokoon niin, että se saa makua.

10. Sulata voi kattilassa.

11. Lisää jauhot.

12. Kiehauta sekoittaen.

13. Lisää siivilöity hauen keitinliemi.

14. Sekoita ja kypsennä 10 minuuttia.

15. Mausta.

16. Tarjoa lisänä keitettyjä perunoita.



Haukimureketta voikastikkeella



250 g haukifilettä

1/4 rkl suolaa

2 kananmunan valkuaista

1,5 dl kermaa

muskottia

mustapippuria



1. Hienonna haukifile ja suola tehosekoittimella.

2. Anna vetäytyä 10-15 minuuttia.

3. Lisää valkuainen ja kerma ohuena nauhana massaan sekoittaen.

4. Mausta.

5. Voitele vuoka ja korppujauhota kevyesti tai vuoraa vuoka kelmulla.

6. Kypsennä vesihauteessa hauduttaen 15-30 minuuttia tai uunissa höyryssä (100 asteessa) 15 minuuttia.

7. Kumoa lautaselle.



Voikastike

1/2 sipulia

20 g voita

1 dl kalalientä

1 dl valkoviiniä

1 dl kermaa



1. Hauduta hienonnettu sipuli voissa lisää kalaliemi ja valkoviini sekä keitä puoleen.

2. Lisää edelleen kerma ja kiehauta jälleen puoleen.

3. Lisää 50 g pehmeää voita sauvasekoittajaa apuna käyttäen.

4. Tarjoa haukimurekkeen lisäkkeenä aseteltuna lautaselle murekkeen kanssa.

5. Koristele annos tillillä ja sitruunalla.



Lohilaatikko 1



8 perunaa, keskikokoista

450 g lohta, tuoretta, suolattua

säilyke- tai kirjolohta

2 dl maitoa tai kermaa

2 munaa

1 sipuli

2 tl suolaa

tilliä



1. Kuori ja viipaloi perunat ja sipuli.

2. Leikkaa lohi annospaloiksi. Käy myös suikaleet.

3. Sekoita kerma, munat ja mausteet.

4. Lado uunivuokaan kerroksittain, päällimmäiseksi vielä munakerros.

5. Kaada munamaitoseos vuokaan ja ripottele muutama voinokare päälle.

6. Hauduta ruoka miedossa uuninlämmössä, 180 asteessa, kypsäksi eli noin tunnin ajan.

7. Koristele kypsä laatikko tillillä.



Lohilaatikko 2



8-9 suurta perunaa (raakaa tai keitettyjä)

1-2 tlk säilykelohta

2 dl purjorenkaita

5 dl maitoa

3 munaa

3-4 tl suolaa

valkopippuria



1. Kuori ja viipaloi perunat.

2. Puhdista purjo ja leikkaa se renkaiksi.

3. Valmista munamaito ja mausta se.

4. Voitele uunivuoka ja aseta vuokaan kerroksittain perunaviipaleita, purjorenkaita ja paloiteltua lohta siten, että pinnalle tulee perunakerros.

5. Kaada munamaito päälle ja kypsennä 175 asteessa.

6. Keitetyistä perunoista valmistettuna laatikko kypsyy noin tunnissa, raaoista noin 1½-2 tunnissa.



Curry-kala



3 rkl öljyä

600 gr vaaleaa kalaa viipaleina

2 sipulia hienonnettuna

2 paprikaa kuorittuna

3 rkl Rajah-vindaloo currytahnaa

1 tl chilitahnaa

1 rkl juustokuminaa

3 dl vettä

1 sitruunan mehu

2 rkl fariinisokeria

tuoretta korianteria

suolaa



1. Paista sipulit ja paprikat pannulla.

2. Lisää currytahna ja chilitahna sekä juustokumina ja paista hetken aikaa.

3. Lisää vesi ja sitruunamehu.

4. Lisää pannulle kalapalat ja kypsennä.

5. Lisää tuore korianteri ja tarvittaessa suolaa.

6. Tarjoa Basmati-riisin kanssa.



Uunikala



500-600 g kalafileetä maun mukaan tai suikaleita

1 tl suolaa

½ tl timjamia

maustemitallinen jauhettua valkopippuria

1-2 tl sitruunamehua

1 ruukkuruohosipuli

8-10 herkkusientä

1 dl kermaa

maustemitallinen kurkumaa



1. Aseta kalafilee tai -fileet voideltuun uunivuokaan.

2. Mausta suolalla, timjamilla ja valkopippurilla.

3. Valuta sitruunamehu pinnalle.

4. Levitä ruohosipulisilppu ja lohkotut herkkusienet vuokaan.

5. Sekoita kurkuma kermaan ja kaada vuokaan.

6. Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin 35 minuuttia.

7. Tarjoa kalavuoka perunasoseen ja salaatin kanssa.



Yrttivoissa paistettua lohta ja perunapaistosta



150 g lohifilettä

kirveliä

rakuunaa

persiljaa

tilliä

50 g herkkusieniä

50 g voita

sitruunaa

perunasosetta



1. Muotoile perunasoseesta lusikalla soikioita ja siirrä ne voidellulle uunipellille.

2. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

3. Leikkaa lohesta ohuita viipaleita.

4. Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja valkopippurilla.

5. Sulata osa voista paistinpannulla.

6. Lisää lohet paistumaan.

7. Kun olet kääntänyt kalat.

8. Lisää loppu voi pannulle.

9. Lisää viipaloidut herkkusienet ja hienonnetut yrtit ja anna freesaantua voissa.

10. Lisää pannulle tilkka valkoviiniä.

11. Kokoa lautaselle perunapaistokset ja kalat niiden viereen.

12. Kaada paistinpannulta yrtit ja paistinvoi kastikkeeksi.



Mantelikala 1



500 g kalaa fileenä (esim. kuhaa, kirjolohta tai ahventa)

1/2 tl suolaa

hiven valkopippuria

1/2 sitruunan mehu



kastike :

2 dl kermaa

1 tl inkivääriä

1 tl currya

1 rkl hunajaa

1/2 -1 dl mantelilastuja



1. Poista kalafileistä nahka ja kylkiruodot.

2. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla.

3. Nosta fileet uuni-vuokaan.

4. Sekoita mausteet kermaan ja kaada kalafileiden päälle.

5. Ripottele pinnalle mantelilastut.

6. Paista 175 °C asteessa noin 30-40 minuuttia.



Mantelikala 2



kalafileitä, esim. kuhaa, tai pakastekalaa sulatettuna

kananmuna

suolaa, valkopippuria, kalamaustetta

mantelilastuja

voita paistamiseen



1. Sekoita mausteet kananmunan joukkoon.

2. Pyörittele kalapalat ensin kananmunaseoksessa, sitten mantelilastuissa.

3. Paista miedolla lämmöllä voissa hitaasti kullanruskeiksi ja lohkeavan kypsiksi.



Lohivuoka



kokonainen lohi tai lohipala

puuroutumatonta riisiä

ruokakermaa

Aura homejuustoa

sitruunapippuria

mustapippuria

suolaa

sieniä; esim. herkkusieniä

sipulia

voita tms. rasvaa



1. Keitä riisit pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Mausta riisiä aurajuustolla ja sitruunapippurilla.

3. Voitele reilunkokoinen uunivuoka.

a. jos käytät kalapalaa laita pohjalle riisi ja päälle lohi

b. jos käytät kokonaista lohta, laita riisiä kalan sisään niin paljon kuin mahtuu ja loput kalan viereen. Laita kala nahkapuoli päällepäin, kokonainen kala oikealle kyljelleen. Lisää kalan viereen sipuli, sienet ym. maun mukaan.

4. Kaada päälle kerma.

5. Laita uuniin 200 asteeseen (voi pienentää 175 asteeseen kalaa kääntäessä/ maustaessa).

6. Noin puolen tunnin päästä ota nahka pois ja ripottele pintaan haluamiasi mausteita, ehdottomasti sitruunapippuria.

7. Älä unohda aurajuustoa!

8. Käännä kala käytättäessäsi kokonaista lohta, jolloin kala siirtyy vasemmalle kyljelleen, josta sitä on helppo ottaa.

9. Lusikioi vierelle juossutta kermaa uudestaan kalan (ja sienisipuliseoksen) päälle, voit tarpeen mukaan lisätä vielä vettä.

10. Jatka kypsentämistä.

11. Lohipala kypsyy yleensä noin 50 minuutissa, kokonainen kala saa olla 1 ½ tuntia.

12. Ota reilun tunnin jälkeen kokonaisesta kalasta toinenkin nahka pois ja tee uudelleen maustamis-/ kostutusoperaatio.



Muuta huomioitavaa:

noin 500g lohipalaan tarvitset 1½ desiä riisiä, 1 purkki kermaa, ½-1 palaa Aurajuustoa ja sieniä, sipulia ja mausteita maun mukaan à Jos käytät kokonaista kalaa, voit kertoa ainemäärät noin kahdella. Aurajuustoa kannattaa laittaa joka vaiheessa mieltymysten mukaan - mitä enemmän, sen parempi toki. Voit yhtä hyvin käyttää valmista Auramurua tai " kolmiota" .



Lohiahvenruusut



Lohta ja ahventa fileenä



haudutusliemi:

valkoviiniä

sipulia

tilliä

valkopippuria

suolaa

vettä



1. Kiehauta liemi ja pyörittele fileistä ruusukkeet.

2. Kiinnitä ruusukkeet cocktailtikuilla.

3. Keitä ruusukkeet miedolla lämmöllä.



Marinadi:

öljyä

sipulia

ruohosipulia

paprikaa

tilliä

viinietikkaa

suolaa

sokeria



1. Sekoita marinadi.

2. Valele kypsät ruusukkeet.



Graavilohta ja appelsiinikermaa



graavilohta viipaleina

kuohukermaa

appelsiinimehua

sinappia

ruisleipää voita

lehtisalaattia



1. Vaahdota kerma.

2. Lisää varovasti appelsiinimehua ja hieman sinappia.

3. Voitele leipä voilla.

4. Laita leivän päälle lehtisalaattiviipale ja lohesta kääritty ruusuke.

5. Kruunaa leipä appelsiinikermalla.



Sipulisidusiika



siikafileitä

sipuleita

½ pulloa siideriä esim. alkoholitonta

aromisuolaa

tilliä

valkopippuria

öljyä

tarvittaessa suolaa



1. Kuullota hakattua sipulia öljyssä.

2. Lisää mausteet ja siideri.

3. Anna hautua hetken.

4. Paista siikafileet pannulla jossa on pelkkää suolaa.

5. Kaada siiderikastike kalafileitten päälle.



Tomaattiset lohirullat



Lohta suikaleina



Kastike:

Tomaattimehua

Chiliketsuppia

Sipulia

Purjoa

Tilliä basilikaa

Sitruunapippuria

Sitruunamehua



1. Pyörittele lohisuikaleet rullalle uunivuokaan.

2. Sekoita kastike.

3. Kaada päälle.

4. Kypsennä uunissa 150 asteessa noin 20 minuuttia.

5. Jäähdytä.

6. Tarjoa kylmänä esim. joulupöydässä.



Lohta ja parsaa valkoviinissä



kirjolohta

parsaa

sipulia

valkoviiniä

valko- ja mustapippuria

voita

suolaa

tilliä

ruohosipulia



1. Ripottele kuumalle pannulle suolaa.

2. Hiillosta kalasta leikatut fileet/perhoset.

3. Kaada päälle valkoviiniä.

4. Lisää paloiteltu parsa ja sipuli, lisää myös pippuria.

5. Anna hautua kypsäksi ja lisää nokare voita ja hakattua tilliä.

6. Liemen voit suurustaa tarvittaessa suurusteella.



Pippurisiikaa



siikafileitä

pippuriseosta

sitruunapippuria

paprikaa

tilliä

voita/öljyä



1. Pyörittele siikafileet sitruunapippuri-pippurisekoituksessa.

2. Paista voi/öljyseoksessa miedolla tulella.

3. Lisää kerma ja suikaloitu paprika.

4. Hauduttele hetken aikaa.



Foliokalaa uunissa

1 annos



250 g kalafileetä esim. lohta, turskaa tai haukea

½ sitruunan mehu

2 rkl yrttisilppua esim. tilliä, persiljaa, ruohosipulia

amerikkalaista grillikastiketta



1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.

2. Huuhtele filee nopeasti ja kuivaa se.

3. Pane filee alumiinifolion päälle.

4. Purista pinnalle sitruunamehua.

5. Sivele grillikastikkeella ja sirottele vihersilppu pinnalle.

6. Taittele folio kiinni tiiviiksi paketiksi reunat ylöspäin niin, ettei mitään pääse valumaan ulos.

7. Pane paketti uuninkestävään vuokaan.

8. Pidä uunin keskiosassa noin 20 minuuttia.

9. Pane paketti lautaselle ja avaa varovasti.

10. Tarjoa lisänä keitettyä perunaa tai perunasalaatin kanssa.





Vierailija
2/2 |
22.12.2005 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei kyllä juuri muuta sanottavaa tähän kuin että olen, jälleen kerran, vaikuttunut! Kiitos Jaanuskalle :) ja Hyvää Joulua!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi yksi yhdeksän